Türkiye'nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank, her kesime ulaşmayı hedefleyen geniş bir yelpazede finansal ürün ve hizmetler sunmaya devam ediyor. Bu bağlamda sürdürülebilirlik ilkelerini her alanda uygulayarak, uzun vadeli değer yaratmaya odaklandıklarını vurgulayan Aktif Bank Müşteri Deneyimi ve İletişim Grup Başkanı Gamze Numanoğlu ile kadınların ekonomideki varlığını güçlendirerek toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlayan "Ekonomide Aktif Kadınlar" projesini konuştuk.
“Sürdürülebilirlik yaklaşımımızı, topluma uzun vadeli değer yaratma çerçevesinde şekillendiriyoruz”
Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank olarak, aynı zamanda ülkemizin en kapsamlı finansal teknolojiler ekosistemiyiz. Fiziki ve dijital kanallardan hayatın her alanında sunduğumuz ürün ve hizmetlerle müşterilerimize ulaşırken; bini aşkın çalışanımız, iştiraklerimiz ve iş ortaklarımızla birlikte 10’un üzerinde iş kolunda geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz.
Tüm bu kapsamlı faaliyetlerimizi sürdürürken hedefimizi, finansal ürün ve hizmetleri toplumun her kesimine ulaştırmak olarak tanımlıyoruz. Sürdürülebilirlik yaklaşımımızı da topluma uzun vadeli değer yaratma çerçevesinde şekillendiriyor ve sürdürülebilirlik temel prensiplerini her alandaki uygulamalarımıza yansıtmaya çalışıyoruz. Hayata geçirdiğimiz tüm projelerde ve attığımız her adımda toplumsal faydanın gözetilmesine önem veriyoruz. Kültür-sanat ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında attığımız sosyal sorumluluk adımlarının yanı sıra yenilikçi projelerimizle de sürdürülebilirlik anlayışımızı güçlendiriyoruz.
“Ekonomide Aktif Kadınlar projesiyle, sürdürülebilir kalkınmaya ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamayı hedefliyoruz”
TÜİK verilerine göre ülkemiz nüfusunun yüzde 49'unu oluşturan kadınlar, iş yaşamında erkeklerden çok daha az yer alıyor. Örneğin, TÜİK’in İstatistiklerle Kadın 2022 Araştırması’na göre, 2021 yılında erkeklerin işgücüne katılma oranı yüzde 70,3 iken, bu oran kadınlarda ne yazık ki yüzde 32,8 olarak karşımıza çıkıyor. Bu da gösteriyor ki, Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranları, erkeklerin yarısından bile az durumda. Diğer yandan Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı içerisinde yer alan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, diğer 16 hedefi de derinden etkiliyor.
Bu gerçeklerden yola çıkarak, toplumda kadının güçlendirilmesinin en temel gerekliliklerinden biri olarak ekonomide ve işgücünde kadının temsiliyetinin artırılmasının, kaçınılmaz bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz. Kadınların ekonomideki varlığının güçlenmesine büyük önem veriyor, üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz. Her alanda cinsiyet eşitliğinin önemini vurguluyoruz ve bu doğrultuda, insan kaynakları politikamızdan sosyal sorumluluk alanına kadar kadınlara yönelik aksiyonlarımızı artırmak için çalışıyoruz.
Sektörümüz yüzde 51’e 49 ile kadın çalışan oranının yüksek olduğu nadir sektörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Üst yönetimlerde bu oran giderek düşse de biz Aktif Bank olarak gururla söyleyebilirim ki, bu oranlar açısından sektörün önünde yer alıyoruz. Bankamız genelinde kadın-erkek çalışan dağılımı neredeyse yarı yarıya olmakla beraber, C Level düzeyinde de eşitliğe önem veren bir konumdayız. Ayrıca bu eşitlikçi politika yalnızca Aktif Bank ile sınırlı değil, aynı zamanda ekosistemimizdeki tüm fintek iştiraklerimizde de üst düzey yönetici kadın liderlere rastlıyoruz.
Bu yaklaşımımızın yanı sıra finansal kapsayıcılığı artırmayı, sürdürülebilir kalkınmaya ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamayı hedefleyen “Ekonomide Aktif Kadınlar” sosyal etki projemizle de iş hayatında kadın iş gücünün artmasına ve daha da önemlisi tutunmasına destek olmayı hedefliyoruz. 2022 yılında başlattığımız, Grameen Bank ve Experian iş birliğiyle yürüttüğümüz Ekonomide Aktif Kadınlar projemizi diğer mikro kredi projelerinden farklı olarak; kredi skoru olmayan dar gelirli kadınlara faizsiz verdiğimiz krediler ile kredi skorlarını ve finansal profillerini oluşturmalarına fırsat tanıyan, böylece onları finansal sisteme dahil ederek daha kapsamlı finansal enstrümanlara da erişimlerini sağlayacak şekilde kurguladık. En önemli amacımız, mikro kredi projesinin ötesine geçip bankacılık sistemine dahil olmamış dar gelirli mikro girişimci kadınları finansal sisteme kazandırmak, girişimlerini büyütebilmelerini sağlamak, gelir getirici faaliyetlerini sürdürülebilir kılmak oldu. İlk iki yılda yaklaşık 3 bin 500 kadına ulaştık ve 12 Milyon TL’lik mikro kredi desteği verdik. Projemiz devam edecek ve hedefimiz üçüncü yılın sonunda 5 bin kadına ulaşmak.