Linkedin araştırdı: Z kuşağından Boomer’lara, kuşaklar arası yetenek dağılımı

Linkedin, 35 ülkeden 7 bin yetenek avcısının katılımıyla oluşturduğu ve farklı kuşaklarla, bu farklı kuşaklardan nasıl verimli iş gücü oluşturulacağını araştırdığı “From Gen Z To Boomers: Hiring and Retaining Multigenerational Talent” adlı raporunu paylaştı.

Yetenek profesyonellerinin yüzde 89’u farklı kuşak mensubundan oluşan bir iş gücünün daha etkili çalıştığını belirtiyor.

Her 10 yetenek uzmanından 9'una göre çok nesilli iş gücü, şirketinizi daha başarılı kılar. Sebebini anlamak ise zor değil; çok çeşitli yaşam deneyimlerine sahip ekipler ve farklı bakış açıları genellikle daha etkilidir ve rekabet avantajı sağlar.

Z kuşağının ve geç emeklilik trendinin hayatımıza girmesiyle iş gücünde hiç bu kadar yaş farkı olmamıştı. Kurumlar bu gelişmeyi kuşakların yeteneklerini anlayıp onları doğru departmanlarında işe alarak fırsata çevirebilir. Bu rapor jenerasyonların nelere değer verdiğini ve yaş farkı olan bir iş gücünü ve kuşaklar arası çatışmayı nasıl yönetebileceğinizi gösteriyor.

Kuşakların yetenek dağılımları farklılık gösteriyor.

Z kuşağı (7-22) iş gücünün %10’unu oluştururken Y kuşağı (23-38 yaş) %40 ile çalışan kesimin en hacimli grubu. X kuşağı (39-54 yaş) %33 ile ikinci sırada yer alırken Baby Boomer’lar (55-73 yaş) ise çalışan nüfusun% 15’ini oluşturuyor.

Sektör fark etmeksizin her kuşağın diğerlerine kıyasla daha güçlü performans sergilediği yetenekleri bulunuyor. Z kuşağı tüm kuşaklar arasında Python programlamayı en iyi yapanı. Daha olgun jenerasyonlar ise iş ilişkileri ve gayrimenkul sektöründe daha başarılı. LinkedIn Learning’in gerçekleştirdiği yeni bir araştırmaya göre, her bir kuşağın ortak noktası ise yeni yetiler kazanmak için yatırım yapıyor ve zaman harcıyor olmaları.

Jenerasyonların tamamı konu iş olunca öncelik olarak gördükleri değerler konusunda farktan çok ortak noktaya sahip. Herkes ekstra eforlarının karşılığında prim almayı, iş ve özel hayat dengesini ve pozitif bir iş kültürüne sahip olmayı istiyor. Z kuşağı kurumlardan onları eğitmesini isterken Boomer’lar inandıkları bir amaç uğruna çalışmak istiyor.

Şirketlerin %56'sı çeşitli bir iş gücü yaratmak için şirket politikalarını tüm kuşaklara uygun olacak şekilde güncelliyor.

Daha genç profesyonellere olan ilgi nüfus trendlerini gözler önüne seriyor. Y ve Z kuşaklarının toplam hacmi dünya nüfusunun neredeyse yarısını oluşturuyor. Bunun yanı sıra pazara taze kan gelmesi kurumların ilgisinin büyük bir kısmının onlar üzerinde olmasını anlamlı kılıyor.

Öte yandan bazı insan kaynakları profesyonelleri daha olgun iş gücüne bakıp saklı bir hazine görebiliyor; deneyimli ve yetenekli bir çalışan havuzu. Bu bireylerin ellerinden kaçmasına izin vermeyen insan kaynakları emeklilik yaşının 65 olduğu zamanları geride bıraktığımızı kanıtlar nitelikte. Bazı şirketler çalışmaya devam etmek isteyen olgun kesimin çalışmaya devam edebilmesi için “uzun ömürlülük stratejileri” geliştiriyor. Bunun karşılığında ise deneyim, profesyonellik ve örnek alınası bir iş etiği alıyor.

Z kuşağı part-time çalışma şeklini tercih ediyor.

Z kuşağı mensubu çalışanların birçoğunun öğrenci olmasından veya ilk iş deneyimlerini yeni yaşıyor olmalarından ötürü Z kuşağının freelance veya yarı zamanlı çalışma oranı Baby Boomer’lara göre %135 daha fazla. Bu oranın nedeni değişen iş trendlerinin ışığında kurumların daha hızlı hareket etmek üzere kısa vadeli işe alımlar gerçekleştirmesi olarak da değerlendirilebilir. Baby Boomer’lar ve X kuşağının çalışma hayatı genç kuşaklara göre daha uzun olduğu için tam zamanlı pozisyonlarda daha dirençli ve stabil olmaları bekleniyor.

Baby Boomer’lar bir şirkette ortalama bir çalışana kıyasla %18 oranında daha uzun süre kalırken bu oran X kuşağı için %22.

Boomer’ların emekliye ayrılmasıyla veya kariyerlerine daha sakin bir tempoda devam etmeleriyle birlikte deneyimli yöneticilere olan talep artıyor. Kurumlar, organizasyon kültürünü canlı tutmak için bu yönetici pozisyonlarını kariyerlerinin ortalarında olan profesyonellere, yani X kuşağına dönecek.

Baby Boomer’lar kurumlarda uzun süre çalışmaktan mutlu olurken Y kuşağı kurumdan kuruma atlıyor gibi görünüyor. İstikrarın getirileri, bir çalışanın o şirkete adadığı emek ve zamanla birlikte artıyor.

Y kuşağı pazarlıkla, Baby Boomer’lar zorlu görevlerle ikna ediliyor.

İş gücünüzü muhafaza etmek için jenerasyonları neyin çileden çıkardığını ve işten çıkmaya ittiğini bilmek büyük önem taşıyor. Maaş ve komisyon konusundaki anlaşmazlıkların yanı sıra Baby Boomer’lar kariyerleri boyunca daha büyük bir etki yaratmak istedikleri için çalıştıkları kurumla uyum sağlamayı ve hayata geçirdikleri projelerin sonuçlarını görmek istiyor. X kuşağı ise hem zorlu görevleri hem de bu projelerin karşılığını daha büyük oranlarda almak istemesiyle bu iki trendin ortalarında kalıyor.

Farklı jenerasyonların farklı beklentileri olası sıkıntıları da beraberinde getiriyor. İş gücü dahilinde beklenti ve getiri farklarının öğrenilmesi gerginlik yaratabilecekken bunu çözümlemek anlayışı ön plana koyan liderlere kalıyor. Farklı kuşakları kapsayan bir iş gücü enerji, yaratıcılık ve inovasyonu beraberinde getirme fırsatına sahip. Liderler bu potansiyeli saygı, dahiliyet ve iş birliğiyle ortaya çıkarmalı. Net, çözüm odaklı sohbetler olası sıkıntıları çıkmadan yok edebilir.

Kuşağa göre liderlik

Yönetim şekli ekipleri zirveye taşıyabildiği gibi yıkıp geçebilir de. Diyaloğun sıklığı ve herkesi dikkate alan karar alma mekanizmaları çözüm yolundaki ilk adımlar arasında. Z kuşağı ve X kuşağının patronlarından beklentileri farklı olacaktır. Y kuşağı üyesi bir lider Boomer’lar ve Z kuşağına hitap etmekte zorlanabilir. Genç yöneticiler olgun çalışanlarını dikkat ve hassaslığı ön planda tutarak yönetmeyi, bu çalışanlar da belki de çocukları yaşındaki yöneticileriyle nasıl iletişim kurması gerektiğini öğrenmeli. Deneyimli liderler ise yeni çalışanlarıyla var olan ekibine olduğundan farklı bir yaklaşımla iletişim kurmalı.

İş VS. özel hayat

Mesai saatleri ve özel hayata ayrılacak zaman etrafındaki netlik her açıdan büyük önem teşkil ediyor. Yeni bir pozisyonu kabul ederken bu dengeyi sağlayabilmek tüm kuşaklarda ön planda; Z kuşağı için bu oran %56, Y kuşağı için %60, X Kuşağı için %59 ve Baby Boomer’lar için ise %51.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir