Beyaz yakalı profesyonellerin kişisel gelişimlerine ve kariyerlerini zenginleştirmeye odaklanan Teedo online eğitim platformu, güçlü eğitim ağı ile küresel online eğitim pazarında liderliği hedefliyor. Teedo Pazarlama ve Büyümeden Sorumlu Direktörü Cansu Karagül ile Teedo'nun online eğitim sektöründeki yenilikçi çözümlerinden hedeflerine kadar birçok konuda konuştuk.
Öncelikle sizi tanıyalım... Teedo’nun kuruluş hikâyesini paylaşabilir misiniz?
Marmara Üniversitesi İngilizce Sosyoloji Bölümü’nden 2011 yılında birincilikle mezun olduktan sonra, 20112014 döneminde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Genel Sosyoloji ve Metodoloji Bölümü’nde Yüksek Lisansımı tamamladım. 2011 yılından bu yana çeşitli teknoloji, medya, otomotiv ve hizmet sektörlerinde dijital, kurumsal iletişim ve pazarlama alanlarında sorumluluk üstlendim. 2024 Nisan ayında Pazarlama ve Büyümeden Sorumlu Direktör olarak Teedo ailesine katıldım.
Bildiğiniz gibi son yıllarda online olan her şeye ilgi büyük oranda arttı. Eğitim sektörü de bundan payını aldı. Medya, iletişim ve online eğitim sektörlerinde tecrübe sahibi olan Teedo Kurucusu Selçuk Aytekin ve ekibi, online eğitim sektörüne odaklanarak Teedo’yu hayata geçirdi. Canlı ve online eğitimlerin her sektördeki ihtiyaçlarını belirleyerek, bu ihtiyaçları karşılamak amacıyla özelleştirilmiş müfredatlar oluşturdu ve her biri önemli pozisyonlarda olan C-Level yöneticilerle eğitimler vermeye başladı.
Online eğitimde teknolojinin rolü gün geçtikçe artıyor. Teedo, teknolojiyi eğitim süreçlerinde nasıl kullanıyor ve bu konuda hangi yenilikçi çözümleri benimsiyor?
Bir EdTech firması olarak gücümüzü aslında teknolojinin imkânlarından alıyoruz. Ancak salt teknolojiyi kutsama devrinin de sonlarına şahitlik ediyoruz. Bir start-up olarak, dünya daki diğer şirketler gibi, teknolojiyi yanımıza, stratejimizin merkezine de ‘insanı’ alarak ilerliyoruz.
Teedo’da derslerimizi online ortamda canlı gerçekleştiriyoruz. Sanal sınıflarımızda hem ders materyalleri hem de ders kayıtları katılımcıların erişimine açık oluyor. Derslerin canlı gerçekleşmesi, Türkiye’nin dört bir yanından katılımcıların erişebilmesine olanak sağlıyor. Aynı zamanda eğitmenlerle birebir interaktif diyaloga girebildikleri için katılımcılar, hiçbir yerde olmayan sınırlı, tam da bu yüzden çok değerli olan bir kaynağa, eğitmenlerimizin 20-30 yıllık bireysel ve pratiğe dayalı iş tecrübesine ulaşabiliyor.
Teedo’nun öne çıkan özellikleri neler? Diğer online eğitim platformlarından nasıl farklılaşıyor ve ne gibi avantajlar sunuyor?
Teedo olarak online eğitim sektörüne pek çok açıdan farklı bakış açısı getirdik. Örneğin, biz hem eğitmeni hem kursiyeri seçiyoruz. Öncelikle talepleri web sitemizden alıyoruz. Sonrasında satış ekibimiz tek tek bu kayıt bırakan kişileri arıyor ve gerçekte kişinin ihtiyacının ne olduğunu konuşarak anlamaya çalışıyor. Uygunsa kişinin kaydı alınıyor, değilse ihtiyacını karşılayabilecek bir kursumuza yönlendiriyor ya da ilerde açabileceğimiz bir kursta iletişime geçmek üzere görüşmeyi sonlandırıyor.
Bir diğer gözettiğimiz nokta, bazı kurslar için temel bilgi seviyesi yeterliyken, bazı kurslarda kişinin orta seviye bilgi sahibi olması gerekliliği. Temel finans bilgisi olmayan bir kişinin, finansal yönetim kursuna katılması bir şey ifade etmeyecektir. Dolayısıyla eğitmen seçiminde olduğu kadar kursiyer seçiminde de kriterlerimiz var.
En önemli farklarımızdan biri de karşılıklı deneyim ve know-how paylaşımına açık bir platform sunmamız. Şirketler nasıl ki, C level isimlerden danışmanlık alıyor, biz de aslında bunu bireyler seviyesinde erişilebilir hale getiriyoruz. Değerli ve pahalı bilgi ve deneyimi demokratikleştirerek, mesleğinde yetkinleşmek isteyen kişilerin faydasına sunuyoruz.
Bugün özellikle Y ve Z kuşağı, çalıştıkları kurumlardan kendini geliştirebilecekleri fırsatlar yaratmasını bekliyor. Şirketler eğitimlerimizi, şirketin mevcut çalışan fayda paketlerine dahil ederek hem çalışan memnuniyetini artırabiliyor hem de şirket içi yetenek havuzunu güçlendirebiliyor. Eğitimlerimiz, 24-45 yaş arasındaki profesyonellere hitap ediyor.
İşimizin kalbine müşteri deneyimini koyuyoruz. Kullanıcı odaklı bir yaklaşım benimseyerek geri bildirimleri dikkate alıyoruz. Kursiyerler eğitim öncesinde, esnasında ve sonrasında her zaman bize rahatlıkla ulaşabiliyor. Teknik aksaklıklara anında çözüm üretiyoruz. Kurs öncesi ve sonrasında anketlerle geri bildirimleri toplayarak, bu deneyimi iyileştirecek geliştirmeler yapıyoruz.
Sertifikasyon ve akreditasyon programlarıyla katılımcıların kazanımlarını belgeleme imkânı sağlıyoruz. Farklı ülkelerden eğitim kurumları arasındaki iş birlikleri ve ortaklıklar, öğrencilere geniş bir perspektif ve uluslararası deneyimler sunuyor. Örneğin, geçtiğimiz aylarda İngiliz Eğitim Akreditasyon Kurumu CPD’den yetki aldık. Sertifikalarımızda artık CPD akreditasyonu var. CPD onaylı bir eğitime katılmanız, eğitimin bağımsız bir akreditasyon kuruluşu tarafından onaylı olması sebebiyle sahip olacağınız sertifikanın da uluslararası geçerliliğinin bulunması anlamına geliyor. Dolayısıyla bizim eğitimlerimize katılan
ve belirli bir başarı düzeyini aşan herkes, uluslararası alanda kabul gören bir sertifika sahibi oluyor. Bunun yanı sıra ‘BT İş Analisti’ kursumuz da Uluslararası İş Analizi Enstitüsü (IIBA) tarafından akredite edildi. Katılımcılar eğitim sonunda 15 PD/CDU (mesleki gelişim saati) kazanmış olacak.
Farklı kurumlarla görüşmeye devam ediyoruz. Ayrıca içerik anlamında da globalleşme hedefimiz var. İleride globalden eğitmenlerimiz, öğrencilerimiz de olacak.
Teedo, beyaz yakalı profesyonellerin kişisel gelişimine odaklanarak kariyerlerini zenginleştirmeyi hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda platformunuzda sunulan kurslar ve eğitim içerikleri nasıl belirleniyor?
Çalışanların taleplerinden, iş hayatındaki trend ve ihtiyaçlardan ve mesleklerdeki dönüşümlerden yola çıkarak önce kurs içeriğini belirliyoruz, sonra o konuya uygun eğitmeni buluyoruz. Eğitmenlerimizin pek çoğu global şirketlerde C Level yönetici pozisyonunda. İpragaz CFO’su Dilek Tepetam’dan Paycell’de Bireysel Ürünler ve Büyüme’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gülçin Aytemizel Telatar’a, Samsung Türkiye Eski Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış Gökhan Uğurlu’dan H&M’de Sürdürülebilirlikten Sorumlu Selvihan Elidüzgün’e, MediaMarkt Türkiye Fiyatlandırma ve Kampanya Yönetimi Kıdemli Departman Müdürü Kaan Olcayto’dan Uludağ İçecek Finans Müdürü Doğan Güneş Susuz’a kadar çok güçlü bir eğitmen kadromuz var ve kadro her geçen gün genişliyor. Burada kritik ve katılımcılar için de değerli olan, teorik bilgilerin yanı sıra eğitmenlerin ortalama 20 yıllık iş deneyimi sayesinde pratiğe dayalı, gerçek hayatta işlerine yarayacak bilgiler edinme fırsatı bulmaları. Bu nedenle kurumsal firmalarda çalışan beyaz yakalılar kadar, kendi işini kurmak isteyen girişimci adayları, KOBİ’ler, yönetici ve yönetici adayları, işverenler, akademisyenler gibi farklı profillerde de katılımcımız var.
Bugüne kadar Finansçı Olmayanlar İçin Finans eğitiminden BT İş Analisti eğitimine, Stratejik Marka Yönetimi eğitiminden Kurumsal Sürdürülebilirlik Yönetimi eğitimine, Fiyatlandırma Stratejileri eğitiminden İş’te Kadın: Yöneticilik ve Liderlik eğitimine kadar farklı başlıklarda 13 kursta 450’nin üzerinde öğrenciyle buluştuk. Yeni dönemde ‘Scrum Master’, ‘Muhasebe Eğitimi’, ‘FMCG’, ‘E-ticarette Finans Yönetimi’, ‘Organizasyonel Gelişim ve Kurum Kültürü’, ‘Marka İletişimi Yönetimi’ ve ‘Yatırım Stratejileri’ gibi farklı başlıklarda yeni eğitimlerimiz başlıyor. Hedefimiz, eğitim başlıklarımızın ve öğrencilerimizin sayısını artırmak... Katılımcılarımıza en güncel içeriklerle en güzel öğrenim deneyimini yaşatmak...
Teedo’nun öğrenme materyallerini güncel tutma ve yeni içerik eklemeye karşı nasıl bir yaklaşımı var?
Katılımcıların ihtiyaçlarına odaklanan bir platform olarak öne çıkan Teedo, kullanıcı deneyimini geliştirmek için katılımcıların geri bildirimlerini dikkate alıyor ve kişiselleştirilmiş eğitim deneyimleri sunarak her katılımcının öğrenme potansiyelini en üst düzeye çıkarıyor. Eğitim materyallerini güncel tutarak ve yeni içerikler ekleyerek katılımcıların sürekli olarak yeni bilgi ve beceriler kazanmalarını destekliyor.
Teknolojiyi etkili bir şekilde kullanarak interaktif içerikler ve canlı derslerle öğrenmeyi çekici hale getiriyoruz. Teedo eğitimlerinin ve materyallerinin de kapsayıcı ve erişilebilir olması yönünde iş birliği hedeflerimiz var.
Şirketlerin eğitim programlarına yaklaşımı ve ilgileri nasıl?
Şirketlerin, değişen çalışma dinamiklerine uyum sağlamak, duygusal ihtiyaçları karşılamak, etkili liderlik ve iletişim kurmak, eğitim ve gelişim fırsatları sunmak ve iş kültürünü güçlendirmek için çaba göstermeleri gerekiyor. Ancak bu şekilde, çalışanların mutluluğunu artırabilir ve uzun vadeli sürdürülebilir başarıyı sağlayabilirler. Çalışan mutluluğunun ve bunu sağlamak amacıyla çalışanlara yapılan yatırımlar yeni iş dünyasında şirketlerin başarısı için kritik bir faktör haline geldi. Biz de Teedo olarak geniş ve uzmanca tasarlanmış eğitim programlarımızla beyaz yakalı profesyonellerin kariyer gelişimine odaklanıyor ve şirketlerin de bu yöndeki ihtiyaçlarına çözüm oluyoruz. Bu noktada da çalışanlarının kariyerlerine yatırım yapmak isteyen şirketler eğitimlerimize yoğun ilgi gösteriyorlar. Eğitimlerimizin sağladığı faydanın farkına varan kurumlar, Teedo aracılığı ile çalışanlarına eğitim imkanı sunmaya devam ediyor. Bu da bizim için oldukça gurur verici bir gelişme. Bu ilgiden aldığımız güçle her yeni gün kendimizi geliştirmeye ve yeniliklere imza atmaya devam ediyoruz.