• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

PepsiCo Enerji İçeceği Üreticisi Rockstar’ı 3.9 Milyar Dolara Satın Aldı

Cemre Üçhisarlı / 12 Mart 2020
facebook twitter

PepsiCo, Inc., dün yaptığı açıklamada, enerji içeceği üreticisi Rockstar Energy Beverages‘i 3.85 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıkladı.

PepsiCo bu satın almanın şirketin daha fazla tüketici odaklı olmasına yardımcı olacağını ve artan talepten faydalanmasına yarayacağını söyledi.

Las Vegas merkezli enerji içeceği üreticisi Rockstar ve PepsiCo arasında 2009 yılından bu yana Kuzey Amerika özelinde dağıtım anlaşması mevcuttu. Rockstar’ın Türkiye’deki dağıtımını da 2013 yılından bu yana PepsiCo üstleniyordu.

Enerji içecekleri, Pepsi için de şirketin en büyük rakibi Coca-Cola için de bugüne kadar zayıf bir alan olmasına rağmen artık iki şirket de bu sektördeki varlıklarını güçlendirme yolunda ilerliyor. Enerji içecekleri spor içecekleri ile karıştırılsa da aslında tamamen farklı bir kategoride yer alıyorlar.

PepsiCo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ramon Laguarta yaptığı açıklamada, “Zamanla, bu hızlı büyüyen ve son derece kârlı sektördeki adil payımızı yakalamayı ve enerji alanında anlamlı yeni ortaklıklar yaratmayı umuyoruz.” Dedi.

Müşteri Deneyimi, Müşteri Hizmetleri ve Müşteri İlişkileri Arasındaki Fark
Müşteri Deneyimi, Müşteri Hizmetleri ve Müşteri İlişkileri Arasındaki Fark

Müşteri deneyimi, son dönemde iş dünyasının moda kavramı konumunda. Dünyanın en büyük araştırma ve danışmanlık şirketlerinden biri olan Forrester Research’ün Müşteri Deneyimi Endeksi’ne göre, müşteri deneyimine yatırım yapan şirketler daha […]

comment 0
share
Etiketler
pepsico rockstar energy

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Coca-Cola, “Zombi” Markalarını Piyasadan Kaldıracak

Dora Uzkesici / 28 Temmuz 2020
facebook twitter
Coca-Cola, “Zombi” Markalarını Piyasadan Kaldıracak

Pandemi süreci ve sürecin çıktıları tüm insanlığı derinden etkilemeye devam ediyor. Küresel salgın hastalık, zincirleme reaksiyon ile yaşama dair her şeyi bir bir etkilemeyi sürdürüyor. İş hayatı da bu etkiden payını aldı ve "birinci dalganın" sonuçları işletmeleri yeni hayati kararlar almaya zorluyor.

Coca-Cola Company bünyesinde 400'ün üzerinde farklı marka ile varlığını sürdürüyor. Bu markaların geleceği ile ilgili Coca-Cola CEO'su James Quincey'den çarpıcı açıklamalar geldi.

Zombi Marka Nedir?

Coca-Cola, bu yılın ilk 6 ayında işletmenin genel performans düzeyinin altında başarı yakalayan markalarını "zombi marka" olarak tanımlıyor. Bu markaları tespit edebilmek için 2020 ilk çeyrek ve ikinci çeyrek verilerinin analizi yapılıyor. Quincey, işletmenin marka portfoyünde bulunan 400 markanın yarısından fazlasının piyasadan kaldırılabileceğini ifade etti. Piyasadan kaldırılacak "zombi markaların" hangileri olacağı henüz açıklanmadı.

"Zombi markalar" işletme cirosunun yaklaşık %2'sini oluşturuyor. Zombi markalar %2 gibi düşük bir ciro payını sahip olmasına rağmen %98 ciro payını oluşturan markalar kadar kaynak aktarımına ihtiyaç duyabiliyor. Quincey, %2'de bulunan markaları güçlendirmek yerine işletmeye daha yüksek ciro sağlayan markalara yoğunlaşmaya ve onların performansını artırmaya yönelik çalışmalara odaklanacaklarını belirtiyor.

Satışlar 7,2 Milyar Dolar Düştü

Coca-Cola CEO'su James Quincey'nin böyle bir strateji değişimine gitmesine neden olan önemli boyutlardan birinin işletmenin 2020 ilk 6 ay performansı olduğu söylenebilir. 2020'nin ikinci çeyreğinde Coca-Cola işletmesine bağlı markaların satışları %28 düştü. Bu da yaklaşık 7,2 Milyar Amerikan dolarına karşılık geliyor. 2019 ve 2020 yılı temmuz verileri karşılaştırıldığında 2020'de yaklaşık 1,76 Milyar Amerikan Doları düşüş görülüyor.

Coca Cola, 2019 yılının temmuz ayındaki verilere dayanarak aynı yıl içinde 275 farklı ürünün üretimini ve satışını durdurmuştu. Pandemi süreci ve ilk dalganın sonuçlarının ardından 200 ve üzerinde markanın varlığı sona erdirilecek ve bu markaların ürün dizileri sonlandırılacak.

Coca Cola'nın satışlarının düşmesinin ana nedenlerinden biri "sosyal mesafe" kuralından ötürü "on-trade" yani anında satış kanalına bağlı satışlardaki düşüşten kaynaklanıyor. Cafe, restoran, stadyumlar, tiyatro ve sinemalar gibi satış kanalları pandemi ile birlikte durma noktasına geldi.

Coca Cola CTO'su Nancy Quan, yapılacak marka eksiltmesinin ardından devam edilecek markalardaki ürünlerde "tüketim trendlerinin" daha çok dikkate alınacağını ifade etti. Bu trendler doğal aromalı ürünler, şekersiz ürünler, sodalı ürünler gibi ürün çeşitlerine odaklanılmasına neden olacak.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ
Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ

Pandemi tüm dünyayı değişime iterken, bu değişime adapte olma sürecindeki en önemli faktör yaş ve bunun yarattığı farklı stres faktörleridir. Yeni alışkanlıkları jenerasyon farklılıklarına göre anlamak, yeni normalde markaların müşterileri […]

comment 0
share
Etiketler
pepsico rockstar energy

İsveç’in Nasıl Bu Kadar Çok Başarılı Girişimi Var?

Serdar Altan / 04 Aralık 2020
facebook twitter
İsveç’in Nasıl Bu Kadar Çok Başarılı Girişimi Var?
  • İsveç, Avrupa'nın en büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapıyor ve ülkenin başkenti olan Stockholm, kişi başına üretilen milyar dolarlık teknoloji şirketlerinin sayısı söz konusu olduğunda, Silikon Vadisi'nin ardından ikinci sırada yer alıyor.
  • İsveç hükümeti, 1990'lı yıllarda, hane halklarının bilgisayar satın almaları için para yardımı yapmıştı.
  • 1990'lı yıllarda yaşanan mali bir krizin ardından hükümet, devlet kontrolündeki kurumların egemen olduğu alanlara özel rekabeti getirmeye çalıştı. Taksiler, elektrik, telekomünikasyon, demiryolları ve yurt içi uçak seyahati hizmetleri de dahil olmak üzere, birçok kamu tekeline yönelik kısıtlamalar azaltıldı.
  • İsveçli bir grup akademisyenin yazdığı makaleye göre, son yıllarda beş yaşında ya da daha genç olan İsveçli firmalar, ülkedeki tüm işletmelerinin %55'ini oluşturuyorlar.
  • Kurum içi girişimcilik söz konusu olduğunda, İsveç önde gelen ülkelerden biri konumunda. İsveç kültüründeki güçlü güven seviyesi, ülkedeki kurum içi girişimciliğin gelişmesini sağlıyor.
  • İlgili Yazı: Başarılı Girişimcilerin 6 Ortak Özelliği

Müzik servisi Spotify, son yıllara damgasını vuran video oyunu Minecraft ve dünya çapında milyonlarca kişi tarafından oynanan Candy Crush Saga'nın ortak noktası nedir, biliyor musunuz? Bunların üçü de İsveç'den çıktı. Bunun yanı sıra sohbet uygulaması Skype'ın kurucu ortakları arasında İsveçliler de yer almaktadır ve online ses dağıtım platformu SoundCloud, Berlin'deki mevcut yerine taşınmadan önce İsveç'in başkenti Stockholm'de kuruldu. [caption id="attachment_73213" align="aligncenter" width="1600"] Müzik servisi Spotify, çok sayıdaki İsveç markalarından sadece biri.[/caption] World Economic Forum'un internet sitesinde paylaşılan yazıya göre, İsveç, Avrupa'nın en büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapıyor ve başkenti, kişi başına üretilen milyar dolarlık teknoloji şirketlerinin sayısı söz konusu olduğunda, Silikon Vadisi'nin ardından ikinci sırada yer almaktadır. Peki İsveç, yeni girişimler başlatma ve bu girişimleri büyütme konusunda nasıl bu kadar başarılı oldu?

Vergilendirme Ekonomisi

Büyük devlet ve yüksek vergi harcaması olan ülkelerin daha az girişimci olma eğiliminde olduğuna işaret eden araştırmaya rağmen, İsveç’in teknoloji şirketleri, böyle bir yaklaşımın sağlayabileceği sosyal ve fiziksel altyapıdan faydalandı. Ortalama internet hızları söz konusu olduğunda, ülke sadece komşusu Norveç ve Güney Kore'nin gerisinde kalmış durumda. Ülkenin %60'ından fazlası, saniyede 100 megabit hızlı, süper hızlı, fiber optik geniş bant erişimine sahip ve İsveç hükümeti, bu rakamı 2020 yılına kadar %90'a yükseltmek istiyor. Bu fiber optik altyapının kullanıma sunulması, kırsal alanlarda direkt olarak İsveç hükümeti tarafından finanse edildi ve diğer yerlerde ise ciddi ölçüde mali destek sağlandı. [caption id="attachment_78798" align="aligncenter" width="1131"] FastMetrics'in 2017 yılının ilk çeyreğine dair paylaştığı verilere göre, İsveç, ortalama internet hızı söz konusu olduğunda, 22,5 megabit ortalamayla üçüncü sırada yer alıyor.[/caption] Bu, hükümetin kitlesel bir teknolojinin kullanıma sunulmasını finanse ettiği ilk sefer değildi. İsveç hükümeti, 1990'lı yıllarda, hane halklarının bilgisayar satın almaları için para yardımı yapmıştı. Hatta bu olaydan kısa bir süre sonra akademisyenler, neredeyse her İsveçlinin evinde bir bilgisayar olduğunu iddia etmişlerdi. Klarna isimli, 2,5 milyar dolarlık e-ticaret girişiminin kurucusu ve CEO'su olan Sebastian Siemiatkowski, hükümetin bu geleceğe yönelik politikasını, 10 yaşındayken kodlamaya başlayabilmesinin nedeni olarak gösteriyor. Bugün, İsveç nüfusunun yaklaşık olarak %95'i internet kullanıyor. Çok sayıda büyük teknoloji şirketi bulunan ABD'de ise bu oran %84. Bu durum, World Economic Forum'un "Küresel Rekabet Gücü Raporu 2017"de teknolojik olarak hazır olma durumu için ilk beş sıralamasına yansıtıldı. Aynı zamanda İsveç, raporda, makroekonomik ortamına göre en yüksek performans gösteren ülkeler arasında yer alıyor. Ücretsiz sağlık hizmeti ve yüksek öğretim, %60 gibi yüksek bir orana sahip olan orta gelirliler için gelir vergileri aracılığıyla karşılanıyor. Küresel Rekabet Gücü Raporu 2017 tarafından vergi seviyesi, İsveç'te iş yaparken en çok sorun çıkartan faktör olarak gösterilirken İsveç'in girişim ve inovasyon bakanı Mikael Damberg, ülkenin sosyal güvenlik ağının, girişimcilerin risk alma konusunda daha özgür olmalarını sağlamayı amaçladığını dile getirdi.

Düzenlemelerin Azaltılması

İsveç’in teknoloji girişimleri için bir merkez olarak başarısı, 1990’lı yıllarda, bir dizi piyasa reformuyla başlatılan daha geniş bir ekonomik büyüme hikayesinin bir parçası. Mali bir krizin ardından hükümet, devlet kontrolündeki kurumların daha önce egemen olduğu alanlara özel rekabeti getirmeye çalıştı. Taksiler, elektrik, telekomünikasyon, demiryolları ve yurt içi uçak seyahati hizmetleri de dahil olmak üzere, birçok kamu tekeline yönelik kısıtlamalar azaltıldı. Yaşlı bakımı, ilk ve orta öğretim ve anaokullarını da içeren diğer kamu hizmetleri ise özel şirketlere yaptırıldı. [caption id="attachment_78796" align="aligncenter" width="970"] İsveç'in Başkenti Stockholm'den Bir Manzara[/caption] Büyük birleşmeleri ve rekabete aykırı uygulamaları engellemek için 1993 yılında bir rekabet kanunu yürürlüğe koyuldu. Ve özellikle kurumlar vergisi başta olmak üzere, vergi oranları düşmeye başladı. 1990 yılında %52 oranında olan İsveç'teki kurumlar vergisinin bugünkü oranı sadece %22. ABD'de ise kurumlar vergisi oranı %38,9. Bu durum, İsveçli bir grup akademisyenin, İsveç'in şu anda ABD'den daha girişimci olduğuna yönelik bir makale yayımlamalarına yol açtı. Bu makale, son yıllarda beş yaşında ya da daha genç olan İsveçli firmaların, ülkedeki tüm işletmelerinin %55'ini oluşturduğuna işaret ediyor. Aynı dönemde ABD'deki genç firmaların payı, yaklaşık olarak %45'ten % 40'ın altına düştü. İsveç hükümeti, teknoloji şirketlerinin, yüksek gelir vergisi düzeylerinin küresel yetenekleri çekmeyi zorlaştırdığı yönündeki kaygılarının üzerine eğilmeye çalışıyor ve girişim hisse senedi opsiyonlarında vergileri düşürerek (en iyi yetenekleri çekmek isteyen ancak maaşlar konusunda sabit şirketlerle rekabet edemeyen yeni şirketler tarafından kullanılan yaygın bir tazminat yöntemi) bunu yapıyor.

Güven

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir araştırmaya göre, kurum içi girişimcilik (genel olarak çalışanlar tarafından şirket içerisinde iş birlikçi ve yenilikçi çalışma olarak tanımlanıyor) söz konusu olduğunda, İsveç, Danimarka'nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Kurum içi girişimcilik, hem bireysel ekonomiler hem de genel olarak toplumun içerisinde yüksek bir güven seviyesi olduğunda gelişir. Kendi rollerinde daha fazla özerklikle birlikte, işverenleri tarafından güvenildikleri zaman, çalışanların yenilikçi olma olasılıkları daha yüksektir. Aynı şekilde, çalışanların iş arkadaşlarına güvendikleri zaman, işbirlikçi olma olasılıkları da daha yüksektir. Bununla birlikte makale, daha geniş ekonomiye olan güvenin yüksek olduğu durumlarda, işverenler arasındaki güvenin de yüksek olmasının daha muhtemel olduğunu dikkat çekmektedir. İsveç kültüründe güçlü bir güven seviyesi vardır ve bu nedenle çok sayıda İsveçli, paralarını onlar için harcama konusunda hükümete güvenir. Bu da dolayısıyla, annelik va babalık izni de dahil olmak üzere, çalışanların iş yerinde kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayan güçlü bir sosyal güvenlik ağının ortamını meydana getirir. Üst düzey güven, girişimciliğe yarar sağlarken aynı zamanda büyük şirketler de iş birliği yapmak ve bilgi paylaşmak için küçük girişimlere yeterince güvenmektedirler.
Karantinayı Sonlandırmak, Ekonomiye Daha Fazla Zarar Verebilir
Karantinayı Sonlandırmak, Ekonomiye Daha Fazla Zarar Verebilir

Corona virüs salgını nedeniyle pek çok ülkede haftalardır devam eden karantina uygulamaları, hiç şüphesiz ekonomiye büyük bir darbe vurdu. Hatta salgının dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin 2008’deki küresel ekonomik krizden çok […]

comment 0
share
Etiketler
pepsico rockstar energy

Microsoft Temmuz 2021’e Kadar Uzaktan Çalışma Kararı Aldı

Begüm Canbaz / 23 Ekim 2020
facebook twitter
Microsoft Temmuz 2021’e Kadar Uzaktan Çalışma Kararı Aldı

Hatırlayacağınız üzere Microsoft bu ayın başlarında, çoğu çalışanın esnek saatlerde çalışmasına ve haftalık mesaisinin en az yarısında uzaktan çalışmasına olanak tanıyan bir çalışma politikasına geçiş yaptığını duyurmuştu. Çalışanlar, yöneticisinin onayıyla evden kalıcı olarak çalışabilecekler veya yer değiştirebileceklerdi.

https://pazarlamasyon.com/microsoft-calisanlarin-kalici-olarak-evden-calismalarina-izin-verdi/

Şirket bu açıklamadan sonra 21 Ekim'de yaptığı yeni bir açıklamayla artan vakalar nedeniyle yeni bir önlem olarak Temmuz 2021'e kadar ofislere dönülmeyeceğini duyurdu.

Microsoft'un Business Insider'a verdiği bilgide, sağlık ve veri uzmanlarına danışılarak böyle bir karar verildiğini ve başta ABD ofisleri olmak üzere 6 Temmuz 2021 yılına kadar uzaktan çalışılacağını duyurdu. Çalışılan bölge, şehir veya eyaletlere göre incelemelerin devam ettiğini ve gerektiğinde de ülkelete göre ofis açılış tarihlerin yeniden ayarlanacağını söyledi.

https://pazarlamasyon.com/microsofta-gore-evden-calisanlar-sanal-olarak-ise-gidip-gelmeli/

Microsoft, salgının başında corona virüsün yayılmasını yavaşlatmak için ilk olarak mart ayında ofislerini kapatmıştı. Şirket, çalışanlarına Ekim ayına kadar evde kalacaklarını söylemişti, ancak vakaların artmaya devam etmesinin ardından ofislere dönüş tarihini ilk olarak Ocak 2021'e kadar uzatmıştı.

Son olarak yakın zamanda Microsoft'un yanı sıra Amazon, Google ve Facebook gibi büyük şirketler ofislerini Haziran-Temmuz 2021 yılına kadar açmayacaklarını duyurmuştu.

10 Başarılı CEO’nun İlk İşleri
10 Başarılı CEO’nun İlk İşleri

Dünyanın en büyük şirketlerinin CEO koltuğunda oturan isimlerin birçoğu, kariyerlerine sıradan ve zorlayıcı işlerle başladı. Çin merkezli teknoloji şirketi Lenovo’nun kurucusu ve eski CEO’su olan Liu Chuanzhi, 1960’lı yılların sonlarında […]

comment 0
share
Etiketler
pepsico rockstar energy
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön