• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Pekin’deki Büyüme Çin Malı Çıktı

Okan Topcu / 16 Eylül 2012
facebook twitter

Dünya ekonomilerinin ihracat devi Çin, bilindiği üzere ABD’den sonra 2. Büyük ekonomi ünvanına sahip ülke konumunda. 2001’den 2010’a kadar IMF’nin  tahminlerinin çok üzerinde bir grafik çizen Çin Halk Cumhuriyeti, 2008 krizinde tüm dünyada dengeler değişirken rolünü çok iyi oynayarak pastadan en büyük payı alan BRIC ( Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkeleri arasında yer aldı. Ancak  Avrupa’da ve Amerika’da işler pek de yolunda gitmezken, 2. Büyük ekonomi Çin’in buna duyarsız kalması beklenemezdi. Hal böyle olunca da başta Çin olmak üzere diğer büyük ekonomilerin büyüme oranlarında ciddi bir yavaşlama meydana geldi.

Büyümek için üretim kapasitelerini arttırıp piyasaya likidite sağlayan Çin yönetimi, ihracat oranlarında en büyük paya sahip olan Avrupa ülkeleri ve ABD’de soğuk rüzgarların esmesi sebebiyle daralan ihracat pazarlarının etkisiyle büyüme modelini iç talebe yöneltmiş durumda. Diğer bir yandan ,bir süre önce IMF ,Çin’deki gidişatın sonucu olarak yıl sonu büyüme oranı tahminini yüzde 8,2’den 8,0’e indirdi ve “sert iniş”  sinyallerini verdi.

Ekonomist’te  bu konu hakkında yapılan bir haberde yer alan Anwal Katar Genel Müdür Yardımcısı Afa Boran’a göre sorunun temelinde büyümek için çok fazla yatırım yapan ve üretim kapasitelerini arttıran Çin’in Avrupa’daki yavaşlamayla gerileyen talebin yarattığı atıl kapasitenin olduğu görüşünü ortaya koyuyor ve sözlerin şöyle devam ediyor; “Zaten birçok sektörü sübvanse eden Çin hükümeti ,özel sektörün büyüyen zararını karşılamak zorunda, fakat sınırlar var. Tüm bunları yaparken de piyasaları iyi yönetmek zorunda” …

Çin’deki büyümenin yavaşlamaya rağmen yüzde 9 ile 9,5 arasında olacağını belirten HSBC’nin Çin başekonomisti Qu Hongbin, ”Yavaşlamanın iç talepteki gerileme ile önceki mali sıkılaştırma önlemlerinin nedeniyle yapısal olmaktan ziyade döngüsel olduğunu ve Pekin’in büyümeyi yüzde 8’in üzerine çekmek için gelecek aylarda teşvike gideceği” yorumunu yaptı.

Peki, Çin’de yaşanan bu gerileme dünya ticareti ve ekonomisinin dengelerini değiştirecek mi? Bundan hangi ülkeler etkilenecek?

Coğrafi konumuna göre bakacak olursak dünyanın önde gelen ekonomilerinden Japonya ve gelişmekte olan Güney Kore, Çin ekonomisinden en fazla fayda sağlayan üretici ülkeler kategorisinde yer almakta. Dolayısıyla Çin’de yaşanan bu önemli gerileme bu ülkelerin ekonomilerini doğrudan etkileyecektir. Buna örnek olarak Güney Kore’nin ikinci çeyrek ihracat verilerinin beklenenden aşağıda gelmesi gösterilebilir. Brezilya, Kanada ve Avustralya gibi ülkeler de bu gelişmeden olumsuz etkilenecek emtia ülkeleri olarak gösteriliyor.

Türkiye ise doğrudan etkilenecek ülkeler arasında olmasa bile bu gelişmeye kayıtsız kalamayacak ve yıl sonu büyüme oranlarında ortaya çıkacak olan verilerde Çin etkisini gösterecektir. Öte yandan büyüme oranının yüzde 7 seviyesine demir atması ve istikrar sağlaması halinde küresel ekonomi açısından olumlu bir gelişme olarak görülebilir. Çin’in iç tüketime yönelmesiyle tüketim gücünün artması ithalatın da önünü açacaktır. Böylece  gelişmiş ülkeler ve belki de Türkiye uzun vadede Çin’deki tüketim ivmesinden yarar sağlamaya devam edebilir.

Karantinayı Sonlandırmak, Ekonomiye Daha Fazla Zarar Verebilir
Karantinayı Sonlandırmak, Ekonomiye Daha Fazla Zarar Verebilir

Corona virüs salgını nedeniyle pek çok ülkede haftalardır devam eden karantina uygulamaları, hiç şüphesiz ekonomiye büyük bir darbe vurdu. Hatta salgının dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin 2008’deki küresel ekonomik krizden çok […]

comment 0
share
Etiketler
Brezilya BRIC Çin Dünya Ekonomisi Ekonomik Büyüme Güney Kore Hindistan IMF Japonya

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nisan Ayında İşsiz Kalanların %72’si, Ekonomi Toparlanınca İşlerine Geri Dönebilir

Serdar Altan / 12 Mayıs 2020
facebook twitter
Nisan Ayında İşsiz Kalanların %72’si, Ekonomi Toparlanınca İşlerine Geri Dönebilir

Dün sizlere geçtiğimiz ay ABD'de 20,5 milyon insanın işten çıkarıldığından ve ülkedeki işsizlik oranının %14,7'ye yükseldiğinden bahsetmiştik. Ancak Business Insider'ın paylaştığı yeni bir habere göre, işten çıkarılan insanların büyük bir kısmının geçici olarak işten çıkarıldıkları belirlendi. Yani hayat yavaş yavaş normale dönmeye ve iş dünyası toparlanmaya başladığında, bu kişilerin işlerine geri dönme ihtimali bulunuyor.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın raporuna göre, ülkedeki istihdam 22,3 milyon daraldı ve geçici işten çıkarılma durumuyla işsiz olarak sınıflandırılan kişi sayısı 16,2 milyon arttı. Bank of America'nın belirttiğine göre bu sayı, %72'lik bir net iş kaybı anlamına geliyor.

https://pazarlamasyon.com/nisan-ayinda-sadece-abdde-205-milyon-kisi-issiz-kaldi/

Bununla birlikte geçici olarak işten çıkarılan bu kişilerin işlerine geri dönme sürelerinin, ABD ekonomisinin iyileşme sürecini direkt olarak etkileyeceği belirtiliyor. Daha ayrıntılı bir şekilde ifade edecek olursak; ne kadar kişinin işlerine geri dönecekleri ve geri dönme sürelerinin, ekonominin ne kadar zarar göreceği, mevcut krizin uzunluğu ve derinliği ve iyileşme hızını belirleyecek olan önemli etkenlerin başında geldiği dile getiriliyor.

Yani uzun lafın kısası, insanlar kısa bir süre içinde işlerine geri dönebilirlerse, corona virüs salgını nedeniyle iş gücü piyasasına uygulanan baskı bir miktar azalmış olacak. Ancak bu senaryo, hayat normale döndükçe tüketiciler tarafından talebin hızla artması durumunda geçerli olacak. Ayrıca bu geçici işten çıkarmaların, ekonominin durumuna göre kalıcı hale gelebilecekleri de ifade ediliyor.

Beşiktaş’tan Bağış Kampanyası
Beşiktaş’tan Bağış Kampanyası

Neredeyse tüm Türk spor kulüplerinin ekonomik anlamda zorda olduğu bugünlerde, Beşiktaş Jimnastik Kulübü de öz değerlerine dönmek ve ekonomik bağımsızlığını kazanmak için “Bırakmam Seni” adlı bağış kampanyasını başlattı. Bir basın […]

comment 0
share
Etiketler
Brezilya BRIC Çin Dünya Ekonomisi Ekonomik Büyüme Güney Kore Hindistan IMF Japonya

2019’da 47 Milyar Dolar Değerinde Olan WeWork’ün Şu Anki Değeri, 2,9 Milyar Dolar

Serdar Altan / 19 Mayıs 2020
facebook twitter
2019’da 47 Milyar Dolar Değerinde Olan WeWork’ün Şu Anki Değeri, 2,9 Milyar Dolar

Corona virüs salgını, pek çok şirketin önemli ölçüde değer kaybetmesine neden oldu. Bu şirketlerden biri de şirketler için ortak çalışma alanları sağlayan WeWork'tü. Business Insider'ın yaptığı habere göre, WeWork'ün en büyük hissedarı olan SoftBank dün açıkladığı kazanç raporunda, şirketin piyasa değerinin 2,9 milyar dolara düştüğünü belirtti.

SoftBank, aralık ayında 7,3 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan şirketin değerlemesindeki bu düşüşün kısmen corona virüs salgınına bağlı olduğunu ifade etti. İşin daha da dikkat çekici yanı, geçtiğimiz yıl şirketin piyasaya değeri tamı tamına 47 milyar dolardı. Ancak yılın ilerleyen zamanlarında, şirketin halka arzını ertelemesi nedeniyle bu değer 10 milyar dolara kadar düştü. Ve yukarıda belirttiğimiz gibi, aralık ayında da 7,3 milyar dolara kadar geriledi.

https://pazarlamasyon.com/zoom-dunyanin-en-buyuk-7-hava-yolu-sirketinden-daha-degerli/

WeWork'e yatırım yapan SoftBank'ın Vizyon Fonu, bu değer kaybı nedeniyle milyarlarca dolar zarara uğradı. Hatta bu durumun üstüne SoftBank CEO'su Masayoshi Son dün yaptığı açıklamada, WeWork'e yatırım yaptığı için pişman olduğunu dile getirdi.

WeWork şu sıralarda ofislerini açık tutsa da, şirketin kiracılarının çoğu, zorunlu olmayan işçiler üzerindeki yerel kısıtlamalar nedeniyle bu alanları kullanamıyor. Bununla birlikte geçtiğimiz ay yaklaşık olarak 200 çalışanını işten çıkaran şirket, 800'den fazla lokasyonunda görev yapan çalışanlarından, yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında işlerine yeniden başvurmalarını istiyor.

Salgın, Türkiye’de Kredi Kartı Harcamalarını Nasıl Etkiledi?
Salgın, Türkiye’de Kredi Kartı Harcamalarını Nasıl Etkiledi?

Corona virüs salgını hiç şüphesiz ekonomiyi olumsuz bir şekilde etkiledi. Bu da tüketici davranışlarının değişmesine yol açtı. Pek çok insan, gıda ve temel ihtiyaç malzemelerine normal zamanlardakinden daha fazla ilgi […]

comment 0
share
Etiketler
Brezilya BRIC Çin Dünya Ekonomisi Ekonomik Büyüme Güney Kore Hindistan IMF Japonya

Nisan Ayında Sadece ABD’de 20,5 Milyon Kişi İşsiz Kaldı

Serdar Altan / 11 Mayıs 2020
facebook twitter
Nisan Ayında Sadece ABD’de 20,5 Milyon Kişi İşsiz Kaldı

Corona virüs salgınından ötürü çoğu sektörde işlerin durma noktasına gelmesi nedeniyle, pek çok şirket çok sayıda çalışanını işten çıkardı. Business Insider'ın paylaştığı habere göre, bu durum, nisan ayında, ABD'de rekor sayıda insanın işsiz kalmasına ve ülkedeki işsizlik oranının neredeyse bir yüzyıldaki en yüksek seviyesine ulaşmasına neden oldu.

ABD'deki "Çalışma İstatistikleri Bürosu"nun geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamaya göre, işverenler geçtiğimiz ay toplamda 20,5 milyon kişiyi işten çıkardılar. Bu sayı, 2008 küresel ekonomik krizi sırasında görülen en yüksek aylık sayının yaklaşık olarak 25 katına denk geliyor. Aynı zamanda bu sayı, 1945 yılında, İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında ortaya çıkan işsizlik rekorunu da gölgede bıraktı.

https://pazarlamasyon.com/airbnb-calisanlarinin-%25ini-isten-cikariyor/

Bunların yanı sıra ABD'deki işsizlik oranı da %14,7'ye yükseldi. 1940'lı yıllara dayanan ABD Çalışma Bakanlığı verilerine ve ondan önceki Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu verilerine göre, bu, 1930'lu yıllarda yaşanan Büyük Buhran'dan bu yana gerçekleşen en yüksek işsizlik oranıydı. Şubat ayında ise ülkedeki işsizlik oranı sadece %3,5 idi ve bu, kabaca son 50 yıldaki en düşük orandı.

ABD'deki işe alım oranı ise nisan ayında %60,2'ye geriledi. Ki bu, Ocak 1973'den bu zamana dek gerçekleşen en düşük orandı. Geçtiğimiz ay istihdam-nüfus oranı ise % 51,3'e gerileyerek bugüne kadarki en düşük seviyesini gördü.

https://pazarlamasyon.com/uber-3700-calisanini-isten-cikariyor/

Eğlence ve konaklama, bu işten çıkarmalardan en çok etkilenen iki sektör oldu. Geçtiğimiz ay bu iki sektörde, 7,7 milyon insan işini kaybetti. Nisan ayında eğitim ve sağlık hizmetleri istihdamı 2,5 milyon, perakende ticaret işlerinin istihdamı ise 2,1 milyon azaldı. İmalat ve diğer hizmetlerle ilgili sektörlerde 1 milyondan fazla işten çıkarma yapılırken hükümet, inşaat, taşımacılık ve depolama sektörlerinin her birinde de yaklaşık olarak 1 milyon iş kaybı yaşandı.

Airbnb, Çalışanlarının %25’ini İşten Çıkarıyor
Airbnb, Çalışanlarının %25’ini İşten Çıkarıyor

Salgının olumsuz olarak etkilediği sektörlerin başında hiç şüphesiz seyahat ve konaklama sektörü geliyor. Ve son yıllarda konaklama diyince akla ilk olarak gelen markalardan biri de Airbnb. Ev paylaşım platformu da […]

comment 0
share
Etiketler
Brezilya BRIC Çin Dünya Ekonomisi Ekonomik Büyüme Güney Kore Hindistan IMF Japonya
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön