• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Z Kuşağı, Dijital Dünyayı Ele Geçiriyor

Pazarlamasyon / 29 Ekim 2020
facebook twitter

Markaların ve pazarlamacıların stratejilerini belirlemede yıllarca odak noktası olan Y kuşağı yerini bir sonraki jenerasyona yavaş yavaş bırakmaya başladı. Alım gücü ve etkisi gitgide artan Z kuşağı pazarlamacıların yeni odak noktası haline geldi. Özellikle 1997 yılından sonra doğanların dahil olduğu grup, tüketim alışkanlıkları ve dijital dünyaya bakış açılarıyla göz ardı edilemeyecek bir duruma geldi.

McKinsey, Dünyanın En Güçlü Nüfusu Olan Z Kuşağını Araştırdı

Tüketim alışkanlıkları ve toplam 100 milyar dolar harcama güçleriyle tüm markaların anlaması gereken bir güç halindeler. Özellikle yaşlarının büyümesiyle yetişkinliğe adım atması ve kendi paralarını kazanmaya başlamalarıyla Z kuşağı tüm markaları meraklandırmaya devam ediyor. Z kuşağı için tabii ki de vazgeçilmez olan akıllı telefonları. Bir günde ortalama 4 saat 15 dakika telefonda geçirilen vakit ile diğer tüm jenerasyonların önüne geçen Z kuşağı aynı zamanda mobil alışverişin de en güçlü grubu olarak konumlanıyor. Bu nedenle markaların ve pazarlamacıların stratejilerini belirlerken bu grubun mobil dünyadaki davranışlarını, tercihlerini ve beklentilerini göz ardı etmemeleri çok önemli.

Z Jenerasyonunun Favori Markaları

AdColony dijitale de yön veren bu jenerasyonu anlamak için bağımsız araştırma şirketi GlobalWebIndex ile yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını yayınladı. 7 bölümden oluşan rapor Z Kuşağı ilgi alanlarını, mobil dünyada neler yaptıklarını, farklı alanlarda farklı satın alım güçlerini, diper jenerasyonlara göre mobil oyunlara yaklaşımlarını ve reklamverenlerin en hızlı şekilde onlara nasıl ulaşabileceğini içeriyor.

Raporun öne çıkan en önemli detayı; Z kuşağının karakteristik özellikleri. Bu jenerasyon, bir gruba ait hissetme ve kabul edilme isteği duyuyor. Her 5 Z kuşağı üyesinden 2’si, başka insanların fikirlerinden kolayca etkilenebildiğini belirtiyor. Bu oran global ortalamaya kıyasla %17 daha fazla. Bu jenerasyonun %63’ü ise akranları tarafından saygı görmelerinin kendileri için önemli olduğunu bildiriyor. Yaşlarından dolayı beklenildiği üzere %63’ü ailesiyle yaşarken bu grubun %52’si öğrencilerden oluşuyor.

Z Kuşağının Marka Sadakati Yok

Reklamverenler için önemli noktalara baktığımızda ise Z kuşağının % 81’i markaların eğlenceli ve samimi içerikler ve videolar üretmesi gerektiğini düşünüyor. Diğer jenerasyonlarla kıyasladığımızda, Y kuşağının %78’i, X kuşağının % 73’ü ve daha önceki kuşakların yalnızca %62’sinin bu düşüncede olduğunu görüyoruz.

AdColony EMEA & LATAM Genel Müdürü Volkan Biçer, Z kuşağının önemini şu sözlerle ifade ediyor:

“Ergenlikten genç yetişkinliğe adım atamalarıyla her alanı ele geçirmeye başlayan Z kuşağı, özellikle dijital ve mobil ile iç içe büyümüş olmaları onları bir adım öne geçiriyor. Özellikle mobil oyunlar Z kuşağı için sosyalleşme ve arkadaşlarıyla vakit geçirme ihtiyaçlarını çok büyük oranda karşılıyor. Y kuşağının %45’i kendini mobil oyuncu olarak tanımlarken, Z kuşağında bu drum %54’e çıkıyor. Bu durumda reklam verenler için de mobil oyunlar en etkili kanallardan biri olmaya devam ediyor.’’

McKinsey, Perakendede Oyunun Kurallarını Değiştiren Tüketici Davranışlarını Araştırdı
McKinsey, Perakendede Oyunun Kurallarını Değiştiren Tüketici Davranışlarını Araştırdı

Yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company, COVID-19 küresel salgını öncesi ve sonrasına dair tüketici davranış ve beklentilerindeki değişimi ortaya koyan yeni bir rapor yayınladı. Şirketin pazarlama ve satış alanında yeni […]

comment 0
share
Etiketler
tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışları z jenerasyonu Z kuşağı

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Açık Havaya Veda Eden Çocuklar Ekran Başında Zaman Geçiriyor

Pazarlamasyon / 24 Nisan 2020
facebook twitter
Açık Havaya Veda Eden Çocuklar Ekran Başında Zaman Geçiriyor

DORinsight, “Evdekal” çağrılarının sıkça tekrarlandığı bu dönemde, ‘Evde Çocuklarla Hayat’ başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi.

21 – 22 Nisan tarihlerinde online olarak yapılan ve Türkiye kent temsili 2.735 anne-babanın katıldığı araştırma sonucunda, bu süreçte ebeveynlerin evde çocuklara olan tutumlarıyla ilgili önemli veriler elde edildi.

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 53’ü yaşadıkları bu süreçten sonra evde yeni düzen içerisinde çocuklarına ekran kısıtlaması getirmediklerini, yüzde 47’si ise getirdiklerini belirtti. Katılımcıların yüzde 52’si çocuklarıyla televizyon ya da bilgisayarda her gün ortalama olarak 1-3 saat arası zaman geçirdiklerini söylerken, yüzde 37’si 3 saatten fazla, yüzde 11’i ise 1 saatten az zaman geçirdiklerini dile getirdi.  

Anne-babaların yüzde 61’i bu süreçte çocuklarının uyku düzenlerinin değiştiğini belirtti.

Çocuklara salgın eğitimi

“Çocuğunuza koronavirüs hakkında ne anlattınız?” diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 80’i hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini, yüzde 77’si bir salgın hastalık olduğunu, kimseye bulaştırmamak için evde kalınması gerektiğini, yüzde 66’sı salgının yayılmasını önlemek için okullara ara verildiğini, yüzde 57’si düzenli beslenme ve düzenli uykunun önemli olduğunu, yüzde 49’u hastalığı tüm yönleriyle anlatıp sorularını cevapladığını söyledi.

Sokaklara kısa süreli veda

Katılımcıların yüzde 89’u çocuklarının sokakta/bahçede arkadaşlarıyla oynamasına izin vermezken, yüzde 56’sı çocuklarının bu süreçteki ruh halini ne mutlu ne mutsuz olarak, yüzde 25’i çocuklarının ruh halini mutlu olarak, yüzde 19’u da mutsuz olarak değerlendirdi.

Katılımcıların yüzde 63’ü bu süreçte çocuklarıyla eşit derecede ilgilendiğini (anne-baba), yüzde 21’i anne olarak kendilerinin daha fazla ilgilendiğini, yüzde 7’si baba olarak kendilerinin ilgilendiğini, yüzde 5’i çocuklarının kendileri hallettiklerini, yüzde 4’ü aile büyüklerinin ilgilendiğini belirtti.

Sorumluluklar arttı

Katılımcıların yüzde 93’ü bu süreçte sorumluluklarının artığını dile getirdi. Yüzde 69’u temizlik alanında, yüzde 66’sı çocuğun ihtiyaçları konusunda, yüzde 58’i çocuğun eğitimi konusunda, yüzde 56’sı yemek, yüzde 32’si ise iş konusunda sorumluluklarının artığını söyledi. Katılımcıların yüzde 67’si kendilerine vakit ayırabildiklerini kaydetti.

Katılımcıların yüzde 80’i bu süreçte çocuklarının psikolojisi/gelişimi için bir profesyonelin desteğine ihtiyaç duymadıklarını, yüzde 92’si  bu süreçte çocuklarının psikolojisi/gelişimi için bir profesyonelin destek almadıklarını söyledi. Katılımcıların yüzde 75’i de bu süreç bittikten sonra kendilerinin bir profesyonelden destek almayı planlamadıklarını dile getirdi.

Türkiye’nin E-Ticaret Hacmi 2019’da Yüzde 39 Arttı
Türkiye’nin E-Ticaret Hacmi 2019’da Yüzde 39 Arttı

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından Deloitte Türkiye’nin proje ortaklığı ve SimilarWeb ile İnveon’un işbirliğiyle hazırlanan, Türkiye’de e-ticaret pazarındaki gelişmeleri uluslararası standartlara göre ölçümleyen “Türkiye E-Ticaret 2019 Pazar Büyüklüğü” raporunun bulguları […]

comment 0
share
Etiketler
tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışları z jenerasyonu Z kuşağı

Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ

Esra Baykal / 11 Ocak 2021
facebook twitter
Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ

Pandemi tüm dünyayı değişime iterken, bu değişime adapte olma sürecindeki en önemli faktör yaş ve bunun yarattığı farklı stres faktörleridir. Yeni alışkanlıkları jenerasyon farklılıklarına göre anlamak, yeni normalde markaların müşterileri ile bağ kurması için kilit faktördür.

Birkaç etkileyici örnekle başlayalım:

Yaptığımız son araştırmada kadın tüketicilere, bir markanın kampanyalarında ne gibi hediyeler verirlerse onlar için cazip olacağını sorduk. Sonuçlar oldukça çarpıcıydı, %60 oranında psikolojik destek, %40 oranında kişisel gelişim eğitimleri istediklerini söylediler. Burada gördüğümüz resim şu; Türk kadınları psikolojik dengelerini kurmak için markalardan destek bekliyor.

(Kaynak:  Think Aloud Research, Aralık 2020, Örneklem: 9000 Anket, ABC1C2 SES, 20-55 yaş, Kadın)

Yeni alışveriş kanalları ve ürün kullanımları, tüketicilerin değişen tutum ve rutinlerinden ortaya çıkmıştır. Hayatın kontrolden çıktığını hisseden tüketiciler, değişen rutinleri, dağılan psikolojileri için markalardan fitness, akıl sağlığı ve pozitif düşünme gibi konularında içerik bekliyor.

Yemek yeme, temizlik yapma, sosyalleşme kanalları her geçen gün değişiyor, dışarıdan yemek sipariş etme, online alışveriş oranındaki artış, atık yönetimini de zorlaştırdı. Hem gıda hem de ambalaj atıklarının yönetimi 2021 yılı için önemli gündem maddelerinden olacak.

Jenerasyon Farklılıkları...

Gen X ve Baby Boomers'a yeni teknolojilere adapte olmalarını sağlayacak içerikler, uygun fiyatlı ürünler ve kampanyalar sunarak ulaşın. Her iki nesil de ekonomi konusunda endişe duyuyor, bu nedenle yüksek kg.lı ürünler, hediyeli promosyonlar, sadakat kampanyaları adaptasyonu teşvik etmek için önemli olacak.

Gen X

Ekonomik kaygıları en yüksek gruptur. Psikolojileri sadece Pandemi ve eve kapanma nedeniyle değil, ekonomik kaygılar nedeniyle de ciddi zarar görmüştür. Dijital dönüşüme adaptasyonu daha kolay olan bu grubu, pozitif içerikler, evde zaman geçirme aktiviteleri ve ekonomilerine destek sağlayan kampanyalarla kazanabilirsiniz.

Baby Boomers

Özellikle kendileri ve aileleri ile ilgili olduğu için ekonomi konusunda kötümserler. Sağlık ve zindeliğe ek olarak, ev ekonomisi ve temel ihtiyaçlara dair içeriklere öncelik veriyorlar. COVID-19 kısıtlamaları, yayın izleme ve çevrimiçi alışveriş gibi yeni dijital alışkanlıkları benimsemelerine neden oldu, ancak yine de görüntülü sohbet uygulamalarını kullanma alışkanlıkları en düşük seviyede. Bu grubu, eve servis, SMS üzerinden gelen kampanya bilgileri, evde zaman geçirme etkinlikleri ile kazanabilirsiniz.

Gen Z ve Gen Y, sosyal medyayı daha sık kullanan ve teknolojiye teşne bu grup için online alışveriş kampanyaları ve hayatı kolaylaştır tüyoları önemli içeriklerdir. Ancak, ekonomik kaygılar bu gruplarda da oldukça yüksektir.

Daha düşük yaş gruplarına indikçe, eğitimin online dünyaya kayması, eğitim kalitesinin düştüğünü ve kendilerini her geçen gün daha yetersiz hissettiklerini göstermektedir. Özellikle gelir düzeyi düşük gruplarda ekipman yetersizliği nedeniyle online eğitime hiç katılamayanlar vardır.

Meslek Liseleri, Pandemi döneminde ikinci bir yara alarak pratik eğitimden de uzak kalmıştır. Markaların bu alanlarda kurumsal sosyal sorumluluğa önem vermesi gerekmektedir.

Gen Z

“Her şey düzelecek” algıları giderek azalıyor. Ücretsiz izin yasasının uzaması, geleceklerini öngörememek motivasyonlarını düşürdü. Üreterek kendilerini anlamlı kılan bu kuşak için alternatif kazanç kapıları açmak, bu konuda vizyonlarını geliştirmek şart. Sadakat programları, affiliate sistemler bu grup için önümüzdeki dönemde, ek gelir için önemli olacak. 

Gen Y/Millennials

Akıl sağlığı ile ilgili mücadelelere rağmen mali açıdan en iyimser nesildir. House Party uygulamasını ve FaceTime'ı eski nesillerden daha sık kullanarak başkalarıyla bağlantıda kalıyorlar. Ürünleri, markanızı ev rutinlerine ve dijital uygulamalara entegre etmenin yollarını bularak,  yeni normallerinin bir parçası olarak konumlandırın.

Her ev minik bir akıl hastanesine dönüşürken, ebeveynlerin yükü giderek artıyor. Çocukla çalışmak, çocukla ev işi yapmak, çocuğun dersleri, ödevleri, sosyal aktiviteleri, kendisine zaman ayıramamak giderek aileleri kapana kısılmışlık hissi ile yüzleştiriyor.

Ebeveynler

Eğitimden, ülkenin gelecek kaygısına, çevresel sorunlara kadar baskıyı en üst düzeyde yaşayan ebeveynler, kendilerinden önce çocuklarını düşündüklerinden markaların kurumsal sosyal sorumluluk yatırımlarına diğer gruplardan daha fazla önem vermektedir. Sürdürülebilir ekonomi, çevre duyarlılıkları yüksektir. Evde zaman geçirme aktiviteleri için ilhama da ihtiyaç duyan bu grup, ekrandan çocuklarını uzak tutmak için çareler aramaktadır.

Alışverişçilerin segmentasyonu, onların farklılaşan motivasyonlarını anlamanız ve kişiselleştirilmiş içerik üretmeniz için ideal bir araştırma yöntemidir. Bu sayede dijital dünyanın hedefleme avantajını kullanarak, her gruba cazip gelen, farklı içeriklerle satış ivmenizi hızla yukarı çıkarabilirsiniz.

Esra Baykal

Özgeçmişlerde Yer Alan En Garip İfadeler
Özgeçmişlerde Yer Alan En Garip İfadeler

ABD’li istihdam sitesi Zippia, 3.543.017 kişinin özgeçmişlerini inceleyerek özgeçmişlerine yazdıkları en garip ifadeleri derleyip bir harita oluşturdu. Özgeçmişlerinde Kardashian ailesinden bahsedenlerden; Zeus, porno, cahil, uzaylı gibi neden bir özgeçmişte yer […]

comment 0
share
Etiketler
tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışları z jenerasyonu Z kuşağı

Türkiye’nin Corona Günleri Araştırmasının Sonuçları Yayınlandı

Cansu Bolat / 16 Nisan 2020
facebook twitter
Türkiye’nin Corona Günleri Araştırmasının Sonuçları Yayınlandı

Medya Ajansı Universal McCann, tüketicinin yeni rutinini incelemek üzere nisan ayının ilk günlerinde 1223 örneklemle gerçekleştirdiği "Türkiye’nin Corona Günleri" araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Ülkemizde yaşayan 60 milyon yetişkini temsil edecek biçimde gerçekleştirilen araştırmada corona sonrası toplumun içinde bulunduğu duygu durumu, tüketicinin ruh hali, davranış ve tercihlerindeki değişiklikler, hayatlarında önem kazanan anlar ve yeni yaşamlarındaki medya ve alışveriş tercihleri soruldu ve krizde oluşan ihtiyaç alanları belirlendi.

Corona Virüs Salgınının Yarattığı Ruh Hali

Türkiye toplumu 11 Mart tarihinde de salgına ilişkin ilk resmi açıklama yapıldığından itibaren en çok korku, kaygı, tedirginlik ve üzüntü hissetmiş. Süreçte öne çıkan duygular toplumun sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda farklı katmanlarına farklı düzeylerde yansıyor. Katılımcıların paylaştıkları 1223 öyküden tepki, ihtiyaç ve çözüm üretme kapasitesine göre ayrı gruplar oluşturuldu. Burada en büyük iki grup Kontrollü Gerginler ve Endişeliler. Kontrollü Gergin’lerin baskın duygusu “Korku ve Tedirginlik” iken Endişeli’de “Üzüntü” ön plana çıktı.

Üçüncü büyük grup ise kısmen olanaklarının uygunluğu, alınan önlemlere duyduğu güven ile tedbirini alıp gündelik hayatının ritmini neredeyse bozmadan yaşayan Tedbirli Sakinler (yüzde 16) oldu. Bir diğer grup ise öncesinde de işsizlikle boğuşan ve en fazla zarar gören Çaresizler. Kadınların biraz daha ağırlıkta olduğu Kırılgan Ruhsal Dengeliler krize az ya da çok kaygı bozukluğu şeklinde tepki verenlerden oluşuyor.

Toplumun yüzde 12’sini oluşturan bu grupta tıbbi destek alan ve almaya ihtiyacı olanlarla, endişesini ortalamanın üstünde yaşayanlar yer aldı. Aralarında hatırı sayılır kamu çalışanı bulunan yüzde 9’luk Sonradan Fark Eden Tedirginler ise geç fark etmiş olmanın, dolayısıyla yeterince tedbir almamanın tedirginliğini yaşıyor. Karadeniz Bölgesi’nde ve İzmir’de ortalamanın üstünde bulunan bu grubun 25-44 yaş aralığında olduğu gözlendi. Krize yaklaşımları diğer gruplardan radikal biçimde ayrışan iki grup ise Dindar/Kaderci ve İlgisiz/Uzak. İlk grup konuyu tamamen Allah’ın takdiri olarak görüyor.

Araştırmanın bulgularına göre, 11 Mart tarihinden itibaren toplumda en çok hissedilenler arasında korku, kaygı, tedirginlik ve üzüntü öne çıkıyor. Süreçte öne çıkan duyguların, toplumun sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda farklı katmanlarına farklı düzeylerde yansıdığı görülüyor.

Hayatımızda Neler Değişti?

Türkiye’de iş gücüne katılım oranı TÜİK Ocak ayı raporuna göre yüzde 51 iken Türkiye’nin Corona Günleri araştırma sonuçlarına göre bu oran yüzde 44.Bu farkın TÜİK’in 15 yaş üstü bireyleri, bu araştırmanın ise 18 yaş üstü bireyleri kapsamasından kaynaklanabilir. Türkiye’nin Korona Günleri araştırmasında, Covid-19 salgınının hayatımızda aile/ev, temizlik/hijyen ve sosyal mesafe kavramlarını yükselttiğini tespit edildi.. Katılımcıların yüzde 7’si daha fazla TV izlediğini, yüzde 6’si daha fazla kitap/gazete/dergi okuduğunu, yüzde 2’si daha fazla sosyal medya tükettiğini, belirtirken yüzde 3’ten fazla katılımcı maneviyata yöneldi.

Covid-19 salgını döneminde, sigara ve alkol tüketiminde eskiye göre anlamlı bir fark gözlenmiyor. Sadece Sonradan Fark Eden Tedirginler grubunun yüzde 2’si daha fazla alkol/sigara tükettiğini belirtti.

Kime Güveniyoruz?

Toplumun yüzde 75’i virüsle ilgili Sağlık Bakanı’ndan gelen bilgilere güveniyor. Sağlık Bakanına güven konusunda gruplar arasında fark olmazken, hükümetten gelen bilgilere Dindar/Kadercilerin ortalamanın üstünde güvendiği gözlendi. Sağlık Bakanı’nı sağlık çalışanlarının bireysel açıklamaları ile hükümet açıklamaları takip ediyor. Bilgi kaynağı olarak televizyon haberlerine sosyal medyada yer alan haberlerden daha fazla güvenildiği anlaşıldı.

Kuralla Uyuyor Muyuz?

Türkiye’de koronavirüse karşı önlemler arasında yer alan el yıkama kuralına herkesin uyduğu gözlemlendi. Kolonya yüzde 85, dezenfektan ise yüzde 61 oranında kullanılıyor. Katılımcıların yüzde 82’si sosyal mesafe kuralına uyduğunu belirtiyor. Sosyal mesafe en çok Dindar/Kaderci grubu için uygulaması zor bir kural olarak öne çıkıyor.

Neleri Özlüyoruz?

Katılımcıların yüzde 59’u dışarıda vakit geçirmeyi özlerken, onu arkadaş/aile/sevdiklerle sosyalleşmeyi özleyenler yüzde 56 izledi. İşe gitmeyi bu süreçte en fazla işini kaybeden grup olan Çaresizler yüzde 31, en az ise yüzde 9’luk oranla Kontrollü Gerginler özledi.

Evde Hayat Nasıl Gidiyor?

Sanıldığının aksine Çaresiz dışında kalan gruplar evde olmaktan sıkılmadı. 10’lu ölçekte en az 8 düzeyinde keyif alanlar toplamın yüzde 36’sini oluşturdu. Evde kalmaktan sıkılanlar ise bu oranın yarısını oluşturuyor. Evde kalmaktan en fazla mutluluk duyanlar ise: Dindar/Kaderci ile Endişeli. İzolasyon sürecinde katılımcılar ortalama 2.7 kilo aldılar. Kadınlar 2.5, erkekler ise ortalama 3 kg aldıklarını belirtti. Televizyonda yer alan haber tartışma programları toplumun yüzde 84’ine ulaşıyor. Bu programları en çok izleyenler; emekliler, 55 yaş üstü olanlar, çoğunlukla erkekler ve lise altı eğitim sahip olanlar. Katılımcıların yüzde 80’i düzenli olarak internet kullanıyor. En çok kullananlar; Sonradan Fark Eden Tedirginler,18-44 yaş aralığında olanlar ve X jenerasyonu. Dini programları en çok izleyenler ise dindar/kaderciler 45 yaş üstü olanlar, emekliler ve ev kadınları. PC veya konsolda oyun oynayanlar ise erkek ağırlıklı, 18-34 yaş ağırlığında olanlar Z jenerasyonu,özel sektör çalışanları ve öğrenciler.

İnternette Neler Yapıyoruz?

İnternet kullanan hanelerin yüzde 19’unda online platform üyeliği mevcut. Sonradan Fark Eden Tedirgin Spotify ve Puhu’yu en fazla kullanan grup olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin en popüler iletişim platformu ise Whatsapp. Çaresizler en çok TikTok’ta, Sonradan Fark Eden Tedirgin grubu WhatsApp ve Youtube’da yoğun zaman geçiriyor. Dindar/Kaderci grubu ise Twitter’a uzak.

İnternetten yüz yüze görüşmeler bu dönem en fazla kullanılan iletişim şekli oldu. Katılımcıların yüzde 59’u bu servislerden faydalandı. Hobilere dönük online araştırma yapmak ise yüzde 54 ile ikinci sırada. Bu araştırmaların önemli bir kısmının yemek yapmakla ilgili olduğu tahmin ediliyor zira görüşmeciler izolasyonun ilk 2.5 haftasında ortalama 2.7 kg aldı. (Kadınlar 2.5, erkekler ise ortalama 3 kg) Bu aktivitenin en önemli takipçisi ise yüzde 30’luk oranla ev kadınları.

Türkiye’nin E-Ticaret Hacmi 2019’da Yüzde 39 Arttı
Türkiye’nin E-Ticaret Hacmi 2019’da Yüzde 39 Arttı

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından Deloitte Türkiye’nin proje ortaklığı ve SimilarWeb ile İnveon’un işbirliğiyle hazırlanan, Türkiye’de e-ticaret pazarındaki gelişmeleri uluslararası standartlara göre ölçümleyen “Türkiye E-Ticaret 2019 Pazar Büyüklüğü” raporunun bulguları […]

comment 0
share
Etiketler
tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışları z jenerasyonu Z kuşağı
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön