Bu yaz spora doyuyoruz. Önce futbolda Avrupa Şampiyonası, voleybolda Milletler Ligi. Şimdi de gözümüzü Paris Olimpiyatları'na çevirmiş durumdayız. Rekabetin, başarma ve kazanma duygusunun keyfini yaşarken bir yandan da yakın geleceğin spor ikonlarının ilk dönemlerine tanık olmanın ayrıcalığını hissediyoruz.
Arda Güler: O Türk Messi’si, o bir Golden Boy
Top toplayıcılıktan dünya devlerinin radarına girmiş geleceğin futbol süperstarı adaylığına. Arda Güler’in hikâyesi bu. Arda Güler genç yaşta Gençlerbirliği'nden İstanbul’a Fenerbahçe’ye transfer oldu ve Fenerbahçe'de yıldızı parladı. Milli formayı da kısa sürede kaptı Güler. Ve çok hızlı şekilde Avrupa devlerinin radarına girdi.
Belki Türk futbolu yakın gelecekte büyük başarılar elde edemeyecek, kronik sorunları çözülemeyecek. Ama şu kesin artık bir futbol ikonu adayı var. Bir altın çocuğu.
Profesyonel futbol takımlarının altyapılarında futbol öğrenen çocuklar için eskiler "ikibuçukluk" denir. Arda Güler de öyle bir isimdi. Gençlerbirliği Futbol Okulu'nda henüz 13 yaşındayken yetenekleriyle kendini gösterdi. O yaşlarda ilk olarak 10 Şubat 2018'de Gençlerbirliği-Trabzonspor maçında top toplayıcı olarak görev yapmış Arda. Güler, röportajlarında o günleri heyecanla andığını söylüyor.
Güler'in idollerinden biri Brezilyalı futbolcu Alex de Souza. Onun yolunda olduğunu söylemek için kesinlikle erken değil. Büyük bir hikâyenin henüz başındayız ve tanığıyız. Marka yüzü olarak her geçen gün Arda Güler’i daha çok göreceğimiz kesin olan başka bir şey.
Semih Kılıçsoy: Şimdi cevher, yakın gelecekte futbol ikonu
Beşiktaş tarihinin en kaotik sezonlarından birini geçirdi. Ligdeki kötü performansa rağmen Türkiye Kupası zaferiyle biten sezonda, Beşiktaş taraftarlarını ekran başına kilitleyen, çok mutlu eden bir isim vardı. O isim Semih Kılıçsoy.
2005 doğumlu Semih, bir cevher. Yakın geleceğin ise futbol ikonu adaylarından.Semih Kılıçsoy 15 Ağustos 2005’te, İstanbul’un Gaziosmanpaşa semtinde dünyaya gelmiş. Futbola da doğduğu semtte, GOP Venüs formasıyla başlamış. Daha sonra Arnavutköy Yaylaspor’da forma giyen Semih, Beşiktaş’ın dikkatini çekmiş ve altyapıya transfer edilmiş. 11 yaşında, siyah-beyazlı formayı giymeye başlayan Semih, daha şimdiden bir Beşiktaş efsanesi olma yolunda.
Kılıçsoy, 21 Ekim 2021’de Beşiktaş ile profesyonel sözleşmeye imza attı Semih. 2021-22 U19 Gelişim Ligi’ni 16 gol 6 asistle tamamladı, 2 golle Gol Kralı olmayı kaçırdı.Semih’i geniş kitleler ise bu sezon tanıdı. UEFA Avrupa Konferans Ligi ön eleme maçlarında sonradan oyuna girerek süre bulan Semih’in Tirana’ya attığı gol, Beşiktaş formasıyla ilk golü oldu. 21 Aralık 2023’te oynanan Alanyaspor maçında, ilk kez bir lig maçında ilk 11 şansı buldu. Sezon boyu attığı goller ve yaptığı asistlerle takımına puanlar kazandırdı, en önemlisi de umut ve ümit verdi.
Semih, çok büyüyecek. Büyüdükçe daha çok insanın süper hero’su olacak. Oldukça markaların da radarına çok daha fazla girecek. Semih Kılıçsoy’un bunun için hiçbir eksiği yok, fazlası bile çokça var.
Sevgi Uzun: 21 yıl sonra ilki başardı, daha çoğunu da başarabilir
Türkiye’de kadın basketbolu bir türlü diğer branşların popülaritesine yaklaşamadı. Avrupa kupaları başarılarına rağmen bunun milli takıma çok yansımaması da bir etken. Milli Takım’ın yıldızlarından Sevgi Uzun ise yakın gelecekte bunu kırmaya aday isimlerden. Uzun, WNBA takımlarından Dallas Wings’e transfer oldu. Tecrübeli oyuncu, WNBA’de boy gösterecek ikinci Türk oyuncu oldu.
ABD’de etkisi her geçen sene artan WNBA liginin kalbur üstü takımlarından Dallas Wings, Fenerbahçe’nin oyun kurucusu Sevgi Uzun’u transfer ettiğini açıkladı. 26 yaşındaki oyuncu, yazın yeni takımıyla yaz boyu boy gösterdi.
Dallas Wings’e imza atan Sevgi Uzun, Türk basketbol tarihine de geçti. 2003 yılında Phoenix Mercury’de forma giyen Nevriye Yılmaz, WNBA’de oynayan ilk Türk oyuncu olmuştu. 21 yıl sonra Sevgi Uzun bunu başaran ikinci oyuncumuz oldu.
Sevgi, WNBA’da tutunabilirse, popülaritesi artacak bir isim. Onun da bir süper star olmak için aynı Alperen Şengün’de olduğu gibi eksiği yok.
Zeynep Sönmez: Belki de tenisteki ilk süper starımız olacak
Tenis, Türkiye’de sevilen bir spor oldu hep. Steffi Graf’lar, Navratilova’lar, Agassi’ler. Ve sonra 3 büyük dünya starı, Federer, Nadal, Djokoviç. Hep sevildiler, hep takip edildiler. Ama yerel bir tenis starımız oldu demek zor. Zeynep Sönmez, bu konuda ışık olan sporculardan biri son dönemde.
Son dönemin performansıyla dikkat çeken Türk tenisçi Zeynep Sönmez, dünya sıralamasında hızla yükseliyor. En son 21 basamak yukarıya çıkan genç sporcu, WTA'deki en iyi 136'ncı isim oldu. Sönmez, Fransa Açık'ta ana tabloya kalıp kariyerindeki ilk Grand Slam deneyimini yaşamıştı. Sonra da Berlin Açık'ta ikinci tura yükselerek WTA 500'de ilk galibiyetini almıştı. Dünya sıralamasında 21 basamak yükselerek 136'ncı olan genç tenisçi, kariyerindeki en iyi dereceye ulaşmıştı.
Şimdiye kadar kadınlar tenisinde ilk 100'e girmeyi başaran tek Türk, 2016'da Çağla Büyükakçay oldu. Zeynep Sönmez’in ismini önümüzdeki dönem daha çok duyacak gibiyiz.
Bu sporcuları yakın takipte fayda var
Dünyada ve Türkiye’de bazı sporcuların kapısını markalar her geçen daha çok çalacaklar. Çünkü onların popülariteleri artacak. Şimdi oldukları yerlerden çok daha iyi yerlerde olmaya adaylar, dünyanın en önemli liglerinin en önemli takımlarında. İşte o isimlerden bazıları:
- Can Uzun (Nürnberg - Futbol)
- Kenan Yıldız (Juventus – Futbol)
- Elif Bayram (Beşiktaş – Kadın Basketbol)
- Adem Bona (NCAA – Basketbol)
- Elif Şahin – Saliha Şahin (Kadın voleybol)
- Ulaş Berkim Tümer (Okçuluk)
- Ersu Şaşma (Sırıkla Atlama)
- Kuzey Tunçelli (Yüzme)
- Gizem Özer (Boks)
- Berke Büyüktuncel (Erkek basketbol)
Belki hâlâ biraz marjinaller, ama geleceğin ana akım sporları olabilirler
Yapay zekâ, robotik teknolojiler, drone’lar…. Baş döndürücü hızla hayatımıza giren teknolojik yenilikler. Bu yenilikler, pek tabii ki sporu da etkiliyor. Yapay zekâ birçok açıdan spor dünyasını da etkiliyor artık. Peki gelecekte sporda da insan faktörünün önüne makine dostlarımız geçebilir mi. Futbol oynayan robotlar, birbirleriyle yarışan dronlar. Biraz fütüristik hâlâ, ama hayır, hiç de abartı değil. İşte yakın geleceğin bazı teknolojik spor adayları…
Drone Futbolu
Drone futbolunda tabii insan faktörü var. Drone’lar hâlâ kendileri uçamıyor çünkü. Kullanıcılarıyla beraber ik kişilik drone takımları, hem rakiplerinin kalesine doğru uçarak puan alıyorlar, hem de savunma yapıp diğer droneları önlüyor. Bir nevi Amerikan futbolu gibi. Geçtiğimiz yıllarda Güney Kore ve ABD’de drone futbol turnuvaları gerçekleşti. ABD’de hatta bazı yerel ligler başlamış görünüyor.
Robot Futbolu
Robocop değil bu sefer Robocup. Otonom robotlarla futbol ve diğer sporlar bir süredir oynayan bir dal. Tabii halen bunun bazı challenge’ları aştığını söylemek zor. Koşmak, dengede kalmak, hız, esneklik gibi. Ama ilk robot kupasının 1997’de 40 takımın ve 5.000 seyircinin katıldığı bir turnuvayla yapıldığını düşüneürsek, o günden bugüne yol katedilğini de söyleyebiliriz. O günden bugüne ayrıca robotlar, yapay zekâ artık daha çok gündelik hayatımızda. Robot sporlarının önü gelişmeye açık yani.
Drone Formula yarışı
İşte bu hızlı ve keyifli olabilir, ne dersin. Yine insan kontrolündeki (şimdilik) drone’lar, adeta bir Formula hızında, hava pistinde yarışıyorlar. Mesela, atların kullanıldığı at yarışları yerine drone yarışları geçse, iyi olmaz mı. Drone yarışlarının ilki 2010’lu yıllarda başladı. Halen evet ana akım değil ama zaman içinde olmaması için de bir sebep yok.
Segway polosu
Segway pololar, iki tekerlekli, kendi kendini dengeleyen elektrikli araçlar. Polo ise oyuncuların sopalarıyla kale çizgisini geçerek gol atmaya çalıştıkları bir takım sporu. Menşei ABD olan segway polosu ABD’de ve Avrupa’da oynanıyor. Bu sporun da geçmişi 2010’lu yıllar gibi ve o günden bu yana ana akım olsun diye uğraşılıyor.