2019'da tanıtılan Mazda'nın ilk yüzde 100 elektrikli modeli MX-30'un bataryasının 35.5 kWh kapasiteli olması mütevaziliği ile dikkat çekmişti. Şirketin Avrupa araştırma direktörü Christian Schultze ise bataryanın düşük olmasının karbondioksit salınımı yönünden gezegeni korumak adına yapılmış bir hamle olduğu açıklamasını yaptı.
Mazda'ya göre uzun menzil sunacak bataryalar gezegenimiz için dizel araçlar kadar zararlı.
Şirket, 95kWh'lik bir pilin (Tesla'nın üst seviye Model S ve X'inde gördüğünüze yakın), hem daha büyük paket hem de sürüş sırasında uzun süreli kullanım nedeniyle başlangıçtan daha fazla emisyon gerektireceğini belirledi. Mazda 100 bin kilometrenin sonunda batarya değişimi yapılmasının da işleri daha kötü hâle getirebileceğini söylüyor.
Mazda düşük menzilli ürettiği elektrikli otomobillerin satın alınımına göre bir strateji belirleyecek olabilir. Zira dünyanın geleceği konusunda elektrikli otomobillerin önemli olduğunu düşünüyor. Ancak tüketiciler için uzun bir menzili olmayan elektrikli araçlar ne kadar çekici olur bunu Mazda'nın uzun vadedeki satışları gösterecek.