Türkiye'nin atıştırmalık yiyecek tüketimi trendleri

Türkiye'nin atıştırmalık yiyecek (snacks) kategorisindeki ürün talepleri ve tüketim alışkanlıkları özellikle 2021 yılında önemli bir değişim geçiriyor. Yılın son kırk beş gününe girerken, atıştırmalık yiyecekler sektöründe 2021 yılını ve gelecek beklentilerini Euromonitor verileri aracılığıyla değerlendirelim.

2021 yılında hayat eskisine dönmeye başlamasına rağmen, evde geçirilen süre halen yüksek. Uzaktan mesai ve eğitim uygulamaları halen sürüyor. Evde geçen süreye paralel olarak atıştırmalık yiyecek tüketimi artış gösterebiliyor. Bu yiyecekleri tedarik etmek için kullanılan yöntem de artık ağırlıklı olarak internet uygulamaları üzerinden gerçekleşiyor. Türkiye'deki genel ekonomik gidişat ve işsizlik oranının azalmaması gibi etkenler de atıştırmalık ürünlere yönelme eğilimini artırıyor. Atıştırmalık yiyecekler, ana öğünün yerine geçebiliyor. Zincir marketler, tüketicinin bu eğiliminden hareketle kendi marka adlarını taşıyan atıştırmalık çeşitlerine ve üretimine daha çok önem veriyorlar.

Evde geçirilen süreye bağlı olarak, tüketiciler daha yüksek gramajlı ve büyük boy üretilen atıştırmalıkları satın alıyorlar. Ayrıca sağlıklı ve "fit" ürünler kategorisinin de bu dönemde yükselme eğiliminde olduğuna raporda yer veriliyor. Sağlıklı ve iyi yaşam trendi büyümeye devam ediyor. Market markaları, patates cipsi gibi atıştırmalıklardan ziyade kuruyemiş, kuru meyve, yulaf ezmesi gibi ürünleri üretmeye ve markalaştırmaya çaba sarf ediyorlar.

Sektördeki Önemli İşletmeler

Sektörde yer alan işletmelerin genel sıralaması incelendiğinde Pladis,  sektörün lider işletmesi konumunda bulunuyor. Bu işletmenin bünyesindeki en önemli markalar arasında Ülker bulunuyor. Pladis, bünyesine yeni markalar kazandırmaya ve yeni ürünleri piyasaya sürmeye devam ediyor. Türkiye'nin atıştırmalık yiyeceklerde sektör lideri olan markası ise Eti. Eti ve Ülker markaları, ürün dağıtım kanallarına verdikleri önemle biliniyorlar. Bu markaların ürünlerine market, bakkal, bayi gibi fiziksel mağazalar ve internet mağazalarından ulaşabilmek mümkün. İki marka da dağıtım kanalı stratejisine verdikleri önemi koruyorlar. Sektörün büyüyen kanalı internet tabanlı mağazalar olarak gözükse de, tüketiciler ev ve işlerinin yakınında bulunan market ve bakkallardan alışveriş yapma alışkanlıklarını devam ettiriyorlar. Dolayısıyla, fiziki mağazalar halen değerini koruyor. Pladis ve Eti işletmelerinin yanı sıra Unilever, BİM, Şölen, Tadım, Kent, Golf ve Nestle gibi işletmeler sektörde önemli paya sahipler.

Tüketicilerin talep ettiği atıştırmalık ürünlerin çeşitlerinde birtakım değişiklikler yaşanıyor. Çikolata, şekerleme, soğuk tatlılar, tuzlu atıştırmalıklar ve gofret ürünlerinin talebi aynı kalmaya meyil ediyor veya azalıyor. Sakız, dondurma, bisküvi çeşitleri, patlamış mısır, sağlık ve diyet atıştırmalıklara olan talep ise yükseliyor.  Sektörel büyüklüğün 55 milyar TL'den 70 milyar TL'ye ulaşacağı öngörülüyor.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir