• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Tüketiciler, Markaların Empati Göstermeleri Gerektiğini Düşünüyor

Serdar Altan / 25 Mayıs 2020
facebook twitter

Bu dönemde markalar açısından en önemli sorulardan biri, hiç şüphesiz şu: Tüketiciler, markalardan ne bekliyor? PepsiCo da bu sorunun cevabını bulmak için mart ayında -sokağa çıkma yasaklarının başlamasından hemen önce- ve mayıs ayında, 5000 tüketicinin katılımıyla bir araştırma gerçekleştirdi ve bu araştırma sonucunda önemli veriler elde etti.

Adweek’in yaptığı habere göre, bu araştırma, ABD’lilerin %94’ünün günümüz toplumunda empatiyi önemli bulduğu, %79’unun ise salgın sırasında empatinin daha da önemli olduğunu düşündüğü sonucuna ulaştı. Araştırmaya katılanlar, ülkenin salgın boyunca daha anlayışlı hale geldiğine inanıyorlar. Mart ayında böyle düşünenlerin oranı %43 iken mayıs ayında bu oran %50’ye çıktı.

Pandemi Döneminde İletişim Planı Nasıl Yapılmalı?

Marka empatisi konusuna gelecek olursak, tüketiciler markaların bu empatiyi nasıl ifade etmeleri gerektiği konusunda farklı hissediyorlar. Katılımcıların %56’sı, markaların empatiyi iletmek için mesajlarını devam eden krize odaklamaları gerektiğini ifade etti ve markaların salgın dönemindeki reklamlarında esprili ya da duygusal bir tondan ziyade umutlu, rahatlatıcı ve destekleyici bir ton görmeyi tercih ettiklerini belirtti.

Bununla birlikte tüketiciler, markalardan sadece reklam ya da pazarlama iletişimi yaparak empati göstermelerinden daha fazlasını bekliyor. Tüketiciler, markaların ilk olarak çalışanlara ve topluma odaklanarak birtakım eylemlerde bulunmalarını istiyor. Bu; uzun süreli hastalık izni gibi şeyler sağlamak, çalışanların güvenliği konusunda şeffaf olmak ve yerel küçük işletmelere destek olmak anlamına geliyor.

Bunların yanı sıra markaların “belli bir duruş sergilemeleri” ve “bir amaca sahip olmaları”, yıllardır pazarlama alanında en çok konuşulan konuların başında gelmiştir. “Business of Purpose” adlı danışmanlık şirketinin yaptığı araştırmaya göre, tüketicilerin %52’sinin değerlerini yansıtan bir markanın ürünlerini satın alma olasılığı daha yüksektir. PepsiCo İçecek CMO’su Greg Lyons’a göre, corona virüs salgını bu eğilimi devam ettirecek.

Covid-19 Salgını Nedeniyle Tatile Ayrılan Bütçeler Kısıldı
Covid-19 Salgını Nedeniyle Tatile Ayrılan Bütçeler Kısıldı

Corona virüs salgını tatil planlarını ve alışkanlıklarını değiştirdi. Hijyen kaygıları öne çıkarken  tatile ayrılan bütçeler kısıldı. TatildeKirala.com’un yaptığı araştırmaya göre tatilcilerin yüzde 62’si planlarını değiştirirken, yüzde 43’ü bulaşma ve hijyen […]

comment 0
share
Etiketler
pepsico Tüketici Araştırması

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pazarlama Dünyasında Yapay Zeka (Rapor)

Serdar Altan / 27 Ekim 2020
facebook twitter
Pazarlama Dünyasında Yapay Zeka (Rapor)

Yapay zeka ve makine öğrenmesi (AI/ML) teknolojilerinin son zamanlarda profesyonel hayata daha fazla entegre olmasından pazarlama dünyası da hızlı bir şekilde payını almaya başladı. AI/ML teknolojilerinin sayısız faydalarından yararlanmak adına, kurumların bu alana yaptıkları yatırımlar ya da yatırım planları sektör profesyonellerinin de bu teknolojiye yönelik belli bir algıya sahip olmalarına neden oluyor.

https://pazarlamasyon.com/pazarlamacilarin-yapay-zeka-destekli-yol-arkadasi-marketerstech/

AI/ML teknolojilerinin adaptasyonunda henüz yolun başında olan pazarlama profesyonellerinin belirli bir kesinlik gözetmeyen ancak günden güne gelişen algısını anlamlandırabilmek amacıyla MarketersTech tarafından tasarlanan ve Pazarlamasyon tarafından iletişimi yapılan anket çalışması, Türkiye pazarından farklı sektör ve kategorilerden 145 pazarlama profesyonelinin katılımına dayanıyor.

Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular, AI/ML teknolojilerinin pazarlama alanındaki kullanımının bugünü ve yarını hakkında anlamlı ölçüde bilgi verdiği gibi karşılaşılan bariyerler, beklentiler, elde edilen sonuçlar ve bakış açılarındaki anlamlı noktalara değiniyor. Elde edilen bulgular arasında pazarlama profesyonellerinin AI/ML teknolojilerinin ana faydalarında geldikleri ortak noktayı, departmanlarında AI/ML teknolojisine biçtikleri yeri, kurumlardaki kullanımına ilişkin genel bakışı, karşılaşılan engelleri ve pazarlama dünyasının AI/ML teknolojileriyle nasıl bir geleceğe doğru evrildiği görülebiliyor.

Raporu görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Google’dan Evdeki Alışkanlıklarımıza Bakış
Google’dan Evdeki Alışkanlıklarımıza Bakış

Google, salgın sonrası yeni ev merkezli alışkanlıklarımızdan hangilerinin kalıcı, hangilerini geçici olacağı hakkında, kullanıcı aramalarından ve sahip olduğu diğer kanalların verilerinden oluşan raporlar yayımlıyor. Alışkanlıklar arasında, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, […]

comment 0
share
Etiketler
pepsico Tüketici Araştırması

Tüketiciler, Hızlı Tüketim Mallarında Değişim İstiyor

Dora Uzkesici / 28 Eylül 2020
facebook twitter
Tüketiciler, Hızlı Tüketim Mallarında Değişim İstiyor

Hızlı tüketim malları sektörü (FMCG) farklı ürünlerden oluşan, birçok ürün dizisi ve ürün karmasını barındıran büyük ölçekli bir endüstri. Tüketim ömürleri 6 aydan az olan hemen her ürün hızlı tüketim malı olarak tanımlanıyor.

Kantar araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre, FMCG sektöründe yapılan harcamaların beşte biri kendini çevreye duyarlı tüketici olarak tanımlayan tüketiciler tarafından yapılıyor. Araştırmada 35 yaş üstündeki tüketicilerin ürünlerin geri dönüşümüne 35 yaş altına oranla daha duyarlı oldukları açıklanıyor. Rapor, çoğu markanın çevreye duyarlı tüketici olarak 35 yaş altını gördüğünü ve burada yanlış bir değerlendirme yapıldığını vurguluyor.

https://pazarlamasyon.com/psg-ve-nike-is-birliginin-urun-pazarlamasina-yansimalari/

19 ülkeden 80.000 katılımcı ile yapılan çalışmada çevreye duyarlı tüketiciler 3 grupta inceleniyor: tamamen çevreye duyarlı ürünler talep edenler, çevreye duyarlı ürünleri tercih edenler ve ürünün çevreye duyarlı olmasına dikkat etmeyenler. Bu tüketici gruplarının %46'sı üretimden kaynaklı olarak doğada meydana gelen gelişmelerden olumsuz olarak etkilendiklerini düşünüyorlar.

Araştırmada tüketici davranışına ve kararlarına yön veren faktörlerin en önemlileri ebeveynler, varsa çocukları ve yakın arkadaş çevresi olarak ortaya çıkmış. Özellikle genç yaştaki nüfusa örnek olabilecek davranışlar sergilemenin hem yakın çevreye hem de topluma olumlu yönde etki yapabileceği tespit edilmiş.

Çalışmada marka yöneticilerine tüm yaş gruplarını hedef alan, çevreyle dost üretim olanaklarının kullanıldığı ve fiyatları uygun olan ürünlerin üretilmesi tavsiye ediliyor. Çevreyle uyumlu ve dost ürün satın almanın "bir ayrıcalık" olmaması yönünde vurgu yapılıyor. Buna gerekçe olarak bazı ürünlerin, ürün dizisindeki diğer ürünlerden daha yüksek fiyatla satışa çıkarılması gösteriliyor.

https://pazarlamasyon.com/mckinsey-perakendede-oyunun-kurallarini-degistiren-tuketici-davranislarini-arastirdi/

Tüketicilerin Endişe Duyduğu Boyutlar

Tüketicilerin %16,9'u iklim değişikliğinden, %14,8'i ise plastik üretimi ve kullanımından endişe duyuyor. Tüketicilerin başta plastik olmak üzere satın aldığı ürünlerin ambalajları ile ilgili olumsuz düşüncelere sahip olduğu belirtiliyor. Kendilerini mecbur kaldıkları tercihlerden ötürü suçlu gibi hissettikleri vurgulanıyor. Bunu önlemek için işletmelere sürdürülebilir malzemelerden yapılan ambalajlama öneriliyor.

Araştırma, işletmelerin sadece ambalaj değişimi gibi tekil önlemler yerine bütüncül bir yaklaşımla konuya yaklaşılmasını öneriyor. Çalışan hakları, üretim koşulları, yerel üreticilerle çalışma gibi diğer birçok boyutta iyileştirmeler yapılması gerektiği vurgulanıyor.

https://pazarlamasyon.com/coca-cola-zombi-markalarini-piyasadan-kaldiracak/

Covid-19 sürecinde tüketicilerin doğa ile iletişimlerinde ve alışveriş yöntemlerinde ciddi değişimler yaşandığı açıklanıyor. Buna göre tüketiciler evde daha çok zaman geçiriyor ve çevrimiçi kanallardan alışveriş yapıyor. Fiziksel mağazada ürünü daha çok inceleme ve temas etme fırsatları varken çevrimiçi satış kanalında bunu gerçekleştiremiyorlar. Bu noktada tüketiciler ürün tedarikçilerinin de sürece dahil olmasını talep ediyorlar. Nihai tüketiciye sunulacak ürünlerde onların bir "filtre" görevi yapmasını istiyorlar.

Araştırma, tüketicinin çevreye duyarlı ürünlerin üretimi konusunda istekli olduğunu, bunun genişletilebilmesi için markaların ürün fiyatları konusunda daha uygun koşulları tüketiciye sunmaları gerektiğini öneriyor. Tüketicinin çevreye duyarlı ürünler için şu an normalden daha fazla ödeme yapmak istemediği vurgulanıyor.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Uzaktan Çalışanların Yüzde 26’sı Motive Ama Mutsuz
Uzaktan Çalışanların Yüzde 26’sı Motive Ama Mutsuz

Araştırma şirketi Leadership IQ’nun Corona virüs döneminde uzaktan çalışanların motivasyonu hakkında yaptığı araştırmada çalışanların yüzde 26’sının motive ama mutsuz olduğu sonucuna ulaşıldı. Araştırmaya göre, çalışanlar yöneticilerinin yapıcı tavırları karşısında işe […]

comment 0
share
Etiketler
pepsico Tüketici Araştırması

E-Ticaret, Son 1 Yılda 1,5 Milyon Yeni Müşteri Kazandı

Pazarlamasyon / 01 Ekim 2020
facebook twitter
E-Ticaret, Son 1 Yılda 1,5 Milyon Yeni Müşteri Kazandı

Gençler ve çalışan kadınların yoğun ilgisiyle sürekli büyüyen online alışveriş sektörü, son bir yılda yaklaşık 1,5 milyon yeni müşteri kazandı. TÜİK’in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre, 2019 yılında %34,1 olan, internet üzerinden mal ve hizmet siparişi veren ya da satın alanların oranı, 2020 yılında %36,5’e yükseldi.

https://pazarlamasyon.com/hepsiburada-ve-petrol-ofisinden-e-ticaret-icin-onemli-is-birligi/

500’ü aşkın sanal mağazadan alışveriş yapanlara nakit para ödeyen Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral, araştırmanın 16-74 yaş grubundaki 60 milyon kişi üzerinde yapıldığını anımsatarak, “%2,4’lük artış 1 milyon 440 bin kişiyi kapsıyor. TÜİK’in yüzdelik rakamlarını kişi sayısına çevirirsek, 2019 yılında 20 milyon 460 bin olan e-ticaret müşterisi sayısının 2020’de 21 milyon 900 bine yükseldiği ortaya çıkıyor. Sanal alışveriş müşterilerinin 12 milyon 80 binini erkekler, 9 milyon 820 binini de kadınlar oluşturuyor.” dedi.

Kadın Kozmetiğe, Erkek Yemeğe Para Harcadı

TÜİK’in, Türk tüketicilerin internette satın aldıkları ürün ve hizmetleri de araştırdığını kaydeden Kayral, kadın ve erkeklerin en fazla giyim için harcama yaptıklarının ortaya çıktığını söyledi. Araştırmaya göre, internet üzerinden en fazla sipariş verilen ya da satın alınan ürün grupları; kadınlarda %68,5, erkeklerde ise %54,2 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar oldu.

https://pazarlamasyon.com/boyner-kapiya-teslimat-agi-kuruyor/

Kadınlarda giyimi %31,5’le kozmetik, güzellik ve sağlık ürünleri; %30,2 ile basılı kitap, dergi, gazete izledi. Erkekler ise giyimden sonra en fazla %24,1 ile online yemeğe; %22,5 ile de basılı kitap, dergi ve gazeteye para harcadı.

Araştırmanın en dikkat çekici yönü ise uzun yıllardır online harcamalarda ilk sırayı alan cep telefonu, bilgisayar, elektronik eşya satın alımlarının, 2020 yılında ilk üç harcama kalemi içerisinde yer almaması oldu.

https://pazarlamasyon.com/e-ticaret-sektoru-yilin-ilk-yarisinda-%88-buyudu/

İnternetten Alışverişin Avantajları

Güçlü Kayral, avantajlarından dolayı her yıl e-ticaret müşteri sayısının önemli sayıda arttığına da dikkati çekerek şunları dile getirdi:

“2011’de 5 milyon 40 bin olan internetten alışveriş yapanların sayısı bugün 21 milyon 900 bine yükselmiş durumda. Özellikle çalışan kadınlar ve gençlerin alışveriş alışkanlıklarında dijital alışveriş lehine önemli bir değişim yaşanıyor. Günün 24 saati, dünyanın her yerinden alışveriş yapabiliyorlar. Çarşı, pazar gezmek yerine aradığı ürünün en uygun fiyatlısını birkaç saniye içinde karşılaştırma sitelerinde bulabiliyor; tatilini ve katılacağı etkinlikleri, fırsat sitelerini kullanarak çok ucuza getirebiliyor; ayrıca tüm bu alışverişlerini de Avantajix.com gibi alışveriş yaptıkça para veren siteler üzerinden geçerek ekstra kazançlar sağlıyorlar.”

Haber Uygulamalarının Kullanımı Yüzde 59 Arttı
Haber Uygulamalarının Kullanımı Yüzde 59 Arttı

2020’nin ilk yarısında tüketiciler, Covid-19 hakkındaki en son haberleri almak için haber kuruluşlarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duydular. Uygulama pazarlama platformu Adjust’ın son verilerine göre tüketiciler haberler için telefonlarını gün geçtikçe […]

comment 0
share
Etiketler
pepsico Tüketici Araştırması
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön