• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Şirketler, Hayatta Kalabilmek İçin Teknolojiye Yatırım Yapıyor

Pazarlamasyon / 20 Kasım 2020
facebook twitter

KPMG’nin HFS Research iş birliğiyle gerçekleştirdiği araştırmaya küresel ölçekte 900 teknoloji lideri katıldı. Araştırma, Forbes’un Global 2000 listesinde yer alan şirketlerin teknoloji yaklaşımlarını ortaya koyuyor, COVID-19 öncesi dönemle karşılaştırıyor. Teknoloji liderlerinin ortak fikrine göre, yeni teknolojiler yalnızca COVID-19’un etkilerini atlatmak için değil, geleceğin temellerini atmak için de son derece önemli.

Dijital Dönüşüm Yatırımları Rekor Seviyede Arttı

Araştırmaya katılan teknoloji yöneticilerinin %57’si, kuruluşlarının stratejik önceliklerinin önemli ölçüde değişerek gelişen teknolojilere yöneldiğini söylüyor. Yani şirketler, hayatta kalabilmek için gelişen teknolojiye yatırım yapmayı önceliklendiriyor.

Türkiye’de 800 Mesleğin Yüzde 30’u Dijitalleşmeyle Beraber Tamamen Değişecek

Teknoloji liderlerinin %59’u, salgının, şirketin dijital dönüşümünü hızlandırdığını belirtiyor. Ancak yeni teknolojilere yapılan yatırımların aynı ölçüde artmadığı görülüyor. COVID-19 nedeniyle nakit sıkıntısı yaşayan şirketler, yeni teknoloji yatırımları yapmak için kaynak ayıramıyor. Araştırmaya katılan yöneticilerin yalnızca %13’ü, COVID-19 etkisiyle yeni teknolojilere yatırımı önemli ölçüde artırdıklarını söylüyor.

Bununla birlikte harcama kısıntısı kısa vadeli görünüyor. Yöneticilerin büyük çoğunluğu, önümüzdeki 12 ay boyunca şirketin teknoloji harcamalarının artmasını öngörüyor. Çünkü şirketi yeniden başlatmanın ve yeni gerçekliğe uyum sağlamanın yolu teknolojiden geçiyor. Ayrıca teknoloji liderlerinin %56’sı, buluta geçişi zorunluluk olarak görüyor. Salgından çıkış döneminde, bulut gibi olgun teknolojiler revaçta olacak.

Üst Düzey Yöneticiler, Dijital Dönüşüm Sürecini Hızlandırdılar

Yapay Zekanın Yükselişi

Yöneticilerin %64’ü, gelişen teknolojileri bir arada kullanmayı, herhangi bir teknolojiyi tek başına kullanmaktan daha faydalı buluyor. Bu anlamda da “yapay zeka destekli” ve “bulut destekli” çözümler ön plana çıkıyor.

Yapay zeka günümüzde şirketler için veri yönetiminden, yetenek ve risk yönetimine kadar birçok alanda etkili. Araştırma, küresel şirketlerin makine öğreniminden derin öğrenmeye yöneldiğini gösteriyor. Ayrıca şirketler; dijital asistan, doğal dil işleme (NLP) ve metin, ses, görsel ve videodan bilgi toplayan yapay zeka sistemlerine yatırımlarını artırmayı hedefliyor.

Yapay Zeka, COVID-19 Kriziyle Mücadelede Nasıl Bir Rol Oynuyor?

Global 2000 listesindeki şirketlerden 300 yöneticinin katıldığı araştırmaya göre, COVID-19 öncesinde katılımcıların %44’ü otomasyon uygulamaları içerisinde iş süreçleri yönetimine yönelik yazılımların kritik önemde olduğunu düşünüyordu. COVID-19 sonrasında ise otomasyon uygulamaları arasındaki önem derecelerine bakıldığında ilk sırada %31 ile robotik süreç otomasyonu (RPA) yer alıyor.

Yapay zeka yatırımlarının önem sıralamasına bakıldığında ise, COVID-19 öncesinde %37 ile ilk sırada makine öğrenimi yer alıyordu. COVID-19 sonrasında ise yüzde 25’le derin öğrenme yatırım öncelikleri arasında ilk sıraya yükseldi.

Teknolojik Yatırım Ajandası

Araştırmaya katılan şirketlerin %80’inden fazlası, yeni teknolojilere yatırım yaptığını veya yapmayı planladığını ifade etti. Bunlar arasında en çok veri ve analitik, otomasyon, hibrit bulut teknolojisi ve siber güvenlik alanları yatırım çekiyor. Araştırmaya katılan yöneticilerin %46’sı, COVID-19’un etkilerini fırsata çevirmek için yatırım yaptıklarını belirtti.

BMW, Disney, Apple Gibi Büyük Markalar Dijital Dönüşüm Kapsamında Neler Yapıyor?

Yatırım seviyeleri şirket bazında farklılık gösteriyor. Ancak araştırmaya katılan şirketlerin yaklaşık üçte birinin yatırım seviyesi 10 milyon doların üzerinde. Teknoloji uygulaması başına ortalama yıllık yatırım maliyeti ise 16 milyon dolar. Araştırmaya katılanların şimdilik yalnızca üçte biri şirket içi değerlendirmelerine göre yeni teknolojilerden somut katma değer sağladığını belirtti. En çok yatırım getirisi sağlayan uygulamalar arasında yapay zeka ilk sıralarda yer alıyor.

Perakendecilerin 5’te 1’i, Salgında Temassız Ödemeye Yatırım Yapacak
Perakendecilerin 5’te 1’i, Salgında Temassız Ödemeye Yatırım Yapacak

27 yılı aşkın süredir farklı segmentlerdeki perakendecilere müşteri deneyimi çözümlerinin yanı sıra POS yazarkasa donanım ve yazılım ürünleri sağlayan POS AŞ, iştiraki olduğu Toshiba Global Commerce Solution‘ın (GCS) perakende sektörünün […]

comment 0
share
Etiketler
bulut teknolojileri Corona virüs Derin Öğrenme dijital dönüşüm HFS Research KPMG makine öğrenimi Otomasyon yapay zeka

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KPMG, ‘Covid-19 Tüketicinin Nabzı’ Araştırmasını Yayınladı

Cemre Üçhisarlı / 17 Haziran 2020
facebook twitter
KPMG, ‘Covid-19 Tüketicinin Nabzı’ Araştırmasını Yayınladı

Koronavirüs salgınıyla ilgili bilinmezlikler devam ederken KPMG, tüketicinin değişimini araştırdı. KPMG’nin ABD’de bin tüketiciyle gerçekleştirdiği anketten çıkan sonuçlar, salgının tüketim alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğini ortaya koyuyor.

‘Covid-19 Tüketicinin Nabzı’ araştırmasına katılanların verdiği yanıtlar, Covid-19 süreciyle ilgili bilinmezliklerin tüketici davranışını doğrudan etkilediğini gösteriyor. Soruları yanıtlayan bin tüketicinin neredeyse tamamı aşı bulununcaya kadar Covid-19 öncesindeki rutinine dönmeyeceğini söylüyor.

Araştırmaya katılanların kısıtlamalar kalktıktan sonra ‘asla yapmam’ dediği şeyler şöyle sıralanıyor:

  • Bara gitmek (yüzde 40)
  • Spor salonuna gitmek (yüzde 39)
  • Konser veya müzik festivaline gitmek (yüzde 35)
  • Sinemaya gitmek (yüzde 29)
  • Evde parti vermek (yüzde 26)
  • AVM’ye gitmek (yüzde 22)

Tüketicilerin kısıtlamalar kalktıktan sonra ‘Belki yapabilirim’ dediği rutinleri ise şöyle:

  • Arkadaşlarımla buluşurum (yüzde 42)
  • Restoranda yemek yerim (yüzde 37)
  • Doktor, kuaför vs hizmet alırım (yüzde 33)
  • Seyahat ederim (yüzde 33)
  • Sinemaya giderim (yüzde 22)
  • Spor salonuna giderim (yüzde 17)

Güvende hissetme eşiği düşük

Ankete katılanlara Covid-19’un kontrol altına alınmasıyla ilgili düşünceleri sorulduğunda alınan yanıtlar da ilginç. Katılımcıların yüzde 49’u ‘aşı bulunduğunda’, yüzde 37’si ‘ilaç tedavisi onaylandığında’, yüzde 33’ü ise ‘ülkede yeni vaka görülmediğinde’ kontrolün sağlanacağını düşünüyor. Yüzde 50’den yüksek bir kesimin salgında kontrolün sağlanmasıyla ilgili güvensizliği dikkat çekiyor.

Herkes markette harcadı

Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu dönem boyunca, ankete katılanların yüzde 60’ı market kategorisindeki harcamalarının arttığını söylüyor. Harcamaların azaldığı sektörler ise şöyle;

  • Gel-al 9 eve servis restoran harcamaları (yüzde 54)
  • Giyim, ayakkabı, aksesuar harcamaları (yüzde 46)
  • Eğlence ve medya harcamaları (yüzde 46)

Katılımcıların yüzde 12’si ise harcamaların asla eskisi gibi olmayacağını ve normale dönmeyeceğini düşünüyor.

Online platformlara göç var

Araştırma sonuçlarını değerlendiren KPMG Türkiye Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Emrah Akın, Covid-19’un etkisini en hızlı perakende sektörünün hissettiğini söyledi. Akın, “Tüketiciye bire bir dokunan sektör, ‘yeni normal’e hızla adapte olmak zorunda kaldığından, tüketicinin de ne kadar hızlı geliştiğini anlamak zorunda. Tüketicinin nerede ve nasıl harcama yapacağını belirleyen kalıcı değişimlere tanıklık ediyoruz. Araştırmadan gördüğümüz kadarıyla, ABD’de sosyal mesafenin önemiyle ilgili farkındalık yüksek. Bunun süreceğini ve tüketicilerin online platformlara göç edeceğini söyleyebiliriz. Online kanallardan alışveriş büyüyerek devam edecek. Yine kendilerini güvende hissetmeyen tüketicilerin daha küçük gruplarla sosyalleşeceğini, konser, bar, spor salonu gibi rutinlerin yerini restoranlarda ya da daha sakin yerlerde dar buluşmalara bırakacağını anlıyoruz. Buradan işletmelerin tüketicileri etkilemek için sağlık tedbirlerini önceliklendiren değişiklikler yapmaları gerektiği sonucuna ulaşıyoruz” dedi.

Akın, perakende sektörünün tüketicinin güvenini kazanmak için zor bir dönemden geçeceğini vurgulayarak “Ancak sektörleri şekillendiren her yıkıcı olayda olduğu gibi yeniliklerde de fırsatlar var. Yeniliklerden fırsat yaratmak için tüketiciye yakın olmak, değişimin sinyallerini doğru okumak ve işletmeleri yeni normalde müşteriyle buluşturacak şekilde dönüştürmek bu işin anahtarı” diye konuştu.

Karantinada Satışı Patlayan Ürünler, Haziran’da Düşüşe Geçti
Karantinada Satışı Patlayan Ürünler, Haziran’da Düşüşe Geçti

T24’ün haberine göre; 1 Haziran’da başlayan normalleşme süreci tüketici alışverişinde de kendini gösterdi. Sokağa çıkma yasaklarıyla tüketilen ürünlerden alışveriş saatlerine kadar yaşanan değişiklikler 1 Haziran itibarıyla normale döndü. Mart, nisan […]

comment 0
share
Etiketler
bulut teknolojileri Corona virüs Derin Öğrenme dijital dönüşüm HFS Research KPMG makine öğrenimi Otomasyon yapay zeka

Karantina Günlerinde Tek Ekran Kime Yeter?

Cansu Bolat / 20 Mart 2020
facebook twitter
Karantina Günlerinde Tek Ekran Kime Yeter?

Gemius, Corona virüs günlerinde farklılaşan tüketici davranışı ve öngörülerini paylaştığı rapor serisinde bu kez dijital TV tüketimine odaklanıyor.

Corona virüsten korunmak ve toplum sağlığını düşünen bilinçli bireyler olarak kendi rızamızla evlerimizde karantina uygulamasına geçtik. Bu süreçte insanlar bilgi ihtiyacını karşılamak için haber içeriği tüketimini arttırmış olsa da, endişe yaratan gündemden uzaklaşmak için de kafa dağıtıcı içeriğe ihtiyaç duyuyorlar. Burada iki farklı davranış tipinin TV’lerin dijital kanalları ile premium içerik sahibi dijital platformlara içerik tüketim artışı olarak yansıyacağı öngörülebilir.

Birincisi evde yalnız kalan ve gündemden biraz uzaklaşmak isteyen  bireyin iş yoğunluğu, iş saatleri ya da dizi saatlerinin paralel olması  sebebiyle ıskaladığı TV içeriklerini dijital VOD ya da TV’nin dijital platformundan tüketmesi, ikincisi ise aynı ailede yaşayan farklı yaş gruplarının, anne, genç birey, çocuk, baba gibi tüm gün tek bir TV ekranını paylaşamaması durumu. Genç bireyin dizi izlemek istediği saatte, aile büyükleri tartışma programlarını seyretmek istediğinde evde tek TV var ise çözümün dijital kanal olması kuvvetle muhtemel.

Gemius da, hayatın akışının sokaktan/ofisten eve taşınması ile birlikte tek kanalın yeterli olamayacağı bu günlerde dijital TV tüketim verilerinde 14-17 Mart dönemini bizler için derlemiş:

  • “Evde kaldığımız” Pazartesi ve Salı günlerine ait IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması günlük verileri özellikle dizi/premium content içeriği ile farklılaşan ve kodlu ölçümle tüm platformlarda toplam erişimde ilk 5 sırayı paylaşanfox.com.tr, puhutv.com, atv.com.tr, showtv.com.tr ve startv.com’nin kullanıcılarının bir yandan gündemi takip ederken, diğer yandan dijital premium content tüketmeye devam ettiklerini gösteriyor. İlgili sitelerin kesişimden arındırılmış  toplam gerçek izleyici erişimleri Pazartesi ve Salı günü kesintisiz şekilde artarak 17 Mart Salı günü 1.7 milyon rakamını geride bırakmış.

   Dijital TV Gerçek İzleyici Trendi(IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması, Günlük Veri)
  • Site gerçek izleyici rakamlarını sosyal izolasyonun arttığı son 3 günlük dilimde tek tek incelediğimizde ise startv.com.tr’de %152, atv.com.tr’de %106, puhutv’de %104, showtv.com.tr’de %79 ve foxtv.com.tr’de %73’lük yükseliş kaydetmiş.
  • Toplam izleyici sayısının en yüksek noktaya ulaştığı 17 Mart tarihinde ortalama bir kişinin içerik izleme süresi  1 saat 14 dakika olurken, kişi başına izlenilen ortalama video sayısı ise 2.3 olmuş.
  • Aynı güne Sosyo-demografik olarak da baktık. Buna göre 17 Mart tarihinde toplam izleyicilerin %52.5’ini kadınlar oluştururken, ABC1 SES grubunun %58 ile baskın segment olduğunu ve 25-34 yaşın öne çıktığı söylenebilir.

İlgili kanalların dizi/program kırılımı yapmış olanlarının dizi detayı incelemesini günlük IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması üzerinden inceleyebilirsiniz.

Dünyanın En Değerli 20 Teknoloji Markası
Dünyanın En Değerli 20 Teknoloji Markası

Salgın sürecinde bütün işletmeler ipin ucunda, karantina başladığından beri birçok firma iflasını ilan ediyor. Tüm belirsizliğe rağmen, teknoloji devleri ve büyük perakende markaları hala sağlam duruyor, bazıları da salgına daha […]

comment 0
share
Etiketler
bulut teknolojileri Corona virüs Derin Öğrenme dijital dönüşüm HFS Research KPMG makine öğrenimi Otomasyon yapay zeka

Salgının Tüketim ve Yaşam Alışkanlıklarına Etkileri

Pazarlamasyon / 25 Mayıs 2020
facebook twitter
Salgının Tüketim ve Yaşam Alışkanlıklarına Etkileri

Mobil sadakat uygulaması Hopi, corona virüs salgını ile ilgili Kantar Media Division ile yaptığı detaylı anketin sonuçlarını açıkladı. Uygulama içerisindeki anket üzerinden kullanıcılarına; evden çalışma ve işe dönüş sürecinden, alışveriş harcamalarındaki değişimlere ve tatil planlarına kadar birçok alanda sorular soran Hopi’nin açıkladığı sonuçlara göre; çalışan her 2 kişiden biri ofis özlemi çekiyor. Diğer taraftan araştırma sonuçları salgın döneminde sahip olduklarımızın değerini daha iyi anladığımızı gösteriyor. Araştırmadan çıkan dikkat çekici sonuçlar şu şekilde:

1. Her 2 kişiden biri ofise dönüş için heyecanlı.
2. Her 3 kişiden biri 6 ay içinde finansal durumunun kötüleşeceğini düşünüyor.
3. Tasarruf etme oranı yüzde 18 düştü.
4. Ankete katılan her 10 kişiden 4’ü bu dönemde kredi çektiğini ya da yakın zamanda 5 ila 25 bin TL arasında değişen miktarda kredi çekmeyi planladığını söyledi.
5. 10 kişiden 7’si giyim harcamalarını kıstı.
6. #EvdeKal süreci beslenme alışkanlıklarını etkiledi atıştırmalık harcamaları yüzde 20 arttı.
7. Sinema ve tiyatro gibi kültürel etkinlikler en az 8 ay hayatımızda olmayacak.
8. Bu yaz için tatil planları belirsizliğini koruyor.
9. Erkekler bakım özleminde kadınları solladı 3 ay içinde berber rutinime dönerim diyenler kadınları geçti.
10. #EvdeKal süreci eğitici oldu katılımcıların yarısı yeni beceriler edindiğini belirtti.
11. Her 10 kişiden 8’i bu dönemde sahip olduğu şeylerin değerini daha fazla anladı.

Hopi üzerinden gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 60’ı kadın, yüzde 40’ı da erkek kullanıcılar oluşturdu. Ankete katılanların yüzde 24’ü çalışmadığını, yüzde 76’si çalıştığını belirtti. Çalıştığını belirtenlerin yüzde 53’ü Covid-19 süreci sonrasında işe gitmenin kendilerine olumlu hissettireceğini belirtirken, yüzde 12’si aksi şekilde düşündüğünü söyledi. Yüzde 18’lik bir kesim ise ofise dönüş konusunda kararsız olduğunu belirtti.

https://pazarlamasyon.com/tuketiciler-markalarin-empati-gostermeleri-gerektigini-dusunuyor/

Ankete katılanların yüzde 44’ü finansal durumu salgın öncesine göre daha kötü olduğunu belirtirken yüzde 49’u ise finansal durumunda bir değişiklik olmadığını söyledi. Her 3 kişiden biri finansal durumunun 6 ay sonrasında kötüleşeceğini, yüzde 26’sı iyileşeceğini, yüzde 40’ı ise aynı kalacağını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 52’si finansal durumunun bir yıl sonra düzelmesini bekliyor.

“Coronavirüs öncesindeki dönemde gelirinden tasarruf yapma imkânın var mıydı?” sorusuna evet diyenler yüzde 54 iken, bu oran Covid-19 sonrasında yüzde 36’ya düştü. Ankete katılanların yüzde 20’si bu dönemde finansal destek için kredi çektiğini belirtirken yine yüzde 20’si yakın zamanda kredi çekeceğini söyledi. Kredi başvurusu yapacağını belirtenlerin yüzde 40’ı 5,001-10,000 TL aralığında, yüzde 20’si 10.001-25.000 TL arasında, yüzde 28’i ise 25,000 TL’den fazla kredi çekmeyi planlıyor.

Küresel salgının harcama alışkanlıklarına etkisinin de sorgulandığı ankete katılan 10 kişiden 7’si (%68) giyim harcamalarını azalttığını söyledi. Ankete katılanların yanıtları en büyük düşüşün ayakkabı, çanta ve aksesuvar kategorilerinde yaşandığını ortaya koyuyor.

Evde daha fazla zaman geçirmeye bağlı olarak temel gıda harcamaları yüzde 68, atıştırmalık harcamaları da yüzde 20 oranında yükseldi. Ev temizlik harcamaları ise yüzde 44 oranında arttı. Hazır yemek harcamaları ise salgın öncesi döneme göre yüzde 63 azaldı.

Covid-19 sonrasında yaşam rutinine, park, sahil gibi açık alanlara ortalama 3 ay içerisinde dönmeyi planlayanların oranı yüzde 61 iken, 8 aydan uzun sürede dönerim diyenlerin oranı yüzde 15 oldu. Ankete katılanların yüzde 59’u sinema ve tiyatroya da 8 aydan önce gitmeyi düşünmediğini, yüzde 12’si ise 3 ay içerisinde sinema ve tiyatroya gidebileceğini belirtti.

https://pazarlamasyon.com/pandemi-doneminde-iletisim-plani-nasil-yapilmali/

Ankete katılanlar tatil planlarıyla ilgili beklentilerini de paylaştı. Buna göre ankete katılanların yüzde 26’sı 3 ay, yüzde 25’i 4-8 ay içinde, yüzde 49’u ise 8 aydan sonra tatile gitmeyi düşündüğünü söyledi. Her 10 katılımcıdan 9’u ise yurt dışı tatillerin 8 aydan da uzun sürede gerçekleşebileceği düşünüyor.

Kuaför ve berbere 3 ay içinde dönerim diyenlerin oranı yüzde 57 iken, 8 aydan uzun sürede dönerim diyenlerin oranı yüzde 20 oldu. “Bakım” rutinine dönüşte erkekler kadınları solladı. 3 ay içinde berber rutinine dönerim diyen erkeklerin oranı yüzde 69 olurken bu oran kadınlarda yüzde 49’da kaldı. Ankete katılanlar konser, festival gibi sosyal aktivitelere ise yüzde 62 oranında 8 aydan uzun sürede dönerim derken, spor salonuna gidenlerin yüzde 16’sı 3 ay içinde spora dönmeyi düşünüyor.

Ankete katılanların büyük çoğunluğu koronavirüs salgınının, hayatta sahip olunan şeylerin değerini anlamasını sağladığını ifade ediyor. Her 10 katılımcıdan 8’i (%79) bu dönemde sahip olduğu şeylerin değerini daha fazla anladı.

Evinde Zaman Geçiren Kullanıcılar Salgın Dönemini Nasıl Geçirdi?

Katılımcıların yüzde 25’i kısıtlamalar bittikten sonra dışarıda daha çok vakit geçireceğini belirtirken, yüzde 47’si ise daha fazla evde kalacağını ifade etti. Ankete katılanların neredeyse yarısının (%43) karantinada yeni beceriler öğrendiğini belirtelim. Katılımcıların yüzde 32’si için bu dönemde sosyal medya platformlarının daha önemli hale geldiğini söylerken, yüzde 47’si ise aksini iddia etti.

Her 10 katılımcıdan 6’sına göre (%64) salgın sonrası süreçte evden/uzaktan çalışma daha popüler olacak. Katılımcıların yüzde 17’si online yoga, pilates, spor alışkanlıklarına, yüzde 16’sı evde tamirat/DIY çalışmalarına ve yüzde 15’i evde kişisel bakım rutinlerine, yüzde 11’i ahşap, resim gibi sanatsal hobilerine, yüzde 7’si ise örgü, dantel gibi el işi hobilerine devam edecek.

Girişimcilerin Covid-19 Krizi İle Mücadele Yöntemleri
Girişimcilerin Covid-19 Krizi İle Mücadele Yöntemleri

Corona virüs salgının ekonomik boyutlarını her geçen gün daha da hissetmeye başlamışken, Estonya Hükümeti E-Residency Programı Nisan ayında, 1115’i Estonya e-Oturum (e-Residency) topluluğu üyesi toplam 1535 kişi ile bir araştırma […]

comment 0
share
Etiketler
bulut teknolojileri Corona virüs Derin Öğrenme dijital dönüşüm HFS Research KPMG makine öğrenimi Otomasyon yapay zeka
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön