Her alanda yeniliğe ve gelişime katkıda bulunan kadınlar, iş dünyasında da fark yaratarak yaşamın her alanında iz bırakıyor olsa da, toplumun yarısını oluşturan kadınların iş dünyasındaki yeri ne yazık ki yüzde 30’u geçemiyor. Türkiye’nin alanında öncü ve lider şirketlerinin yönetimlerinde görev alan kadınlar, dünyada ve Türkiye’de, toplumsal cinsiyete dayalı zihniyet kalıplarını değiştirme adına iş dünyasında pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Zihinlerdeki ‘mit’leri ortaya koyan pek çok araştırmada, gelişmiş ülkelerin kadın-erkek eşitliğini sağlamada diğerlerinden ileride olduğunu görüyor ancak dünyanın hiçbir yerinde tam bir cinsiyet eşitliğinden söz edilmediği gerçeği ile yüzleşiyoruz.
MediaMarkt Türkiye İcra Komitesi Üyesi, Pazarlama, E-Ticaret ve Kurumsal İletişim Direktörü Çağanur Atay Uçtu'ya; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…
"Toplumsal sorumluluğumuzun farkındayız ve bunu dönüşümün bir fırsatı olarak görüyoruz"
Kariyerimde hep kadına değer veren kurumlarda ve yöneticilerle iş yapma imkânım olduğundan kendimi çok şanslı hissediyorum. Bugün MediaMarkt, 13 ülkede faaliyet gösteren global bir kültüre sahip. Bizim dünyamızda kadın yöneticiler, kadın olmaktan kaynaklanan spesifik, kasıtlı bir engelle ya da zorlukla karşılaşmazlar. Ancak, maalesef genele baktığımızda manzara bunu göstermiyor.
Biz MediaMarkt’ta kadın çalışanların kariyer gelişimlerini desteklemeyi ve çeşitliliği bir kültüre dönüştürmek üzere, İnsan Kaynakları Departmanımızın proje liderliğinde “Kadının Hikâyesi, Yarının Hikayesi” projemizi başlattık. Gelişim programları Çalışan Kaynak Grupları gibi birçok altı projesi olan bu çatı proje “sürdürülebilirlik” stratejimizin de önemli bir ayağını oluşturuyor. Biz toplumsal sorumluluğumuzun farkındayız ve bunu dönüşümün bir fırsatı olarak görüyoruz. Çalışmalarımızla yetenek havuzumuzda bulunan Müşteri Deneyimi Yöneticisi, Takım Lideri sayıları katlanarak arttı. Bunlara ek yeni açılan mağazalarımızda en az yüzde 40 kadın çalışan gibi hedeflerimiz de bulunuyor.
"Kadınlar karşılarına çıkacak zorlukların özgüvenlerini zedelemelerine izin vermemeliler"
Ülkemizde kadınların çalışma yaşamına ve yönetici kadrolara katılımı, olması gereken düzeyin oldukça altında. Bunu aşabilmek içinse, kadınların hayatlarında ve profesyonel kariyerlerinde sahip oldukları potansiyelin farkına varması, potansiyel olarak var olan gücünü gerçeğe dönüştürmeye odaklanmaları ve tabii ki her şeyden önce kendi potansiyellerine kendilerinin inanmaları gerekiyor. Kadınlar bu süreçte karşılarına çıkacak kültürel, sosyal, ekonomik veya psikolojik faktörlerin özgüvenlerini zedelemelerine asla izin vermemeliler ve asla yılmamalılar. Kariyerinin başındaki veya ortasındaki veya lider durumuna gelmiş kadınlar farketmeksizin, birbirimize de sıkı sıkıya sahip çıkmalı, önderimiz Atatürk’ün bizlere verdiği hak ve kazanımlardan bir adım bile geri atmamak ve kız çocuklarımızın okuması, iş sahibi olması, doğru rol modellerle karşılaşması adına elimizden gelen tüm çabayı göstermeliyiz.