Popeyes’tan 1000 Müşterisine Evde Kalmaları için Netflix Desteği

Devlet yasağı olsa da olmasa da dünya genelinde virüsün yayılmasını önlemek için genel bir karantina uygulanıyor. Markalar da insanları evde tutacak kampanyalar yapmayı sosyal bir görev haline getirdiler. Popeyes müşterilerine evde kalıp bir şeyler izlemeleri için ücretsiz Netflix üyeliği verdiği bir kampanya başlattı.
#SelfQuarantined at home and slowly losing your mind? We got you Popeyes Fam. With a streaming service password. Limitations apply. #ThatPasswordFromPopeyes pic.twitter.com/Gbce7rLffm
— Popeyes Chicken (@PopeyesChicken) March 22, 2020
Popeyes “Fried Chicken ‘n Chill” ismini verdiği kampanyası kapsamında tüketicilerinden Popeyes yedikleri bir fotoğrafı sosyal medyada #ThatPasswordFromPopeyes hashtag’i ile yayınlamalarını istiyor. Bunu yapan ilk 1000 kişiye ise Netflix’e ücretsiz giriş bilgilerini verecek.
“Ev karantinasında yavaş yavaş aklını mı kaybediyorsun? Seni yayın platformu şifresiyle yakaladık” diyen Popeyes, müşterilerinin onlar için aile üyesi olduğun ve ailelerin birbirleri ile şifrelerini paylaştıklarının altını çiziyor.
Yemeksepeti CMO’su Barış Sönmez ile Markanın Covid-19 Sürecini Konuştuk

Banabi ve Yemeksepeti’nin Türkiye’deki Covid-19 sürecine katkılarını göz önünde bulundurarak, markanın attığı ve atacağı adımları Yemeksepeti’nin CMO’su Barış Sönmez ile konuştuk. Yemeksepeti’nin salgın sürecinde yaptığı ilk hamle; online market alışveriş […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ

Pandemi tüm dünyayı değişime iterken, bu değişime adapte olma sürecindeki en önemli faktör yaş ve bunun yarattığı farklı stres faktörleridir. Yeni alışkanlıkları jenerasyon farklılıklarına göre anlamak, yeni normalde markaların müşterileri ile bağ kurması için kilit faktördür.
Birkaç etkileyici örnekle başlayalım:
Yaptığımız son araştırmada kadın tüketicilere, bir markanın kampanyalarında ne gibi hediyeler verirlerse onlar için cazip olacağını sorduk. Sonuçlar oldukça çarpıcıydı, %60 oranında psikolojik destek, %40 oranında kişisel gelişim eğitimleri istediklerini söylediler. Burada gördüğümüz resim şu; Türk kadınları psikolojik dengelerini kurmak için markalardan destek bekliyor.

(Kaynak: Think Aloud Research, Aralık 2020, Örneklem: 9000 Anket, ABC1C2 SES, 20-55 yaş, Kadın)
Yeni alışveriş kanalları ve ürün kullanımları, tüketicilerin değişen tutum ve rutinlerinden ortaya çıkmıştır. Hayatın kontrolden çıktığını hisseden tüketiciler, değişen rutinleri, dağılan psikolojileri için markalardan fitness, akıl sağlığı ve pozitif düşünme gibi konularında içerik bekliyor.
Yemek yeme, temizlik yapma, sosyalleşme kanalları her geçen gün değişiyor, dışarıdan yemek sipariş etme, online alışveriş oranındaki artış, atık yönetimini de zorlaştırdı. Hem gıda hem de ambalaj atıklarının yönetimi 2021 yılı için önemli gündem maddelerinden olacak.
Jenerasyon Farklılıkları...
Gen X ve Baby Boomers'a yeni teknolojilere adapte olmalarını sağlayacak içerikler, uygun fiyatlı ürünler ve kampanyalar sunarak ulaşın. Her iki nesil de ekonomi konusunda endişe duyuyor, bu nedenle yüksek kg.lı ürünler, hediyeli promosyonlar, sadakat kampanyaları adaptasyonu teşvik etmek için önemli olacak.

Gen X
Ekonomik kaygıları en yüksek gruptur. Psikolojileri sadece Pandemi ve eve kapanma nedeniyle değil, ekonomik kaygılar nedeniyle de ciddi zarar görmüştür. Dijital dönüşüme adaptasyonu daha kolay olan bu grubu, pozitif içerikler, evde zaman geçirme aktiviteleri ve ekonomilerine destek sağlayan kampanyalarla kazanabilirsiniz.
Baby Boomers
Özellikle kendileri ve aileleri ile ilgili olduğu için ekonomi konusunda kötümserler. Sağlık ve zindeliğe ek olarak, ev ekonomisi ve temel ihtiyaçlara dair içeriklere öncelik veriyorlar. COVID-19 kısıtlamaları, yayın izleme ve çevrimiçi alışveriş gibi yeni dijital alışkanlıkları benimsemelerine neden oldu, ancak yine de görüntülü sohbet uygulamalarını kullanma alışkanlıkları en düşük seviyede. Bu grubu, eve servis, SMS üzerinden gelen kampanya bilgileri, evde zaman geçirme etkinlikleri ile kazanabilirsiniz.
Gen Z ve Gen Y, sosyal medyayı daha sık kullanan ve teknolojiye teşne bu grup için online alışveriş kampanyaları ve hayatı kolaylaştır tüyoları önemli içeriklerdir. Ancak, ekonomik kaygılar bu gruplarda da oldukça yüksektir.
Daha düşük yaş gruplarına indikçe, eğitimin online dünyaya kayması, eğitim kalitesinin düştüğünü ve kendilerini her geçen gün daha yetersiz hissettiklerini göstermektedir. Özellikle gelir düzeyi düşük gruplarda ekipman yetersizliği nedeniyle online eğitime hiç katılamayanlar vardır.
Meslek Liseleri, Pandemi döneminde ikinci bir yara alarak pratik eğitimden de uzak kalmıştır. Markaların bu alanlarda kurumsal sosyal sorumluluğa önem vermesi gerekmektedir.
Gen Z
“Her şey düzelecek” algıları giderek azalıyor. Ücretsiz izin yasasının uzaması, geleceklerini öngörememek motivasyonlarını düşürdü. Üreterek kendilerini anlamlı kılan bu kuşak için alternatif kazanç kapıları açmak, bu konuda vizyonlarını geliştirmek şart. Sadakat programları, affiliate sistemler bu grup için önümüzdeki dönemde, ek gelir için önemli olacak.
Gen Y/Millennials
Akıl sağlığı ile ilgili mücadelelere rağmen mali açıdan en iyimser nesildir. House Party uygulamasını ve FaceTime'ı eski nesillerden daha sık kullanarak başkalarıyla bağlantıda kalıyorlar. Ürünleri, markanızı ev rutinlerine ve dijital uygulamalara entegre etmenin yollarını bularak, yeni normallerinin bir parçası olarak konumlandırın.
Her ev minik bir akıl hastanesine dönüşürken, ebeveynlerin yükü giderek artıyor. Çocukla çalışmak, çocukla ev işi yapmak, çocuğun dersleri, ödevleri, sosyal aktiviteleri, kendisine zaman ayıramamak giderek aileleri kapana kısılmışlık hissi ile yüzleştiriyor.

Ebeveynler
Eğitimden, ülkenin gelecek kaygısına, çevresel sorunlara kadar baskıyı en üst düzeyde yaşayan ebeveynler, kendilerinden önce çocuklarını düşündüklerinden markaların kurumsal sosyal sorumluluk yatırımlarına diğer gruplardan daha fazla önem vermektedir. Sürdürülebilir ekonomi, çevre duyarlılıkları yüksektir. Evde zaman geçirme aktiviteleri için ilhama da ihtiyaç duyan bu grup, ekrandan çocuklarını uzak tutmak için çareler aramaktadır.
Alışverişçilerin segmentasyonu, onların farklılaşan motivasyonlarını anlamanız ve kişiselleştirilmiş içerik üretmeniz için ideal bir araştırma yöntemidir. Bu sayede dijital dünyanın hedefleme avantajını kullanarak, her gruba cazip gelen, farklı içeriklerle satış ivmenizi hızla yukarı çıkarabilirsiniz.
Esra Baykal
PepsiCo Enerji İçeceği Üreticisi Rockstar’ı 3.9 Milyar Dolara Satın Aldı

PepsiCo, Inc., dün yaptığı açıklamada, enerji içeceği üreticisi Rockstar Energy Beverages‘i 3.85 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıkladı. PepsiCo bu satın almanın şirketin daha fazla tüketici odaklı olmasına yardımcı olacağını […]
Lüks Giyim Markası Moncler, Stone Island’ı Satın Aldı

İşletmeler ve markaları, bütünleşme stratejileri kapsamında hareket ederek, faaliyet gösterdikleri pazar sınırları içinde genellikle büyümeye yönelik stratejiler izlerler.
Bugün ele alacağım markalar, İtalyan moda markaları Moncler ve Stone Island. Moncler, bütünleşme stratejilerinden yatay bütünleşme kapsamında bir hamlede bulundu. Moncler, bir diğer İtalyan markası Stone Island'ı bünyesine kattı. Böylece rakibi olan marka üzerinde sahiplik ve kontrol elde etti.
Moncler bu stratejisiyle başka bir marka ile birleşerek ölçek ekonomilerinden fayda sağlayacak. Birim maliyeti ve maliyet avantajı sağlamanın yanı sıra, Stone Island markasının mevcut kaynak ve yetkinliklerinden faydalanabilecek. Bu satın alma bizlere lüks giyim sektöründe büyümenin yaşandığını da gösteriyor.
Anlaşma, Milan merkezli ve İtalya menşeli markanın ilk satın alma anlaşması olma özelliğini taşıyor. Satın alma işlemi 2021 başında tamamlanacak. Anlaşma 1,15 milyar pound (1,4 milyar Amerikan doları) karşılığında sağlandı.
Bütünleşme stratejisine uygun olarak Moncler, iki markanın birbirinden bağımsız hareket ettirileceğini, bununla birlikte Asya ve Amerika pazarında ortak strateji ile hareket edeceğini açıkladı. İkisi de "lüks giyim" markası olan bu markalar, yeni pazarlarda ve yeni tüketicilerle buluşarak sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlıyor.
Pandemi koşulları fiziki mağazacılığa ve tüketicilerin mağazaları ziyaret etmesine önemli bir engel oluşturdu. Bu durum Stone Island markasının satış hedeflerini ıskalamasına neden oldu. Stone Island CEO'su Carlo Rivetti, Stone Island'ın Moncler bünyesine katılması ile İtalya menşeli iki markanın bu süreçten güçlenerek çıkacaklarını iddia ediyor.
Rivetti markayı satmaya karar verdikten sonra, onu özel bir iştirake satmak yerine Stone Island'ı bir aile iştirakine satmanın daha doğru olacağına karar verdiklerini belirtiyor.

Bu Yılın İkinci Büyük Marka Satışı Oldu
2020 yılının en büyük satın alma işlemi, Northface ve Vans gibi markaları bünyesinde bulunduran VF Grubu'nun, Supreme markasını 2,1 Milyar Amerikan dolarına satın alması ile gerçekleşmişti. Bu satıştan bir ay sonra ise Moncler, Stone Island'ı bünyesine kattı. Bu iki satın alma işlemi, özellikle "sokak giyim" modasının tekstil sektöründeki önemini ve büyüklüğünü göstermesi açısından önemli. Sokak giyim modasının, dönemin en çok izlenen modasına (high fashion) dönüşmesi ve bu markaların özellikle gençler tarafından ulaşılabilir özellikte olmasından ötürü sektörde önemli bir büyüme yaşanıyor.
Moncler'in Stone Island'ı Satın Almasının Avantajları
Rakip markayı bünyeye katmanın getirdiği genel avantajlar bulunuyor. Bu satın alma özelinde Moncler, ürün karmasında ve ürünlerin satılacağı sezonlardaki etkinlikte önemli avantaj sağlayacak. İki markanın özelliklerini karşılaştıran Moncler CEO'su Remo Ruffini, Stone Island'ın yaz ve kış ürün talebinin %50 ve %50 oranında gerçekleştiğini; Moncler'in ise satışlarının %25'ini yazın %75'ini ise kışın gerçekleştiğini vurguluyor. Stone Island ürün karmasının %30'u ceket/mont ve kalanı diğer ürünlerden oluşurken, Moncler'de bu oran %80 ceket/mont ve %20 diğer ürünler olarak ifade ediliyor. Stone Island kendini bir "deniz kenarı" markası olarak konumlarken, Moncler ise "dağcılık" teması üzerine bir marka inşa ediyor.
Bu hafta bütünleşme stratejilerinden yatay bütünleşmeye örnek oluşturabilecek bir vakayı sizlerle kısaca incelemiş oldum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Shell’den Sağlık Bakanlığı’na 5 Milyon TL Akaryakıt Desteği

Shell & Turcas, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Corona virüs (COVID-19) enfeksiyonu ile ülke çapında yürüttüğü yoğun mücadeleye destek olabilmek adına, mücadeleye katılan Bakanlık bünyesindeki sağlık çalışanları, ambulanslar ve diğer araçların kullanımı […]
Bir Japon Mağazasında, Personeller Gülümseyen Maskeler Takmaya Başladı

Dünya pandemi koşulları ile yeni normale hayata alışmaya çalışırken artık yüz maskeleri de günlük hayatımızın hayati bir parçası odu. Ancak maske ile ağzımızı ve burnumuzu kapatmak, gülümsemenizi de görünmez kılıyor ve bu özellikle bugünlerde ihtiyaç duyduğumuz tüm sıcakkanlı havayı mahvedebilir.
Bu nedenle bir Japon mağazası olan Takeya yaratıcı bir çözümle geldi ve çalışanlarının daha cana yakın ve arkadaş canlısı görünmesini amaçlayan bir "Gülümseme Kampanyası" başlattı. Mağazadaki her personel artık üzerinde basılı insan gülümsemesi olan bir maske takmaya başladı.
Mağaza girişimini Twitter üzerinden "Pandemi maske takmayı normalleştirdiğinden, maskenin içinden de olsa size gülümsememizi geçirmek istediğimizi göstermek için bir 'Gülümseme kampanyası' başlatıyoruz.'' yazarak duyurdu. Açıkçası sonuç bizce hem eğlenceli hem de tuhaf görünüyor. Ancak eşsiz girişim yüzümüzde kesinlikle bir tebessüm oluşturdu.

Bununla birlikte, maske takmanın ciddi bir iş olduğu ve virüsün yayılmasından korunmaya kesinlikle yardımcı olabileceği unutulmamalıdır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, özellikle diğer sosyal mesafe önlemlerinin sürdürülmesinin zor olduğu durumlarda, insanların kamusal ortamlarda, evlerinin dışındaki insanların yanında maske takmalarını tavsiye etmektedir.

Adidas, Neden Reebok’ı Satmak İstiyor?

Geçtiğimiz hafta Pazarlamasyon tarafından haberi yapılan ve önemli bir gelişme olan “Adidas’ın Reebok’ı satma niyeti” haberini bu yazıda biraz daha derinleştirmek istiyorum. Markaların geçmişi ve kuruluşunu anlatan hikayeler aslında markaların […]