Z kuşağı iş yerinde neden mutsuz?

Motivasyon düşüklüğüyle itham edilen Z kuşağı iş hayatında neden mutlu değil?

Z kuşağının işe başladığı dönem oldukça belirssiz bir dönemdi. Covid-19 salgının yeni patladığı ve ekonomik durgunluğun en üst seviyede olduğu dönemde yeni mezun olan Z kuşağı uzunca bir süre belirsizlik havuzunda boğuştu. Pandeminin hemen ardından çalışma hayatına atılmaya çalışan bu nesil, zihinsel bir buhranla ilk işlerine başladı. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda Z kuşağının işyerindeki en mutsuz nesil olarak etiketlenmesi hiç de şaşırtıcı değil. 

Günümüzde Z kuşağı iş hayatında kötü bir itibar kazandı. Çoğunlukla motivasyonsuz, vasıfsız veya öfkeli olarak adlandırılıyorlar. Resume Builder tarafından yapılan bir anket, 4 yöneticiden 3'ünün Z kuşağı çalışanlarla çalışmanın zor olduğunu ve bunun en önemli nedenlerinin motivasyon, odaklanma ve ilginç bir şekilde teknolojik beceri eksikliği olduğunu ortaya çıkardı.

Z kuşağı, yapılan anketlere göre tüm nesiller arasında iş yerinde en az iletişim kuran, iş arkadaşları ve yöneticileriyle en az etkileşime giren nesil. Bununla birlikte yüksek düzeyde stres ve tükenmişlik yaşama olasılığı en yüksek kuşak. Z kuşağı olup çalışanların yüzde 36'sının işyerinde yorgunluk veya düşük enerji yaşadığı bildiriliyor. Yüzde 35'inin zihinsel olarak işlerinden uzak oldukları ve işe karşı olumsuzluk veya şüphecilik duyguları besledikleri söyleniyor.

Aslında iş yapmaya istekli olan bu nesil eğer işyerinde mutsuzsa, işi bırakmaktan ve yeni bir şey bulmaktan çekinmemeleriyle de biliniyor. 

Z kuşağının kariyer hedefleri çok yüksek

Z kuşağı çalışanları hem işverenleri hem de kendileri için yüksek beklentiler taşıyor. Genç yaşlardan itibaren sosyal medyayı kullanan bu kuşak, düşüncelerini paylaşmaya ve gerçek zamanlı geri bildirimleri hızlıca almaya alışmış durumda. Genç nesil bu hızlı geri gönüşü ve yakınlığı iş yerinden de bekliyor.  Dahası, büyümeyi çok önemsiyorlar ve kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde çıkmak istiyorlar. Dünya çapında Z kuşağının yüzde 57'si yılda en az bir kez terfi almayı bekliyor. İş yerinde ilerlemeleri için tanımlanmış hedeflerin bulunmaması Z kuşağı çalışanlarının cesaretlerinin kırılmasına ve yönsüz hissetmelerine neden oluyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir