SAS Türkiye, Orta Asya, Ukrayna Pazarlama Müdürü Selin Özdinç: "SAS'ın son araştırma anketi gösteriyor ki, eski alışkanlıkların yerini dijital alıyor. Artık hayatımızın değişmeyen bir parçası olacak hibrit bir deneyimden bahsediyoruz."
Türkiye’de kurumlara ve şirketlere dijital değişim yolculuğunun ilk adımında SAS olarak hangi çözümleri sağlıyorsunuz?
Veriden değer üretmek için birçok yeteneğin bir arada çalışabildiği, paylaşımlı ortamlara ihtiyaç duyuyoruz. Veriye erişmek, görselleştirmek, analitiğe hazır tablolar oluşturmak (dataops), modellemeler yapmak (automl, autoforecast), sonra bu modelleri bir kütüphaneye koymak ve canlıda devreye alıp takip etmek gibi adımlar tek bir kişinin hızlı bir şekilde yapacağı işlemler değil. Bu nedenle analitik platformlara ihtiyaç duyuluyor. SAS sadece analitik platform sunmuyor, sektör odaklı çözümler de sunuyordu. Bu dönemde 3 konu buluta çıktı:
- Pazarlama ve müşterinin gerçek zamanlı davranışlarını analiz eden müşteri deneyimi teknolojileri ile gerçekten büyük verilerden fayda elde edilebilir hale geldi.
- Hem banka hem de sigortacılıkta kriz senaryolarına hazırlanmamızı sağlayan SAS StressTesting ve SAS Anti Money Laundering (kara para aklama önleyici) çözümler büyük küçük bütün şirketlerin erişimine açılıyor.
- Perakendecilerin değişen tedarik zincirlerine uyum sağlaması adına da SAS Demand Planning &Optimization yani tedarik zincirinde talep tahmini ve planlaması herkesin erişebileceği hale geldi.
Tüm bunlar bulut üzerinden SAS servislerinin verilmesi sayesinde sadece büyük ölçekli şirketlerin değil orta ölçekli şirketlerin KOBİ’lerin de faydalanabildiği konular haline geliyor. İş süreçlerinde çevik olmak bir zorunluluk. Bu da B2C süreç zincirinin sürekli değişen tüketici beklentilerine uyum sağlamayı gerektiriyor. İşletmeler daha özel bir müşteri deneyimi sağlama adına neler yapmalı?
Müşterilerinizi her zamankinden çok daha iyi tanımalısınız. Bu amaçla gerçek zamanlı müşteri profilleri oluşturmanız, müşterilerinizin sizinle iletişime geçmiş olduğu tüm temas noktalarını tespit etmeniz gerekiyor. Kullanıcıların gerek offline gerek dijital ayak izlerinin çeşitliliği arttıkça yapı daha kompleks hale geliyor. Ancak bu davranışların analizini yapabilen şirketler müşterisine daha yakın olmayı başarıyor ve bir adım öne geçiyor. Tabii bu analizi anlık olarak yapabilme kabiliyeti size esneklik ve çeviklik kazandıracaktır. Şirketiniz veriyi odak noktasına alan, analitik ve yapay zekâdan faydalanan bir sisteme sahipse müşterilerinizin yolculuğa sizinle devam edeceğinden şüpheniz olmasın.
SAS’ın araştırması, katılımcıların yarısından fazlasının pandemi sırasında hizmet sağlayıcısını değiştirdiğini ortaya koyuyor. SAS’ın müşteri deneyimini iyileştirmeye dair gündeminde neler var? Gelecek dönem konsantrasyonuz neler olacak?
Yaptığımız son araştırma anketi de gösteriyor ki eski alışkanlıkların yerini dijital alıyor. Artık hayatımızın değişmeyen bir parçası olacak hibrit bir deneyimden bahsediyoruz. Bu dönüşüm süreçlerinde değişimi, müşterilerimizin tercihlerini doğru anlamalı ve anlık olarak ve kişiye özel hizmet sunmak üzere servislerimizi, altyapımızı kurgulamalıyız. Müşteri deneyimini, NPS skorlarını, müşterinin o anki havasını öğrenmek için müşterilerimizin nabzını tutmaya devam etmeliyiz. Bunları önceden kestirebilmek ve müşterilerin dilinden konuşabilmek için de otomasyon şart hale geliyor. Burada işimizi kolaylaştıran, kompleks yapıları basit hale getiren elbette ki analitik çözümlere başvurmak olacaktır. Bir yandan gençlerimizi çevik süreçlere, hızlı teknolojik gelişimlere hazırlamak üzere yetiştirirken, bu altyapıyı geliştiren kişiler olmaları için çaba sarf ederken mevcut insan kaynağımıza da değişime adapte olmaları, yeni yetkinlikler kazanmaları için gereken ortamı sunmalıyız.