Hepimiz gün içinde mutlaka bir iki şeyi erteleriz. Öğrenciysek çalışmayı vize zamanına, çalışıyorsak projenin son gününe bırakırız. Her ne kadar ertelediğiniz anda anlık bir huzur hissetseniz de o büyüyerek huzursuzluk yumağına dönüşecektir.
Büyük huzursuzluklar yaşamamak için gelin hep beraber rutinimizi öyle fazla değiştirmeden bu sorunun üstesinden nasıl gelebileceğimize bakalım;
Stanford Üniversitesi profesörlerinden John Perry’nin “yapısal erteleme” fikri aslında yapılacaklar listemizde yer alan en önemsiz şeyleri en başta yaparak listeden küçük ama fazla fazla yer kaplayan işleri hallederek kendimizi işlerimizi zamanında bitirebileceğimiz konusunda motive etme prensibine dayanıyor.
Ancak bu metodun sizde işe yaramayacağını, ilk olarak büyük işleri halletmenin sizi daha rahatlatacağını düşünüyorsanız Charles Duhigg’in Big Think videosunda bahsettiği metod işinize yarayabilir. Yani öyle ki bazen çalışırken çok sıkılıp sosyal medya hesaplarınızı kontrol etme ihtiyacı hissedersiniz ancak işin tam ortasında telefonunuzu elinize almanız büyük bir dikkat dağınıklığına yol açar. Bundan kaçabilmek için bu tip aktivitelerinizi de planlayabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=fQkgiizWNNk
Zamanınızı boşa harcıyormuş hissinden nefret ediyorsanız, üretkenliğinizin en düşük seviyede olduğunu bildiğiniz zamanları “ertelemek” için kullanabilirsiniz.
Eğer uzun bir vakti küçük işler ve ertelemeye ayırmanın size uygun olmadığını düşünüyorsanız “erteleme” zamanlarınızı güne yayabilirsiniz. Yani teknik olarak küçük “erteleme molaları” vererek iki işiniz arasında kendinize 10 dakika vererek istediğinizi yapabilir, sonrasında diğer işinizi halletmek için masanın başına geçebilirsiniz.
Evet yine bu işi erteliyorum sanırım hiç yapamayacağım hissine kapılmadan, çok bunaldığınız vakitleri 10 dakikalık “erteleme molaları” olarak düzenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Böylelikle vaktinizin büyük bir kısmını “erteleme zamanı” olarak kullanmak yerine düzenli vereceğiniz molalarla daha organize çalışarak umduğunuzdan daha fazla işi bile bitirebilirsiniz.