Ayşen Akalın: Yapay zekâ bir trendin ötesinde hayatımıza yerleşecek köklü bir değişim

İnteraktif Reklamcılık Derneği IAB, yılın son çeyreğine girerken, "IAB Connect: Yükselen Trendler" etkinliğinde reklam ve pazarlama iletişimi sektörünü bir araya getirdi. IAB Yönetim Kurulu Üyesi Ayşen Akalın ile yeni teknolojiler ve yükselen trendler doğrultusunda pazarlamanın geleceğini konuştuk.

İnteraktif Reklamcılık Derneği IAB tarafından düzenlenen "IAB Connect: Yükselen Trendler" etkinliğinde, reklam ve pazarlama iletişimi sektörü bir araya geldi. Etkinlikte, önümüzdeki yılın stratejileri, yaratıcı uygulama fikirleri, ekonomik beklentiler ve yeni yasal düzenlemeler konuşuldu. Bahçeşehir Üniversitesi'nde hibrit olarak düzenlenen etkinlikte önümüzdeki yıl sektörü şekillendirecek trendlere reklamveren, ajans, yayıncı, reklam teknolojileri ve araştırma şirketleri perspektiflerinden bakıldı; dijital reklamcılık sektörünün paydaşları 2025 yılında sektörü bekleyen değişimler konusunda bilgilendirildi. IAB Yönetim Kurulu Üyesi Ayşen Akalın ile yeni teknolojiler ve yükselen trendler doğrultusunda pazarlamanın geleceğini konuştuk.

iab-connect

Gelecek dönemde pazarlamada en büyük dönüşüm hangi alanlarda gerçekleşecek? Bu değişimlerin sektöre ve iş yapış şekillerine olan etkileri neler olabilir?

Günümüzde, pazarlamanın merkezinde tüketici yer alıyor ve pazarlama daha önce hiç olmadığı kadar tüketici verisine sahip. Bu nedenle, tüketici alışkanlıklarındaki  her  değişim ve özellikle medyadaki dijital dönüşüm pazarlamanın genel iş yapışını doğrudan etkiliyor. Tüketici temas noktaları arttıkça tüketici yolculuğunu tasarlamak pazarlama için hem kolay hem daha zorlu bir hale dönüşüyor. 

Dönüşümde en büyük etkiyi veri ve yapay zekânın sağlayacağına inanıyorum. Markaların stratejik kararlarını tüketici davranışları, pazar eğilimleri ve kampanya performansı gibi ölçülebilir verilere dayandırdığı veri odaklı yaklaşım pazarlamanın vazgeçilmezi olmaya devam edecek. 

İkinci olarak ise yapay zekâ öncelikle pazarlamada iş yapış şekillerini sonra da tüketici deneyimini değiştirmeye başladı bile. Bir trendin ötesinde hayatımıza yerleşecek köklü bir değişim olarak görüyorum. Yapay zekâ insan gücüne dayalı  süreçleri otomatize hale getirerek kaynakların daha verimli kullanımı, hızlı ve kişiselleştirilmiş içerik üretimi, chatbot ve müşteri yönetimi, segmentasyon gibi çok farklı alanlarda büyük avantaj sağlayacak gibi görünüyor. Sonuç olarak, insanlar artık daha fazla zamanlarını yaratıcılığa ve farklı düşünme biçimlerine ayırabilecekler. 

Yeni teknolojiler ve yükselen trendler doğrultusunda tüketici davranışlarında ne gibi değişimler olmasını bekliyorsunuz? Bu değişiklikler, pazarlama stratejilerini nasıl şekillendirecek?

Dünyada büyük bir dijital dönüşüm yaşanıyor ve bu değişim tüketici davranışlarını, özellikle de medya tüketimini ciddi şekilde etkiliyor. Dijitalleşmenin hayatımıza getirdiği yeni mecraların yanı sıra, gelenekselleri de hızla dönüştürdüğüne tanık oluyoruz.  Dolayısıyla tüketicinin medya tüketiminde parçalanma ve çeşitlenme görüyoruz. Eğlence, paylaşım, alışveriş gibi birçok unsurun bir araya geldiği karmaşık bir dünya var. Kişiselleştirilmiş içerikler ve deneyimler önemini artırıyor. Doğru zamanda, doğru mesajla doğru kanalda tüketiciye ulaşma yeteneği, başarıda kritik rol oynayacak gibi görünüyor. Perakende medya ve sosyal ticaret büyümeye devam ediyor. Etkileyiciler ekosistemi alanını geliştiriyor ve açık hava dijitalleşme sayesinde daha renkli ve statik değil hareketli hale geliyor. Ses reklamcılığını da takip ederseniz çok farklı alanlarda tüketiciye ve markalara farklı deneyimler sunduğunu görüyoruz. 

Dijitalleşme ve yapay zekânın pazarlamaya entegrasyonunda yaşanan gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu teknolojiler sizce markalar için hangi fırsatları ve zorlukları beraberinde getiriyor?

Yapay zekâ hayatımızı kolaylaştırma konusunda büyük potansiyele sahip ve bunun etkisini özellikle üç ana alanda görüyorum: İçgörü elde etme, otomasyon ve yaratıcılığı zenginleştirme. Tabii bunu bugünün şartları ile söylüyorum. Yapay zekânın her geçen gün geliştiğini ve sürekli şekillendiğini düşünürsek, belki bu soruya üç hafta ya da bir yıl sonra cevap versem, çok farklı şeyler söyleyebilirim. 

Etkin kaynak kullanımı, büyük datayı anlamlandırma, simülasyon ile senaryo denemeleri gibi konularda da büyük fırsatlar var. Zorluklarını katlanarak büyüyen yapay zekânın kabiliyetlerini kullanmak için uzmanlıklar geliştirme ve bu sürede deneme yanılma ile bir şeyler yapmak zorlu süreçler olacaktır. 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir