Areda Piar’ın Pazarlamasyon için gerçekleştirdiği 'Sürdürülebilirlik İletişiminde Öncü Markalar Araştırması', markaların sürdürülebilirlik iletişiminde öne çıkan projelerini on farklı kategoride mercek altına aldı.
Katılımcılara iklim değişikliği, enerji verimliliği, sıfır atık, tarım, toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim, sanat, kapsayıcılık, teknoloji ve sorumlu tüketim gibi başlıklarda öne çıkan projeler sunuldu. Her bir kategoride en çok dikkat çeken ve beğeni toplayan çalışmalar belirlendi.
Çevre dostu uygulamaların ötesine geçen projeler, toplumsal faydayı odağına alarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunuyor; aynı zamanda gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefiyle umut vadeden yaklaşımlar ortaya koyuyor.
İklim dostu projelerle öne çıkan Türkiye İş Bankası, eşitlik ve kapsayıcılığı merkezine alan Superfresh ve Migros, inovatif çözümler sunan OPET ve Getir, sorumlu tüketim mesajlarıyla dikkat çeken Akbank, sürdürülebilirlik iletişiminde iz bırakan markalardan yalnızca birkaçı. Projelerin ortak noktasında ise toplumsal etki yaratmak, çevreye duyarlılığı artırmak ve sürdürülebilirlik vizyonunu geniş kitlelere yaymak bulunuyor.
Şimdi, kategorilere göre öncü projelere daha yakından bakalım…
İklim değişikliği ve karbon ayak izi
- “Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları” kampanyası izleyiciden tam not aldı.
Türkiye İş Bankası’nın, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) işbirliğiyle hayata geçirdiği “Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları” projesi, Marmara Denizi’nin sağlığı açısından hayati öneme sahip ve “denizlerin akciğeri” olarak anılan deniz çayırlarının ekosistemlerini korumayı hedefliyor. İzleyicilerden büyük takdir toplayan proje, yüzde 33,8 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. Anadolu Efes’in Deniz Yaşamını Koruma Derneği ile birlikte gerçekleştirdiği, mercan türlerini koruyarak biyoçeşitliliği artırmayı hedefleyen “Denize +1 Nefes” projesi ise yüzde 20,1 ile ikinci sırada yer aldı. Proje kapsamında Tavşan Adası’na mercan nakilleri yapılmaya başlandı. Mavi’nin gönüllüleriyle başlattığı, caretta carettaların mavi yolculuğunu ele aldığı #indigoturtles projesi, katılımcıların yüzde 19,4’ünün beğenisini alarak üçüncü sırada yer buldu.

Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği
- Yeşil bir gelecek, daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için markalar yarışıyor
Getir, “Yarınlarımızı Yeşertelim” sloganıyla başlattığı kampanyasıyla bu kategorinin birincisi oldu. Yüzde 38,1 oranında destek gören proje, yeşil teslimat yaklaşımıyla çevresel etkiyi azaltmayı hedefliyor. Turkcell’in sürdürülebilirlik master planı doğrultusunda gerçekleştirdiği güneş ve rüzgâr enerjisi santralleriyle çevreye duyarlı çözümler geliştirdiği proje, yüzde 35,3 ile ikinci seçilirken, Yapı Kredi’nin Step uygulaması yüzde 26,6 ile üçüncü sıraya yerleşti. Marka, toplu taşıma kullanımını teşvik ederken, biriktirilen Step Puanları da bağışa dönüştürüyor.

Sıfır atık ve döngüsel ekonomi
- Eksim’den düşüncürücü kampanya: “Yeteri Kadar En Doğru Karar Hareketi”
Eksim Holding’in, insanları israfla mücadele etmeye davet ettiği “Yeteri Kadar En Doğru Karar Hareketi” yüzde 38,1 oy alarak birinci sırada yer aldı. Kampanya filmi, Türkiye’de her yıl 26 milyon ton yiyecek israf edildiği, her dört ekmekten birinin çöpe atıldığı ve her yıl enerjimizin yüzde 35’inin boşa harcandığı gibi çarpıcı mesajları da içeriyor. Halkbank’ın, sıfır atığa yönelik bilgilere yer vererek farkındalık oluşturmayı hedeflediği “Sıfır Atık Nedir?” adlı kampanya filmi, katılımcıların yüzde 33,1’i tarafından beğeni topladı ve ikinci seçildi. Bizim Toptan’ın “Sıfır Atık Mutfak” kampanyası ise yüzde 28,8 oranıyla araştırmada destek buldu.

Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği
- “Yakında bir buğday tanesinin ne kadar kıymetli olabileceğini biliyor musunuz?”
Eti’nin Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile gerçekleştirdiği “Toprağımız Hazinemiz, Buğdayımız Kıymetlimiz” adlı reklam filmi yüzde 29,1 ile zirveye yerleşti. Marka elçisi Kıvanç Kasabalı’nın “Yakında bir buğday tanesinin ne kadar kıymetli olabileceğini biliyor musunuz?” sorusuyla izleyicileri sorgulamaya teşvik eden kampanya filmi, ETİ Burçak ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın Türkiye’yi karış karış dolaşarak çiftçilerimize ve gençlerimize yönelik gerçekleştirdiği bilinçlendirme faaliyetlerini ele alıyor. Türkiye Ziraat Bankası’nın “Çiftçimizin Yanında, Tarımın Yarınında” sloganıyla hazırladığı kampanya filmi, yüzde 22,8 ile ikinci sıraya yerleşti. Bankanın on binlerce çiftçiye basınçlı su kredisi vererek modern sulama sistemlerine teşvik etmesini anlattığı film, izleyicinin takdirini topladı. Anadolu Efes’in “Toprağa Saygı” başlığıyla hazırladığı reklam filmi, Hasat Bayramı’nda Adıyaman’daki çiftçilerimizle buluşarak omuz omuza çalışmanın önemine dikkat çekiyor. Yüzde 11’in beğenisini toplayan çalışma, kategorisinde üçüncü sıraya yerleşti.

Eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları
- Eğitimde umut yaratan projelerle depremin yaraları sarılıyor
Eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları kategorisinde, BEKO’nun deprem bölgesindeki konteynır kentte gerçekleştirdiği Eğitime Destek Projesi sayesinde, Koç Gönüllüleri depremzede öğrencilere online ders vererek eğitime katkı sundu. Dayanışmanın gücüne dikkat çekilen kampanya filmi, araştırmada yüzde 20,1 ile birinci seçildi. Türk Telekom’un Kızılay işbirliğiyle deprem bölgesinde başlattığı “100. Yıl Kütüphaneleri Teknoloji ve Eğitim Desteği” projesi, dijital ve basılı eğitim çözümleriyle sınavlara hazırlanan öğrencilere sağladığı destekle dikkat çekti. Kampanya filmi, izleyicilerin yüzde 15,1’inin beğenisini kazandı. Araştırmada yüzde 13,7 oranıyla üçüncü sırada yer alan ve katılımcıların takdirini kazanan Türkiye İş Bankası’nın “Karneni Göster Kitabını Al” adlı projesi, çocuklara okumayı sevdirmeyi ve kitaplarla dost nesiller yetiştirmeyi hedefliyor.

Spor, sanat, refah
- Kültür-sanat yoluyla sosyal faydayı gözeten projeler ilham verdi
İş Bankası’nın “100 Köye İnternet” projesi yüzde 26,8 oranıyla liderliği alırken, OMO’nun çocuklar için tasarladığı park projeleri yüzde 23,9 ile İş Bankası’nı takip etti. Üçüncü sırada ise Akbank, 21. Kısa Film Festivali için hazırladığı kısa filmle yüzde 20,3 ile beğeni topladı. P&G Türkiye’nin Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ile gerçekleştirdiği olimpiyat yolunda verilen mücadelenin gerçek kahramanları olan annelere dikkat çektiği “Yıldız Anneler” projesi, yüzde 15,9 ile takdir topladı. Boyner’in “Help Step” kampanyası yüzde 13 ile araştırmada yer buldu.

Toplumsal cinsiyet eşitliği
- Kadın gücüne ışık tutan projeler: Toplumsal değişim için hareket geçiren kampanyalar
Dondurulmuş gıda sektörünün öncülerinden Superfresh’in kadın çiftçilerimizin görünürlüğünü artırmak ve bu konuda farkındalık sağlamak amacıyla başlattığı “Tarımın Kadın Yıldızları” projesi, yüzde 26,1 ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kategorisinde birinci sıraya yerleşmeyi başardı. Eğitim, tohum desteği, tarım destek fonu ve ürün alım garantisi gibi olanaklar sunan marka, kadın çiftçilere olan desteği ile katılımcıların beğenisi topladı. Hepsiburada, “Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü” kampanyasıyla 60 binden fazla girişimci kadını desteklerken izleyicilerin de yüzde 22,2’si tarafından ikinci sıraya yerleşti. Sabancı Vakfı’nın “Sen Kız, Biz Yanındayız” söylemiyle kız çocuklarını toplumsal baskılara karşı yüreklendirdiği çalışma, “Kız Çocuk! Kız ki değiştir, kız ki dünyaları güzelleştir.” diyerek ezberleri bozdu. Reklam filmi, yüzde 22,2 ile izleyicilerin desteğini almayı başardı.

Kapsayıcılık ve sosyal adalet
- Migros, engelleri aşan uygulaması ile fark yarattı
Kapsayıcılık ve sosyal adalet kategorisinde Migros’un “Migros Uygulaması Tüm Görme Engelli Bireylerin Yanında” kampanyası, yüzde 43,5 ile birinciliği göğüsledi. Türkiye’de ilk kez online market alışverişini sesli simülasyon teknolojisiyle buluşturan Migros, katılımcıların gözünde fark yaratmayı başardı. Türk Telekom’un herkes için erişilebilir bir yaşam hedefiyle teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürmeyi amaçladığı Erişilebilir Tiyatro, Telefon Kütüphanesi, Günışığı ve Sesli Adımlar projeleri, seyircinin yüzde 37,7’sinin dikkatini çekerek ikinci sırada yer aldı. P&G Türkiye’nin görme engelli bireylere yönelik hazırladığı betimlemeli reklam çalışması da yüzde 18,8 ile üçüncü sırada kendisine yer buldu.

İnovasyon ve teknoloji ile sürdürülebilir çözümler
- Yeni nesil inovatif çözümlerde OPET birinci seçildi
İnavosyon ve teknoloji ile sürdürülebilir çözümler sunan kampanyalar arasında, OPET’in akıllı iklimlendirme sistemleri, su verimliliği ve güneş enerji sistemi gibi yenilikçi çözümleri kapsayan Çevre Dostu Akıllı İstasyon Projesi yüzde 22,1 ile birinci seçildi. Sabancı Holding’in Adana Çukurova Teknokent’te hizmete açtığı Temsa Teknoloji ve Etki Merkezi, üniversite öğrencileri için yapay zekânın en ileri uygulamalarıyla geleceğin mobilite çözümlerini hayata geçirdi. Kampanya izleyicilerin yüzde 19,9’unun dikkatini çekmeyi başardı. Turkcell’in tekno atıklarını eğitime dönüştürdüğü projesi seyircinin yüzde 17,6’sının takdirini toplayarak üçüncü sıraya yerleşirken Trendyol’un “Yarının Köyleri” çalışması yüzde 16,2 ile dördüncü oldu.

Sorumlu üretim ve tüketim
Akbank, bünyesindeki işlevini tamamlamış ofis mobilyalarını deprem bölgesindeki okulların ihtiyaçlarını karşılayacak mobilyalara dönüştürmesiyle sürdürülebilirlik ilkesini hayata geçirdi. “Dönüşümde Gelecek Var!” diyerek katılımcılardan da büyük takdir toplayan marka, sorumlu üretim ve tüketim kategorisinde yüzde 33,3 oranıyla birinci seçildi. Siemens’in geliştirdiği iSensoric teknolojisi ile Finish’in Cyclesync teknolojisi birleşerek su kaynakları tüketiminin önüne geçilmesi hedeflendi. Su tasarrufuna teknolojik hamle ile destek sağlayan Siemens’in “Siemens ve Finish ile Daha İyi Bir Gelecek!” kampanyası, katılımcıların yüzde 19,3’ü tarafından destek gördü. TEB’in geleceğimize pozitif etki yaratacak girişimleri desteklemeyi amaç haline getirdiği ve “Seyirci Kalma” diyerek girişimcilerin hikayesini paylaştığı kampanya filmi yüzde 17,8 ile üçüncü sıraya yerleşti.

*Araştırmanın Metodolojisi
Araştırma, Areda Piar’in Profil Bazlı Dijital Paneli kullanılarak CAWI yöntemiyle 20 – 28 Mart 2025 tarihleri arasında Türkiye genelinde 784 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.