Yeni Mezunların Covid-19 Sürecinde İş Aramalarına Yönelik 8 İpucu

Hayatta bir şeye ne zaman başlayacağımız her zaman kendi kontrolümüzde olmayabiliyor. Çoğunlukla kontrolümüz dışında olan bu başlangıç zamanlamalarına gündemde olan koronavirüs pandemisi sırasında iş arayan yeni mezunların karşılaştığı çetrefilli süreci de ekleyebiliriz.

Başlangıçlar maalesef çoğumuzun farkına vardığından da daha önemli ve etkili. 2020 yılında mezun olanlar eğer kendi aksiyonlarını yeterince iyi almazlarsa, üniversite mezunu olmalarına rağmen diplomalı birinin kazanması gerekenden daha az para kazanabilir. Hatta birkaç yıl sonra mezun olacak olandan bile daha geride kalabilir.

Yirmili yaşlarında olan ve 2020 yılında mezun olan neslin çekeceği sorun, kariyerlerine pandeminin doğurduğu ekonomik durgunluk sırasında başlayacak olmaları. Kariyerlerine ekonominin zayıf olduğu bir dönemde başlayacak olmak, karşılarına çıkan fırsatların daha az olmasına sebep olacak. Yani olay aslında tamamiyle bu neslin suçu değil ama yine de bu durum onların gelirlerini yıllar sonra bile etkileyebilme noktasına kadar gidiyor.

Bu nesil gardını almaz ve işin önemini anlamazsa kazançları da yetişkinliklerinin büyük bölümü boyunca düşük olmaya devam edecek. Tüm bu negatif tablo da bile bilinmesi gereken; başlangıçları belli bir düzeye kadar etkileyebilecek olmamamız. Ancak bu şekilde karşımıza çıkacak bu negatif senaryoları değiştirebiliriz.

Aşağıda yeni mezunların Koronavirüs pandemisi sırasında iş aramalarına katkı sağlayacak 8 ipucuyu paylaşıyoruz. Paylaşmanız ve faydalı bulmanız dileğiyle...

1- Vakit Kaybetmeden Online Networking Yapmaya Başlayın

Çalışmalar, işlerin %70-80'inin asla online olarak yayınlanmadığını gösteriyor. Peki, bu pozisyonlar nasıl doluyor? Cevap; doğrudan kişisel yönlendirmelerle. Networking pandemi ile boğuştuğumuz zaman da diğer zamanlarda da çok önemli ve hatta başarılı bir iş aramasının anahtarı. Bu anahtarı kullanarak doğru başlangıçlara çıkan kapıları açabilirsiniz.

Gönderilen yüzlerce klasik özgeçmiş yerine: kısa bir çekim yaptığınız videolu özgeçmişi e-posta üzerinden kendinizi tanıtarak iletebilirsiniz. Başka bir öneride beğenerek takip ettiğiniz bir sektör profesyonelinin tavsiyeleri almak için kısa bir zoom görüşmesi talep edebilirsiniz.

2- Kendi Staj Programınızı Oluşturun

Staj, pazarda öne çıkmak isteyen mezunlar için önemli bir farklılaştırıcı etken olabilir, işverenler staj deneyiminin genellikle eşit adaylar için belirleyici faktör olduğunu söyler.

İçininizden "Ne! Staj mı?" dediğinizi duyar gibiyiz. Evet takip ettiğiniz platformlardaki stajyer ilanları eskisi gibi çok olmayabilir fakat bu sizi durdurmamalı. Önümüzdeki birkaç ay boyunca ihtiyacınız olan deneyimi elde etmek için alternatif yollar aramalısınız. Staj deneyimini lütfen sınırlandırmayın. Bu bir gönüllü bir kampanyaya katılmak veya yerel bir küçük işletmeye yardım teklifinde bulunmak bile olabilir. Stajyer ilanı yayınlamayan ama staj yapmayı arzu ettiğiniz o firmayı bulun ve fikirleriniz önerin, hizmetlerinizi sunun, unutmayın denemeden sonucu bilemezsiniz. Bu işi başarabilirsiniz!

3- Sosyal Medyada Varlığınızı Güçlendirin

Hala Instagram, Twiter, TikTok gibi platformlar da yalnızca vakit öldürüp bir yandan iş bulamayacağınızı düşünerek endişeleniyor musunuz? İşte bu noktada kendinizle yüzleşin. Elbette kafa dağıtmak, arkadaşlarla sohbet ya da iç açıcı ve yaratıcı görseller, videolar için sosyal medya adresimiz olacak ama bir adım ötede olmaya her zamankinden daha çok ihtiyacınız var.

Sosyal medya platformlarında bu sefer de iş bulmak için mesai yapın. Nasıl mı? İnsanlar, kim olduğunuzu ve neyle ilgili olduğunuzu daha iyi anlamak için online varlığınızı yani üyeliğiniz olan platformları inceleyecek. Online mülakatlardan, görüşmelerden önce sanal ilk izleniminizin olmasını istediğiniz şekilde şekillendirebilir ve profesyonel bir imaj sergilemelisiniz. Online varlığınızla onları nasıl etkileyebileceğiniz üzerine düşünün. Alanınızdaki üst düzey insanlarla bir dizi röportaj yapar ve bu röpörtajı gerekli izni alıp LinkedIn'de yazsanız sizce de güzel olmaz mı?

4- Koronavirüs Pandemisi (Covid -19) Döneminde Başarılı Olan Şirketleri Hedefleyin

Ekonomiye bir darbe vurduğunda her şirket zor zamanları kolay geçemez. Eğer bu süreçte radarınza aldığınız şirketleri takip ediyorsanız, her birinin birbirinden farklı stratejiler izlediğini göreceksiniz.

Size birkaç fikir verebiliriz. İnsanların evde sıkışıp kaldığı bu dönemde kimler iyi iş yaptı? Kargo şirketleri, online video izleme platformları, ev egzersiz ekipmanı üreticileri, online tanışma siteleri ve kapıya kadar hizmet veren sanal marketler ve daha fazlası. Siz üzerine düşünün ve bir liste yapın. Tercihinizi bu şirketlerden yana kullanırsanız, iş, staj arama sürecinize mutlaka olumlu katkı sağlayacaktır.

5- Uzaktan Çalışma Prensipleri ile İlgili Bilgi Edinin

Yeni normal nedir? Yeni çalışma trendleri kullanılan uygulamalar neler? Herkes evde olduğunda takımlar ruhlarını nasıl korur? Sorunları yöneticinize işaretlemenin en iyi yolu nedir? İnsanlar iş ekipmanlarını evde nasıl kurarlar? İnsanların iletişimde kalmak için kullandıkları çeşitli yazılım sistemlerinin artıları ve eksileri nelerdir? Sıraladığımız benzeri konuları araştırmanız ve kullanılanan araçlara - uygulamalara yabancı kalmamınız sizi görüşmelerde bir adım öteye taşır.

Şu anda dünyada bazı üst düzey yöneticiler ilk kez evden çalışıyorlar. Bu tamamen benzeri görülmemiş bir durum ve çok az insan uzaktan çalışmada uzman. Bu kendi içinde başlı başına bir dolu fırsat sunuyor.

Yeni ekibinize ilk günden itibaren değer katabilmeniz için, uzaktan çalışmanın belirli bir yönü hakkında (takım kültürü, teknik kurulum, toplantı görgü kuralları, adını siz koyun) eğitmek için yola çıkın.

6- Kalabalıktan Sıyrılın

Başvurduğunuz şirkete neden çalışmak istediğinizi iyi anlatmalısınız. Bunu klasik bir ön yazı ile yapamazsınız. Şirketin ürünlerini, zorluklarını ve son duyurularını zaten bildiğinizi mutlaka yansıtmalısınız.

En önemlisi, işe alım sürecinde bir kuruluşa veya ekibe neler sunabileceğinizi ve getireceğiniz beceri ve nitelikleri kullanmak için başvurduğunuz role nasıl katkıda bulunabileceğinizi vurgulamayı unutmayın. Günün sonunda, şirketler onlar için neler yapabileceğiniz ve neden bu iş için en iyi aday olabileceğinizle ilgileniyor. Bu yüzden bunu onlara söylediğinizden emin olun.

7- Becerilerinizi Geliştirmeye ve Güncellemeye Devam Edin

"Önümüzdeki birkaç yıl içinde lisansüstü okula gitmeyi planlıyorsanız bunu yapmak için iyi bir zaman” diyor Patrick Mullane, Harvard Business School Online'ın genel müdürü. Çünkü bir durgunluk sırasında işgücüne girerseniz, kazançlarınız yaşamınız boyunca daha düşük olabilir. “Muhtemelen daha düşük bir maaşla başlamak zorunda kalacaksınız, bu yüzden aşağı ekonomi sırasında okulda olmak ve işgücüne daha iyi bir pazarda girmek daha iyi olabilir” diyor. Bunlar size yukarıra anlatmaya çalıştıklarımızın bir özeti adeta.

Mezun olarak başka bir okula yatırım yapmak istemeseniz bile, özellikle iş arama işleminiz biraz daha uzun sürerse, becerilerinizi öğrenmeye ve güncellemeye devam etmelisiniz. “Kapatmanız gereken boşlukları düşünün,” diyor Temple. Özgeçmişinize eklemek istediğiniz neler var bir düşünün. Bir iş ararken becerilerinizi öğrenmeye ve geliştirmeye devam etmek, adapte olduğunuzu ve büyümeye istekli olduğunuzu gösteriyor. Ayrıca, arama yaptığınız roller için iş tanımlarını eşleştirmek için daha fazla nitelik verecektir.

İş veren size COVID-19 salgını sırasında zamanınızı nasıl geçirdiğinizi sorduğunda anlamlı bir cevabınız olmalı. Üretken olduğunuzu göstermek isteyeceksiniz, bu nedenle aldığınız online eğitim, yaptığınız gönüllü çalışma veya okuduğunuz kitaplar hakkında konuşmaya hazırlıklı olun.

8- Gerçekçi Olun ve İyimser Kalın

Öncelikle içinde bulunduğumuz korona pandemi (covid-19) dönemiyle ilgili daha fazla bilgi edinin. Toplumlar hangi kültürel değişiklikleri yaşıyor hakim olun.

Kimse salgın, sosyal uzaklığın ve bunun sonucunda ortaya çıkan mali krizin tam olarak ne kadar süreceğini bilmiyor. Bu nedenle, neleri kontrol edebileceğinize odaklanın. İş ilanlarını takip etme ve kişilere ulaşmanın yanı sıra genel tutumunuza ve duruma nasıl tepki verdiğinize dikkat edin.

Olumsuz sonuçlanan iş başvurularını kişisel olarak algılamayın ama eksikliklerinizin de farkında olun. Neleri daha iyi yapabileceğinize ve nasıl ilerleyebileceğinize odaklanın.


Bu yazıyı özellikle gençlerde farkındalık yaratabilmek amacıyla kaleme aldık. Gençlerimiz bizim geleceğimiz ve ülkemizi ileriye taşıyacak en değerli kaynağımız. Şu gerçeği unutmamalıyız: Bir insanın kariyerinde yaşadığı problemlerin temel nedeni, kötü bir başlangıç yapmış olmalısıdır.

Todo es comenzar á ser venturoso.

(Başlangıçta şanslı olmak her şeyin başı.)

-Miguel De Cervantes, Don Kişot

Başlangıçlarımız tamamiyle bize bağlı olmasa da eğer gerekli gayreti gösterirsek karşılaşacağımız sonuçları değiştirebiliriz. Yapmamız gereken başlangıçların önemini anlamak ve güçlü bir başlangıç yapmayı hedeflemek. Eğer bunu başaramadıysak da, en iyi çözüm yeni bir başlangıç yapmak. Tek başına bu gücü kendimizde bulamayacak durumdaysak çevremizde aynı sorunla mücadele eden kişileri birlikle başlamaya ikna etmeliyiz. Özetle; doğru başla, olmadıysa yeniden başla veya birlikte başla.

Her durumda - evet, pandemiklerde bile - ulaşmak ve kendinizi faydalı hale getirmek için çok az sayıda da olsa fırsat vardır. Neler usunabileceğinize odaklanarak ve bunu karşı tarafa net bir şekilde ileterek, iş arama sürecini zaferle sonlandırmanın bir yolunu bulacaksınız.

Ayrıca size şu dönemde ilaç gibi gelecek, zamanın ve başlangıçların ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabileceğiz bir kitap önerisinde bulunmak istiyoruz. Kitabımızın ismi "Ne Zaman", yazarı ise "Daniel H. Pink".

Psikoloji, biyoloji ve ekonomi alanında yapılan zengin çalışmalara dayanan verilerin olduğu bu kitapta mükemmel zamanlamanın bilimsel sırlarını keşfedebilir, zamanlamaya dair küçük düzenlemelerle büyük farklar yaratabileceğinizi anlayabilirsiniz.

Yeni mezunların Koronavirüs Pandemisi sırasında iş aramalarına yönelik tavsiyeleriniz var mı? Unutmayın onlar bizim geleceğimiz ve tavsitelere her zamankinden daha çok ihtiyaçları var.

Yazımızı okuyan profesyonellerin gençlere verebileceği önerileri duymak ve değerli olanları yazımıza eklemek isteriz.

Paylaşmanız dileğiyle.

Kaynaklar: Business Insider, The Muse,Ne Zaman - Daniel H. Pink.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir