Sosyal medya kullanımı denilince en aktif, en sadık kitlenin Türkiye olduğunu sosyal mecraların yayınladıkları istatistiklerde ve infografiklerde görüyoruz. Lakin Türkiye’de benimsenmemiş olan bir mecra var. Pinterest...
Oysa istatistiklere bakıldığında hem farkındalık hem de markalaşma sürecinde en etkili mecralardan biri olan Pinterest’i dünyanın en değerli, en büyük 100 markasından 93’ü kullanıyor.
Bu ve benzeri ilginç istatistiksel verilere değinmeden evvel Türk kullanıcıların ve yerli markaların neden Pinterest’i tercih etmediklerini sorgulamalıyız. İlk sebep ünlüler tarafından kullanılmıyor olmasıdır. İkincisi sosyal medya ajansları ve dijital pazarlama uzmanları tarafından dışlanmış olmasıdır. Üçüncüsü ise Pinterest’in faydalarını yazan bloggerların azlığı…
Kimi zaman erişime engellense de bu durum Türkiye’de; Twitter veya Facebook’un erişime engellenmesi kadar ses getirmiyor. Çünkü Pinterest’in Türkiye’de herhangi bir kitlesi yok.
♦
Son istatistiklere göre;
- Pinterest web sitelerine en çok trafik yönlendiren 2. sosyal ağ
- Pinterest paylaşımları diğer mecralardaki paylaşımlara nazaran markaya daha çok gelir sağlıyor
- E-Ticaret, moda ve yemek odaklı yayın yapan web siteleri Pinterest’i daha çok kullanıyor. Üstelik Pinterest kullanıcıları diğer mecralara oranla daha çok alışveriş yapıyor.
- Pin’lerin viral olarak yayılma hızı, tweet’lerin yayılmasına oranla daha fazla
- Pinterest kullanıcıları bir ünlüyü takip etmektense markaları takip etmeyi tercih ediyor
- Kadın Pinterest kullanıcılarının oranı %80
- Tek ziyarette Pinterest’te geçirilen süre yaklaşık 15 dakika
- Pinterest’ten alışveriş yapan kullanıcıların alışverişe harcadığı ortalama miktar 10 – 180 dolar arası
- Dünyanın en çok ziyaret edilen ilk 50 sitesi arasında
- Pinterest’e yalnızca mobilden giriş yapan tekil ziyaretçi oranı %35.
- iPad üzerinde gerçekleştirilen tüm sosyal paylaşımların içinde Pinterest’in oranı yaklaşık olarak %49
Türkiye’de görsel odaklı içerik üreten ve yayınlayan markaların oranı oldukça fazla olmasına rağmen yerli markaların ve fenomenlerin Pinterest’e uzak durmasını bir türlü anlamıyorum.
Hemen hemen tüm mecraları aktif olarak kullanan biri olarak 19 bin küsur takipçimin bulunduğu Pinterest’i uzun süredir deneyimliyorum. Hem aldığım trafik hem de kazandığım yeni bir kitle açısından Pinterest beni oldukça mutlu etti.
Pinterest’te fenomenler henüz büyük çaplı marka işbirlikleri gerçekleştirme olanağı bulamasa da çok yakın bir süreçte bilhassa sosyal medyada büyük kitleye sahip yerli markaların Pinterest’e ayak basmasıyla bu mecranın kıymeti anlaşılacaktır.
Pinterest bazı sınırlamalara sahip olduğu için Twitter’da veya Instagram’da olduğu gibi birilerini takip ederek bir kitle kazanmak oldukça zor. Ayrıca bot takipçilerle algı oluşturmak da mümkün değil. Ancak kaliteli içerik ve iyi hashtag yönetimiyle Pinterest’te bir kitleye sahip olabilirsiniz. Ayrıca sosyal mecraların en büyük amacı olan etkileşim, Pinterest’te oldukça fazla.
Yerli markalara rakiplerinin önüne geçmeleri, farkındalık ve farklılık oluşturmaları adına Pinterest’e davet ediyorum.