Türkiye'nin En Değerli Markaları

 

"Türkiye gibi G-20 üyesi olan bir ülkenin, dünyanın en büyük 10 ekonomilerinden biri olmayı hedefleyen bir ülkenin, Brand Finance Global 500 listesinde bir tane markasının bulunmaması kabul edilemez."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün

Marka değerlendirme araştırmalarıyla tanınan Brand Finance geçtiğimiz günlerde “Türkiye’nin En Değerli Markaları 2012”listesini açıkladı. Listenin ilk sırasında 4 yıldır birinciliğini koruyan Türk Telekom yer alıyor. Onu Türk Hava Yolları ve Akbank takip ediyor.

Geçen yıl bulunduğu sıradan hızla yükselen markalar kategorisinde göze çarpan markalar oldukça fazla.

Bunların başında Türk Hava Yolları(2), PetrolOfisi(10), Ülker(17), Aygaz(19), Sütaş(26), Banvit(29) ve Altınyıldız(32) yer alıyor. Bunun yanı sıra listeye yeni giren markalar olarak: Arkas Lojistik(24), Teknosa(31), Odeon Turizm(38), Kiler(41), Albaraka Türk(43) dikkat çekiyor.

 Türkiye’nin En Değerli 10 Markası

Bugüne kadar tüm dünyada bir çok kategoride en iyi markaları sıralayan Brand Finance, şüphesiz herkesin merakla beklediği Dünya’nın En Değerli 500 Markası listesinde herhangi bir Türk markası olmadığına dikkat çekti. Türkiye’deki en değerli 100 markanın toplam değerinin 27 milyar dolar olduğu ve bu sonuçla da dünyadaki en değerli ilk 10 marka arasında olan ve marka değeri 28,665 milyon dolar olan Amazon.com’un gerisinde olduğumuz görülüyor. Hal Böyle olunca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptığı bir açıklamada bu durumu şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye gibi G-20 üyesi olan bir ülkenin, dünyanın en büyük 10 ekonomilerinden biri olmayı hedefleyen bir ülkenin, Brand Finance Global 500 listesinde bir tane markasının bulunmaması kabul edilemez.”

 Dünya’nın En Değerli 10 Markası

Listeye genel bir çerçeveden bakacak olursak; Apple marka değerini en çok arttıran marka  olarak ilk sırada yer alıyor. Geçen seneki tahtını Apple’a kaptıran Google ise 2. Sırada yer almış durumda.(Yandaki tabloda dünyadaki en değerli 10 marka yer almaktadır). Herkesin merak ettiği, halka arz edilmesinden sonra hisselerinde inanılmaz bir düşüş yaşayan ve bu nedenle yatırımcılarını hüsrana uğratan Facebook ise marka değerini 3,690 milyon dolardan, 8,792 milyon dolara çıkararak  283. sıradan 102. sıraya yükselmiş durumda.

Dünya’da ülkeler bazında marka değerine bakacak olursak eğer; Birinci sırada ABD ve ikinci sırada Almanya tahtını kaptırmadan yollarına devam ediyor(2011 yılı verileri baz alınmıştır). Türkiye ise 2010 yılında 21. sırada yer alırken, 2011 yılında 19. sıraya  yükselmiş. Ancak marka yönetimindeki başarıyı temsil eden “Marka Gücü Endeksi” sıralamasında aynı başarıyı gösteremeyen Türkiye’nin bu nedenle dünyada 19. Sırada yer almasına rağmen Global 500 listesinde hiçbir markası bulunmamakta.

Bu sene sonunda listenin üst sıralarında bir değişiklik olması söz konusu olmasa bile Türkiye’nin üst basamaklara çıkması şuan itibariyle biraz zor görünüyor ama 1 Ekim 2011'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de dediği gibi; ” Bazı ülkelerin kendi markalarını oluşturduğu 60’lı ,70’li ve nihayet 90’lı yıllarda, siyasi ve sosyal istikrarsızlıklar nedeniyle yapamadıklarımızı geç de olsa telafi etmek zorundayız.” Bu alanda yapılan ve devlet eliyle yürütülen bir destek programı olan” TURQUALITY”, “10 yılda 10 dünya markası” sloganıyla yola çıkmıştı hatırlarsanız. Program 10. yılına girmek üzere olmasına rağmen 10 dünya markası yaratıldığı tartışılır ancak Türkiye’nin 19. Sırada yer almasını sağlan en önemli çalışmalardan birisi olduğu kaçınılmaz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir