- Fiat Chrysler Automobiles (FCA), Renault ve Nissan ortaklığına toplamda 32,6 milyar euro değerinde birleşme teklifi götürdü.
- Bu birleşmenin gerçeğe dönüşmesi halinde, üretim kapasitesi açısından -Volkswagen ve Toyota'nın ardından- dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi ortaya çıkacak.
- Anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda, Fiat Chrysler ve Renault'un her biri, birleşme sonucunda meydana gelen dev şirketin %50'sine sahip olacak ve bu şirket, yıllık 8,7 milyon birleşik satış ve 170 milyar euro birleşik yıllık gelirle General Motors'tan daha büyük olacak.
- Bu anlaşmanın amacı, birleşmiş otomotiv markalarının, son derece hızlı bir şekilde büyüyen elektrikli ve otonom araç pazarındaki varlıklarını güçlendirmeye yardımcı olmaktır.
- İlgili Yazı: Otomobil Markaları, Dinamik Dijital Pazarlama ile Tüketicilere Nasıl Ulaşıyor?
Otomotiv şirketlerinin son dönemde odaklarını elektrikli ve otonom araçlara yöneltmeleriyle birlikte, otomotiv sektöründeki rekabet bir hayli kızıştı ve neredeyse bütün otomotiv şirketleri, bu geçiş sürecinde doğru hamleler yaparak bu yeni pastadan mümkün olduğunca fazla pay almak ve bu sayede sektördeki yerini sağlamlaştırmak istiyor. Ancak dediğimiz gibi, rekabet son derece çetin ve doğal olarak bu rekabette bazı markalar daha fazla ön plana çıkarken diğerleri arka planda kalacak.
Son çıkan haberlere göre İtalyan-Amerikan otomotiv şirketi Fiat Chrysler Automobiles (FCA), sektördeki bu değişim sürecinden daha güçlü bir şekilde çıkabilmek için son derece önemli bir hamle yaptı. Belirtilene göre Fiat Chrysler, Nissan ve Renault ortaklığına toplamda 32,6 milyar euro (36,5 milyar dolar) değerinde birleşme teklifi götürdü. Bu birleşmenin gerçeğe dönüşmesi halinde, üretim kapasitesi açısından dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi ortaya çıkacak. Dünyanın en büyük otomobil üreticileri listesinin ilk iki sırasında Volkswagen ve Toyota yer alıyor.
Bunların yanı sıra Fiat Chrysler'ın paylaştığı basın açıklamasına göre, anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda, Fiat Chrysler ve Renault'un her biri, birleşme sonucunda meydana gelen dev şirketin %50'sine sahip olacak. Ayrıca meydana gelen dev otomotiv şirketi, yıllık 8,7 milyon birleşik satış ve 170 milyar euro birleşik yıllık gelir ile General Motors'tan daha büyük olacak.
Business Insider'ın konu ile ilgili olarak paylaştığı habere göre, bu anlaşmanın amacı, birleşme içerisinde yer alan otomotiv markalarının, özellikle Silikon Vadisi tarafından hedef alınan ve son derece hızlı bir şekilde büyüyen elektrikli ve otonom araç pazarındaki varlıklarını güçlendirmeye yardımcı olmaktır. Ayrıca Business Insider'ın belirttiğine göre, bu olası birleşme, otomobil endüstrisi için büyük bir değişim olacak ve elektrikli araç üretimini artırma planlarını tetikleyecek.
Bu arada Fiat Chrysler şirketinin sahibi kısmi olarak İtalyan Agnelli ailesiyken Fransa hükümetinin ise Renault'da %15 oranında hissesi bulunuyor. Bununla birlikte Renault ve Nisan'ın 1999 yılından beri stratejik bir ortaklıkları (daha sonradan Mitsubishi'nin de dahil olduğu) bulunuyor. Bu anlaşmanın hayata geçmesi halinde, markaların piyasa değerlerinde gerçekleşecek değişiklikler nedeniyle Fiat Chrysler hissedarlarına toplamda 2,5 milyar euro tutarında kar payı verileceği ifade ediliyor.
Son Gelişmeler
FCA'nın iletmiş olduğu teklifinin şartlarını dikkatlice inceleyen Renault Yönetim Kurulu, grubun üretim süreçlerine uyumu ve Renault-Nissan- Mitsubishi İttifakı için ek değer yaratacak birleşme fırsatını değerlendirmeye karar verdi.
Bu görüşmelerin sonuçlarına ilişkin olarak zamanı gelince, geçerli yasa ve yönetmeliklere uygun olarak kamuoyunu bilgilendirmek için ek bir açıklama yapılacak.