Her alanda işimizi kolaylaştıran yapay zekâ gün gelecek ve hepimizin işini elinden alacak mı? Yapay zekâ en azından yakın bir zaman için bu konuda tehdit oluşturmuyor. Yapay zekâ iş yerlerinde birçok işte denklemin bir parçası olsa da işleri tamamıyla yerine getiremiyor.
Yapay zekâyla ilgili her detayın dikkatle incelendiği bu dönemde firmaların bu durumu pazarlama malzemesi yapması kaçınılmaz. Geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana yapay zekâ nedeniyle 4 bin 600 çalışanın işini kaybedildiğini söyleyen bir rapor yayınlandı. Challenger'ın yayınladığı bu raporda ise iş kayıp sebeplerinin çarptırıldığı söyleniyor. Benzer şekilde UPS, fiyatlandırma kararları ve bazı arka ofis görevleri için yapay zekâyı kullanmaya başlaması nedeniyle 12 bin personelini işten çıkarmayı planladığını söyledi. Gelgelelim bu haberin yönetimin son teknoloji gibi görünmesini sağlamak için bilinçli olarak yapıldığı ortaya çıktı.
Bununla birlikte teknoloji sektöründe işten çıkarmalar bir hayli yüksek. Ancak bu sektörde de pahalı yapay zekâ yeteneklerine ve yapay zekâ uygulamalarını eğitmek ve çalıştırmak için pahalı GPU bilgisayar çiplerine yatırım yapacak parayı bulmak amacıyla çalışanlarını işten çıkarıyor. Örneğin Google ve Spotify'da duyurulan bazı işten çıkarmalarda durum böyle oldu.
Yani evet, yapay zekâ iş kayıplarına yol açıyor. Ama her zaman endişelendiğimiz nedenlerden dolayı değil. Yapay zekânın şu an doğrudan işleri devraldığı alan oldukça az. Henüz üretken zekâ yalnızca yabancı dil öğrenme uygulamalarında ders oluşturma gibi işleri başarıyla yerine getirebiliyor olsa da insanların hâlâ yapay zekâ tarafından oluşturulan bu içeriği kontrol etmeleri gerekiyor.