Salgın, Kuşaklara Göre Medya Tüketimini Nasıl Etkiledi?

Salgın nedeniyle son haftalarda insanların çoğunlukla evlerinde olmaları sebebiyle medya tüketim alışkanlıkları da değişti. İnsanlar sosyal medyada salgından önceki döneme göre çok daha fazla zaman geçirirken televizyon izleme oranları da artış gösterdi. Online istatistik portalı Statista’nın paylaştığı verilere göre, dünya genelindeki internet kullanıcılarının Mart 2020 itibarıyla medya tüketimlerindeki artış şu şekildeydi:

  • İnsanların %67’si, daha fazla haber programı izledi.
  • İnsanların %51’i, Netflix gibi yayın servislerinde daha fazla film ya da şov izledi.
  • İnsanların %45’i, daha fazla televizyon izledi.
  • İnsanların %45’i, WhatsApp ve Facebook Messenger gibi mesajlaşma uygulamalarında daha fazla zaman geçirdi.
  • İnsanların %44’ü, sosyal medyada daha fazla zaman geçirdi.
  • İnsanların %36’sı, bilgisayar/video oyunlarında daha fazla zaman geçirdi.
  • İnsanların %35’i, daha fazla kitap okudu ya da daha fazla sesli kitap dinledi.
  • İnsanların %35’i, Spotify ve Apple Music gibi müzik servislerini kullanarak daha fazla müzik dinledi.
  • İnsanların %18’i, daha fazla radyo dinledi.
  • İnsanların %16’sı, daha fazla dergi okudu.
  • İnsanların %14’ü, daha fazla gazete okudu.
  • İnsanların %14’ü, çeşitli videolar hazırlayarak bunları YouTube ve TikTok gibi platformlara yükledi.
  • İnsanların %12’si, daha fazla podcast dinledi.

Dünya genelindeki insanların salgın dönemindeki medya tüketimleri bu şekildeydi. Peki kuşaklara göre medya tüketimi ne durumdaydı? Visual Capitalist adlı internet sitesi de Global Web Index’in salgın dönemindeki medya tüketimine yönelik olarak gerçekleştirdiği araştırmadan elde ettiği verileri kullanarak medya tüketiminin nesillere göre nasıl farklılaştığını gösteren çeşitli infografikler paylaştı. Bu arada Global Web Index’in hazırladığı araştırma raporunda yer verilen verilerin, 25-30 Mart tarihleri arasında, ABD ve Birleşik Krallık’ta yaşayan kişilerden toplandığını da belirtelim.

Z Kuşağı

Salgının başlamasının ardından 16-23 yaş arasındaki kişilerin oluşturduğu Z kuşağının tüketmeye başladığı ya da daha fazla tükettiği medya araçları arasında sırasıyla online videolar (%51), online televizyon/yayın (%38), video oyunları (%31), müzik servisleri (%28) ve televizyon yayınları (%24) yer alıyor.

Y Kuşağı

Salgının başlamasının ardından 24-37 yaş arasındaki kişilerin oluşturduğu Y kuşağının tüketmeye başladığı ya da daha fazla tükettiği medya araçları arasında sırasıyla online videolar (%44), online televizyon/yayın (%41) online basın (%36), müzik servisleri (%35) ve televizyon yayınları (%35), video oyunları (%31) ve radyo (%26) yer alıyor. Y kuşağının Z kuşağına kıyasla genel olarak daha çeşitli ve daha dengeli bir medya tüketim alışkanlığı olduğu göze çarpıyor.

X Kuşağı

Salgının başlamasının ardından 38-56 yaş arasındaki kişilerin oluşturduğu X kuşağının tüketmeye başladığı ya da daha fazla tükettiği medya araçları arasında sırasıyla televizyon yayını (%45), online televizyon/yayın (%38), radyo (%38), online videolar (%35), online basın (%31) ve müzik servisleri (%27) yer alıyor. X kuşağı bu süreçte televizyon izleme oranı en çok artan kuşak olarak dikkat çekiyor.

Baby Boomer Kuşağı

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde baby boomer kuşağının medya tüketimi, diğer kuşaklara kıyasla bir hayli sınırlı. Salgının başlamasının ardından 57-64 yaş arasındaki kişilerin oluşturduğu X kuşağının tüketmeye başladığı ya da daha fazla tükettiği medya araçları arasında sırasıyla televizyon yayınları (%42), online televizyon/yayın (%21), online basın (%15) ve radyo (%15) yer alıyor.

Salgın Dönemindeki İnternet Aktiviteleri

Global Web Index, ABD ve İngiltere'deki insanların %80'inden fazlasının salgının başlamasından sonra daha fazla içerik tükettikleri sonucuna ulaştı. Bu dönemde televizyon yayınlarının ve YouTube ve TikTok videolarının tüm nesiller ve cinsiyetler için birincil medya aracı olduğu belirtiliyor.

Karantina dönemindeki internet aktivitelerine baktığımızda ise insanların %68’inin diğer aktivitelerden daha çok salgınla ilgili güncel gelişmeleri aradıklarını görüyoruz. Ve bu, Z kuşağı haricinde tüm kuşaklar için en önde gelen aktivite olarak yer alırken Z kuşağı için ilk sırada yer alan aktivite, müzik dinlemek. Z kuşağının %67’si salgınla ilgili güncel gelişmeleri takip ettiklerini söylerken %71’i ise bu dönemde müzik dinlediklerini belirtiyor.

Bu arada tüm nesillerin çoğunlukla yaptıkları aktiviteler arasında bilgisayarda ya da akıllı telefonda oyun oynamanın yer alması da dikkat çekiyor. Ayrıca Y kuşağı, %20’lik oranla e-spor videoları ve canlı yayınlarını izlemeyi en çok tercih eden kuşak. Bununla birlikte Y kuşağı, yemek tarifleri aramayı ve sağlıklı beslenmeyle ilgili yazı okumayı en çok tercih eden kuşak olarak da ön plana çıkıyor.

İnsanların En Çok Güvendikleri Haber Kaynakları

İnsanlar, Dünya Sağlık Örgütü'nü salgın ile ilgili güncel gelişmeler için en güvenilir bilgi kaynağı olarak görüyorlar. Ancak bu, her ülke için geçerli olan bir durum değil. Örneğin ABD’deki insanlar, salgın ile ilgili gelişmeler konusunda en çok Dünya Sağlık Örgütü'ne güvenirlerken Birleşik Krallık’taki insanlar, bu konuda genel olarak hükümetlerini en güvenilir haber kaynağı olarak görüyorlar.

Burada dikkat çekici olan nokta ise sosyal medyada paylaşılan haberlere duyulan güvenin, gazete ve dergilerdeki haberlere, hatta arkadaşlardan ve aile üyelerinden duyulan haberlere duyulan güvenden daha yüksek olmasıdır. Bu da sosyal medyanın zaman içerisinde ne kadar güçlü bir medya aracı haline geldiğini gözler önüne seriyor. Ancak yine de insanların büyük çoğunluğu; haber kanalları, haber siteleri, bilimsel makaleler ve radyo gibi medya araçlarına sosyal medyada daha çok güveniyor. Bu arada bu süreçte insanların en az güvendikleri haber kaynağı ise podcast olmuş.

En Çok İlgi Gösterilen Abonelik Servisleri

Bunların yanı sıra bu salgın döneminde, insanlar çeşitli abonelik servislerine de fazlasıyla ilgi gösterdiler. Bu abonelik servislerinin başında tahmin edebileceğiniz gibi Netflix ve Disney+ geliyor. Salgının başlamasından sonra Z kuşağının %30’u Netflix, %20’si ise Disney+ abonesi olmayı düşünürken Y kuşağının ise %26’sı Netflix, %22’si Disney+ abonesi olmayı düşündü. Netflix ve Disney+ dışında insanların en çok abonesi olmayı düşündükleri servisler ise Spotify, Amazon Prime Video ve Amazon Music oldu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir