• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Türkiye Tüketici Davranışı Raporu 2020

Dora Uzkesici / 01 Aralık 2020
facebook twitter

Son derece sıra dışı ve çoğunlukla olumsuz durumlarla hatırlanacak bir takvim yılını geride bırakmak üzereyiz. Yılın neredeyse tamamını salgın hastalığın getirdiği zincirleme problemlere karşı pozisyon almaya çalışarak geçiriyoruz. Her gün onlarca vatandaşımız salgından hayatını kaybederken, on binlercesi yeni vaka olarak kayıtlara geçiyor. Salgının oluşturduğu şartlara aynı zamanda ekonomik durgunluk, yüksek enflasyon ve işsizlik gibi salgın öncesi de varlığını sürdüren problemler ekleniyor.

Nerede O Eski Tüketiciler?

Böyle bir ortamda Euromonitor, 10 Kasım 2020 tarihinde Türkiye Tüketici Davranışı araştırmasını yayınladı. Araştırma 8 alt başlıkla Türkiye’deki tüketicilerin tüketim davranışlarını inceliyor.

Bu alt başlıklar arasında; ev yaşamı, yeme-içme alışkanlıkları, iş hayatı, serbest zaman, sağlık, ekolojik sürdürülebilirlik, alışveriş ve teknoloji bölümleri yer alıyor.

Şimdi bu başlıkların detaylarına kısaca değinelim:

Ev Yaşamı

Salgının başlangıcı ile birlikte evde geçirilen vakit arttı. Bu artışla beraber araştırmaya katılan 1032 katılımcı, evde görsel içerik izlemeyi artırdığını ifade ediyor. Bu etkinliği internette gezinme, ev temizliği ve evin düzenlenmesi, aile bireyleri ile sosyalleşme, ev içinde egzersiz yapma, akraba ve arkadaşları telefonla arama ve çevrim içi alışveriş sırasıyla takip ediyor. Evden çalışma ve uzaktan eğitim ise en alt iki sırayı paylaşıyor.

Tüketici, Markalardan “Aile Sıcaklığı” Bekliyor

Yeme-İçme Alışkanlıkları

Salgınla birlikte Türkiye’deki tüketici davranışının önemli ölçüde değiştiği başlıklardan biri yeme-içme alışkanlıkları olarak açıklanıyor. Öyle ki, araştırmaya katılan 1043 katılımcının %79’u evde yemek pişirmeyi tercih ediyor. Evde yemek pişirme oranını, ısıt-ye türü önceden işlenmiş gıdaların tüketimi, restorana giderek paket servis yaptırma, restoranda yemek yeme ve restorandan sipariş verme takip ediyor. 2020 yılında Türk tüketicisinin atıştırmalık ürünlere ve içeceklere olan talebi de önemli ölçüde artmış durumda.

İş Hayatı

Araştırmaya katılan 1043 katılımcıya iş hayatından beklentileri sorulduğunda, katılımcıların %44’ü yüksek gelir elde etmeyi iş hayatından en büyük beklentisi olarak belirtmiş. Bu faktörü sosyal güvence elde etme, iş hayatı ve sosyal hayat arasında denge sağlayabileceği bir işte çalışma, iyi bir yönetici ile birlikte çalışma, etik ve sosyal sorumluluğa önem veren bir işletmede çalışma, başarılı bir işletmede çalışma ve kendine benzer insanların olduğu bir işletmede çalışma faktörleri takip ediyor. Türkiye’de iş hayatından beklenen önemli faktörlerde son iki sırayı evden çalışma olanağı talebi ve iyi bir kurum içi eğitim alma beklentisi alıyor.

Tüketiciler, Hızlı Tüketim Mallarında Değişim İstiyor

Serbest Zaman

Türkiye’de serbest zamanı değerlendirme yöntemleri sorulduğunda, katılımcıların %53’ü haftada en az 1 kez arkadaşlarıyla çevrim içi olarak sosyalleştiklerini ifade ediyorlar. Bu etkinlik, salgınla birlikte yerleşen en önemli etkinlik alışkanlığı olarak göze çarpıyor. Bu etkinliği sırasıyla arkadaşlarla ev dışında sosyalleşme, alışverişe çıkma, sportif etkinliklere katılma, günlük geziler yapma, çevrim içi sertifika veya eğitim programlarına katılma etkinlikleri izliyor.

