Son yıllarda önemli markalar, çocuklara yönelik pazarlama faaliyetlerine hız kazdırmış durumda.
Bunun başlıca en önemli sebebi; çocukların, ebeveynlerin satın alma kararlarında fazlasıyla etkili olmaları. Ayrıca pek çok önemli marka, çocuklara yönelik pazarlama faaliyetlerini geleceğe yatırım olarak görüyor. Haksız da sayılmazlar, sonuçta onlar geleceğin tüketicileri.
Şimdi konuyu biraz daraltıp, çocuklara yönelik pazarlama faaliyetlerinin çok elverişli olduğu ayakkabı sektörüne çevirmek istiyorum. Bu sektörde KOBİ’lere de fazlasıyla yer olduğunu söyleyebilirim.
Peki, KOBİ’ler ayakkabı sektöründe çocuklara yönelik hangi pazarlama stratejilerini kullanabilirler?
Çocuk ayakkabılarını pazarlamak için, hem ebeveynlere hem de çocuklara hitap etmelisiniz.
Çocuk ayakkabıları, Avrupa’nın toplam ayakkabı satışının yaklaşık %20’sini oluşturduğunu söyleyebilirim. Kısa sürede yeni ayakkabılara duyulan ihtiyaç, endüstrinin bu kısmında büyük çaplı satışların başlıca nedeni. Bunun yanı sıra bir müşterinin hangi ayakkabıları alacağını belirleyen birçok faktör de vardır.
Çocuk ayakkabıları satmayı düşünen küçük işletmeler, eğer bir pazarlama stratejisi oluşturmak istiyorlarsa öncelikle ebeveynlerin satın alma nedenlerini çok iyi incelemeliler.
Alım Gücü
Bazı ebeveynler seçimi çocuklarına bıraksalar da bazıları, çocuğunun duygusal kararlarından daha çok alım güçlerine odaklanabilir. Çünkü küçük çocuklar çok hızlı büyürler ve yaklaşık üç dört ayda bir yeni bir çift ayakkabıya ihtiyaç duyarlar, her bir ayakkabı çiftinin çok sınırlı bir giyim süresi vardır. Bütçesini de düşünen ebeveynler için bir ayakkabı öncelikle alım güçlerine uygun olmalı, çünkü kısa bir süre sonra kullanılamayacaktır. Mağazanıza bazı indirim veya özel promosyonlarla dikkat çekebilirsiniz, bir sonraki alışverişlerinde kullanmaları için her ebeveyne bir kupon verebilirsiniz. Okul başlangıcı döneminde yapılabilecek özel tasarruf duyuruları da birçok müşterinin dikkatini çekecektir, çünkü ebeveynler hem beden eğitimi dersleri için spor ayakkabısı arayacaklar hem de okul formasının altına düz ayakkabılar almak isteyecekler.
Lisanslı Ürünler
Lisanslı ayakkabılar, çocuk ayakkabısı pazarını; televizyon şovlarındaki karakterler, pop müzik yıldızları, film yıldızları ve çizgi roman kahramanları dolduruyor. Lisanslı ayakkabılara sahip küçük bir ayakkabı mağazası, reklam afişleri ve posterler kullanarak bu ürünlerin popülaritesinden faydalanabilir. Reklam departmanları, çocukların favori karakterlerini vitrinlerde kullanarak stratejik yerleştirmeler yaparlar ve bu da mağazanın önünden geçerlerken, mağazaya girerlerken, ayakkabıları denerlerken veya kasa sırasında beklerlerken çocukların gözüne takılır. İlk ziyaret sırasında markalı bir spor ayakkabı, sandalet veya terlik alınmasa bile bir sonraki alışverişte alınmaları için dikkat çekerler.
Süreklilik ve Güven
Çocuklar ergenlik öncesi veya ergenlik yıllarına geldiklerinde büyümelerine paralel olarak ayakkabılarında da sürekli değişimler oluşur, dolayısıyla ayakkabıların boyutları ve dayanıklılığı ciddi birer konu haline gelir. Eğer mağazanızda çocuk spor ayakkabıları, günlük ayakkabılar veya kaliteli malzemelerden yapılan özel ayakkabılar varsa, mağaza içi iletişiminizin bunları vurguladığından emin olmalısınız. Mağazanızın spor bölümünde, sporcu çocuklarının güvenliğini öncelikli olarak düşünecek bir ebeveyni etkilemeye odaklanın. Eğer bir spor ayakkabı markası, eklemleri koruyan veya kemik kırılmalarını önlemeye yardımcı olan ultra şok absorbsiyonlu bir spor ayakkabı satıyorsa, bu özelliğin tanıtımını yapabilirsiniz.
Mağaza Dışındaki Promosyonlar
Çocuklar gündelik hayatlarında tahmin edebileceğinizden fazla internette zaman geçirildiklerini söyleyebilirim.
Konuyla ilgili sizinle Türkiye İstatistik Kurumun yapmış olduğu bir araştırmayı paylaşmak istiyorum;
- Çocuklar bilgisayar kullanımına ortalama 8 yaşında başladığı gibi, internet kullanım ise ortalama 9 olduğu belirleniyor,
- Çocukların yüzde 24,4’ünün kendilerine ait bilgisayarı var,
- Çocukların yüzde 60,5’i bilgisayar, yüzde 50,8’i internet, yüzde 24,3’ü cep telefonu kullanıyor,
- Çocukların yüzde 45,6’sı hemen her gün internet kullanıyor,
- Çocuklar interneti en çok yüzde 84,8 ile ödev veya öğrenme amacıyla kullanırken, yüzde 79,5 ile oyun oynama, yüzde 56,7 ile bilgi arama, yüzde 53,5 ile sosyal medya ağlarını takip etmek için kullanıyor,
- İnternet kullanım yerlerine göre yüzde 65,6 ile ev ilk sırada,
- Cep telefonu kullanımına ortalama başlama yaşı 10,
- Her 10 çocuktan 9′u hemen her gün TV izliyor,
- İnternet dışında basılı ortamda gazete okuma oranı yüzde 16,6,
- Gazetede en çok yüzde 40,9 ile TV, magazin, eğlence yazıları okunuyor.
İstatistiklerden anlaşıldığı üzere, çocuklara yönelik dijital pazarlamaya ağırlık vermekten kaçınmayın. Bilhassa okul başlangıcı veya tatil zamanlarında sosyal medyada reklama yüklenebilirsiniz. Onun hacrinde eğer mağazanızın önünde çok fazla yaya trafiği yoksa veya vitrinleriniz iyi bir kullanıma elverişli değilse, pazarlama çalışmalarınızı yerel mecralara yöneltebilirsiniz. Yerel gazetenizin çocuklara, kadınlara, ebeveynlere veya annelere yönelik aylık eklerinin olup olmadığını araştırın ve bir sonraki eke bir reklam vermeye çalışın.