• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Tüketicilerin %65’i, Salgın Sonrası Küçük İşletmeleri Tercih Ediyor

Pazarlamasyon / 08 Ekim 2020
facebook twitter

Türk mutfağını ve değerlerini koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla çalışmalarına 30 yıldır devam eden Metro Türkiye’nin, araştırma şirketi Nielsen’e yaptırdığı araştırmada, otel ve restoran müşterilerinin COVID-19 dönemindeki davranış ve beklentileri mercek altına alındı. Metro Türkiye bu araştırma ile pandemi ve mutfağa dönüş sürecinde işletmelere müşterilerinin beklentilerini doğru bir şekilde anlamalarını sağlamayı ve bu konularda aksiyon alabilmeleri için yol göstermeyi amaçladı.

Salgın, Restoran Deneyimini Kalıcı Olarak Değiştirebilir

Otel ve restoranların yanı sıra bireysel müşterilerin beklentilerini ve ihtiyaçlarını da tespit eden araştırma, iki ayrı dönemde tüketici eğilimlerindeki değişimi analiz etmek için temmuz ve ağustos aylarında Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere 3 şehirde 1.222 kişi ile gerçekleştirildi. Rapordan öne çıkan sonuçlar ise şu şekilde oldu:

  • Restoranlara giden katılımcılar çoğunlukla deneyimlerinden memnun olduklarını ve en beğendikleri önlemin mesafeli oturma düzenlemeleri olduğunu belirttiler. Restoranlarda, ağustosta (tuvalet, masa, sterilizasyon sürecinin açıklığa kavuşması vb. ile beraber) sterilizasyon işlemleri daha fazla önem kazandı. Ek olarak katılımcılar bu dönemde mesafeli oturma düzeni ve kalabalık ziyaretçi alınmaması gibi önlemlerin olup olmadığına daha fazla dikkat etmeye başladı. En çok öne çıkan önlemlerin başında mesafeli oturma düzeni (Temmuz 2020: %74; Ağustos 2020: %71) yer aldı.
  • Restoran müşterilerinin bireysel önlemlere verdiği önem de raporun dikkat çekici bir diğer verisi oldu. Katılımcıların mesafeli oturma dışında dikkat ettikleri başlıca önlem, çalışanların koruyucu malzemeler kullanması (maske eldiven vb.) (Temmuz 2020: %64; Ağustos 2020: %57) oldu. Bunu ziyaretçilere dezenfektan, maske ve eldiven verilmesi (Temmuz 2020: %58; Ağustos 2020: %64), dışarıda oturma seçeneği sunulması (Temmuz 2020: %55; Ağustos 2020: %63), temassız ödeme ve teslimat seçenekleri (Temmuz 2020: %48; Ağustos 2020: %46) takip etti. Ayrıca, pandemi özelinde çalışan ve ziyaretçilerin ateşinin düzenli olarak ölçülmesi (Temmuz 2020 %45; Ağustos 2020 %48) ve tek kullanımlık çatal bıçak (Temmuz 2020 %36; Ağustos 2020 %34) tercihi, müşterilerin önem verdikleri önemli diğer noktalar oldu.
Otellerde Yeni Dönem: Oda Servisi Yapan Robotlar
  • Pandemi döneminde ortaya çıkan diğer bir önemli husus da tüketicilerin tanıdık mekânlara duyduğu güven oldu. Araştırmaya göre evlere yakın ve mahallede bilinen işletmeler eskiye göre daha fazla tercih ediliyor, diğer yandan zincir restoranların kurumsallığına olan güven devam ediyor. Kurumsal yerlerin riski daha fazla minimize edeceğine inanılıyor. Bu dönemde en fazla ziyaret edilen restoranlar; zincir restoranlar (%67), küçük işletmelerin de içinde yer aldığı orta fiyat aralığındaki restoranlar (%65) ve yüksek fiyatlı restoranlar (%33) idi.
  • Tüketicilerin, gidecekleri restoran sosyal medya hesaplarını incelemesinin oranı dikkat çekerken, her üç kişiden biri ziyaret edeceği işletmenin sosyal medya hesabını kontrol etti. Temmuz ayında %26 olan bu oran, ağustos ayında ise %33’e yükseldi. Web sitelerine bakılma oranı ise aynı şekilde artış göstererek %24’ten %29’a çıktı. Bu da işletmelerin kendi web sayfalarını oluşturarak dijitalleşmenin bir parçası olmaları gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.
Burger King, Salgına Uyarlanan Yeni Restoranlarını Tanıttı
  • Oteller için ağustosta en çok önem verilen tedbirler: Temizlik (%69), otel odalarında alınan önlemler (%53), otel restoranlarında alınan önemler (%47) oldu. Tüketicilerin dikkat ettiği diğer önlemler ise sırasıyla şöyle: personel (%46), plaj (%45), giriş (%44), havuz kenarı (%41), resepsiyon (%37), lobi (%37), asansörler (%29), otele ulaşım/otopark (%28), oda servisi (%26), ortak kullanım alanları (%26), umumi tuvaletler (%24), koridorlar (%23), oyun alanı (%20).
  • Ağustos 2020 döneminde, COVID-19 salgını sonrasında restoran ziyaretlerinde artış gözlemlendi. Temmuz ayında restoran ziyaret edenlerin oranı %63 iken Ağustos ayında bu oran %78’e çıktı.
Tatilciler, Hala Otellere Güvenmiyorlar

“Bu Sonuçlara Dayanarak Ürün Geliştirme Çalışmalarına Devam Ediyoruz”

Yaptıkları araştırmayla ilgili değerlendirmede bulunan Metro Türkiye Pazarlama, Marka Yönetimi ve İletişim Grup Müdürü Seçil Demiralp, şunları dile getirdi:

“Metro Türkiye olarak bu araştırmadan önce müşterilerimizin beklentisine paralel şekilde hijyeni göz önünde bulundurarak hem oteller hem de restoranlar için ürün gamına yeni ürünler eklemiştik. Bu araştırmadan da tüketici taleplerini ve beklentilerine dair sektörü çok yakından ilgilendiren, işletmelere katkı sağlayacak önemli geri bildirimler elde ettik. Bu sonuçlara dayanarak ürün geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Örneğin tüketicilerin çok önem verdiği temizlik konusunda tek kullanımlık kullan-at ürünlere, yatak çarşafı & nevresim gibi tek kullanımlık kişiye özel ürünlere raflarımızda yer veriyoruz. Tüm bunların yanı sıra müşterilerimizin önümüzdeki sezona hazırlıklı girmesine yardımcı olacak ürünler için çalışmalarımızı tamamladık. Kış dönemi yaklaşırken restoranlarda açık ve kapalı alanlarda kullanılabilecek ürünlere raflarımızda yer vereceğiz.”

Restoranlarda Yapay Zeka ve Robot Kullanımı Artıyor

Demiralp, sözlerine dijitalleşmenin artan önemine dikkat çekerek devam etti:

“Ayrıca hepimizin bildiği gibi pandemi dönemi HoReCa sektöründe ayak sesleri bir süredir duyulan dijital devrimi hızlandırdı. Hijyen ve sosyal mesafe konusunda artan hassasiyetin de etkisiyle, QR kod, online ödeme, temassız teslimat ve rezervasyon gibi dijital çözümlere ve bu çözümlere en güvenli şekilde erişme talebi artıyor. Çok yeni, çok hızlı, kişiye özel ve sürekli gelişen bir dijital çözüm sunma çağındayız. Metro Türkiye olarak müşterilerimize onların da müşterisini anlayarak işlerini en verimli hale getirebilmelerine katkıda bulunmak için dijital çözümler sunuyoruz. Sektöre öncülük ettiğimiz çalışmalara ve sektörü daha da ileri taşıyan çözümlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.”

Pazarlamacıların Çoğu, Sanal Etkinliklerin 2021’de de Devam Edeceğini Düşünüyor
Pazarlamacıların Çoğu, Sanal Etkinliklerin 2021’de de Devam Edeceğini Düşünüyor

Sanal toplantılar, teklifler, ürün tanıtımları ve takipler etrafında odaklandıklarında her ne kadar verimli kabul edilse ve pek çok insan bu sanal etkinliklere katılmaktan mutlu olsa da, yüz yüze etkinliklere kıyasla […]

comment 0
share
Etiketler
konaklama otel otelcilik restoran restoran zinciri Tüketici Araştırması

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüketici Güven Endeksi Temmuzda Azaldı

Cansu Bolat / 23 Temmuz 2020
facebook twitter
Tüketici Güven Endeksi Temmuzda Azaldı

Tüketici güven endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azalarak 60,9 oldu. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 temmuz dönemi tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı; haziran ayında 62,6 olan endeks, temmuz ayında 60,9 oldu.

Hanenin Maddi Durum Beklentisi Endeksi 80,6 Oldu

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi haziran ayında 79,9 iken, temmuz ayında yüzde 0,9 oranında artarak 80,6 oldu.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi haziran ayında 85,5 iken, temmuz ayında yüzde 3,9 oranında azalarak 82,2 oldu.

İşsiz Sayısı Beklentisi Endeksi 61,0 Oldu

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin işsiz sayısı beklentisi endeksi haziran ayında 62,1 iken, temmuz ayında yüzde 1,7 oranında azalarak 61,0 oldu. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması, işsiz sayısında azalma beklendiğini, endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini gösteriyor.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin tasarruf etme ihtimali endeksi haziran ayında 23,1 iken, temmuz ayında yüzde 14,0 oranında azalarak 19,9 oldu.

Girişimcilerin Covid-19 Krizi İle Mücadele Yöntemleri
Girişimcilerin Covid-19 Krizi İle Mücadele Yöntemleri

Corona virüs salgının ekonomik boyutlarını her geçen gün daha da hissetmeye başlamışken, Estonya Hükümeti E-Residency Programı Nisan ayında, 1115’i Estonya e-Oturum (e-Residency) topluluğu üyesi toplam 1535 kişi ile bir araştırma […]

comment 0
share
Etiketler
konaklama otel otelcilik restoran restoran zinciri Tüketici Araştırması

İletişim Sektöründe En Kötüsü Geride Kaldı

Cemre Üçhisarlı / 08 Temmuz 2020
facebook twitter
İletişim Sektöründe En Kötüsü Geride Kaldı

Son bir yıldır ekonomide yaşanan durgunluğun üzerine gelen Covid-19 salgını İletişim sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Medya veritabanı ve basın bülteni dağıtım konusunda Türkiye iletişim sektörünün en önemli hizmet sağlayıcısı Faselis’in açıkladığı verilere göre Mayıs ayındaki basın bülteni dağıtımı geçtiğimiz yıla göre %41 bu yılın Ocak ayına göreyse %13.06’lık düşüşle dip yaptı. Haziran ayı ile birlikte ise sektörde bir hareketlenme gözlenmeye başladı.

İletişim sektörü açısından pek çok olumsuz faktörün bir araya gelmesi nedeniyle Mayıs ayında 2020’nin en düşük rakamlarının gerçekleştiğini söyleyen Faselis CEO’su Aydın Sün, yaptığı açıklamada “Mayıs ayında pek çok ilde yürürlükte olan hafta sonu sokağa çıkma yasakları Ramazan ayında her yıl yaşanan durgunlukla aynı döneme denk gelince iletişim faaliyetleri de dip yaptı. Yoğun iletişim yapan Perakende, Finans, Moda gibi sektörlerde bir hareketlenme görünse de yine yoğun iletişim yapan Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Hizmet ve Güzellik gibi sektörlerde düşüş devam etti. Toplamda ise Ocak ayına göre düşüş %13.06 oldu.”

Turizm’de toparlanma başladı

Covid-19’dan en yoğun etkilenen sektörlerin başında olan Turizm sektöründe, yaz sezonu etkisi ile bir toparlanmanın başladığı görünüyor. Turizm sektöründe faaliyet gösteren markalarının basın bülteni gönderimleri Nisan ayına göre Mayıs ayında %120, Haziran ayında ise %228 artış gösterdi.

Basın bülteninin gönderildiği kategoriler dikkate alındığında ise Mayıs ayında Sağlık kategorisinde gönderilen bültenlerin sayısında Nisan ayına göre %32 düşüş kaydedilirken Kültür Sanat kategorisinde bu rakam %25.45 olmuş. Tüm kategoriler dikkate alındığında ise düşüş oranı %18 düzeyinde. Haziran ayında toparlanmanın başladığını gözlemlediklerini belirten Aydın Sün, “Haziran ayında Mayıs ayına göre toplamda %11.63’lük bir artış görüyoruz. Bu artışta başı %29.66 ile Savunma kategorisi ve %23.22 ile Emlak - İnşaat kategorisi çekiyor” dedi.


Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ
Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ

Pandemi tüm dünyayı değişime iterken, bu değişime adapte olma sürecindeki en önemli faktör yaş ve bunun yarattığı farklı stres faktörleridir. Yeni alışkanlıkları jenerasyon farklılıklarına göre anlamak, yeni normalde markaların müşterileri […]

comment 0
share
Etiketler
konaklama otel otelcilik restoran restoran zinciri Tüketici Araştırması

Salgın Döneminde Nakit Kullanımı Azaldı

Pazarlamasyon / 09 Ekim 2020
facebook twitter
Salgın Döneminde Nakit Kullanımı Azaldı

Pandemiden önce bile nakit kullanımında dünyada ve Türkiye’de bir düşüş yaşanırken, pandemi bu süreci iyice hızlandırdı. Olası bir virüs bulaşma yolunun önünü kesmek amacıyla fiziksel olarak para kullanımını azaltmaya yönelik girişimler kalıcı olma yolunda büyük mesafe katedip müşterilerin alışkanlıklarını değiştirmeyi başardı. Evlerinde sıkışıp kalan insanlar, para harcamanın, göndermenin ve biriktirmenin tek yolu olarak dijitale yöneldiler.

https://pazarlamasyon.com/salgin-surecinde-kredi-karti-kullanimi-zirve-yapti/

ING Grubu’nun 13 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiği araştırma, corona virüs nedeniyle nakit kullanma konusunda insanların tereddüt ettiğini ortaya koyarken, tereddüt eden ülkeler arasında Türkiye’nin ilk sırada olması dikkat çekti. Türkiye’deki katılımcıların toplamda %74’ü corona virüs nedeniyle tamamen veya büyük ölçüde nakit kullanımı konusunda tereddüt ettiklerini belirttiler. Avrupa ortalamasının %48 olduğunu düşününce, Türkiye’de nakit kullanımına dair ciddi bir tereddüt yaşandığını görüyoruz.

IPSOS tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye’deki katılımcıların %46’sı tamamen, %28’i büyük ölçüde olmak üzere toplamda %74’ü nakit kullanmakta tereddüt yaşadı. Türkiye’de pandeminin nakit kullanımı konusunda bir tereddüt yaratmadığını ifade eden katılımcıların oranı sadece %6’da kaldı. Burada Avrupa ortalaması ise %21. Araştırmaya göre, nakit kullanımından uzaklaşmadan en memnun ülke %38 ile Türkiye.

https://pazarlamasyon.com/salgin-turkiyede-kredi-karti-harcamalarini-nasil-etkiledi/

Nakitin bu düşüşü ve dijitalin yükselişinde, dijitalin kullanıcılara sağladığı kolaylık, güven ve güvenliğin de payı büyük. TransferGo CEO'su ve Kurucu Ortağı Daumantas Dvilinskas’a göre, bu durumun yaşanması birden çok faktöre bağlı:

  • Tüketici davranışının çevrimiçi alışverişe doğru kayması
  • Son kullanıcılara temassız ödeme aracılığıyla sunulan hız ve rahatlık
  • Fintek pazarındaki teknolojik yeniliklerin hepsi; nakitin düşüşünde ve dijitalin yükselişinde rol oynadı.

Finans Sektörü, Kriz Sürecinde İhtiyaçlara İyi Yanıt Verdi

Fintekteki yeniliklere harika bir örnek, uluslararası para akışını kolaylaştıran ancak bunu nakit temelli çalışan geleneksel işletmelerin acımasız ücretleri ve gizli döviz kurları olmadan gerçekleştiren dijital para transferi hizmetleri oldu.

Pandeminin ülke çapında sokağa çıkma kısıtlamaları getirmesiyle para yatırmak ya da para çekmek için bankalara ve postanelere gidilememesi, müşterileri dijitale yönelmek durumunda bıraktı. Zaten dijital bir kimliğe sahip olan fintek şirketleri, dijital ödeme hizmetleri aracılığıyla çevrimiçi işlemleri kolaylaştırıp müşterilerin para göndermesine ve harcamasına olanak tanımış oldu.

https://pazarlamasyon.com/yerli-fintech-girisimi-figopara-covid-19-surecinde-230-milyon-tllik-isleme-aracilik-etti/

Dijital Finans, Göçmenlerin İmdadına Yetişti

"Nakit mi, yoksa dijital mi?" sorusu özellikle göçmen toplulukları arasında da gündemde olan bir konu. Yurt dışında çalışan göçmenlerin aileleri gelir desteği için genellikle onlara güveniyor; bazı durumlarda da göçmenlerin çalıştığı işler, ailelerinin tek gelir kaynağı. Örneğin, Dünya Bankası’nın açıkladığı rakamlara göre, 2019 yılında ülkesinden uzakta çalışanların gerçekleştirdiği para transferleri 554 milyar ABD dolarına ulaşarak yoksul ülkelere yönelik olan diğer tüm uluslararası finansal para akışlarını geride bıraktı.

https://pazarlamasyon.com/salgin-doneminde-e-ticaret-sektorunde-yasanacak-4-degisiklik/

Sokağa çıkma kısıtlamalarının yanı sıra, göçmenlerin evlerine nakit götürmesini engelleyen sınırların kapatılması sorunuyla da baş etmek durumunda kaldık. Bu sorun bir de çoğu perakende finans işletmesinin kapatılmasıyla birleşince, fiziksel olarak nakit gönderme seçenekleri ortadan kalktı. Bu sebeple göçmenlerin alın teriyle kazandıkları paraları, ülkelerinde geride bıraktıkları ve bu gelire ihtiyaç duyan ailelerine ulaştırmaları için başka yollar bulmaları gerekiyordu. Dijital finans, bu boşluğu doldurdu.

TransferGo, bu sene pandemi dönemine denk gelen ve para transferlerinin en yoğun olduğu Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı dönemi boyunca, Avrupa’da yaşayan göçmenlerin evden çıkmadan Türkiye’ye para transferi yapmalarını sağladı. Açıklanan rakamlara göre, geçen seneki Ramazan dönemine göre hem para transferi sayısı, hem de transfer hacminin 3 kat arttığı gözlemlenmişti. Yine 2020 yılı içinde bir karşılaştırma yapıldığında da, Ramazan öncesi döneme göre, para transferi akışının Ramazan döneminde 2 kat arttığı gözlemleniyordu.

Diğer yandan hizmet sağlayıcılar, dijitalin faydaları sayesinde garantili ve uygun döviz kurları sunabilir; bu şekilde finansal kaygışı olan göçmenlerin transfer yaparken gizli ücretlerden etkilenmemesini sağlayabilirler. Yerel iletişimi ve sorunları anlayıp uygun çözümler bulmaya yardımcı olabilecek ülke içi temsilciler sunarak, aynı zamanda sürekli ve erişilebilir destek de sağlayabilirler. Dahası, bu hizmetler sorunsuz bir müşteri deneyimi, artırılmış hizmet güvenilirliği ve belki de en önemlisi, güvenlik sunabilir.

Örneğin, kimlik doğrulama adımı, uluslararası para transferleri için ön koşul, bu aynı zamanda hem göndericinin hem alıcının güvenliğini sağlıyor. Bu adımın kolaylaşması ve hızlanması, her iki tarafın da işleminin bir an önce tamamlanması açısından kritik. İşte bu amaçla, TransferGo kısa süre önce bir ortaklık kurduğunu duyurdu: Uçtan uca kimlik doğrulaması şirketleri SumSub ve Veriff ile kurulan bu ortalık, göçmenlerin bu hizmete kaydolmak ve bu hizmeti kullanmak için gecikme yaşamadan hızlı ve güvenilir bir şekilde, dolandırıcılık faaliyetlerini önleyerek kimliklerini doğrulatabileceği anlamına geliyor.

İletişim Sektörünü Önce Kriz Sonra Covid-19 Vurdu
İletişim Sektörünü Önce Kriz Sonra Covid-19 Vurdu

Faselis’in açıkladığı verilere göre Nisan ayında basın bülteni gönderim sayıları bu yılın Ocak ayına göre %13, geçtiğimiz yılın Nisan ayına göreyse %40 düştü. Piyasalarda son bir yılda artan durgunluğun üzerine […]

comment 0
share
Etiketler
konaklama otel otelcilik restoran restoran zinciri Tüketici Araştırması
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön