Nike, adidas ve Puma Arasındaki Transferler

İş hayatında firma değiştirenlere, terfi yolu ile diğer işletmelere geçenlere sıklıkla rastlanır. İş hayatının içinde olan ve aslında doğal olarak da kabul edilen bu durum, bazen bir markanın ve işletmenin kaderini değiştirebilir.

Bu transferler sadece işletmenin departmanlarında yaşanmıyor. Spor giyim endüstrisinde yer alan dev markaların sponsor olduğu sporcular ve ünlüleri de katarsak kritik geçişlerin ve transfer hamlelerinin yaşanabileceğini öngörebiliriz. Bugünkü yazımda gerçekleşmiş veya gerçekleşmesi neredeyse tamamlanmış fakat iptal olmuş bazı transferlerden bahsedeceğim.

Rudolf Dassler'in Puma'yı Kurarak Adolf Dassler ile adidas Ortaklığını Bitirmesi

Dassler kardeşlerin ayakkabı fabrikası olarak 1919'da kurdukları ortaklık, 1949'a geldiğinde en parlak dönemlerini yaşıyordu. Spor giyim endüstrisinin bu en bilindik hikayesinde Rudolf Dassler, ortaklıktan ayrılarak Puma'yı kurdu. Günümüzde Nike ve adidas rekabeti ön planda olsa da Puma'nın oluşma hikayesi bu iki marka arasındaki rekabetin hikayesi kadar etkili.

Rob Strasser ve Peter Moore - Nike'tan adidas'a

Nike'ın eski başkan yardımcısı Strasser ve kreatif direktörü Moore, Michael Jordan'ı Nike'a kazandırmıştı. Moore, ikonik olarak kabul gören Air Jordan 1 ayakkabısının tasarımcısıydı ve ikili 1987 yılında Nike'tan adidas'a transfer oldu. Bu transferin ardından Nike'ın kurucusu Phil Knight tarafından ihanetle suçlandılar. Bu transferler neredeyse Michael Jordan'ın da Nike'tan adidas'a transfer olmasına neden olacaktı. Strasser 1993 yılında vefat ettiğinde, Knight ve Strasser halen görüşmüyorlardı. Moore'ın ardından Tinker Hatfield, yaratıcılık ve tasarım açısından Nike'a çok büyük katkı sağladı. Air Jordan 3 tasarımı ile başlayan süreç Michael Jordan'ın "Jordan Brand" kurmasındaki süreç ile devam etti. Hikayenin geri kalanını biliyorsunuz.

Andre Agassi - Nike'tan adidas'a, ardından tekrar Nike'a

Tenisi oynama stili ve Nike'ın sıradışı tasarımlarını kortlarda 17 yıl boyunca sergileyen Agassi, 2005 yılında adidas'a transfer oldu. 2013 yılında tekrar Nike'a transfer olan tenişçi, markanın retro tasarımları kortlara taşımasına vesile oldu.

Denis Dekovic , Mark Milner, Marc Dolce - Nike'tan adidas'a

Nike ve adidas arasında kurumsal bazda gerçekleşen en tartışmalı transfer hikayelerinden biri. Yaklaşık 10 milyon Dolarlık bir tazminat talebi ile mahkemelere taşınan bu transfer, 2016 yılında resmiyet kazandı. Üçü de tasarımcı olan bu çalışanların transferi adeta 2 marka arasında bir beyin göçüne neden oluyordu. Futbol, basketbol, koşu ve spor giyim alanlarında tasarımları ile ünlü bu çalışanlar futbolda Magista serisi, spor giyimde Lunar Force 1 model ayakkabı gibi başarılı tasarımlara imza atmışlardı. Marc Dolce ilerleyen süreçte adidas'ta kreatif direktörlüğe ve asbaşkanlığa kadar yükseldi.

Kobe Bryant - adidas'tan Nike'a

Basketboldaki başarılarının ve emeğinin karşılığını ailesi ile geçireceği hayatla taçlandıracağı bir dönemin arefesinde 2020 yılının lanetine uğrayan Kobe Bryant, basketbol kariyerinin başında sponsor değişikliği yaşamıştı. Bryant, genç bir yıldız olarak adidas ile anlaştı. Bu anlaşma iki taraf için de önemliydi. Fakat süreç olumsuz sonuçlandı. adidas'ın kendisi için yaptığı ayakkabıların basketbol oynama işlevinde aksaklıklar yaşatması ve tasarımların kötü olması Bryant ile adidas anlaşmasını sonlandırdı. Bryant, anlaşmanın sonlanması için tazminat ödedi ve 2002-2003 sezonunda kontrat gereği yeni bir sponsor alamadan oynadı. O sezon, üst üste 2 maça aynı marka ayakkabı ile çıkamadığı için sıklıkla ayakkabı ve marka değiştirdi. 2003 yılında Nike ile yaptığı anlaşma sonrası kendi logosuna, ayakkabı serisine, spor malzemeleri ve spor giyim serisine sahip oldu.

Kanye West - Nike'tan adidas'a

Bir sporcu, tasarımcı veya yönetici olmamasına rağmen Kanye West'in Nike'tan adidas'a geçişi adidas'ın sneaker endüstrisindeki varlığına önemli katkı sağlıyor. adidas'ın endüstrideki varlığını güçlendirme ve yüksek satış yapma ideali için Kanye West'in adidas'a geçiş süreci bu listede yer alıyor. Kanye West, kendi markası Yeezy'i ortaya çıkarmadan önce diğer ünlülerle benzer bir yol izliyordu. Bathing Ape (BAPE), Reebok ile çalıştıktan sonra Nike'ın sporcu olmayan ilk sneaker kontratına sahip oldu. Daha sonra Nike ile Kanye West arasında oluşan fikir ayrılıkları nedeniyle ortaklık devam etmedi. Ona daha rahat bir hareket alanı sunan adidas, West ile 2013 yılından beri birlikte çalışıyor.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir