Yeni teknolojilerin ve dijitalleşmenin iş hayatını, hatta gündelik hayatımızı dönüştürmeye başladığı bir dönemden geçiyoruz. Dijital para birimleri olan kripto paralar ve kripto paraların dayandığı temel sistem olan blok zinciri teknolojisi (blockchain), son yıllarda medyadan, finans endüstrisinden, araştırmacılardan, hükümetlerden,düzenleyici kurumlardan ve yatırımcılar tarafından büyük ilgi görüyor. Kuantum Araştırma’nın Pazarlamasyon için gerçekleştirdiği “Blockchain Algı Araştırması”; Blockchain, kripto para, NFT vb. teknolojilerin sosyal yaşantımızda henüz tam karşılığı olmamakta birlikte yakın gelecekte yaşamımızın merkezinde yer alan pek çok işlemin bu teknolojilerle gerçekleşeceğini ortaya koyuyor. Kuantum Araştırma Kurucusu Volkan Kılıç, toplumda ve işletmelerde “Blockchain” algı düzeyini Pazarlamasyon için yorumladı.
Blockchain'in duyulma oranı yüzde 25
Blockchain teknolojisi birçok sektörün geleceğinin odak noktalarından birini temsil ediyor. Araştırmaya göre; Kamuoyunun blockchain kavramının duyulma oranı yüzde 24,8’e ulaştı. Bu kitlenin sadece yüzde 23,6’sı blockchain kavramı hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtiyor ancak blockchain kavramı hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten yüzde 23,6'lık kesimin tam anlamıyla doğru bilgiye sahip olmadığı görülüyor.
Blockchain'den en çok finans alanının etkileneceğini öngörüyoruz
Blockchain’i anlamak ve hangi alanları etkileyeceğini bulabilmek günümüzün en önemli konularından birisi. Blockchain’in uygulandığı birçok alanda beraberinde önemli inovasyonları getirmesi bekleniyor. Blockchain kavramını duyan kişilere bu kavramdan en çok etkilenecek alanlar sorulduğunda, yüzde 70,9’luk oranla ekonomi-finans alanı birinci sırada yer alıyor.
Kripto paralara olan güven artıyor
Sektör dinamikleri açısından olumlu sonuçlar içeren araştırmaya göre, kripto para kavramının duyulma oranı yüzde 81,1 olarak ölçümleniyor. Kripto para kavramını duyup işlem yapanların oranı ise %19,3’tür. Kripto para kavramını duyanların blockchain kavramını da duyma oranı yüzde 25,7’ye çıkarken, kripto para piyasalarında işlem yapanların blockchain kavramını duyma oranı yüzde 85,2 olarak karşımıza çıkıyor.
Kripto para piyasasında işlem yapmadığını belirten yüzde 71,7’lik kesimin yüzde 64,0’ü yakın gelecekte işlem yapmayı düşündüğünü belirtiyor.
Kripto paraların mevcut para birimlerinin yerine geçeceği düşünülüyor
Araştırma, kripto paraların güvenilirliğine dair önemli çıktılar sunuyor. Kripto para kavramını duyan kitlenin yüzde 75,2’si gelecekte bu kavramın mevcut para birimlerinin yerine geçeceğini düşünürken yine yüzde 68,5’i kripto paraların bankacılık sektörü için risk oluşturabileceğini kaydediyor.
Blockchain hayatımızın merkezinde olacak
Blockchain teknolojisinin ana amacı, taraflar arasında yapılan işlemlerde merkezi bir aracı kurumun sağladığı ‘güven ve tasdik’ hizmetini birbirinden bağımsız, farklı coğrafyalardaki ağlara yaymak. Bu yaygınlık tek bir merkez tarafından kontrolü imkânsızlaştırırken zaman, maliyet ve güvenlik açısından merkezi sistemlere göre avantaj sağlıyor.
Blockchain teknolojilerinin son kullanıcı (toplum) tarafındaki karşılığı ise bu teknoloji üzerinde çalışan kripto paralar. Dolayısısyla blockchain teknolojilerinden en fazla etkilenecek sektör ekonomi-finans olarak karşımıza çıkıyor. Blockchain, kripto para, NFT vb. teknolojilerin sosyal yaşantımızda henüz tam karşılığı olmamakla birlikte, yakın gelecekte yaşamımızın merkezinde yer alan pek çok işlemin bu teknolojilerle gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.
Kamuoyunun blockchain kavramını duyma oranı yüzde 24,8’ken, kripto para kavramını duyanlarda blockchain kavramının duyulma oranı yüzde 25,7’ye, kripto para piyasalarında işlem yapanlarda ise blockchain kavramının duyulma oranı yüzde 85,2’ye çıkıyor. Bu nedenle toplumu blockchain temelli akıllı sözleşmeler gibi pek çok teknolojiye kripto para teknolojilerinin hazırladığını söylemek mümkün.