Spotify’dan Irkçılık ve Şiddete Karşı Sessizlik Protestosu

ABD’de George Floyd’un polis şiddeti ile öldürülmesi üzerine ırkçılık ve şiddete karşı duruşlarını sergileyen markalar arasına Spotify da dahil oldu. Spotify sevilen bazı listelerine George’un anısına 8 dakika 46 saniyelik bir sessizlik ekledi.
‘Salı Karartması’ denilen ve protestolara destek veren plak şirketleri de dahil olmak üzere pek kişinin buluştuğu Spotify’ın sessizlik eyleminde, #TheShowMustBePaused (Şov Durdurulmalı) etiketi kullanılıyor. Eylem kapsamında bu gece yarısı Spotify’da bazı değişiklikler göreceğiz.
Sessizlik eyleminin yanı sıra Spotify liste ve podcast’lerin ikonlarını da değiştirecek.
Spotify ayrıca platformun gücünü Siyahi içerik oluşturucularıyla dayanışma sağlamak ve onların sesini daha fazla duyurmak için kullanacaklarını söyledi.
Twitter, Trump’ın Tweet’ine ‘Değiştirilmiş Medya’ Etiketi Ekledi

ABD Başkanı Donald Trump ve tüm dünyada severek kullanılan ve daha çok haber alma-verme kaynağına dönüşmüş Twitter arasındaki gerginlik sürüyor. Twitter yakın bir zamanda ‘bilgiyi doğrula’ etiketini Trump’ın California eyaletindeki […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
TikTok’ta Yeni Trend: Uyurken Canlı Yayın Yapmak

TikTok'ta yeni bir trend var. Son günlerde binlerce insan uyuyan kullanıcıların canlı yayınını izliyor. Siz de benim gibi eğer TikTok kullanıcısı değilseniz, pek anlamayacaksınız ama dürüst olmak gerekirse, siz bile kullanıcıları izleyerek onlara para kazandırıldığını öğrendiğinizde biraz şaşırabilirsiniz.
Popüler platform TikTok’ta yeni trendin diğer kullanıcıları izlemek olduğunu keşfeden Brian, bakım para kazanmak için ne yapıyor?
Brian Hector adında 18 yaşındaki bir TikTok kullanıcısı. Brian'ın 348.000 takipçisi var ve geceleri TikTok'ta canlı yayına başlıyor. Canlı yayında telefonunu komodininin üzerine yerleştiriyor ve kullanıcıların onu gece uyurken izlemesine izin veriyor. Çok mu saçma? Aslında hayır: kullanıcılar ona, dijital paralarını kullanarak veya PayPal aracılığıyla gerçek nakit olarak kullanabileceği hediyeler göndererek, uykusunu izlemek için ödeme yapıyor.

İnsanlar viral olmak için gerçekten garip şeyler yapabiliyor. Denediği çılgın şeyler sayesinde sosyal ağ platformlarında popülerlik kazanabiliyor. Bu örnekte olduğu gibi uyurken TikTok’ta canlı yayın yaparak takipçiler ediniyor ve hatta para bile kazanıyorlar.
Ancak TikTok, bu tür uyku yayıncılarına sahip tek sosyal ağ uygulaması değil. E- ticaret devi Amazon'a ait Twitch'de de benzer bir trend ortaya çıkmış ve inanılmaz yüksek bağışlar yapılıyor. Ne diyelim? Yata yata para kazanmanın gerçek olduğu bir dünyada yaşıyoruz sanırım.
Kaynak: Wersm
PepsiCo Enerji İçeceği Üreticisi Rockstar’ı 3.9 Milyar Dolara Satın Aldı

PepsiCo, Inc., dün yaptığı açıklamada, enerji içeceği üreticisi Rockstar Energy Beverages‘i 3.85 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıkladı. PepsiCo bu satın almanın şirketin daha fazla tüketici odaklı olmasına yardımcı olacağını […]
Sosyal Medya Düzenlemesiyle İlgili Yasa, TBMM’de Kabul Edildi

Pazartesi günü AK Parti'nin, sosyal medya düzenlemesine ilişkin 11 maddelik kanun teklifi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğundan sizlere bahsetmiştik. Sosyal medyaya ilişkin birtakım düzenlemeler içeren bu kanun teklifi, geçtiğimiz saatlerde TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.
Habertürk'ün paylaştığı habere göre, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, MHP Grup başkanvekilleri Erkan Akçay ve Muhammed Levent Bülbül ile bazı AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi ile internet kullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerinde yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisi kurulması amaçlanıyor.
AA'nın haberine göre; teklifle, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a "sosyal ağ sağlayıcı" şeklinde yeni bir tanımlama getiriliyor.
Bu kapsamda kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanacak.
İdari para cezaları, muhatabın yurt dışında bulunması halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından doğrudan doğruya muhataba, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçlarıyla da bildirilebilecek.
Bu bildirim, Tebligat Kanunu'na göre yapılan tebligat hükmünde olacak. Bu bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebligat yapılmış sayılacak.
Teklifle, yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına, caydırıcılığın sağlanması için verilecek idari para cezası artırılacak. Bu kapsamda yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 1 milyon liradan 10 milyon liraya kadar artırılacak.
Düzenlemeyle, suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkanı sağlanarak aynı internet sitesinde yer alan ve suç oluşturmayan içerikler yönünden ifade ve haber alma özgürlüğü daha da güvenceli hale getirilecek.
İçeriğin çıkarılması kararları, erişim sağlayıcılar tarafından değil içerik ve yer sağlayıcılarca yerine getirilebileceği için bu kararlar, içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecek.
Yeni Hukuki Yükümlülükler
Teklife göre, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek. Bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek. Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK'ya bildirecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde Türk vatandaşı olması zorunlu olacak.
Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, BTK tarafından bildirimde bulunulacak. Bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, BTK Başkanı tarafından 10 milyon lira idari para cezası verilecek. Verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 30 milyon lira daha idari para cezası verilecek.
Reklam Yasağı ve İnternet Bant Genişliğinin Daraltılması
İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı tarafından Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak. Bu kapsamda yeni sözleşme kurulamayacak ve buna ilişkin para transferi yapılamayacak.
Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.
Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranına kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.
Hakim ikinci başvuru üzerine vereceği kararında, yüzde 50'den düşük olmamak kaydıyla, sunulan hizmetin niteliğini de dikkate alarak daha düşük bir oran belirleyebilecek. Bu kararlara karşı BTK Başkanınca itiraz yoluna gidilebilecek.
Hakim tarafından verilen kararlar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere BTK'ye gönderilecek. Kararların gereği, bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek.
Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi halinde, verilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve hakim kararları kendiliğinden hükümsüz kalacak. İnternet trafiği bant genişliğine yapılan müdahalenin sona erdirilmesi için erişim sağlayıcılara BTK tarafından bildirim yapılacak.
48 Saat İçinde Cevap Zorunluluğu
Sosyal ağ sağlayıcı, "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi"ni gerektirecek içeriklere yönelik kişiler tarafından yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermekle yükümlü olacak. Olumsuz cevaplar gerekçeli olarak verilecek.
Sosyal ağ sağlayıcı, kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararlarını uygulayacak. Ayrıca "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi" başvurularına ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren Türkçe raporları 6 aylık dönemlerle BTK'ye bildirecek. Sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de barındırma yönünde gerekli tedbirleri alacak.
BTK Başkanı tarafından, sosyal ağ sağlayıcıya "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi" başvurusuna 48 saat içinde cevap vermemesi halinde 5 milyon lira, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararlarını uygulamaması halinde ise 10 milyon lira idari para cezası verilecek.
Sosyal ağ sağlayıcılar hakkında "erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi" ile "gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi" kapsamında verilecek idari para cezaları 1 milyon lira, "erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi" ile "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" kapsamında verilecek adli para cezaları ise 50 bin gün olarak verilecek. Söz konusu ihlallerin 1 yıl içinde her bir tekrarında cezalar bir kat artırılarak uygulanacak.
Sosyal Ağ Sağlayıcılarına 3 Aylık Süre
Hukuka aykırılığı hakim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içeriğin sosyal ağ sağlayıcıya bildirilmesi durumunda, bildirime rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan veya erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu olacak. Bu hukuki sorumluluğun işletilmesi için içerik sağlayıcının sorumluluğuna gidilmesi veya içerik sağlayıcıya dava açılması şartı aranmayacak.
Bu düzenlemenin uygulanmasında sosyal ağ sağlayıcının yükümlülükleri, içerik veya yer sağlayıcısı olmasından doğan sorumluluk ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacak.
Sosyal ağ sağlayıcılar, "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi" başvurusuna 48 saat içinde cevap verilmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek için 3 ay içinde gerekli çalışmaları tamamlayacak.
Sosyal ağ sağlayıcılar ayrıca "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi" başvurusu uyarınca hazırlayacakları ilk raporlarını, 2021 yılının Ocak ayında BTK'ye bildirecek ve internet sitesinde yayınlayacak.
Vogue İtalya, Tarihinde İlk Kez Boş Bir Kapakla Çıkış Yaptı

Çok sayıda marka, corona virüsü salgınına karşı kendilerince bir şeyler yapmaya çalışırken bir moda dergisi olan Vogue da bu konuda boş durmadı. Vogue İtalya, bu ayki sayısının kapağını salgın nedeniyle […]
Clubhouse’da Neler Oluyor: E-ticaretin ve Perakendenin Geleceği







Corona Mağduru İtalya’ya PornHub Jesti

Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüsünün Çin’den sonra en çok görüldüğü İtalya’da tüm ülke genelinde karantina uygulanıyor. Karantina kapsamında İtalya’nın hiçbir bölgesinde vatandaşlar evlerinden dışarı çıkamıyor ve yalnızca market, […]