• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Tüketici Güven Endeksi Temmuzda Azaldı

Cansu Bolat / 23 Temmuz 2020
facebook twitter

Tüketici güven endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azalarak 60,9 oldu. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 temmuz dönemi tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı; haziran ayında 62,6 olan endeks, temmuz ayında 60,9 oldu.

Hanenin Maddi Durum Beklentisi Endeksi 80,6 Oldu

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi haziran ayında 79,9 iken, temmuz ayında yüzde 0,9 oranında artarak 80,6 oldu.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi haziran ayında 85,5 iken, temmuz ayında yüzde 3,9 oranında azalarak 82,2 oldu.

İşsiz Sayısı Beklentisi Endeksi 61,0 Oldu

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin işsiz sayısı beklentisi endeksi haziran ayında 62,1 iken, temmuz ayında yüzde 1,7 oranında azalarak 61,0 oldu. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması, işsiz sayısında azalma beklendiğini, endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini gösteriyor.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin tasarruf etme ihtimali endeksi haziran ayında 23,1 iken, temmuz ayında yüzde 14,0 oranında azalarak 19,9 oldu.

Brand Finance Türkiye’nin En Değerli 100 Markasını Açıkladı
Brand Finance Türkiye’nin En Değerli 100 Markasını Açıkladı

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’ın, Türkiye’nin En Değerli Markaları Araştırması’nın Raporu Yayınlandı. Türk Hava Yolları, 2 milyar dolara yaklaşan marka değeriyle ‘Türkiye’nin en değerli markası‘ oldu. Geçtiğimiz senenin en […]

comment 0
share
Etiketler
tüketici davranışları

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye, Havacılığın En Hızlı Toparlandığı 5. Ülke

Pazarlamasyon / 23 Ekim 2020
facebook twitter
Türkiye, Havacılığın En Hızlı Toparlandığı 5. Ülke

2020 yılının başında ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan COVID-19 salgını; seyahat yasağı, fiziksel izolasyon ve karantina gibi uygulamalar nedeniyle turizm ve eğlence sektörünü de önemli derecede etkiledi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonu (UNWTO) verilerine göre, yılın ilk 7 ayında uluslararası seyahat edenlerin sayısı %65 düşerken, dünya çapında turizmden elde edilen gelirler de 460 milyar dolar azaldı.

https://pazarlamasyon.com/ucakta-corona-viruse-yakalanan-yolcularina-odeme-yapan-hava-yolu-sirketi/

Küresel ticaretin nabzını tutan ödeme sistemleri lideri Mastercard, Recovery Insights: Travel Check-In raporu ile turizm ve eğlence sektörlerindeki toparlanmayı mercek altına alıyor. Havacılık, konaklama gibi sektörlerin yanı sıra restoran, kafe gibi yerlerde yapılan harcamaları da kapsayan rapora göre, Avrupa bölgesel seyahatlerin sağladığı avantaj nedeniyle ipi göğüsledi. Özellikle Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin (BRIC) ülkelerinde olduğu gibi geniş coğrafya ve kalabalık nüfusa sahip bazı ülkelerde ise toparlanma iç hat uçuşlarından geldi. Çin ve Rusya’nın havacılık sektöründe, toparlanmada küresel uçuşlar önemli rol oynarken Brezilya ve Hindistan’da ise bölgesel uçuşlar etkili oldu.

https://pazarlamasyon.com/hava-yolu-sirketleri-ve-oteller-is-seyahatlerini-guclendirmek-icin-yaratici-yollar-deniyor/

Çin ve Rusya havacılığın hızlı toparlandığı ülkeler olarak dikkat çekerken, Hindistan ve Brezilya sekizinci ve dokuzuncu sıraya yerleşti. Türkiye ise yine geniş coğrafyasından kaynaklı iç hatlar ve özellikle Avrupa’dan yapılan uçuşların da etkisiyle havacılıkta en hızlı toparlanma yaşanan beşinci ülke oldu.

Pandemi Süreci ve Tüketici Duyguları
Pandemi Süreci ve Tüketici Duyguları

Nöropazarlama araştırma şirketi ThinkNeuro, corona virüs sürecinde tüketicinin duygularını anlamaya yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Dünyada ilk defa pandemi sürecini anlamak için “Derin Beyan” yöntemiyle 12 farklı ülkeden 7.200 katılımcı ile […]

comment 0
share
Etiketler
tüketici davranışları

Salgının Tüketim ve Yaşam Alışkanlıklarına Etkileri

Pazarlamasyon / 25 Mayıs 2020
facebook twitter
Salgının Tüketim ve Yaşam Alışkanlıklarına Etkileri

Mobil sadakat uygulaması Hopi, corona virüs salgını ile ilgili Kantar Media Division ile yaptığı detaylı anketin sonuçlarını açıkladı. Uygulama içerisindeki anket üzerinden kullanıcılarına; evden çalışma ve işe dönüş sürecinden, alışveriş harcamalarındaki değişimlere ve tatil planlarına kadar birçok alanda sorular soran Hopi’nin açıkladığı sonuçlara göre; çalışan her 2 kişiden biri ofis özlemi çekiyor. Diğer taraftan araştırma sonuçları salgın döneminde sahip olduklarımızın değerini daha iyi anladığımızı gösteriyor. Araştırmadan çıkan dikkat çekici sonuçlar şu şekilde:

1. Her 2 kişiden biri ofise dönüş için heyecanlı.
2. Her 3 kişiden biri 6 ay içinde finansal durumunun kötüleşeceğini düşünüyor.
3. Tasarruf etme oranı yüzde 18 düştü.
4. Ankete katılan her 10 kişiden 4’ü bu dönemde kredi çektiğini ya da yakın zamanda 5 ila 25 bin TL arasında değişen miktarda kredi çekmeyi planladığını söyledi.
5. 10 kişiden 7’si giyim harcamalarını kıstı.
6. #EvdeKal süreci beslenme alışkanlıklarını etkiledi atıştırmalık harcamaları yüzde 20 arttı.
7. Sinema ve tiyatro gibi kültürel etkinlikler en az 8 ay hayatımızda olmayacak.
8. Bu yaz için tatil planları belirsizliğini koruyor.
9. Erkekler bakım özleminde kadınları solladı 3 ay içinde berber rutinime dönerim diyenler kadınları geçti.
10. #EvdeKal süreci eğitici oldu katılımcıların yarısı yeni beceriler edindiğini belirtti.
11. Her 10 kişiden 8’i bu dönemde sahip olduğu şeylerin değerini daha fazla anladı.

Hopi üzerinden gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 60’ı kadın, yüzde 40’ı da erkek kullanıcılar oluşturdu. Ankete katılanların yüzde 24’ü çalışmadığını, yüzde 76’si çalıştığını belirtti. Çalıştığını belirtenlerin yüzde 53’ü Covid-19 süreci sonrasında işe gitmenin kendilerine olumlu hissettireceğini belirtirken, yüzde 12’si aksi şekilde düşündüğünü söyledi. Yüzde 18’lik bir kesim ise ofise dönüş konusunda kararsız olduğunu belirtti.

https://pazarlamasyon.com/tuketiciler-markalarin-empati-gostermeleri-gerektigini-dusunuyor/

Ankete katılanların yüzde 44’ü finansal durumu salgın öncesine göre daha kötü olduğunu belirtirken yüzde 49’u ise finansal durumunda bir değişiklik olmadığını söyledi. Her 3 kişiden biri finansal durumunun 6 ay sonrasında kötüleşeceğini, yüzde 26’sı iyileşeceğini, yüzde 40’ı ise aynı kalacağını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 52’si finansal durumunun bir yıl sonra düzelmesini bekliyor.

“Coronavirüs öncesindeki dönemde gelirinden tasarruf yapma imkânın var mıydı?” sorusuna evet diyenler yüzde 54 iken, bu oran Covid-19 sonrasında yüzde 36’ya düştü. Ankete katılanların yüzde 20’si bu dönemde finansal destek için kredi çektiğini belirtirken yine yüzde 20’si yakın zamanda kredi çekeceğini söyledi. Kredi başvurusu yapacağını belirtenlerin yüzde 40’ı 5,001-10,000 TL aralığında, yüzde 20’si 10.001-25.000 TL arasında, yüzde 28’i ise 25,000 TL’den fazla kredi çekmeyi planlıyor.

Küresel salgının harcama alışkanlıklarına etkisinin de sorgulandığı ankete katılan 10 kişiden 7’si (%68) giyim harcamalarını azalttığını söyledi. Ankete katılanların yanıtları en büyük düşüşün ayakkabı, çanta ve aksesuvar kategorilerinde yaşandığını ortaya koyuyor.

Evde daha fazla zaman geçirmeye bağlı olarak temel gıda harcamaları yüzde 68, atıştırmalık harcamaları da yüzde 20 oranında yükseldi. Ev temizlik harcamaları ise yüzde 44 oranında arttı. Hazır yemek harcamaları ise salgın öncesi döneme göre yüzde 63 azaldı.

Covid-19 sonrasında yaşam rutinine, park, sahil gibi açık alanlara ortalama 3 ay içerisinde dönmeyi planlayanların oranı yüzde 61 iken, 8 aydan uzun sürede dönerim diyenlerin oranı yüzde 15 oldu. Ankete katılanların yüzde 59’u sinema ve tiyatroya da 8 aydan önce gitmeyi düşünmediğini, yüzde 12’si ise 3 ay içerisinde sinema ve tiyatroya gidebileceğini belirtti.

https://pazarlamasyon.com/pandemi-doneminde-iletisim-plani-nasil-yapilmali/

Ankete katılanlar tatil planlarıyla ilgili beklentilerini de paylaştı. Buna göre ankete katılanların yüzde 26’sı 3 ay, yüzde 25’i 4-8 ay içinde, yüzde 49’u ise 8 aydan sonra tatile gitmeyi düşündüğünü söyledi. Her 10 katılımcıdan 9’u ise yurt dışı tatillerin 8 aydan da uzun sürede gerçekleşebileceği düşünüyor.

Kuaför ve berbere 3 ay içinde dönerim diyenlerin oranı yüzde 57 iken, 8 aydan uzun sürede dönerim diyenlerin oranı yüzde 20 oldu. “Bakım” rutinine dönüşte erkekler kadınları solladı. 3 ay içinde berber rutinine dönerim diyen erkeklerin oranı yüzde 69 olurken bu oran kadınlarda yüzde 49’da kaldı. Ankete katılanlar konser, festival gibi sosyal aktivitelere ise yüzde 62 oranında 8 aydan uzun sürede dönerim derken, spor salonuna gidenlerin yüzde 16’sı 3 ay içinde spora dönmeyi düşünüyor.

Ankete katılanların büyük çoğunluğu koronavirüs salgınının, hayatta sahip olunan şeylerin değerini anlamasını sağladığını ifade ediyor. Her 10 katılımcıdan 8’i (%79) bu dönemde sahip olduğu şeylerin değerini daha fazla anladı.

Evinde Zaman Geçiren Kullanıcılar Salgın Dönemini Nasıl Geçirdi?

Katılımcıların yüzde 25’i kısıtlamalar bittikten sonra dışarıda daha çok vakit geçireceğini belirtirken, yüzde 47’si ise daha fazla evde kalacağını ifade etti. Ankete katılanların neredeyse yarısının (%43) karantinada yeni beceriler öğrendiğini belirtelim. Katılımcıların yüzde 32’si için bu dönemde sosyal medya platformlarının daha önemli hale geldiğini söylerken, yüzde 47’si ise aksini iddia etti.

Her 10 katılımcıdan 6’sına göre (%64) salgın sonrası süreçte evden/uzaktan çalışma daha popüler olacak. Katılımcıların yüzde 17’si online yoga, pilates, spor alışkanlıklarına, yüzde 16’sı evde tamirat/DIY çalışmalarına ve yüzde 15’i evde kişisel bakım rutinlerine, yüzde 11’i ahşap, resim gibi sanatsal hobilerine, yüzde 7’si ise örgü, dantel gibi el işi hobilerine devam edecek.

Çalışanların %82’si, Ofislere Dönmek İstemiyor
Çalışanların %82’si, Ofislere Dönmek İstemiyor

Kaspersky tarafından çeşitli sektörlerden 8.000 KOBİ çalışanıyla yaptırılan yeni küresel araştırma, çalışanların neredeyse dörtte üçünün (%82) COVID-19 öncesi çalışma yöntemlerini yeniden değerlendirdiğini ortaya koydu. Çalışanlar artık eskiden olduğu gibi işe […]

comment 0
share
Etiketler
tüketici davranışları

Pandemi Döneminde İletişim Planı Nasıl Yapılmalı?

Cemre Üçhisarlı / 25 Mayıs 2020
facebook twitter
Pandemi Döneminde İletişim Planı Nasıl Yapılmalı?

Covid-19’un hepimizi kişisel olarak etkilediği, gündelik yaşamlarımızı ve tercihlerimizi değiştirmeye zorladığı bu dönemde, markaların ve endüstrilerin de bu durumdan fazlasıyla etkilendiğini söylemek yanlış olmaz. Yeni normale sadece toplumun değil markaların da adapte olması gerekiyor. Bu dönemde markalar için vermeleri gereken en önemli karar; hangi mecraya ne kadar yatırım yapması gerektiği ve potansiyel müşterilerine seslerini duyurmak için hangi yolu izlemesi gerektiği.

En son yayınlanan Covid Game Trends raporuna göre kullanıcıların %46’sı mobil cihazlarını iş dışında daha sık kullanmaya başlarken karantina süresince kullanıcılar 858 milyon yeni uygulamayı cihazlarına indirdi. Dijital olmadan bir dünya hayal dahi edemiyorken, yaşadığımız süreçte bu durum tam anlamıyla ete kemiğe büründü diyebiliriz İnsanların kendilerini izole etmesiyle en fazla eğlence ve güvenilir bilgilere ihtiyaç duyuyor.

AdColony yayınladığı “COVID-19 Dönemi Reklamveren Rehberi”nde markalara bu dönemde iletişimlerini nasıl yapmaları gerektiği ve mesajlarını verirken akıllarında bulunmaları gereken beş önemli noktaya değiniyor. ;

Bu dönemde markaların uygulama içi reklamlarında dikkat etmeleri gereken en önemli maddelerden bir tanesi mesajlarında ve içeriklerinde bir değer yaratmaları. Tüketiciler kişisel hijyene olan farkındalığı artmışken, markalardan da aynı özveriyi, titizliği ve sosyal farkındalığı bekliyorlar. Markaların mesajlarında tüketicilere yardımcı olacak ve hayatlarını kolaylaştıracak ipuçları vermeleri tüketicilerin markaya daha samimi bakmalarını sağlıyor. Kullanıcıların %18’i endişelerini azaltan ve kendilerini anlayan reklamlara daha sıcak bakıyor. Aynı zamanda %30’u gündelik hayatlarını kolaylaştırabilecek, gerçekçi reklamlara daha fazla ilgi gösteriyor. Markalar için bu dönemde hedef kitlelerine ulaşmanın yolu mobilden geçerken, AdColony’nin gerçekleştirdiği “Coronavirus Etkisi Anketi” ne göre kullanıcıların %85’i rahatlamak için mobil oyun oynuyor.

Markalar için reklamlarında hedef kitlelerine ilgili ürünle ve kişisel mesajlarla ulaşması çok önemli. Doğru kanal ve mesaj ile bu dönemde tüketicilerinin gözünde çok özel bir yer edinmeleri kaçınılmaz. “Coronavirus Etkisi Anketi” ne göre kullanıcıların %47’si her gün en az bir kere mobil oyun oynarken, %33’ü gün içinde birden fazla kez mobil oyunlarda vakit geçiriyor. Bu durum mobil oyunları reklam verenler için vazgeçilmez kılmaya devam ediyor. Tabiki burada doğru reklam formatını da seçmek markayı hedef kitlesine daha da yakınlaştırdığını unutmamak lazım. Uygulama içinde ödüllü reklamlar müşteriyi mutlu ediyor. Özellikle kullanıcı tarafından gönüllü başlatılan reklamlar daha diğer reklamlara göre 3 katı daha fazla tercih ediliyor ve %90 daha fazla sonuna kadar izleniyor.

Kullanıcılara oyun içinde ek can hediye eden reklamlar daha çok tercih edilirken, kullanıcıların %23’ü ihtiyacı olan ürünü fark ettiren reklamları, %35’i ise etkileşime geçebildkleri reklamları tercih ediyor. En iyi etkileşimini sağlamak için reklamverenlerin kullanıcıları markalarıyla vakit geçirmeye teşvik etmesi en önemli noktaların başında geliyor. Burda markalar için önemli olan bir diğer konu ise, akılda kalıcı olmak. Uygulama içinde tam ekran gösterilen reklamlar her zaman daha fazla akılda kalıyor ve markanın hatırlanma oranını artırıyor. Özellikle reklamlarınızın 30 saniye veya daha kısa olması ürününüzün kullanıcının ilgisini çekmesini sağlıyor çünkü bir dakikadan uzun mobil video reklamlar kullanıcıların %60’ının ürüne ve reklama olan dikkatini dağıtıyor.

COVID-19 Dönemi Reklamveren Rehberi bu dönem yayınlanan bir çok araştırmayı bir araya getirerek, reklamverenler için dönemsel bir el kitabı görevi görüyor. Dijital reklam kampanyalarının olmazsa olmaz unsurlarını inceleyerek bu dönem yapılması gerekenlere odaklanan raporda; hedefleme, içerik, reklam formatı, etkileşim ve mecra konusunda bu dönem dikkat edilmesi gereken noktalar ve araştırma sonuçları yer buluyor.

Linkedin araştırdı: Z kuşağından Boomer’lara, kuşaklar arası yetenek dağılımı
Linkedin araştırdı: Z kuşağından Boomer’lara, kuşaklar arası yetenek dağılımı

Linkedin, 35 ülkeden 7 bin yetenek avcısının katılımıyla oluşturduğu ve farklı kuşaklarla, bu farklı kuşaklardan nasıl verimli iş gücü oluşturulacağını araştırdığı “From Gen Z To Boomers: Hiring and Retaining Multigenerational […]

comment 0
share
Etiketler
tüketici davranışları
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön