• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Türkiye, Market Alışverişini Son Dakikaya Bırakıyor

Cemre Üçhisarlı / 06 Mayıs 2020
facebook twitter

23 Nisan ve 1 Mayıs tarihleri itibarıyla sokağa çıkma yasağı öncesinde en çok alınan ürünler alkolsüz içecekler, kahvaltılık ürünler ve ekmek oldu.

Trendbox‘ın İstanbul’da 1.000’den fazla noktadan aldığı verilere göre, 20-24 Nisan haftası un listeye giremedi. Yasaktan önceki günler 22 Nisan Çarşamba ve 30 Nisan Perşembe alışverişin en çok tercih edildiği günler oldu.

Perakende sektörünün ölçümlenemeyen en büyük alanı olan bakkal, büfe ve küçük marketlerden oluşan geleneksel perakende kanallarının alışveriş datasını gerçek zamanlı olarak kaydederek trendleri analiz eden Trendbox, İstanbul’da 1.000’den fazla noktadan aldığı verilerle, son iki hafta sonu sokağa çıkma yasakları öncesi yapılan satışların analizini gerçekleştirdi. Trendbox’ın analizinde 23 Nisan ve 1 Mayıs ile başlayan sokağa çıkma yasakları öncesinde alışverişler son güne kaldı. Yasaklar başlamadan önce yüzde 29 alkolsüz içecek, yüzde 13 bisküvi, kek, gofret, yüzde 12 ile kahvaltılık, yüzde 11 ekmek ve yüzde 5 ile kuruyemiş alındı. Yasakların bitimini takip eden ilk günler olan 27 Nisan ve 4 Mayıs Pazartesi günlerinde de İstanbullular gıda alışverişine koşmadı. Her iki günde de market alışverişinin en yoğun saati 19:00 olarak tespit edildi.

Atıştırmalıklar Torbaya Girdi

22 Nisan akşamı en çok tercih edilen ürünler ekmek, su, süt, makarna gibi temel gıdalar olurken, ikinci sokağa çıkma yasağının son günü olan 30 Nisan’da ise bisküvi, kek, çikolata, kuruyemiş gibi atıştırmalıklar satın alındı. 22 Nisan ve 30 Nisan’da yapılan alışverişlerde en fazla artış dondurmada görülürken her iki sokağa çıkma yasağı öncesinde makarna alışverişi azaldı.

Ramazan Sofraları İçin En Çok Kahvaltılık Alındı

Trendbox’a göre, 24 Nisan itibarıyla başlayan Ramazan ayı için alışverişler son güne bırakılmadan yapıldı. Ramazan sofraları için en çok kahvaltılık alındı. Koronavirüs sürecinde genel alışveriş trendi olan temizlik ürünleri dışında bu kez kahvaltılıklar, kuruyemiş (hurma vb.) ve atıştırmalıkların Ramazan dolayısıyla satışlarında artış yaşandığı gözlemlendi.

Pazarlama Dünyasında Yapay Zeka (Rapor)
Pazarlama Dünyasında Yapay Zeka (Rapor)

Yapay zeka ve makine öğrenmesi (AI/ML) teknolojilerinin son zamanlarda profesyonel hayata daha fazla entegre olmasından pazarlama dünyası da hızlı bir şekilde payını almaya başladı. AI/ML teknolojilerinin sayısız faydalarından yararlanmak adına, […]

comment 0
share
Etiketler
market alışverişi Trendbox

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pandemi Döneminde Sosyal Medya ve Influencer Pazarlama Çalışmaları Arttı

Cemre Üçhisarlı / 12 Haziran 2020
facebook twitter
Pandemi Döneminde Sosyal Medya ve Influencer Pazarlama Çalışmaları Arttı

Geleneksel reklam harcamaları düşüşünü sürdürürken, koronavirüs endişesiyle sosyal ve çalışma hayatının ev sınırlarına inmesi, dijital pazarlamanın önem kazanmasına sebep oldu. Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, dünyadaki güncel trendleri, istatistikleri ve kendi yaptıkları çalışmaları anlattı.

İnsanların gündelik hayatından sosyal ve çalışma hayatına kadar yaşayış ve davranış biçimlerini değiştirmek zorunda bırakan COVID-19 salgını, dijital dünyaya da hem kullanım alanlarını genişletme hem de kullanım süreleri artırma imkânı verdi. Bunun sonucunda ortaya pazarlama açısından da farklı bir tablo çıktı.

Son dönemde yapılan araştırmaların sosyal medya kullanım oranlarındaki değişimi ortaya koyduğunu belirten Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, bu değişim ışığında online reklamcılık, sosyal medya ve influencer çalışmalarındaki nüansları değerlendirdi.

TikTok bu dönemin kazananı oldu

Pandemi ile TikTok uygulamasının indirilme sayısının 2 milyarı geçtiğini belirten Pamuk; “Birinci çeyrekte 1,5 milyar indirilmeye ulaştığını belirten TikTok, yaklaşık 6 ay içerisinde bu sayıyı üçte bir oranında artırmayı başardı. Mart ayına kadar kullanıcılarının yüzde 70’i 18-24 yaş arası Z Kuşağı olan uygulamada artık X Kuşağı, Y Kuşağı, hatta Bebek Patlaması nesli olarak bilinen 45 yaş üstü kullanıcılar da yer alıyorlar. Bir diğer değişiklik ise bilgi paylaşımının yoğun olduğu Twitter’da yaşandı. Kullanıcıların yüzde 34’ü Instagram’da geçirdikleri zamanın Twitter’a kaydığını belirtiyor” şeklinde konuştu.

Tek sesli iletişim yapanlar kısıtlı erişime mahakum

Pamuk, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinde dijital pazarlama çalışmaları gerçekleştiren Digital Exchange’in çalışmalarında sosyal medya kullanımındaki değişimin etkilerini ise şöyle yorumladı: “Sosyal medya mecraların gücü de ülke bazında değişiyor. Afrika bölgesinde yaptığımız projelerde Facebook influencer’larımızın gücünden oldukça yüksek seviyelerde faydalanabilirken, Rusya pazarında Vkontakte ve Yandex Zen gibi mecralarda aktifliğimizi sürdürüyoruz. Aynı şekilde Orta Doğu pazarında Snapchat ve Tiktok mecra kullanımlarının son dönem öncesi aktifliğini de değerlendirdik.”

Sosyal medya ve influencer çalışmalarında tek alanlı değil marka bütünlüğü olarak bakmanın, her ülkenin kendi özel pazarını değerlendirmenin önemini vurgulayan Pamuk, özellikle COVID-19 dönemindeki sosyal medya çalışmalarında, tek sesli iletişim yapanların kısıtlı erişim alacağını belirtti.

Influencer pazarlama bütçeleri %65 artacak

Koronavirüs, önceden planlanan reklam kampanyalarında yüzde 34, kampanya sürecinde yüzde 45, geleceğe dönük reklamlarda ise yüzde 45 düşüş ortaya koysa da, tüketicilerle yapılan araştırmalar, markaların reklamı kesmemesi gerektiğini ortaya koyuyor. Kantar’ın küresel araştırmasına katılan 35 bin tüketicinin sadece yüzde 8’i markaların reklamı durdurması gerektiğini düşünüyor. Aynı araştırma, markaların yüzde 41’inin reklam harcamalarını koruyacağını ya da büyüteceğini işaret ediyor.

Bir başka çalışma ise markaların yüzde 22’sinin reklam bütçelerini artırdığını gösteriyor. Pamuk, “Gösterim başı maliyetler (CPM) düşerken, tıklama başı maliyetler (CPC) ya aynı kaldı ya da azaldı. Bu da reklam yatırımlarının geri dönüşünün yüksek olmasını sağladı. Markalar için dijital pazarlama konusunda fırsatlar var. Bunların başında da sosyal medya ve influencer pazarlaması geliyor. Genel toplamda bir düşüş görülse de, bu yıl içerisinde influencer pazarlama bütçelerinın yüzde 65 artması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Instagram influencer’ları 2,9 milyondan fazla etkileşim aldı

Marka bilinirliğini artırma ve dijital kullanımının artmasıyla büyüyen hedef kitlelere ulaşmanın öncelik olması gerektiğini söyleyen Pamuk, “Influencer pazarlamasının en aktif şekilde kullanıldığı bu pandemi sürecini, tüm sosyal medya mecralarının da en aktif kullanıldığı dönem olarak görüyoruz. Instagram canlı yayın kullanımı artış gösterirken, sosyal medya mecralarındaki AR kullanım artışı da göz önünde. Gerek Instagram filtrelerinde, gerek oyunlaştırma (gamification) alanlarında artırılmış gerçeklik (AR) alanında ciddi bir kırılım yaşandı” dedi.

Instagram influencer’larının 1 milyon 400 bin gönderisini inceleyen bir çalışmaya göre, bu dönemde en yaygın kullanılan hashtag’ler #koronavirüs, #covid19, #covid, #pandemi ve #koronavirüssalgını oldu. Influencer’ların toplam gönderi etkileşimi ise 2,9 milyonu geride bıraktı. Koronavirüs döneminde sosyal fayda ve bilgilendirme içerikleri de önem kazandı. En çok #evdekal hashtag’inin kullanıldığı belirtilirken, 480 bin gönderi 1,5 milyardan fazla etkileşim almayı başardı.

Kullanıcılar bu dönemde daha şeffaf reaksiyon verdi

Sosyal medyadaki değişimin önemli bir parçası da kullanıcı davranışlarındaki değişim oldu. Pamuk, durumu şöyle değerlendirdi: “Kullanıcı davranışlarında gözlemlediğimiz çok önemli bir nokta var. Hedef kitlenin her mecrayı gördüğü, ses verdiği, yön verdiği bir dönemdeyiz. Aslında bunun markalara çok önemli bir artı nokta kattığını düşünüyoruz. Kullanıcıların markalar hakkındaki olumlu olumsuz düşüncelerini bu kadar şeffaf bir reaksiyona dönüştürmeleri, markaların gelecek dönem yapılandırmalarını oldukça etkileyecektir. Markalar için de, sadık hedef kitlelerinden ses alarak gelişim sağlamaları için harika bir dönem.”

Türkiye, Havacılığın En Hızlı Toparlandığı 5. Ülke
Türkiye, Havacılığın En Hızlı Toparlandığı 5. Ülke

2020 yılının başında ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan COVID-19 salgını; seyahat yasağı, fiziksel izolasyon ve karantina gibi uygulamalar nedeniyle turizm ve eğlence sektörünü de önemli derecede etkiledi. Birleşmiş Milletler […]

comment 0
share
Etiketler
market alışverişi Trendbox

Tüketiciler ve Pazarlamacılar, Reklam Tercihleri ​​Konusunda Farklı Görüşteler

Begüm Canbaz / 06 Ekim 2020
facebook twitter
Tüketiciler ve Pazarlamacılar, Reklam Tercihleri ​​Konusunda Farklı Görüşteler

Her geçen gün sosyal medya platformları artıyor ve kullanıcılar da üye oluyor. Markalar da tüketicileri bu platformlarda yakalamak için kıyasıya rekabet ediyorlar. Tüketicileri dijitalde yakalamak için sürekli kendilerini geliştiriyorlar. Platformlara reklamlar vererek veya içerikler üreterek tüketiciyle etkileşime girmeye ve iletişimde kalmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla tam bu noktada markaların pazarlama stratejileri ve reklam verilen platformların önemi öne çıkıyor.

https://pazarlamasyon.com/tuketicilerin-yarisi-urunle-baglantili-reklamlari-daha-fazla-dikkate-aliyor/

Kantar araştırma şirketinin yaptığı bir araştırma, tüketicilerin dijital platformlar söz konusu olduğunda, yeni olan platformları tercih ettiğini gösterdi. Örneğin tüketiciler TikTok gibi daha yeni platformlarda gördükleri reklamlar hakkında genellikle Google veya Youtube reklamlarına kıyasla daha olumlu düşüncelere sahip oluyorlar.

Kantar'ın dijital reklam platformları için tüketici tercihleri ​​sıralamasında sosyal video paylaşma uygulaması TikTok, dünya çapında birinci oldu. Onu Instagram, Snapchat, Google ve Twitter izledi. Bilinen ve daha önce kullanılan platformlarda reklamlar pazarlamacılar tarafından daha kolay hedeflenebiliyor, kampanyalar optimize edilebiliyor ve veriler daha kolay işlenebiliyor. Bilinen yerlere reklam vermek daha kolay oluyor. Ancak görünen o ki bilinen platformlardan ziyade yeni platformlar daha çok ilgi çekiyor.

https://pazarlamasyon.com/seo-onumuzdeki-donemde-pazarlamacilarin-guvenli-limani-olacak/

Araştırmadaki bulgular, halihazırda çokça kullanılan dijital platformlara reklam veren pazarlamacıların bakış açılarıyla çelişiyor. Çünkü bulgular, pazarlamacıların doğru yere reklam vermeleri ve doğru dengeyi bulmaları için tüketicilerin tercih ve zevklerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Kantar'ın küresel medya markası direktörü Duncan Southgate yaptığı açıklamada, reklamverenlerin ve ajansların mesaj verilen platform konusunda daha niceliksel bir anlayış geliştirmeleri gerektiğini dile getirdi. Bununla birlikte farklı medya kanalları ve platform seçimleri ile marka hedeflerinin geliştirilebileceğine ve etki yaratılabileceğine de değindi.

Elon Musk, 4.000 SpaceX Çalışanını Corona Virüse Karşı Test Ediyor
Elon Musk, 4.000 SpaceX Çalışanını Corona Virüse Karşı Test Ediyor

Covid-19’un  SpaceX bünyesinde yayılmasını takip edebilmek için Elon Musk tarafından yönetilen araştırmaya 4.000’den fazla SpaceX çalışanı katıldı. Musk, gönüllü SpaceX çalışanlarının aylık kan testlerine girmesini gerektiren antikor testi programını geliştirmek […]

comment 0
share
Etiketler
market alışverişi Trendbox

Zeo Agency Online Market Sektör Raporu Yayınlandı

Cemre Üçhisarlı / 21 Mayıs 2020
facebook twitter
Zeo Agency Online Market Sektör Raporu Yayınlandı

Uluslararası dijital pazarlama ve SEO ajansı Zeo Agency’nin hazırladığı Online Market Sektör Raporu, 2019 ve 2020 yıllarının ilk çeyrek verilerini karşılaştırarak yaşanan değişimi, kullanıcı davranışlarını ve bunun dijital pazarlama ve organik trafiğe etkisini ortaya koyuyor.

Rapora göre COVID-19 salgını web sitelerindeki aylık ziyaretçi ortalamaları, sayfada ortalama kalma süreleri ve aranan anahtar kelimeler gibi başlıca verileri doğrudan etkilemiş görünüyor.

Zeo Agency’nin e-ticaret sektörünü farklı kategorilere ayırarak dönemsel olarak derinlemesine ölçümlemek üzere hazırladığı raporların ilki yayınlandı. 2019 ve 2020 yıllarının ilk çeyrek dönemini kıyaslayan Online Market Sektör Raporu; sektördeki web sitelerinin pazar payındaki değişiklikleri gözlemlemek, sektöre yönelik organik anahtar kelimelerin hacim değişikliklerini saptamak ve potansiyeli anlamlandırıp içgörüler elde etmek için oluşturuldu.

Araçlar yöntemiyle belirlenen 40 web sitesinin kategori haline getirildiği rapor; site bazlı iki çeyrek karşılaştırması yaparken, sektör liderlerinin sahip olduğu ortak ve en fazla hacme sahip 10.000 organik anahtar kelimenin de detaylı bir analizini sunuyor. Sektördeki lider 5 firmanın marka aramalarının kıyaslaması ve sektöre dair öngörüler ile eklenen katma değerler de raporda öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor.

COVID-19 etkisiyle organik anahtar kelime aramalarında %30 artış

Online market sektörünün 2020’nin ilk çeyreğinde büyüme gösterdiğini ortaya koyan rapor; COVID-19 etkisinin başlıca yansımalarıyla birlikte sektöre artan ilginin dağılımı ve markaların bu dönemde benimsediği stratejiler hakkında çıktılar içeriyor. COVID-19’un özellikle web sitelerindeki aylık ziyaretçi ortalamaları, sayfada ortalama kalma süreleri ve aranan anahtar kelimeler gibi başlıca verileri doğrudan etkilediği görülüyor.

10.000 organik anahtar kelime üzerinden yapılan analizde, 2020 ilk çeyreği boyunca sektördeki kelimelerin aranma hacimlerinde 2019’un aynı dönemine kıyasla ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor. Özellikle Mart ayında COVID-19 dönemi ile beraber bu artış oranı %30’lara ulaşıyor. Online sipariş uygulamalarının yaygınlaşması ile birlikte mobil büyüme oranı da 2020 Mart ayında 2019’a göre %40 artış gösteriyor.

Büyükşehirler dışındaki illerden de online markete ilgi artıyor

Toplam ziyaretçi ortalamasına bakıldığında online market alışverişi sektörünü oluşturan 40 web sitesinin trafik hacmi anlamında 2020 yılında %32,62 farkla yükselişe geçtiği görülüyor. Kullanıcıların anahtar kelime aramaları üzerinden incelenen konum dağılımı ise büyükşehirlerin dışındaki farklı illerde de sektöre dair aramaların arttığına ve sektörü büyütmeye devam ettiğine işaret ediyor.

Raporu detaylı incelemek için buraya tıklayın.

Türk İşverenlerin 4. Çeyrek İçin İstihdam Beklentileri Umut Verici
Türk İşverenlerin 4. Çeyrek İçin İstihdam Beklentileri Umut Verici

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türk işverenlerin 2020’nin dördüncü çeyreğine yönelik olarak cesaret verici seviyede işe alım beklentilerine sahip olduğunu ortaya koydu. COVID-19 salgınının şartları altında 739 Türk işverenin görüşlerine […]

comment 0
share
Etiketler
market alışverişi Trendbox
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön