Ticaretin "e" Hali Hızla Yükseliyor

2009 yılında 10 Milyar TL olan e-ticaret hacmi, 2010 sonunda 15 Milyar TL, 2011 sonunda ise 22.9 Milyar TL'ye ulaştı. Bu yıl ise %50'nin üzerinde bir büyüme oranı bekleniyor. Bugün internetten ayda ortalama 5 milyon kişi alışveriş yapıyor, bu toplam tüketicinin %16'sına denk geliyor. E-ticaret'in bir numarası ABD ile karşılaştırma yaptığımızda oradaki %62 oranının yanında Türkiye'nin hala pazarda yeni oyunculara ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi Türkiye'de bu kadar hızlı büyüyen e-ticaret'i biraz daha inceleyelim.

ABD'nin uzun dönemli büyüme sıçrayışlarından sonuncusu olarak gösterilen dot com rüzgarı, ülkemize ilk olarak sahibinden.com, gittigidiyor.com projeleri ile esti. Son dönemde müthiş bir ivme yakalayan yemeksepeti.com da temeli o dönemde atılan e-ticaret uygulamalarından biriydi. Türkiye'de internet bağlantısının oldukça düşük seviyelerde ve internet kullanımının oldukça az sayıda olduğu bir dönemde başlayan e-ticaret, şu anda 30 milyar TL'yi aşmış durumda ve kısa vadede oransal olarak ABD ile aynı seviyede olacağımız konuşuluyor.

Rakamlara  göz atacak olursak, Türkiye'de 32 milyon internet kullanıcısı mevcut ve bu kullanıcların çoğu 18-24 yaş aralığında yer alıyor. Bu sayıyla Dünya'da 12. , Avrupa'da 4. olan Türkiye, internet üzerinden alışveriş oranlarındada geçtiğimiz yıla göre %40'lık bir artışa sahip, ayrıca 2005 yılında 76 TL olan ortalama alışveriş tutarı, 2011 yılında 182 TL'ye yükselmiş. İnternet üzerinden en fazla alışveriş yapılan alanlar ise, otobüs ve uçak biletleri, elektronik eşyalar,kozmetik ürünleri ve son dönemde alışveriş kulüplerinin de etkisiyle giyim. Rakamlar bize her sene %50 civarlarında bir artışı işaret ediyor ve bu da yabancı yatırımcıların iştahını oldukça kabartıyor.

Nitekim, 2010 ve 2011 yıllarında 750 milyon dolara varan doğrudan bir yabancı yatırımdan söz ediyoruz. Bu konuda ilk adımı dünyaca ünlü Ticketmaster 2006 yılında Biletix'i satın alarak atmıştı. Ekonomik bir istikrara kavuşan Türkiye'nin global anlamda artan popülaritesi ve genç nüfusunun dinamizmi de eklenince e-ticaret projelerine fon sağlayan kredi kuruluşları ve firmalar ülkemizdeki uygulamaları yakın takibe aldı. eBay, Türkiye'ye kendi adıyla girmek yerine gittigidiyor.com'un hisselerini satın aldı ve son olarak şirketin tamamını satın alarak  Türkiye pazarındaki yerini aldı. Ünlü yatırımcılarında radarına giren Türkiye, Tiger'ın trendyol.com'u ve Holtzbrinck'in cember.net'i satın almasıyla gözde haline geldi diyebiliriz. Buna birde Avrupa'daki ekonomik sıkıntılarda eklenince Otto Group gibi dünyanın en büyük e-ticaret siteleri ülkemizde yatırımlara başladı. (Limango) Groupon ise sehirfirsati.com isimli sitesiyle konseptini ülkemize getirdi.

Genç nüfus, güzel giden bir ekonomi ve bunalımda olan bir Avrupa... Bunun dışında Türkiye'nin elinde başka bir koz yok mu? Elbette var, Türkiye özellikle diğer Avrupa ülkelerine göre sipariş takibi ve kargo opsiyonları ile entegre sipariş sistemlerinde oldukça ileri seviyede. Ayrıca yeni TTK ile de yasal zemin oldukça iyi bir hale getirildi. Bunun dışında ödeme sistemlerinde de oldukça yol katedilmiş durumda. Türk tüketicisinin en büyük problemi olan "internetten alışveriş güvenli mi?" sorusu nedeniyle, güvenlik konusu e-ticaret girişimcilerinin en dikkat ettikleri noktaların başında geliyor ve bugüne dek bu konuda büyük bir olay yaşanmadı.

Ekonomik olarak çok büyük katkılar sağlayan e-ticaret siteleri, aslında ülkemizde pek çok klişeleşmiş uygulamanında artık rafa kalkmasını sağladı. Örneğin, Türk halkı e-ticaret siteleri ile ulaştığı kolaylığı her alanda arar hale geldi. Bunun sonucunda da bir çok devlet kurumu online fatura ödeme ve takip sistemleri oluşturdu. Bankalar internet bankacılığını teşvik etti ve kolaylaştırdı. Hükümet turkiye.gov.tr adıyla oluşturduğu projeyle, devlet dairesinde bunaltıcı hale gelen işlemleri tek tıkla yapma olanağını sağladı.Vatandaş alışverişe çıkmadan evvel, internet üzerinden araştırma yapmayı zorunluluk haline getirdi. Fiyat mukayesesi öncelikli olmak üzere, ürün hakkındaki yorumları değerlendiriyor ve satın alma kararında etkili olmasını sağlıyor. Bu satın alma sürecinide e-ticaretin bir parçası olarak görecek olursak toplam pazar hacmi de 50 Milyar TL'lere çıkmakta.

Kısaca, ABD üzerinden esen dot com rüzgarı son dönemde ülkemizde müthiş bir fırtınaya dönüştü. Yerli ve yabancı aktörler ile oldukça hızlı ama bir o kadarda sağlam bir büyüme yakalayan e-ticaret sektörü önümüzdeki uzun yıllar oldukça popüler kalacak. Bunun en büyük sebebi pazarda hala büyük bir açık olması ve genç nüfusun etkisi. Ayrıca alınan risklerin ve maliyetlerin normal ticarete göre oldukça cüzi olmasıda en pazara yeni girmek isteyenler için büyük itici güç oluyor. Pek çok projenin daha üniversite sıralarında başlamış olması da bunun en büyük göstergesi. Genç nesilin bu katkısının yanında, KOBİ'lerinde bu alanda söz sahibi olmaya başlaması isteniyor ve bunu hızlandırmak adına da, Google öncülüğünde Garanti Bankası,Yurtiçi Kargo,IdeaSoft ve SadeceHosting desteği ile kurulan "İşinizi İnternete Taşıyın" platformu kuruldu.

KOBİ'lerin e-dönüşüm sürecine rehberlik ederek entegre olmalarını amaçlayan bu proje, KOBİ'lere 1 yıl ücretsiz çözümler sunacak. 1 yıl boyunca hiç bir ücret ödemeden hosting ve domain sahibi olacak KOBİ'ler, aynı zamanda IdeaSoft ile web site konusunda deneyimler edinecek. Garanti Bankası ile mobil ödeme sistemleri konusunda çalışacak olan KOBİ'ler, Yurtiçi Kargo'dan ise özel fiyat avantajları ile ürünü müşterisine ulaştırma fırsatını elde edecek. Platform 1 Milyon KOBİ'ye erişerek, 1 yıl içerisinde 10 bin e-ticaret sitesini web dünyasına kazandırmayı hedefliyor.

İşinizi İnternete Taşıyın ile ilgili detaylı bilgi için : http://www.isinizinternette.com.tr

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir