LIVAD: "Yaratıcı ekonomi büyüdükçe yaratıcıların ihtiyaçları da giderek artıyor"

LIVAD: "İçerik üreticilerinin yayınlarının akışını bozmayan ve izleyicilerini keyif aldığı reklamlarla düzenli bir gelir elde etmelerini sağlarken, markaların kitlenin güvendiği yayıncılar aracılığılıyla mesajlarını daha gerçekçi ve samimi şekilde iletebildikleri bir alan yaratıyoruz"

Canlı yayın reklamcılığı platformu LIVAD'ın Chief Executive Officer'ı Arda Genç ve Content Lead'i Emre Eskihoran'a canlı yayın platformlarının geleceğinden markaların bu mecrada görünür olmasının önemine ve LIVAD'ın gelecek dönem hedeflerine kadar birçok konuda sorularımızı yönelttik.

LIVAD olarak markalara hangi hizmetleri sağlıyorsunuz? 
LIVAD olarak geliştirdiğimiz reklam teknolojileri ile markaların video reklam görsellerini, Twitch, YouTube Live, Facebook Live gibi platformlarda canlı yayın yapan yayıncıların ekranlarında şık ve yayının akışı bozmayacak bir şekilde konumlandırıyoruz. Reklam formatlarımızla markaların Z jenerasyonu başta olmak üzere, genç, dinamik ve başka mecralar üzerinden ulaşması oldukça zor olan kitlelere etkili bir şekilde ulaşabilmelerini sağlıyoruz.

Markalar, sunduğumuz LIVAD for Business paneli ile reklam kampanyalarını takip edebiliyor, reklam harcamaları ve kampanya performansına dair çeşitli verileri gerçek zamanlı olarak görüntüleyebiliyor. Ayrıca, geliştirdiğimiz etkileşimli reklam modelleri ile markalar, kitlelerine mesajlarını etkili bir şekilde iletebiliyor, gerçek zamanlı dönüş alabildikleri anket modelleri ile hedef kitleleriyle bağlarını kuvvetlendirirken yüksek performanslı, ölçeklenebilir kampanyalar gerçekleştirebiliyorlar.

Canlı yayın platformlarının bu dönemde yükselişte olması, gelecek dönemler için neler vadediyor?
Geçtiğimiz yıllarda düşük gecikmeli ve yüksek kaliteli yayın yapma imkanının daha erişilebilir hale gelmesiyle popülerleşen canlı yayınlar, etkileşime girmeyi ve anında geri dönüş almayı seven genç kuşakların tercihi haline geldi. Dünya çapında internet hızının, akıllı telefon penetrasyonunun ve mobil cihazların işlemci gücünün giderek artmaya devam edeceğini göz önünde bulundurduğumuzda canlı yayınların da giderek yaygınlaşmaya devam edeceğini ve hem içerik yelpazesinin hem de izleyici kitlesinin büyüyüp çeşitleneceğini görmek güç değil. 

Çevrimiçi dünyadaki etkileşimlerin iki boyutlu etkileşimlerden daha sürükleyici olan üç boyutlu deneyimlere evrilmesiyle canlı içerikler daha da önem kazanacaktır. Örneğin, çok uzak olmayan bir gelecekte, bugünlerde bizi e-ticaret sitelerinde karşılayan destek botlarının yerine insana benzeyen ve insan gibi davranan yapay zeka destekli sanal mağaza görevlileriyle etkileşime girerek alışveriş yapıyor olmamız muhtemel. Bu tür teknolojilerin su yüzüne çıkmasıyla şu an Facebook, Google gibi şirketlerin internet üzerindeki tıklamaları analiz ederek yapabildiği davranış modellemeleri üç boyutlu bir dünyada ve gerçek zamanlı dinamiklerle çok daha sofistike ve belki de ürpertici seviyelere gelecektir.

Markalar için canlı yayın platform alanlarında görünür olmak neden önemli?
Dünya nüfusunun çoğunluğunun, vaktinin büyük bir kısmını evlerinde geçirdiği 2020 senesinde, Twitch ve YouTube Live gibi canlı yayın platformları izlenen içerik saati bakımından yüzde 98’lik bir artış yaşadı. Bununla eş zamanlı olarak bu platformlarda içerik üreten insan sayısı da çarpıcı bir şekilde artmaya başladı. Geçtiğimiz sene Twitch, YouTube Live ve Facebook Gaming gibi büyük platformlar ortalama yüzde 21’lik bir artış ile büyümelerini sürdürmeye devam ettiler. 

Ülkemizde de bu platformlarda aktif olarak vakit geçiren önemli bir kitle mevcut. Geçen sene paylaşılan verilere göre; Türkiye’de, sadece Twitch’deki canlı yayınları izleyen 7.1 milyon tekil kullanıcı var. Buradaki izleyicilerin büyük bir kısmını da Z jenerasyonu oluşturuyor. Bu kullanıcılar televizyon izlemeyen, adblock kullanan, geleneksel reklamlara güvenmeyen ve erişilmesi oldukça zor bir kitleyi oluşturuyor.. Zamanlarının büyük bir bölümünü Twitch, YouTube Live gibi canlı yayın platformlarında oyun oynayan, resim çizen, müzik yapan, yemek pişiren, veya sadece sohbet eden yayıncıları izleyerek ve onlarla etkileşime girerek geçiriyorlar. Bir oturumları ortalama 90 dakika sürüyor. Sevdikleri yayıncıları kanallarına abone olarak ve onlara bağış yaparak desteklemenin yanı sıra onların önerdikleri ürünleri de satın alıyorlar.

Bu verileri göz önünde bulundurduğumuzda, canlı yayınlardaki izleyiciler kadar içeriği algısı açık bir şekilde takip eden, etkileşime girmeye ve çevrimiçi satın almaya hazır bir kitleyi başka herhangi bir mecrada bulmak mümkün değil.

Canlı yayın izleyicilerinin önemli bir bölümünü de Z kuşağının oluşturduğunu görüyoruz. Buradaki kitlenin özellikleri neler? LIVAD markalara Z kuşağına ulaşma konusunda nasıl bir değer katıyor?
Z jenerasyonu, dünyanın en kalabalık nesli olmasının yanı sıra,143 milyar dolarlık giderek artan harcama potansiyeli ile markaların hem bugünkü hem de gelecekteki başarısı için etkileşime girmesi önem arz eden bir grup olarak konumlanıyor. İnternet çağının içine doğmuş ve her gün binlerce farklı içeriğe maruz kaldığı için oldukça seçici olan Z jenerasyonu tüketicileri, geleneksel yöntemlerini samimi bulmuyor, markalara yeterince güvenmiyor ve hatta adblock adını verdiğimiz reklam engelleyici teknolojileri kullanıyor. Video akışı formatlarında kullanılan yöntemler de ya içeriğin akışını bozduğu için kitlede marka adına olumsuz bir etki yaratıyor ya da adblock tarafından kolayca engellenebiliyor.

İzleyiciler, yayınlarına konuk oldukları içerik üreticilerini sadece bir influencer olarak değil aynı zamanda fikirlerini dinledikleri, önerilerine değer verdikleri insanlar olarak görüyorlar. LIVAD’in burada yarattığı değer; içerik üreticilerinin yayınlarının akışını bozmayan ve izleyicilerini keyif aldığı reklamlarla düzenli bir gelir elde etmelerini sağlarken, markaların kitlenin güvendiği yayıncılar aracılığılıyla mesajlarını daha gerçekçi ve samimi şekilde iletebildikleri bir alan yaratmış olması.

LIVAD’in reklam formatları arasında neler bulunuyor? Kullanılan reklam formatları hedef kitle tarafından neden daha çok tercih ediliyor?
Video Ads, Poll Ads, Interactive Ads, Rich Media Ads adlı 4 ana reklam formatımız bulunuyor.

Video Ads ile reklamverenler canlı yayının içerisinde video-in-video şeklinde yüzde 100 görünür ve yüzde 100 tamamlanan 30 saniyelik reklamlar oynatabiliyor.

Poll Ads reklamverenlerin etkileşimli anketler ile reklam anını oyunlaştırmasına ve kitleyi oy kullanmaya davet etmesini sağlarken, kitlenin seçimleri hakkında da bilgi sahibi olmasına olanak tanıyor

Interactive Ads ile reklamverenler kitleye bir soru sorup, oylamanın sonucuna göre çıkacak olan reklam kreatifini özelleştirebiliyor. Örneğin bu model ile reklamveren kitleye hamburger mi yoksa pizza mı istediğini sorup, en çok tercih edilen şıkka ilişkin görseli otomatik olarak tetikleyebiliyor.

Rich Media Ads ise kreatif ekibimiz tarafından tasarlanan ve ekranı diğer modellere göre daha yaratıcı kullanan, sıradışı görsellerle reklamverenlerin kitlede maksimum etki bırakmalarını sağlıyor. Bunlara ek olarak markaların talepleri doğrultusunda yeni teknolojiler geliştirerek özel aktivasyonlar da tasarlayabiliyoruz.

İzleyiciler modellerimizi yayını bölmediklerii, görsel estetik konusunda önemli bir filtreden geçtikleri, ve daha fazla etkileşim fırsatı verdikleri için daha kabul edilebilir buluyor. Ayrıca canlı yayınlardaki kitle LIVAD reklamlarının sevdikleri yayıncıları desteklediğini farkında olduğu için buradaki reklamları ve reklam veren markaları çok daha fazla benimsiyor ve topluluğun bir parçası olarak görüyor.

LIVAD’in başta Avrupa olmak üzere Güney ve Kuzey Amerika'da yürüttüğü faaliyetlerden bahsedebilir misiniz?
LIVAD Technologies olarak Türkiye’de operasyonumuza 2020 Kasım ayında başladık ve 2021 Eylül ayında aldığımız yatırım ile yurtdışı faaliyetlerimizi hızlandırma fırsatı bulduk. İlk olarak İspanya ve Meksika, Kolombiya, Peru gibi Latin Amerika ülkelerinde çeşitli kampanyalar gerçekleştirdik ve 2021 yılında 60’ın üzerinde alanında öncü marka ile 186 reklam kampanyası düzenledik. Toplamda 65 milyon tamamlanmış video izlenmesi elde ettik. Bu kampanyalara onlarca ülkeden binlerce partner yayıncımız dahil oldu.

2022 yılı itibariyle ise ABD, İngiltere, Hollanda ve Almanya’da pazarlama faaliyetlerimize başladık ve bu pazarlarda hem satış faaliyetlerimizi hem de yayıncı ağımızı büyütmeye hızla devam ediyoruz. 

LIVAD’in gelecek dönem hedef ve stratejileri neler olacak?
Yaratıcı ekonomi hızla büyüdükçe buradaki yaratıcıların ihtiyaçları da giderek artıyor. Önümüzdeki dönemde büyüyen partner yayıncı ağımızı içerik üretimi, içerik analitiği, hayran etkileşimleri ve içerikten para kazanma konularında daha da fazla destekleyebilmek için teknoloji ekibimiz bu alanlarda heyecan verici geliştirmelere odaklanıyor olacak. 

Reklamveren tarafında ise kısa orta vadeli yol haritamızda interaktif reklam formatlarımızı zenginleştirmek, hedefleme, ölçümleme, ve doğrulama alanlarındaki yeteneklerimizi geliştirmek ve LIVAD for Business’a yayıncıların keşfedilebileceği ve kampanya etkileşiminin daha detaylı takip edilebileceği yeni özellikler eklemek var. İngiltere, ABD, Almanya, Hollanda gibi ülkelere açılımımızla birlikte tüm dünyadaki içerik üreticilerinin tutkularını sürdürmelerine katkıda bulunmak istiyoruz. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir