Sony'nin büyülü tarihini bilmeyen yoktur. 1946'da kurulan Japon teknoloji devi, devrim niteliğindeki teknolojik ürünleri ile 20. yüzyılın ikinci yarısında dünyayı kasıp kavurdu. Radyo ve TV gibi ana akım teknolojik ürünlerin yanı sıra, bireysel müzik dinleme imkanı sunan Walkman özellikle 80'li ve 90'lı yılların göz bebeğiydi.
Sony, teknolojik ürün üretiminde yerini korumak ve güçlendirmek isterken bunu hayata geçirmekte zorlandı. Özellikle yirmiden fazla ürün kategorisinde üretim yapmak ve bu kategorilerde söz sahibi olmak isterken marka odağını yitirmişe benziyordu. Bir dönem televizyon, radyo ve müzik çalar gibi kategorilerde liderliği kimseye kaptırmayan Sony, pazara ilk giren markalardan olma avantajını dağılan odak noktası ile rakiplerine kaptırmıştı.
Ne var ki, Sony'nin bir ürün serisi yerini halen sapasağlam koruyor. Bu serinin adı: Playstation. 1994 yılında çıkan ilk Playstation'ın ardından bu yılın sonunda serinin 5. ürünü olan Playstation 5 piyasada olacak.
Playstation'ı Sony'nin diğer ürünlerinden ayıran başarısı neydi? Şu ana kadar geliştirilen 4 konsol, çıktığı dönemin beklentilerine gerekli karşılığı verdi. 1. seri dünyada ulaşılabilir fiyatı ve kolay kurulumu ile büyük bir başarı sağlarken, seriyi takip eden konsollar grafik geliştirme, oyun çeşitliliği ve çevrimiçi oynanabilirlik gibi çağın gereği temel niteliklere sahipti. Playstation, Sony'nin diğer ürünlerinin aksine pazara ilk giren markalardan biri olma avantajını doğru kullandı.
Dünyada büyüyen bir pazar haline gelen "gaming" sektörü, Playstation ve onun rakibi olan diğer oyun konsolları için eşsiz bir fırsat yaratıyor. Sektörün büyüyen yapısı, oyuncuların farklı ülkelerden ve kıtalardan geliyor olması, kitlenin genç nüfus ağırlıklı olması, birçok farklı oyunda turnuva düzenleme olanağı gibi faktörler bu sektörü cazip kılıyor. Sony, Playstation için oluşturduğu pazarlama stratejisini ve kurduğu teknolojik altyapıyı bu sektörle birlikte büyümek ve onunla birlikte gelişmek amacıyla tasarlıyor.
Geliştirilen her Playstation, bir öncekine göre devrim niteliğinde özelliklerle güçlendiriliyor ve bu özellikler ürünün pazarlanmasını kolaylaştırıyor. Playstation 5'i diğer konsollardan ayıran önemli özelliklerden biri, cihazın CD girişi olan ve olmayan iki versiyon şeklinde üretilecek olması. Özellikle CD girişi olmayan versiyonu gelecekte fiziksel medya araçlarının yerini dijital medyaya tamamen bırakacağını gösteriyor. Sony, Playstation oyunları satışını konsol içi uygulamasından gerçekleştirerek bu satışlardan gelen karını kolaylıkla artırabilir, oyun satışı için gereken dağıtım kanalı masraflarından kurtulabilir ve oyun satış stratejilerini, azalan paydaşlar sayesinde, daha başarılı kılabilir.
Playstation 5, Playstation 4 oyun konsolunda oynanabilen ve satışlarda ilk 100 sırada olan oyunların oynanabilmesini mümkün kılacak. Playstation 5, teknolojik ilerlemenin getirdiği özelliklerin yanına oyunların aktarılabilme özelliğini koyarak tüketicileri konsol geçişinden doğacak riskleri azaltıcı bir önlem almışa benziyor. Konsolun beyaz renk ağırlıklı bir tasarıma sahip olması da Playstation 2, 3 ve 4 ile oluşan siyah renkli konsol anlayışının değişmesini sağlayacak. Konsolun fiziksel tasarımının serinin diğer konsollarına göre daha futuristik bir tasarıma sahip olması onu farklı kılacak özelliklerden biri olarak duruyor.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.