20. yüzyıldan 21. yüzyıla geçerken futbola ve futbol endüstrisine yaklaşım radikal bir şekilde değişti. Bu değişime yol açan önemli boyutlardan biri takımların şirketleşme süreciydi. Takımların şirketleşmesi ile hisseler yabancı yatırımcılara açık hale geldi. Öyle ki, İngiltere Premier League takımları başta olmak üzere birçok futbol kulübü yabancı yatırımların etkisine girdi. Rus işadamı Abramovic ve Chelsea futbol takımı ile ayyuka çıkan bu değişim İngiltere ve Avrupa'da birçok kulübün çehresini değiştirmeye başladı.
Katar Spor Yatırımları ile Anlaşıldı
Sportif tarihinde büyük başarılar bulunmayan, fakat Fransa'nın başkenti Paris'in en önemli takımlarından olan Paris Saint Germain (PSG) 2011 yılında Katar Spor Yatırımları (QSI) tarafından satın alındı. Bu satın alma işleminin ilk etkileri futbolcu transferinde yaşanırken, "modanın başkenti" ile "başkentin takımı" arasında kurulan bağ küresel çapta bir futbol modasının oluşmasında kullanılıyor.
PSG ve QSI ilişkisinin en büyük etkisi 2011-2020 yılı arasında PSG'nin %992 değer kazanarak 1.09 milyar USD büyüklüğe ulaşması oldu. Oluşan bu değeri sürdürülebilir kılmak için birçok yıldız oyuncu ile sözleşme yapıldı. Bu sözleşmelerden en önemlisi 222 milyon Euro ile Neymar Jr. transferi oldu. PSG ve Nike bu transferi ileride gerçekleştireceği "futbol modasının" oluşturulması için kullandı. PSG yönetimi yeni pazarlara girerek takımın maddi kaynaklarını sadece Ortadoğu'dan gelecek sıcak paraya bağımlı olmaktan kurtarmak istiyor.
PSG x Nike İşbirliği ile Futbol Modasını Oluşturuyor
PSG ve Nike, futbol modasını bir kültür olarak ortaya koymak amacı ile sokak modası ve hiphop kültürü arasındaki ilişkiye uygun bir strateji izliyor. Futbol formalarının sadece tribünlerde giyilmediği ve formaların sokak modasının bir parçası olduğundan hareket edilerek koleksiyonlar hazırlanıyor. Bu koleksiyonlar çocuk, genç ve yetişkin kadın ve erkek kategorileri için meydana getiriliyor. PSG marka müdürü Fabian Allegre Paris'in modanın başkenti olması kozunu kullanarak PSG ve moda arasında bir bağ kuruyor.
PSG'nin küresel bilinirliğini artırmak için Nike ve Jordan markasının tüm imkanları kullanılıyor. Özellikle PSG ve Jordan markası arasında oluşan işbirliği, bir basketbol markası olan Jordan'ın futbol endüstrisine ve Avrupa pazarına genişlemesi açısından pazarlama alanında önemli bir örnek olarak gösterilebilir. Jordan markası, popüler kültür ve sokak modası boyutlarındaki yetkinliği ile PSG'nin yeni pazarlara ulaşma hedefine ışık tutuyor. Anlaşma gereği 2021 yılı sonuna kadar Jordan markası, başka bir futbol takımı ile çalışmayacak.
Jordan'ın PSG için ürettiği ürünler aktif spor ürünlerinden daha çok sokak modasına uygun olan ürün kategorilerinden meydana getiriliyor. Lansmanı yapılan ürünler satışa sunulan ilk haftalarda yüksek satış rakamları yakalıyor. PSG'nin ABD'de yaptığı satışlar ise kulübe yeni bir pazar olarak gelir sağlıyor. PSG'nin ABD'den sonra ulaşmak istediği ikinci önemli pazar ise Çin Halk Cumhuriyeti olarak gösteriliyor. Basketbol ve futbola ilginin sürekli arttığı bu pazar, Asya kıtasında PSG'ye önemli gelir getirecek bir pazar olarak görülüyor.
PSG, Jordan markası ile tasarladığı ürünlere tüketicilerin ulaşabilmesi dağıtım kanallarını da güçlendiriyor. NBA, NFL ligleri ürün dağıtıcısı Fanatics ile yapılan anlaşma ile Kuzey Amerika pazarına ürünlerin ulaştırılması sağlanıyor.
Futbol ve futbol kaynaklı yapılan yatırımlar, futbolu "ataerkil" bir spor olarak tanımlayan çağ dışı anlayışın ötesine geçti. Bu yatırımlar, çağın gereklerine uygun,tüketicilerin beklentilerine ve isteklerine cevap veren bir şekilde yapılıyor. Tasarımlardaki renkler ayrıştırmak için değil, bütünleştirmek için kullanılıyor. Futbol, bir spor olmanın ötesinde kültürü ve modayı aktarma aracı olarak da hizmet ediyor.
Futbolun sadece futbol olmadığı, tekrar kanıtlanmış oluyor. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.