Sağlık

Salgın nedeniyle evde geçirilen vaktin artması, bedeni ve zihni canlı ve güçlü tutmaya yönelik etkinliklerin talep edilmesine neden oluyor. “Sağlığınızı korumak için neler yapıyorsunuz?” sorusuna 904 katılımcı spor etkinliklerini artırdıkları şeklinde cevap vermiş. Bu etkinlikler arasında yürüyüş yapma, koşu yapma ve tempolu yürüme, bisiklet sürme, bireysel veya grupla birlikte spor yapma ve yoga yapma bulunuyor. Tüketilen ürünler bakımından ise katılımcıların %76’sı tükettikleri ürünlerin içeriğini kontrol ettiklerini ve %49’u besin değerleri tablosunu incelediklerini belirtiyor.

Tüketiciler, Alışverişten Önce İnternette Araştırma Yapıyor

Alışveriş

Türkiye’de tüketici davranışı ve alışveriş ilişkisi her zaman ilgi gören konular arasında yer alır. Bu süreçte özellikle çevrim içi satın alma oranları arttı. Çevrim içi ürün satın alan tüketici sayısı arttı. Dayanıklı malların yanı sıra, hızlı tüketim mallarının çevrim içi satın alma oranı arttı. Market alışverişini çevrim içi yolla yapmayı sağlayan işletme ve mobil uygulama sayısında artış oldu.

Araştırmaya katılan katılımcıların %31’i haftada en az 1 kez ev ihtiyaçları için alışveriş yaptıklarını belirtirken, kişisel bakım ve temizlik ürünleri, tekstil ve ayakkabı siparişi, elektronik ürünlere yönelik talebini de korudu. Tatil için yapılan harcamalar ise azaldı.

15-19 ve 20-29 yaş arası tüketici en çok tekstil ve ayakkabı için harcama yaparken, 30 yaş ve üzeri yaş aralıklarında öncelik market alışverişine veriliyor. Tüketiciler, satın alacakları ürünü araştırmak için ağırlıklı olarak cep telefonlarını ve bilgisayarları kullanıyor. Mağazaya giderek veya başka tüketicilere sorarak araştırma yöntemleri daha az kullanılıyor.

Perakendede Güven Azaldı, Tüketici “Önce Sağlık” Diyor

Teknoloji

Türkiye’de yaşayan tüketicinin iletişim kurma alışkanlıkları önemli ölçüde değişti. Öyle ki, araştırmaya katılan katılımcıların %72’si telefonunda en az bir adet iletişim uygulaması olduğunu ve iletişim kurmak için bu uygulamayı sıklıkla kullandığını ifade ediyor. 6 farklı yaş aralığına göre yapılan araştırmada tüm yaş grupları cep telefonunu en çok iletişim ve mesajlaşma uygulamasını kullanmak için aktif hale getiriyor. Sosyal paylaşım siteleri, görsel içerik izlemek için indirilen uygulamalar, fotoğraf ve video uygulamaları, çevrim içi oyun uygulamaları tüketicilerin yoğunlukla kullandıkları diğer uygulamalar olarak öne çıkıyor.

Türkiye’deki tüketicilerin cep telefonu kullanma alışkanlıklarını şekillendiren önemli aktiviteler bulunuyor. Bunlar arasında telefona indirilen müzikleri dinleme, müzik platformuna üye olarak müzik içeriğinden faydalanma, çevrim içi bankacılık hizmetlerini kullanma, GPS ve navigasyon ile yön bulma, sağlıkla ve sportif etkinlikle ilgili verileri kontrol etme, ürünlerle ilgili değerlendirmeleri okuma veya izleme, fiyatları çevrim içi olarak karşılaştırma, telefondaki uygulama üzerinden yiyecek-içecek siparişi verme, fiziksel mağaza içinde çevrim içi ödeme yapma gibi hizmetler cep telefonu aracılığıyla kullanılıyor.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Müşterilerin Üçte Biri, Kötü Bir Deneyimden Sonra Şirket Değiştiriyor
Müşterilerin Üçte Biri, Kötü Bir Deneyimden Sonra Şirket Değiştiriyor

Analitik lideri SAS tarafından yapılan araştırmaya göre, müşterilerin üçte biri, yaşadıkları tek bir kötü deneyimin ardından şirketleri terk ediyor. Katılımcıların %90’ı ise iki ile beş kötü deneyimin rakip markalara geçmeleri […]

comment 0
share
Etiketler
euromonitor tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışı

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cebimizdeki Marketlerin Sayısı Artmaya Devam Ediyor

Şeyma Büyükdumlu / 09 Şubat 2021
facebook twitter
Cebimizdeki Marketlerin Sayısı Artmaya Devam Ediyor Pandemiyle birlikte günlük yaşamın en sıradan aktivitelerinden biri olan markete gitmek, online alışverişle yer değiştirdi. Bu durum, 2020 yılı boyunca marketlerin web sitelerine gelen organik trafiği ciddi oranda artırdığı gibi alışveriş deneyimini kolaylaştıran mobil uygulama kullanımlarını da doğrudan etkiledi. ZeoAgency’nin 2019 ve 2020 yıllarının 4. çeyreklerini karşılaştırdığı Online Market Sektörü Dijital Pazarlama Raporuna göre, sektördeki web sitelerine gelen ziyaretçi sayısı geçen seneye göre %15,98 yükseldi. 2019-2020 karşılaştırmasında oransal artış bakımından en yüksek fark %32 ile pandemi başlangıcına denk gelen 1. çeyrekte yaşansa da 4. çeyrek sektöre gelen 93,3 milyonluk ziyaretçi sayısıyla yılın en yüksek rakamına sahip oldu. Genel yıl değerlendirmesi kapsamında ise 2020’nin her çeyreğinde en çok trafik alan web sitesi A101 olurken, yıl içinde trafik payını en çok artıran site ise BİM oldu. Raporda, sektördeki en popüler mobil online market uygulamaları olarak Getir, Migros Sanal Market, Migros Hemen, Cepte Şok ile Nisan ayında kullanıma sunulan A101 Kapıda uygulamaları incelendi. 4. çeyrek verileri, uygulamaların hem 2019’a göre hem de 2020 süresince popülerliklerini artırdığını, indirilme ve günlük aktif kullanıcı sayılarında ciddi artışlar yaşandığını gösteriyor. 2020 yılı geneline bakıldığında, her çeyrekte en çok indirilen uygulama Getir olurken, Cepte Şok indirilme sayısını en çok artıran uygulama olarak karşımıza çıkıyor.
Tüketiciler, 2030’a Kadar Sağlıkta Kişiselleştirmenin Yaygınlaşacağı Görüşünde
Tüketiciler, 2030’a Kadar Sağlıkta Kişiselleştirmenin Yaygınlaşacağı Görüşünde

COVID-19 salgını ve alınan önlemler, sağlık sektörünün önemini ve salgın sonrası döneme sürdürülebilir, inovatif, uygun maliyetli ve hasta merkezli çözümlerle hazırlanma ihtiyacını en iyi şekilde gözler önüne serdi. Yapay zeka, […]

comment 0
share
Etiketler
euromonitor tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışı

Turizm ve Ulaşımda Tüketiciye Cevap Veren Dijital Pazarlama Stratejileri Kazandıracak

Pazarlamasyon / 02 Eylül 2020
facebook twitter
Turizm ve Ulaşımda Tüketiciye Cevap Veren Dijital Pazarlama Stratejileri Kazandıracak

Zeo Agency, 2019 ve 2020 yıllarının 2. çeyrek dönemlerini kıyaslayan Turizm ve Ulaşım Sektörü Dijital Pazarlama Raporu’nu yayınladı. Markaların pazar paylarındaki değişimi ve kullanıcı davranışlarındaki dinamik hareketleri derinlemesine inceleyen raporda sektör; otel ve konaklama, ulaşım, seyahat içerikleri olmak üzere üç başlıkta inceleniyor.

https://pazarlamasyon.com/yeni-zelanda-turizm-kampanyasi-icin-tum-ulkeyi-oyun-alanina-donusturdu/

Kullanıcı ihtiyaç ve davranışlarına cevap verecek şekilde oluşturulan dijital stratejilerin öneminin COVID-19 sürecinde daha da görünür bir duruma geldiğini belirten Zeo Agency SEO Takım Lideri Tevfik Mert Azizoğlu sektördeki durum hakkında şunları dile getirdi:

"Seyahat yazıları/içerikleri popülaritesini korumaya devam ederken konaklama sitelerinin COVID-19'a özel oluşturduğu otel listeleme filtreleri ve ürün listeleme sayfaları sayesinde doğru iletişim sağladıklarını ve haziran ayı gibi tatil sezonunun başlangıcında trafik almaya başladıklarını görüyoruz. Hayatımızda uzun vadede yer etmeye devam edecek pandemi alışkanlıklarına yönelik yeni içerikler üretmeye, kategori ve ürün sayfalarımızı COVID-19 iletişimi ile beraber kurgulamaya devam etmek hem aranma hacimlerini yakalamak açısından hem de sitemize gelen ziyaretçilerin dönüşümlerini arttırmak açısından da oldukça önemli.”

2. Çeyrekte %60’ı Geçen Ziyaretçi Kayıpları

Sektördeki web sitelerine gelen toplam ziyaretçi ortalamasının bu yıl COVID-19 etkisiyle üç kategoride dramatik bir şekilde düştüğü göze çarpıyor. 2019 ve 2020’nin ikinci çeyreklerinin karşılaştırıldığında; otel ve konaklama kategorisinde 199,9 milyondan 64,41 milyona gerileyen ziyaretçi sayısıyla %67,78’lik bir daralma yaşandı.

https://pazarlamasyon.com/dijital-pazarlama-%20lere-kadar-gelir-artisi-sagliyor/

Ziyaretçi hacmi ulaşım kategorisinde 287,7 milyondan 101,5 milyona düşerek %64,72’lik bir kayba dönüşürken, seyahat içerikleri kategorisinde ise 43,34 milyondan 16,13 milyona gerileyen rakamla %62,78’lik düşüş görüldü. Toplam trafik hacminde markaların sahip olduğu paylara bakıldığında ise hizmetlerini konaklama, bilet satışı ve içerik gibi seyahatin farklı ihtiyaçlarına tek bir noktadan cevap verecek şekilde çeşitlendiren web sitelerinin sektörü domine etmeye devam ettiği görülüyor.

Seyahat Yasaklarının Kalkmasıyla Kullanıcılar En Çok Uçak Bileti Araması Yaptı

Raporda, sektörün 3 kategorisi bir arada ele alındığında en fazla trafik alan 10 web sitesinin en az 6’sının ortak sıralandığı ve en fazla hacme sahip olan 10.000 ortak anahtar kelime inceleniyor. Zeo’nun 1. çeyrek raporuna göre, 2019’a kıyasla ocak, şubat ve mart ayları toplamındaki anahtar kelime aranma hacminde büyük bir değişim bulunmuyordu.

https://pazarlamasyon.com/hava-yolu-sirketleri-salgina-karsi-onlemler-almaya-basladilar/

Ancak COVID-19’a bağlı olarak sıkı önlemlerin alındığı ve seyahat yasaklarının uygulandığı nisan ve mayıs aylarında aranma hacminde ciddi bir düşüş göze çarpıyor. Normalleşme sürecinin başlamasıyla beraber oluşan yoğun talebe bağlı olarak ise 2019’a göre haziran ayında yaşanan %40,98’lik artış, arama hacimlerindeki ivmeyi yeniden pozitife doğru çevirdi.

Ülkemizde mart ayında başlayan pandemi dönemiyle birlikte daha güvenli tatil seçenekleri araştırmaya başlayan kullanıcıların davranışları, 2020 ilk çeyrekte normalin dışında artış gösteren kelimeler arasında bungalov, dağ evi, doğa ve kamp gibi konseptleri öne çıkarmıştı.

İkinci çeyrekte kullanıcıların en çok uçak bileti ve ucuz uçak bileti aramaları yaptığı görüldü. Hem koronavirüs ile ilgili gelişmeleri takip etmek hem de tatil planlarının yeniden gündeme gelmesi, Avrupa ülkelerine yapılan aramalarda da dikkat çeken artışlara sebep oldu.

Tatilciler, Hala Otellere Güvenmiyorlar
Tatilciler, Hala Otellere Güvenmiyorlar

Hilton ve Marriott gibi önde gelen turizm markaları, pandemi döneminde odaların temiz olduğuna dair gezginlere güven veremiyor. Nisan ayında Marriott’un kendi temizlik standartlarını yükseltmek için önde gelen doktorlardan oluşan bir […]

comment 0
share
Etiketler
euromonitor tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışı

Uzaktan Çalışma, Artık Her Şirketin Sunması Gereken Bir İmkan

Pazarlamasyon / 09 Kasım 2020
facebook twitter
Uzaktan Çalışma, Artık Her Şirketin Sunması Gereken Bir İmkan

Kurumsal yazılım şirketi VMware'in kurumsal, İK ve BT karar vericileriyle gerçekleştirdiği yeni bir araştırmasına göre, uzaktan çalışmayı bir avantaj olarak değil, bir gereklilik olarak gören EMEA'daki çalışan sayısı %41 artıyor. X jenerasyonunda ise bu fikre katılanların oranı ise %53'e yükseliyor.

Araştırmaya katılanların yaklaşık üçte ikisi, kurumlarının uzaktan çalışmanın faydalarını gördüğünü ve eski çalışma yöntemine geri dönemeyeceğini belirtiyor. Ancak yine de şirket liderlerinin ve yönetiminin, çalışanlara daha fazla seçenek ve esneklik sunacak şekilde dönüşmek için yeterli gayreti göstermediğine dair bir endişe yer alıyor.

https://pazarlamasyon.com/2020de-bilinmesi-gereken-40-uzaktan-calisma-istatistigi/

VMware EUC EMEA Başkan Yardımcısı Kristine Dahl Steidel, bu konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi:

“Geçtiğimiz altı ayda karşımıza çıkan zorluklar, kurumların ‘iş' eşittir ‘ofis' olmadığı yeni çalışma yöntemlerine hızlıca uyum sağlamaya zorladı. Dağıtık çalışanlar olarak karşımıza çıkan çalışmanın geleceği, verimlilik ve çalışan moralinden daha kapsamlı işbirlikleri ve gelişmiş işe alım fırsatlarına kadar birçok somut kurumsal faydayla birlikte geliyor.

Bu dijital temel ile şirketlerin yeni çalışma yöntemlerini geliştirmesi için doğru kültürü ve liderlik yaklaşımını uygulaması gerekiyor. Farklı noktalardan çalışanların birlikte çalışabilmesini, birbiriyle etkileşimde olmasını, görünür ve verimli olmasını sağlayan dijital çalışma alanı çözümleri bugüne kadar binlerce kuruma ve milyonlarca çalışana yardımcı oldu bile. VMware olarak bizler de inovasyon yapmaya devam ediyoruz.”

https://pazarlamasyon.com/microsoft-ceosu-evden-calisma-duzeninin-surdurulebilir-olmadigini-dusunuyor/

Şirket Kültürünü Farklı Noktalardan Çalışma Yöntemleriyle Uyumlu Hale Getirmek

Karar vericilerin %41'i, cevaplarında ekiplerinin uzaktan çalışırken işlerini yapmayacağından endişelendiğini belirtiyor. Ankete katılanların %28'i yönetim kurulundaki kültürün uzaktan çalışmayı engellediğini, %59'u ise normal çalışma saatleri dışında online olmanın daha fazla baskı yarattığını söylüyor. Bu faktörler, geleneksel yönetim yaklaşımının ve uygulamalarının tamamen değiştirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Esnek çalışmanın kurumlara ve çalışanlara sunduğu net faydalara rağmen, dünyanın dört bir yanında çeşitli yeteneklere ve becerilere yatırım yapan şirketlerde bile böyle bir tablo ortaya çıkıyor. Uzaktan çalışma yöntemine geçildiğinden beri ankete katılan çalışanların %76'sı iş arkadaşlarıyla ilişkilerinin geliştiğini, %66'sı video konferanslarda daha rahat konuştuğunu ve %69'u da stres seviyelerinin iyileştiğini belirtiyor. Çalışan morali (%30) ve verimliliği (%34) artıyor.

https://pazarlamasyon.com/starbucks-japonya-ortak-calisma-alani-olan-bir-kafe-acti/

Bunların yanı sıra %67'lik bir kesim de özellikle çalışan ebeveynler (%83) ve azınlıktaki (%68) adaylar arasından üstün yeteneklere sahip kişileri ekibe dahil etmenin kolaylaştığını söylüyor. Anketi cevaplayanların %72'si, yeni fikirlerin şirketin içinde daha önce hiç olmadığı kadar farklı yerlerden geldiğini belirtiyor.

Oxford Üniversitesi Çalışmanın Geleceği Programı Direktörü Dr. Carl Benedikt Frey, konuyla ilgili olarak şunları ifade etti:

“Şirketlerin ‘her yerden çalışma' modelini gerçekten benimseyebilmesi için yöneticilerin, girdileri gözlemlemek yerine karşılıklı güven ortamında çıktılara odaklanması gerekiyor. Doğru dengeyi sağlamak, çalışanları motive ederken verimliliğin de artacağı bir ortam yaratmak için hayati öneme sahip.”

https://pazarlamasyon.com/calisanlarin-yarisina-gore-evden-calismak-ozel-hayatin-ihlaline-yol-aciyor/

BT artık çalışanların standart olarak merkezden, yerel bir ofisten, evden, hareket halinde veya farklı konumlardan çalışabildikleri, dağıtık çalışma uygulamaları açısından bir engelleyici olarak değerlendirilmiyor. Ankete katılanların yalnızca %33'ü, BT ekiplerinin uzaktan çalışmayı yönetmek için yeterli donanıma sahip olmadığını düşünüyor.

Orange Group Fransa Dijital Çalışma Alanı Direktörü Véronique Karcenty, konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi:

“Bu yıl her yerden çalışma modeline yapılan hızlı geçişler, hem çalışanlara hem de iş verenlere birçok avantaj sunuyor. Ancak çalışanların işlerini yapabilmeleri ve verimli olabilmeleri için insan yönetim stratejilerinde yapılması gereken değişiklikleri de küçümsememek gerekiyor. Her ne kadar yönetici liderliği bir ton belirlemek için önemli olsa da orta yönetim kademesindekilerin ekibe sürekli güven ve enerji aşılaması ve ortak bir hedef sunması gerekiyor.”Ç

Zeo Agency Online Market Sektör Raporu Yayınlandı
Zeo Agency Online Market Sektör Raporu Yayınlandı

Uluslararası dijital pazarlama ve SEO ajansı Zeo Agency’nin hazırladığı Online Market Sektör Raporu, 2019 ve 2020 yıllarının ilk çeyrek verilerini karşılaştırarak yaşanan değişimi, kullanıcı davranışlarını ve bunun dijital pazarlama ve […]

comment 0
share
Etiketler
euromonitor tüketici alışkanlıkları Tüketici Araştırması tüketici davranışı
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön