Google, salgın sonrası yeni ev merkezli alışkanlıklarımızdan hangilerinin kalıcı, hangilerini geçici olacağı hakkında, kullanıcı aramalarından ve sahip olduğu diğer kanalların verilerinden oluşan raporlar yayımlıyor.
Alışkanlıklar arasında, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yemek tariflerine ve DIY(kendin yap) el işi videolarına ilgi artışı bulunuyor. Ancak Google Global Reklamlar ve Pazarlamadan Sorumlu Başkanı Marie Gulin-Merle bu dönemde ortaya çıkan ev merkezli trendlerin birçoğunun salgından önce de gözlemlendiği ve COVID-19’un bu alışkanlıklarının yayılmasını hızlandırdığını belirtiyor.
Gulin-Merle “İnsanlar rahatlık ve daha iyi bir hayat kalitesi arayışında. Bu çoğu zaman yollarda geçen zamanı hayatlarından çıkarmak anlamına geliyor. Daha çok insanın evlerinde kaliteli vakit geçirme isteğinin artmasıyla birlikte alışveriş trendleri de değişmeye başlamıştı”dedi.
Bu değişim verilere “uzaktan işler” (remote jobs) anahtar kelimesinin aranma oranının son iki yılda yüzde 210 artış göstermesiyle ve “eve market siparişi” (grocery delivery) anahtar kelimesinin de aynı zaman diliminde yüzde 130 daha çok aranmasıyla yansıyor.
Bunun yanı sıra Google gerek evde yapacak bir meşgale, gerek daha uygun fiyatlı alternatif arayışlarının sonucu olarak bu dönemde edinilen DIY yeteneklerinin de tüketicilerin nasıl alışveriş yaptıklarını etkileyeceğini belirtiyor.
Gulin-Merle bu yansımaları, “Geçtiğimiz birkaç ay içinde herkes yeni alışkanlıklar ve yetenekler edindi. Belki de evdeyken en sevdiğiniz kahveyi yapmayı öğrendiğiniz veya mikrodalga fırınınızı YouTube videolarını izleyerek tamir etmeye çalıştınız. Belki de bu birkaç ay boyunca hayatınızda ilk defa online market siparişi verdiğiniz ve bunun markete gidip alışveriş yapmaktan çok daha kolay ve rahat olduğunun farkında vardınız. En sevdiğiniz marka artık üretim yapamadığı için daha önce denemediğiniz markalara bir şans verdiniz” sözleriyle özetliyor.
Google geçtiğimiz ay pazarlamacılara değişen trend trenini kaçırmamaları konusunda yardımcı olmak için Rising Retail Categories (Yükselişte Olan Perakende Kategorileri) sekmesi gibi yeni araçlar sundu. Bu sekme ile talebi artan ürünler günden güne takip edilebildi.