Tüm dünyada kısa sürede fenomen haline gelen ChatGPT, yapay zekânın hayatımıza etkisi konusundaki tartışmaları da tekrar alevlendirdi. Bu kez kullanıcıların karşısında soruları doğru algılayıp, hızlıca detaylı cevaplar veren ve bunu Türkçe de dahil çeşitli dillerde yapabilen şaşırtıcı derecede zeki bir chatbot gündeme geldi.
OpenAI’nin söz konusu ürünü 100 milyon aylık aktif kullanıcıya 2 ay gibi bir sürede ulaşıp, Internet tarihinin en hızlı büyüyen platformu olurken, iş dünyasında da yapay zekâya yönelik yatırımların tekrar hareketlenmesine sebep oldu. Chatbot tarzı diyalog uygulamaları aslında 2010’dan itibaren artan bir hızla pazarlama ve müşteri deneyimlerinin bir parçası haline gelmiş durumda. Bu konuda SmartMessage olarak, Türkiye’de çalışmalar yapan ilk ekiplerden biriyiz ve çok daha fazla markanın ilgili araçlardan faydalanmaya başladığını ve chatbotların müşteri deneyimini iyileştirmede daha da geliştiğini gözlemliyoruz.
ChatGPT ise adeta diyalog tabanlı bir arama motoru rolüne soyunarak yapay zekâ kullanımını daha geniş bir alana taşıdı. Teknoloji devlerinin bu gelişmeye hızlı cevap verme yönündeki hareketleri etkinin büyüklüğünü ortaya koyuyor. Microsoft’un zaten OpenAI ile olan iş birliğini derinleştirmesi ve arama motoru Bing’in yapay zekâ yönünü güçlendirmesi, arama motoru devleri Google’un ve Baidu’nun ChatGPT’ye rakip ürünleri hemen iş planına alması yapay zekâ rekabetinin iyice kızışacağını gösteriyor.
Generative AI, pazarlamanın yeni rotası olacak
ChatGPT pazarlamacılara destek konusunda hemen hünerlerini göstermeye başladı. Özellikle içerik pazarlaması ve SEO yönünde şimdiden sayısız kullanım örnekleri paylaşıldı ve çok sayıda marka ChatGPT ile entegre olmuş uygulamalarını piyasaya sürmeye başladı. Aslında pazarlamada bu gelişme Generative AI kavramanın artık iş hayatında ciddi anlamda yer bulacağına işaret ediyor. Generative AI’yı yapay zekâ ile yaratıcı ürünlerin de ortaya çıkarılması olarak özetleyebiliriz. Yapay zekânın artık yaratıcılık boyutuna da geçtiğini gösteren söz konusu konsept ile aslında görsel çalışmalarla tanışmıştık. Yapay zekâ ile nefes kesen görseller oluşturan DALL E, teknolojinin yaratıcı yöndeki olanaklarını da sunan bir çok uygulamanın adeta öncülüğünü yapmıştı. ChatGPT ve bağlantılı ürünler ise yepyeni olanakların kapısını açıyor.
Sürekli gelişen pazarlama teknolojileri alanında yakın geleceğe Generative AI ürünleri damga vuracağa benziyor. Şimdiden özellikle içerik pazarlamasına yönelik uygulamalar sahnede yerini almaya başladı. Yapay zekânın çığır açan bu gücü pazarlamada insan temelli işgücünün sona mı ereceği tartışmalarını bile başlattı. Şu anki aşamada ChatGPT ve benzeri uygulamaların ortaya çıkardığı sonuçlar ne kadar iyi olursa olsun insan yaratıcılığının çok gerisinde olduğunu görüyoruz. Zaten yapay zekâ uzmanları bu araçların sonuçlarının mutlaka insan kontrol ve denetimiyle kullanılması yönünde önerilerde bulunuyor.
Hepimizi çok etkileyen ChatGPT’nin verdiği cevaplarda hatalar yakalandığını belirtmek gerekiyor, ayrıca veri derinliği açısından da 2021’den sonrasına limitli erişimi olduğunu unutmayalım. Yine de sürekli öğrenen ve gelişen yapısının pazarlama başta olmak üzere birçok iş kolunun dinamiklerini değiştireceğini görebiliyoruz. Generative AI, pazarlamada iş yapış şeklini ciddi anlamda değiştirecek.