Pazarlama konusunda faydalanılan teknolojilerin ve bu teknolojilerin yaratıcı ve etkili kullanımının ödüllendirildiği MarTech Awards 2023'ün başvurularının başladığını sizlerle paylaşmıştık.
Teknoloji Ödülleri Kategorileri, Kullanım Kategorileri, Mecra Kategorileri, Sektörel Kategoriler ve Özel Kategoriler olmak üzere 5 ana kategori altında toplamda 62 kategoride sahipleriyle buluşacak ödül töreninde, Teknoloji Ödülleri & Özel Kategoriler Bölümü jüri görevini üstlenecek olan Gaming In Turkey MENA EU President'i Ozan Aydemir ile yeni dönem pazarlama trendlerini konuştuk.
Teknolojinin pazarlamaya olan etkisi büyüleyici
Ben reklamcılık hayatıma 99 yılında başladım. Aslında şanslı kesimdenim diyebilirim. Çünkü yazarlıkla başlayan serüvenim sayesinde pazarlamada konvansiyonel reklamcılıktan, teknolojinin son harikalarını kullanmaya kadar tüm süreçlerin içinde olabildik. Bu da bir fikir ya da proje üretirken eski ve yeniyi harmanlamamızda çok yardımcı oluyor.
Teknolojinin pazarlamaya olan etkisi ise gerçekten büyüleyici. Bunu Alice Harikalar Diyarı olarak nitelendirebilirim. Teknoloji artık bize o kadar çok imkân ve fırsat sunuyor ki bizim gibi yaratıcı insanlara, markalara hangi teknoloji ile neyi nerede nasıl daha iyi yapabilirim sorusunu sordurtuyor. Çok motive edici bir meydan okuma. Her şey ölçümlenebilir, her şey matematik hesabı ve her şey şeffaf. Elinizdeki tüm bu verileri, yaratıcı fikirlerle beslediğinizde ortaya muazzam sonuçlar çıkabiliyor.
Gelecekte ise bizi ne bekliyor sorusunu hep kendime soruyorum. Ama bence bunun kesin bir cevabı yok. Yapay zekâ, oyunlaştırma, sanal evrenler, Web 3.0 derken bir de bakmışız ki bambaşka bir teknoloji karşımızda olabilir.
Teknolojiye hızlı uyum sağlayanlar ayakta kalmayı başardı
Pandemi dönemi bize şunu gösterdi; kaçınılmaz geleceğimiz olan dijital dönüşüm bu sınav sonrası çok daha hızlı bir şekilde hayatımızın bir parçası oldu. Zaten bizler gibi teknolojiye adapte olmuş kesimin dışında genel olarak herkes teknolojiye yakınlaştı. Tabii buradaki önemli kelime bence "hız" kavramı. Teknolojiye hızlı uyum sağlayanlar ayakta kalmayı başardı. Sadece bu değil teknolojiyi ve dijital dünyayı "hız"lı olmak için kullananlar da bir adım öne geçti. İnovatif olan ve bu değişim hızına ayak uydurabilen firmalar, yenilikler ve yeni doğabilecek olası sorunlar karşısında daha etkin rol almaya başladı. Pandemi sonrası hayatımız normal akışına elbet yavaş yavaş dönse de "normal akış" dediğimiz süreç daha dijitalleşmiş bir normal oldu hepimiz için. Tüm sektörler için de bu geçerli. Sektör bağımsız olarak markalar bu süreçte pazarlamalarını dijital kanallara yönelttiler. Rekabet arttıkça yenilikleri araştırır oldular. Markaların yeniliğe olan açlığı arz/talep dengesini de değiştirdi ve bizler gibi teknolojiyi kullanan, yaratan ekipler de markalara dijitalde sunabileceğimiz daha farklı ve yenilikçi alanlar yaratmaya başladık. Tabi ki kimse pandemi gibi bir dönemi istemez keşke olmasa idi ama madalyonun diğer yüzüne baktığımızda, belki 5-10 sene sürecek bu gelişimi "zip"leyip, sıkıştırıp öne çekmiş olduk.
Amacımız her zaman marka ve müşteri için en doğru işi yapmak
MarTech Awards’ın pazarlama teknolojileri kavramına ve Türkiye’deki pazarlama ekosistemine katkısına baktığımızda, bu tarz oluşumların her zaman sektörü motive ettiğine inanan bir insanım. Hem marka tarafında hem de ajans tarafında yıllarca çalıştım. Amacımız asla ödül almak için iş yapmak değildi, amacımız her zaman marka için, müşteri için en doğru işi yapmaktı. Doğru işlerin doğru bakış açıları ve doğru kişiler tarafından değerlendirilip, ödüllendirilmesi ise motivasyon olarak bence çok artı bir değer. Umarım uzun yıllar, aynı kalitede devam eder MarTech Awards. Konu aslında sadece ödül alan işler de değil, markaların, sektörlerin yaratıcı bir şekilde teknolojiyi nasıl kullanabileceklerine dair de çok önemi bir bilgi kaynağı oluyor aynı zamanda MarTech Awards’a katılan tüm projeler.
MarTech Awards 2023 hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.