İstanbul, Cidde ve Pekin'in Havalimanı Yatırımları

2019 yılı sona ererken sivil havacılık sektöründe bazı mega projelerin ilerleyişine ve tamamlanmasına şahit olduk. Sizlere bu projelerden üçü ile ilgili ayrıntıları paylaşmak istiyorum.

Pekin'de, mevcut havalimanının (PEK) kapasite dolumuna ulaşması ve taleplere cevap verememesinden ötürü yeni bir havalimanı projesi oluşturulmuştu. PEK, Atlanta havalimanından sonra kapasite dolumuna ulaşan ikinci havalimanı oldu. Deniz yıldızını andıran tasarımı ile Daxing havalimanı (PKX) talebi karşılama, Asya'nın merkez havalimanı olma ve havayolu ticaretini artırma gibi birçok amacı gerçekleştirmek için hizmet verecek. Bu havalimanı 2025 yılında 72 milyon yolcu ve 2 milyon ton ticari yük taşımayı hedefliyor. Çin hükümeti, 2022 yılı itibariyle ABD'nin havayolu taşımacılığı endüstrisindeki liderliğini sona erdirmek istiyor.

Suudi Arabistan'ın Cidde şehrine yapılan Kral Abdul Aziz Havalimanı yatırımı, henüz birinci kademesini çalıştırmaya başladı. Havalimanı tamamlandığında yılda 30 milyon yolcuya hizmet vermeyi planlıyor. Havalimanı mevcut haliyle şu an sadece Saudia ve Etihad havayolları tarafından kullanılıyor. Bu da ilk kademe için yolcu trafiği açısından beklenen yoğunluğun altında görülebilir. Aynı zamanda diğer havayollarının bu havalimanına ne zaman geçecekleri belirsiz. Hac yolcuları ise Hajj Havalimanını kullanmayı sürdürecek. Havalimanına ulaşım yalnızca araba ile sağlanabiliyor ve 21.000 araçlık otopark yapılmış. Yolcuların Mekke ve Medine'ye seyahat edebilmeleri için tren yolu bağlantısı yapılarak zamandan tasarruf etmeleri sağlanmış. Havalimanının akılda kalabilecek 2 özelliği var. Birincisi, dünyanın en uzun ikinci havalimanı kulesine sahip olması. İkincisi ise havalimanı içinde bulunan 14 metre uzunluğundaki akvaryum.

Yeni İstanbul Havalimanının yapılışına ve açılış sonrası sürecine geleneksel medya kanallarından aşinayız. Öncelikle Yeni İstanbul Havalimanının "dünyanın en büyük havalimanı" olup olmadığına değinerek başlayalım. Yeni İstanbul Havalimanı, tek çatı altına kurulmuş en büyük havalimanı özelliğini taşıyor. Bu açıdan "en büyük". Havalimanının çatı haricindeki nicel büyüklüğünü ve operasyon gücünü görmek için Nisan 2020 sonrası performansını görmemiz gerekecek. Çünkü Nisan 2020'den itibaren havalimanının tamamen operasyona açılması planlanıyor. Bu arada, 2019 yılı içinde Atatürk Havalimanından Yeni İstanbul Havalimanına tamamen taşınma işlemi ve sözleşme bitmeden taşınılması DHMİ'ye 389 milyon Euro'ya mal oldu. Nisan 2020'den önce böyle bir hamle nedeniyle TAV'a 389 milyon Euro ödenecek olmasını takdirlerinize bırakıyorum. Yeni İstanbul Havalimanı 90 milyon yolcuya ulaşmayı hedefliyor. Havalimanında şu an 1.4 milyon metrekare kapalı alan, 2 pist, hava kulesi ve bazı destek binaları hizmet veriyor. 2020 yılının ikinci yarısında havalimanının göstereceği performansın ilgiyle takip edileceğine inanıyorum.

2020, sivil havacılık endüstrisinde faaliyete geçecek 3 büyük havalimanının nasıl performans göstereceğinin yakından izleneceği bir yıl olacak gibi görünüyor.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

*İçerikte yer alan görüşler yazarın kendisine aittir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir