Areda Piar’ın gerçekleştirdiği Süt Araştırması, Türk halkının süt tüketim alışkanlıklarını gözler önüne seriyor. Araştırma sonuçları sütle ilgili tartışmaların yanı sıra tüketici tercihlerini de net bir şekilde ortaya koyuyor.
BAREM’in global ortağı WIN International'ın 39 ülkede yaşanan dijital endişe boyutu araştırmasına göre dijitalleşme beraberinde korkuyu getiriyor.
McKinsey Global Institute, küresel ekonomide dönüşüm yaratma potansiyeline sahip iş alanlarını analiz eden kapsamlı bir rapor yayınladı. Bu iş alanları, hem yüksek büyüme oranları hem de yoğun rekabet dinamikleriyle dikkat çekiyor.
Deloitte Türkiye İnsan Yönetimi Hizmetleri Lideri İlksen Keleş ile Türkiye’deki insan kaynakları politikalarında yaşanan dönüşümü ve çalışan bağlılığını güçlendirmek adına atılması gereken stratejik adımları konuştuk.
Teedo Online Eğitim Platformu, ‘Kariyer Odaklı Online Eğitim Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırma, çalışanların esnek çalışma özgürlüğünü, daha kıdemli pozisyonlara tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Bu sonuç, iş-yaşam dengesini korumaya yardımcı olan esnek çalışmanın iş dünyasında kalıcı olacağına işaret ediyor.
KPMG’nin 2024 Küresel CEO Öngörüleri araştırmasına göre, CEO’ların yüzde 76’sı yapay zekânın iş gücünde azalmaya neden olmayacağını öngörüyor. Uzaktan çalışmaya karşı ise CEO’ların tutumları yaşa göre değişiyor; özellikle yaşça büyük CEO'lar ofise dönüş konusunda daha kararlı.
Hepsiburada'nın Kasım ayı kampanya dönemi öncesinde tüketicilerin bu döneme dair beklentilerini ve alışveriş planlarını ortaya koyan araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 90’ı bu sene Kasım ayında geçtiğimiz yıla oranla daha fazla alışveriş yapacağını belirtiyor.
Kişilik özellikleriyle meslek tercihleri arasındaki bağlantıyı inceleyen geniş kapsamlı bir araştırma, birçok meslekle ilişkilendirilen klişelerin bilimsel bir temele dayandığını ortaya koyuyor.
Durex'in Global Cinsellik Araştırması'na göre Türkiye, prezervatif kullanımında yüzde 30 ile 20’nci sırada yer alarak global ortalamanın altında kaldı.
Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları Raporu'na göre, 2024’ün ilk yarısında medya ve reklam yatırımları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 148,6 oranında artarak 111,78 milyar TL’ye ulaştı.
MAC’ Türkiye, Future Bright işbirliği ile “Türkiye’nin Hareket ve Spor Alışkanlıkları” araştırmasının sonuçlarını basın toplantısıyla duyurdu. MAC Co-CEO’ları Mümtaz Demirci, Zeynep Sirel Fırat ile FutureBright Kurucu Ortağı Akan Abdula’nın sözcülüğünde açıklanan araştırma sonuçlarından öne çıkan çıktılar haberimizde...
Areda PR'ın Pazarlamasyon için gerçekleştirdiği "Kahve Alışkanlıklarında Yeni Dönem: Teknoloji ve Sürdürülebilirlik Rüzgarı Araştırması" kahvenin yetiştirilme sürecindeki zorlukları, günlük yaşamımızdaki yerini ve geleceğini kapsamlı bir şekilde ele aldı.
Campaign Asia’nın yaptığı son araştırma, reklamcılık sektörünün evrim geçirdiğini ve ajansların yeni kuşaklar için inisiyatif aldığını ortaya koyuyor.
Viralyft'in yaptığı araştırma, en çok kullanılan sosyal medya platformlarını sıraladı. Peki ilk sırada hangi platformlar var?
İngiltere merkezli araştırma şirketi Ofcom'un verilerine göre, kuşaklar arasında haber kaynakları tercihleri değişim gösteriyor.
QMindLab, işletmelere maliyet avantajı sağlayan ve veriye dayalı karar alma süreçlerini hızlandıran yapay zekâ destekli araçlar sunuyor.
Preply tarafından yapılan araştırma Z ve Y kuşağının kariyer hedeflerine odaklanıyor.
New Gen Awards için geri sayım başladı! New Gen Awards'un ön değerlendirme ve ana değerlendirme aşamasında destek aldığımız yapay zekâ KUAI ile organizasyondaki aktif rolünü ve yapay zekânın geleceğini konuştuk.
Sustainable Brands Türkiye ve FutureBright Group iş birliğiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre ekonomi, eğitim ve sağlık gibi makro problemler nedeniyle toplumsal kırılganlığımız hızla artıyor.
Gemius, 1 Haziran - 15 Temmuz tarihleri arasında içecek sektörünün dev isimlerini mercek altına alarak Dijital Erişim Şampiyonları’nı belirledi.
Çok kuşaklı iş gücünün üretkenliği artırdığını, ekip ruhunu güçlendirdiğini gösteren araştırmaların sayısı arttıkça iş dünyası, öğrenmeye kapalı bir yaklaşım gösteren Z kuşağına yatırım yapmak yerine, rotasını 50 yaş ve üstü çalışanlara çeviriyor.