Corona virüs salgınından ötürü çoğu sektörde işlerin durma noktasına gelmesi nedeniyle, pek çok şirket çok sayıda çalışanını işten çıkardı. Business Insider'ın paylaştığı habere göre, bu durum, nisan ayında, ABD'de rekor sayıda insanın işsiz kalmasına ve ülkedeki işsizlik oranının neredeyse bir yüzyıldaki en yüksek seviyesine ulaşmasına neden oldu.
ABD'deki "Çalışma İstatistikleri Bürosu"nun geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamaya göre, işverenler geçtiğimiz ay toplamda 20,5 milyon kişiyi işten çıkardılar. Bu sayı, 2008 küresel ekonomik krizi sırasında görülen en yüksek aylık sayının yaklaşık olarak 25 katına denk geliyor. Aynı zamanda bu sayı, 1945 yılında, İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında ortaya çıkan işsizlik rekorunu da gölgede bıraktı.
Bunların yanı sıra ABD'deki işsizlik oranı da %14,7'ye yükseldi. 1940'lı yıllara dayanan ABD Çalışma Bakanlığı verilerine ve ondan önceki Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu verilerine göre, bu, 1930'lu yıllarda yaşanan Büyük Buhran'dan bu yana gerçekleşen en yüksek işsizlik oranıydı. Şubat ayında ise ülkedeki işsizlik oranı sadece %3,5 idi ve bu, kabaca son 50 yıldaki en düşük orandı.
ABD'deki işe alım oranı ise nisan ayında %60,2'ye geriledi. Ki bu, Ocak 1973'den bu zamana dek gerçekleşen en düşük orandı. Geçtiğimiz ay istihdam-nüfus oranı ise % 51,3'e gerileyerek bugüne kadarki en düşük seviyesini gördü.
Eğlence ve konaklama, bu işten çıkarmalardan en çok etkilenen iki sektör oldu. Geçtiğimiz ay bu iki sektörde, 7,7 milyon insan işini kaybetti. Nisan ayında eğitim ve sağlık hizmetleri istihdamı 2,5 milyon, perakende ticaret işlerinin istihdamı ise 2,1 milyon azaldı. İmalat ve diğer hizmetlerle ilgili sektörlerde 1 milyondan fazla işten çıkarma yapılırken hükümet, inşaat, taşımacılık ve depolama sektörlerinin her birinde de yaklaşık olarak 1 milyon iş kaybı yaşandı.