Bircom CEO'su Can İlkhan: "Video iletişimin önemi artacak"

Pandeminin, iş dünyası için benzeri görülmemiş belirsizlik ve risklerle dolu bir ortam yarattığı birçok sektörde, yeni dönemin nasıl olacağı merak edilen bir konu. İş dünyası salgın sonrası için fiziksel ofis yapılanmaları ve ofis içi çalışma düzeni konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte, iş hayatında zorunlu olarak gelişen bazı refleksler şirketlerin stratejik hedeflerini ciddi biçimde etkilerken, hedef ve planların ne ölçüde değiştiğinin analizi daha da önem kazanıyor. Peki pandemi sonrası çalışanları ve şirketleri neler bekliyor?

Bircom CEO'su Can İlkhan'a pandemi sonrası iş ekosisteminin ne yönde değişeceğini sorduk ve yeni trend öngörülerini dinledik…

"Çalışanların büyük çoğunluğu, pandemi sonrası daha fazla yüz yüze iletişim istiyor"

Yakın tarihli bir araştırmada, çalışanların yüzde 67'sinin pandemi sonrası daha fazla yüz yüze iletişim istediklerini dile getirdiğini görüyoruz. Dünya ‘yeni normale’ döndüğünde uzmanlar yüz yüze toplantılarda harcanan zamanda yüzde 25 artış, sanal toplantı taleplerinde de yüzde 13 azalma olacağını tahmin ediyor. Şüphesiz ki; tam zamanlı, dönüşümlü ya da kısmi anlamda iş yerlerine fiziksel dönüşler gerçekleştiğinde alıştığımız toplantılara katılmak güzel olacaktır ancak sanal toplantı anlayışından da vazgeçemeyeceğiz. Hepimiz sadece yerel ofisimizde değil, dünyanın dört bir yanından meslektaşlarımızla sorunsuz toplantılar yapmayı umuyoruz. Bu nedenle, küçük fiziksel gruplarla toplantıların geri döneceği yerlerde, uzaktan çalışan meslektaşları aramak da standart bir uygulama olacak ve sanal toplantı iş birlikleri bundan sonra hibrit çalışmanın temel bir bileşeni haline gelecek. Sahada bulunan fiziksel ekipler ile sanal konumdaki ekipler video konferans aracılığıyla birleşerek profesyonel bir ekip oluşturarak kurumun verimliliğini artıracaktır. 

Her zaman yüksek hedefleri olan ve Türkiye’yi yenilikler ile buluşturan bir şirket olduk. 2021 yılına portföyümüze yeni markalar ekleyerek başladık. Bunlarının en önemlilerinden biri de Zoom video iletişim platformu oldu. Sunduğumuz çözümlerin kapsamını genişletecek bu iş birliği ile Zoom ile güçlerimizi birleştirdik. Online iletişim alanında öncü konumda bulunan Zoom mobil cihazlarda, masaüstü bilgisayarlarda, telefon ve toplantı odası sistemlerinde kusursuz çalışan iletişim çözümleri sunmayı sürdürüyor. Bin 396’sı ABD’de, bin 136’sı uluslararası lokasyonlarda olmak üzere, 2 bin 500’den fazla çalışanı bulunan Zoom ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile verimli ve hızlı bir iletişim ağı oluşturmayı hedefliyoruz. 

Bu süreçte pazarlama aktiviteleri ve teknik destek noktasında Bircom’un tecrübesi ile Zoom’un küresel gücünü birleştirmeyi amaçlıyoruz. Kurumlara sunduğumuz iletişim çözümlerimizin kapsamını genişletmeyi hedefliyoruz, ayrıca kişisel kullanım ve evden çalışan personel için ise yüksek ses kalitesine sahip kulaklık, kamera ve workstation çözümleri de sağlayacağız. Ürün portföyümüz arasında yer alan bütünleşik iletişim çözümlerimizi Zoom ürünlerine entegre ederek online toplantı ihtiyaçlarına tümleşik çözümler sağlayacağız. 

"Pandemi sonrası video iletişimin öneminin artacağını öngörüyoruz"

Çalışanlar artık sanal toplantılarda daha etkileşimli bir yaklaşımı tercih ediyor. Her iki taraf da kişilerin beden dillerini görebilmek, yüz mimiklerinden reaksiyonlarını gözlemlemek istiyor. Özellikle grup toplantılarında sohbetin akıcılığı açısından önemli olan bu tür davranış biçimlerini hissetmek kişiler arası etkileşimde aktif bir rol oynuyor. Kurumların yüz yüze toplantı yerine sanal toplantıları tercih etmesinin en büyük sebepleri arasında zaman ve maliyet geliyor. Bu konudaki değinilmesi gereken bir diğer nokta ise toplantı kalitesi olarak öne çıkıyor. Sanal toplantılardaki teknik sorunlar gerek kurumlar gerekse de çalışanlar açısından olumsuz etkiler oluşturuyor. Doğru teknoloji ve doğru seçimler yapılmadığında kişilerin dikkati dağılırken, verimlilik ve odaklanmada da azalmalar olduğu görülüyor. Resmi çalışma ortamlarını uzaktan çalışmayla birleştiren hibrit çalışma modeli, yeni teknolojilerin gelişmesini sağlıyor. Sanal iş dünyasının araçlarından olan sanal iş birliklerinin hem ofis hem de ofis dışında bağlantıyı kusursuz sağlaması gerekiyor. 

Pandemi sonrası video iletişimin öneminin artacağını öngörüyoruz. Bu sebeple bu alandaki yatırımlarımızı ve ekiplerimizi genişleterek pazar payımızı artırmayı planlıyoruz. Bu yeni düzende çalışanların bir kısmı ofislerinden bir kısmı ise uzaktan çalışmayı sürdürecek. Bu kapsamda iş birliklerini aynı anda gerçekleştiren video iletişim teknolojilerine olan talep de artacak. Toplantı odalarını bu sistemin dışında bırakmamız tabi ki mümkün değil. Birçok kurum bu hibrit yapıları kurabilmek için kullandıkları iletişim platformları ile uyumlu oda tabanlı video konferans cihazlarını ya test ediyor ya da alımlarını tamamlamaya çalışıyor. Bu konuda da tüm ekibimizle birlikte sahada kurumlara; hem demo ve hem de kurulum anlamında destek olmayı sürdürmekteyiz. Önümüzdeki dönemde de sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yeni girişimlerimiz olacak.

Koronavirüs, ülkemiz de dahil olmak üzere, pek çok ülkede mümkün olan işkollarında evden çalışmayı bir seçenek haline getirdi.  Evden çalışma, mobilleşen iş dünyası nedeniyle kolay ama bazı durumlarda yüz yüze ya da sesli iletişim hala gerekli. Video konferans, sesli konferans ve kurumsal kulaklık çözümlerimizle evden çalışma ortamına geçiş yapan şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayacak profesyonel çözümler sunmaktayız.  Evlerini ofis düzeninde ve kalitesinde yaşamak isteyen çalışanlar için Active Noise Cancellation özellikli kurumsal kulaklıklar ile çalışanları ortam gürültüsünden ve evin içerisindeki seslerden izole ederek çalışma ortamlarını güçlendiriyoruz. 

"Artırılmış gerçeklik uygulamaları önümüzdeki dönemlerde artış gösterebilir"

Y Kuşağı iş adamları, uzun seyahatler yaparken toplantılara katılmayı reddederek video konferans sistemlerini tercih ediyor. Böylelikle bir yandan teknolojik ilerlemelerin sağladığı avantajlardan yararlanırken, bir yandan da sosyal yaşamlarına daha fazla zaman ayırabiliyorlar. Sunduğumuz çözümler, çağrı merkezi ve ofis kulaklarından IP telefonlar, VoIP iletişim ürünleri, video konferans ürünleri ve asansör iletişim çözümlerine kadar çok geniş bir yelpazeye yayılıyor. Günümüzde insanlar artık müzik dinlerken, film seyrederken ya da oyun oynarken ses kalitesini daha fazla önemsiyor. Kayıpsız sese sahip olmak isteyenler, bunun için alanlarında uzman markaların ürettiği ürünleri tercih ediyor. Henüz hologram teknolojisi tam anlamıyla son kullanıcıya sunulacak noktaya gelmese de video konferans çözümleri dünyanın her yerinde büyük bir gelişme göstermeye devam ediyor. Özellikle bugünlerde oldukça revaçta olan sanal gerçeklik gözlüklerinin kısa sürede daha da geliştirilmesini de muhtemel görüyoruz. Son dönemde revaçta olan bir diğer teknoloji ise “artırılmış gerçekçilik”. Bu tipteki uygulamaların sayısının önümüzdeki dönemde hızla artacağı da öngörülebilir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir