Meyve suyu sektöründe büyüme yavaşlıyor

Geçtiğimiz günlerde Pepsi grubu, Kuzey Amerika'da sahip olduğu Tropicana ve Naked markalarını yaklaşık 3.3 milyar USD'ye elden çıkardı. Ülkemizde de faal durumda olan markalardan olan Tropicana, Pepsi'nin meyve suyu sektöründeki öncü markalarından biri olarak biliniyor. Pepsi, bu satışın gerekçelerinden birini Kuzey Amerika'da meyve suyu sektörünün geleceği konusundaki belirsizlik olarak açıkladı. Aynı zamanda tüketicilerin şekeri azaltılmış veya şekersiz ürünlere olan talebinin artmasının da bu satışın gerekçelerinden biri olduğuna değinildi. Kuzey Amerika'daki tüketicilerin yüksek C vitaminli ve bağışıklık sistemini destekleyen ürünlere yöneldiği kaydedildi.

Kuzey Amerika'da yaşanan gelişmelerden hareketle, Türkiye'de meyve suyu sektörünün durumunu, pandeminin etkilerini ve sektörün geleceğini bu yazıda kısaca ele almak istiyorum. Sektörün durumunu ele alırken Euromonitor'un 2021 başında yayımladığı raporlardan da yararlanacağım. Kuzey Amerika'daki tüketicilerin aksine, Türkiye'de tüketicilerin meyve suyu ürünlerine olan yaklaşımı daha olumlu. Tüketiciler bu içeceklerin sağlıklı olduğuna kanaat getiriyor ve özellikle ev, işyeri gibi yerlerde tüketimi gerçekleştiriyor. Diğer çoğu üründe olduğu gibi, anında tüketim yapılan yerlerde meyve suyu tüketiminde büyük gerileme yaşandı. Bu gerileme yüzde 37 oranını bulurken, toplam pazar hacminde 2020 yılında yüzde 1 büyüme yaşandı. Büyümeyi etkileyen en önemli sebep ise bakkal ve market gibi yerlerde yapılan satışların bir önceki yıla göre %22 artması olarak görülüyor. Euromonitor araştırmasına göre, meyve suyu en çok kahvaltı saatinde ve kahvaltılık yiyeceklerle birlikte tüketiliyor.

Tüketicinin tercihi; elma, portakal ve karışık

2019 yılındaki ekonomik problemler ve ardından yaşanan pandemi sürecinin tüketiciyi fiyata karşı her zamankinden daha duyarlı hale getirdiği ifade ediliyor. Bu dönemde indirim marketlerinin kendileri adını ürettiği/ürettirdiği meyve suyu markalarına olan talepte yükselme görülüyor. Aynı zamanda "%100 meyve suyu" etiketli ürünlere olan talebin de arttığına raporda yer veriliyor. Türkiye'de en çok satılan meyve suyu türü ise "nektar" veya "meyve suyu" etiketine sahip içecekler olarak göze çarpıyor. Elma ve Portakal içeren meyve suyu çeşitleri en çok talep gören çeşitler olurken, karışık meyve sularına olan talep ise üçüncü sırada bulunuyor.

İşletmeler ve pazar payları incelendiğinde; ilk beş işletme arasında Coca Cola İçecek AŞ, Erbak- Uludağ, BİM Birleşik Mağazalar AŞ, Dimes Gıda ve Yıldız Holding AŞ bulunuyor. Markalar klasmanında Cappy, Uludağ Meyvelim, BİM Meyve Nektarı, Dimes ve İçim markaları öne çıkıyor. 2020-2025 yılı tahminlerine göre "nektar" etiketli ürünlere olan talebin azalacağı; %25 - %100 meyve oranlı içeceklere olan talebin artacağı ifade ediliyor.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir