Corona virüs salgınının yarattığı ekonomik çöküş, dünya genelinde milyonlarca insanın işsiz kalmasına neden oldu. ABD İş Gücü İstatistikleri Bürosu, nisan ayındaki işsizlik oranının %14,7 olduğunu açıkladı.
World Economic Forum'un yaptığı habere göre; işe alım uygulamaları, iş kaybı, ekonomik belirsizliğin etkileri gibi konularda uzman olan Chicago Booth Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Steven J. Davis, bu işsizlik durumuyla ilgili olarak "Salgın kaynaklı son işten çıkarmaların %42'sinin kalıcı iş kaybına yol açacağını tahmin ediyoruz." dedi ve ekledi:
"Ekonomik kapanma aylarca sürerse ya da ciddi salgınlar tekrarlayan bir fenomen haline gelirse, işlerin, işçilerin ve sermayenin şirketler ve konumlar arasında yeniden paylaştırılması için çok derin ve uzun vadeli sonuçlar olacaktır."
Araştırmacılar, ABD firmaları arasında beklenen işlerin yeniden paylaştırılması konusunda "İşletme Belirsizliği Araştırması" adı verilen yeni bir araştırmayı hayata geçirdiler. Atlanta Federal Reserve Bank tarafından Chicago Booth ve Stanford Üniversitesi iş birliği ile geliştirilen ve sahaya konan bu araştırma, bir firmanın gelecek yılki beklenen büyüme oranının ve beklentileri hakkındaki belirsizliğin derecesinin hesaplanmasına imkan tanıyan aylık bir panel araştırmasıdır.
Bu araştırmaya göre, salgınla ilgili gelişmelerin neden olduğu yakın dönemdeki işten çıkarmaların oranı 1 Mart itibarıyla %12,8, yeni işe alımların oranı ise % 3.8'di. Bununla birlikte bazı perakendeciler, marketler ve gıda dağıtım şirketleri tarafından büyük çapta işe alım yapıldığı da bilinen bir gerçek. Üstelik bu şirketlerin bazıları, seyahat ve konaklama sektörü gibi salgından fazlasıyla etkilenen sektörlerde çalışan işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan kişileri işe alarak insanların işsiz kalmalarını önlüyorlar.