• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

LinkedIn Araştırdı: Pandemi İle Beraber 2020 Yılında Hangi Meslekler Ön Plana Çıktı

Begüm Canbaz / 22 Şubat 2021
facebook twitter

LinkedIn her yıl olduğu gibi bu yıl da Gelişen Meslekler Raporu ile milyonlarca iş arayan insanı desteklemek için 2020’nin en hızlı büyüyen 15 iş trendini ve bu işleri almak için ihtiyaç duyduğunuz becerileri listeledi.  İşte LinkedIn’e göre iş dünyasında yükselen meslekler ve aranan yetkinlikler:

Linkedin araştırdı: Z kuşağından Boomer’lara, kuşaklar arası yetenek dağılımı

1. E-ticaretin Ön Saflarında Yer Alan Profesyoneller

Bu yıl pek çok büyük perakende şirketi ve lojistik şirketi varolan personelini koruduğu gibi,  mağazadaki ürünlerin müşterilerin eline daha hızlı bir şekilde ulaşması için binlerce e-ticaret çalışanını işe aldı. Bu roller için işe alımlar geçen yıl %73 arttı ve bu talep şu anda 400.000’den fazla açık pozisyon ile devam ediyor.

2. Kredi ve İpotek Uzmanları

Dünyanın pek çok ülkesindeki düşük faiz oranları ve koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik krizde
istihdamın korunması için ABD’de uygulamaya konan Maaş Çeki Koruma Programı
(PPP) ülkedeki en küçük işverenlerinin ayakta kalmalarına yardım etmişti. Dolayısıyla işverenlerin her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu kredilerin yaygınlaştırılması 2020 yılı boyunca kredi uzmanlarına fazlasıyla ihtiyaç duyuldu. 2020’de kredi uzmanlığı için işe alım 2019’a göre yaklaşık %59 arttı.

3. Sağlık Destek Personeli

Koronavirüs salgını, hepimizin de bildiği gibi ani ve sürekli bir doktor ve hemşire ihtiyacına neden oldu. Ancak aynı zamanda sağlık profesyonellerini destekleyen insanlar için de aynı talebi yarattı. Bu kişiler, hastaları sağlık sistemi aracılığıyla yönlendirmeye, doktorlar için kayıt tutmaya ve çok daha fazlasını sağladı. 2019’dan bu yana, bu pozisyonlar için işe alım %34’ten fazla arttı.

LinkedIn Şirket Sayfanızı Daha Görünür Kılmanın 4 Pratik Yolu

4. İş Geliştirme ve Satış Uzmanları

İşletmeler, belirsiz bir dünya ve ekonomiye hızla uyum sağlamakla görevlendirildi. Bu nedenle pandemi ile beraber işlerin evrimleşmesi ve gelişmesi büyük önem kazandı. Bu roller için işe alım, 2019 ve 2020 arasında %45 arttı.

5. Irk ve Cinsiyet Çeşitliliği Konusunda Uzmanlar

Breonna Taylor ve George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi ve sonrasında başlayan Black Lives Matter protestoları, dünya çapındaki organizasyonların ve şirketlerin, yüksek pozisyonlar da dahil olmak üzere pek çok konumda ırk ve cinsiyet eşitliğine dikkat etmeye itti. Büyük ve küçük şirketler, kuruluşlarına yeni sesler getirmelerine yardımcı olabilecek çeşitlilik uzmanlara yöneldi. Bu roller için işe alımlar 2019’dan bu yana %90’dan fazla arttı.

6. Dijital Pazarlama Uzmanları

İnsanlar, salgın nedeniyle evlerinde ve dört duvar arasında sıkışıp kaldılar dolayısıyla eğlence ve vakit geçirmek için internete döndüler. Bu durum, işletmelerin ürünlerini ve hizmetlerini insanların sürekli elinin altında olan bilgisayar ve telefonlarda daha fazla gösterme isteğine neden oldu. Dijital pazarlama rolleri için işe alım, yıldan yıla yaklaşık %33 arttı.

LinkedIn, 2019’da En Çok Aranan 10 Kişisel ve Mesleki Beceriyi Listeledi

7. Hemşireler

Hemşireler, sağlık bakım sisteminin bel kemiğidir ve hemşireler dünya pandemi ile boğuşurken açıkça büyük talep görmektedir. Ancak sadece hastaneler için değil. Uzun süreli bakım tesislerin, okullar, acil bakım merkezleri ve yaşlı nüfus bakım evleri gibi daha pek çok kuruluş hizmet verecek hemşire arayışında.  Hemşirelere olan talep 2020’de yaklaşık %30 arttı.

8. Eğitim Uzmanları

2020 yılında, nasıl çalıştıklarını ve eğittiklerini hızla yeniden düşünmek zorunda kalan okullar ve üniversitelerde pek çok yeni eğitimci görevlendirildi. Geleneksel ilk ve orta öğretim öğretmenlerine ek olarak, destek çalışanları ve eğitmenlere olan talep arttı. Bu roller için işe alımlar 2019 ile 2020 arasında %20’den fazla arttı.

9. Dijital İçerik Oluşturucular

Her işin dijitalde dönmek zorunda kaldığı pandemide dijital içerik oluşturuculara fazlaca iş düştü. Markalar ürünlerini onlar sayesinde tanıttı ve bütün dünya evdeki bütün boş vakitlerinde onları izledi. TikTok’tan YouTube’a ve bloglardan podcast’lere kadar dijital içerik oluşturuculara olan talep yıldan yıla %49 artarak hepimiz için sürekli ve eğlenceli bir medya akışı sağladı.

LinkedIn’deki Sahte İş İlanı Herkesin Google CEO’su Olmak İçin Başvurmasına İzin Verdi

10. Profesyonel ve Kişisel Koçlar

2020’nin bitmek bilmeyen olayları, birçok insanın kariyerinin, yaşamının ve çok daha fazlasının yönünü yeniden değerlendirmesine neden oldu. Birçoğu kendileri veya işleri için yeni bir rota çizmelerine yardımcı olabilecek insanlara ulaştı. İnsanların ve kuruluşların dönüşümüne yardımcı olma konusunda uzmanlaşan insanlar değerlendi. Bu koçluk rolleri için işe alımlar 2019’dan bu yana %51’den fazla arttı.

11. Uzman Mühendisler

Pandeminin doruk noktasında çoğu iş ve gündelik etkileşim, çevrimiçi ortama taşındı. Bu sohbetleri mümkün kılan teknoloji, onu oluşturmak ve devam ettirmek için son derece uzmanlaşmış kişilerin olmasını gerektirdi. Bu mühendislik rolleri için işe alım, 2019 ile 2020 arasında yaklaşık %25 arttı.

12. Ruh Sağlığı Uzmanları

Koronavirüsün fiziksel sağlığı ve ekonomik maliyetlerinin yanı sıra pandemi bir ruh sağlığında da krizlere neden oldu. Danışmanlar, terapistler ve diğer akıl sağlığı uzmanları, kendilerini yalnız hisseden veya güvenliklerinden endişe duyan insanlara yardım etmekle görevlendirildi. Bu roller için işe alımlar yıldan yıla yaklaşık %24 arttı.

Viral Olan LinkedIn Paylaşımı, Microsoft’ta Staj İmkanı Sağladı

13. Kullanıcı Deneyimi Uzmanları

Bir uygulamanın veya web sitesinin çalışma şekli, başarısı için çok önemlidir. Milyonlarca insan eğlenmek, bağlanmak veya alışveriş yapmak için internete ve cihazlarına döndükçe, insanların bu teknolojilerle nasıl etkileşimde bulunduğunda uzmanlaşan insanlara olan talep arttı. Bu uzmanların işe alım oranı 2019 ve 2020 arasında %20 arttı.

14. Veri Bilimi Uzmanları

Dünya verilerle işliyor. Büyük ve küçük kuruluşların, verileri anlamlandırabilecek ve onlardan öğrenebilecek uzmanlara ihtiyacı var. Pandemi, giderek belirsizleşen bir dünyada gezinirken bazı işletmelerin veri bilimcilere daha fazla dayanmasına neden olmuş olabilir. Bu roller için işe alım 2019’dan bu yana yaklaşık %46 arttı.

15. Yapay Zeka Uygulayıcıları

Yapay zeka (AI) mesleği, salgının  ekonomiyi etkilemesinden çok da önce de gelişiyordu ve Koronavirüs salgını sahanın büyümesini yavaşlatamadı. Pek çok şirket, salgın sırasında artan talebe ayak uydurmanın bir yolu olarak veya gelecekteki pozisyonlarını belirlemek amacıyla yapay zeka ile ilgilenmeye başladı. Bu alanda işe alımlar 2019 ile 2020 arasında %32 büyüdü.

McKinsey, Dünyanın En Güçlü Nüfusu Olan Z Kuşağını Araştırdı
McKinsey, Dünyanın En Güçlü Nüfusu Olan Z Kuşağını Araştırdı

Yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company, bugünün dünyasında en etkili nesil olarak bilinen Z jenerasyonu üzerine yaptığı araştırmalardan öne çıkan verileri yayınladı. 1996 yılı ve sonrasında doğan nesli tanımlayan Z […]

comment 0
share
Etiketler
linkedin Mesleki Beceriler meslekler

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Covid-19 Konusunda Ne Kadar Endişeliyiz?

Cemre Üçhisarlı / 23 Mart 2020
facebook twitter
Covid-19 Konusunda Ne Kadar Endişeliyiz?

2019 yılının son günlerinde Çin’in Hubei Eyaleti’ne bağlı Wuhan şehrinde ortaya çıkan Covid-19 yani ‘’Yeni Korona’’ isimli virüsün yayılmaya başlaması ile oluşan salgın, dünya çapında pandemi ilan edilmesi ile giderek ciddi bir hal aldı. Çok üzücüdür ki hala yayılmaya ve can almaya da devam ediyor. Peki biz bu virüs için ne kadar endişeliyiz? Hangi önlemleri alıyoruz? Big Cat Research sizin için araştırdı.

Araştırmanın sonuçlarına göre Covid-19 (Korona Virüsü) %62’lik bir kesimde oldukça endişe yaratıyorken %32 ise kısmen endişelendiklerini dile getiriyor. Bu rakamlar karşısında halkın oldukça tedirgin olduğu görülüyor.

Alınan önlemlerde ise aslında cevap çok net. %78 gibi çok bir büyük oranla karşımıza kolonya cevabı çıkarken bunu %50 ile dezenfektan spreyler takip ediyor. Üçüncü sırada ise %39 ile medikal maske yer alıyor.

Araştırmamızda karşımıza çıkan en radikal değişim ise el yıkama konusu oluyor. Covid-19 salgını öncesi %24 günde 5-7 kez elini yıkadığını belirtirken %22 ise günde 3-5 arası el yıkamayı geçmediğini söylüyor ancak salgın sonrası bu sayı %61lik büyük bir oranın cevabı ile günde 9 ve fazlasını buluyor.

Genel olarak verileri analiz etme yoluma gittiğimizde aslında sonuç oldukça açık. Halkın Covid-19 salgını dolayısı ile oldukça tedirgin olduğu, tedbir alma yoluna gittiği ve en büyük çareyi kolonyada bulduğunu görüyoruz.

Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ
Yeni Normalde Farklı Jenerasyonlarla Kurulan Bağ

Pandemi tüm dünyayı değişime iterken, bu değişime adapte olma sürecindeki en önemli faktör yaş ve bunun yarattığı farklı stres faktörleridir. Yeni alışkanlıkları jenerasyon farklılıklarına göre anlamak, yeni normalde markaların müşterileri […]

comment 0
share
Etiketler
linkedin Mesleki Beceriler meslekler

Çalışanların %82’si, Ofislere Dönmek İstemiyor

Pazarlamasyon / 19 Kasım 2020
facebook twitter
Çalışanların %82’si, Ofislere Dönmek İstemiyor

Kaspersky tarafından çeşitli sektörlerden 8.000 KOBİ çalışanıyla yaptırılan yeni küresel araştırma, çalışanların neredeyse dörtte üçünün (%82) COVID-19 öncesi çalışma yöntemlerini yeniden değerlendirdiğini ortaya koydu. Çalışanlar artık eskiden olduğu gibi işe geri dönmek yerine, sevdikleriyle daha fazla zaman geçirmek (%53), tasarruf etmek (%39) veya uzaktan çalışma (%38) gibi fırsatlarla iş dünyasının geleceğini kendi şartlarına göre şekillendirmek istiyor.

https://pazarlamasyon.com/2020de-bilinmesi-gereken-40-uzaktan-calisma-istatistigi/

Aniden ezici bir şekilde uzak iş gücüyle karşı karşıya kalan yöneticilerin güvenli ve dirençli kalabilmek için bu yeni duruma hızlı bir şekilde adapte olmaları gerekirken, çalışanlar da bu değişimi dünün önceliklerini yeniden değerlendirmek ve kendileri için gerçekten önemli olan şeyler etrafında yeni bir gelecek planlamak için kullanıyor. İş ve ev yaşamı değiştikçe çalışanlar artık kendini sürücü koltuğunda hissediyor.

Daha önceki katı iş rutinlerinin zincirlerinden kurtulmak için çalışanlar iş için bir sonraki normali yeniden düşünürken daha çevik, uyumlu ve insancıl çalışma kültürlerine ilham veriyor. Her beş çalışandan neredeyse ikisi (%42) 9-5 çalışma yapısını geride bırakmak istiyor. Benzer bir oranda çalışan (%43) sabit ofis masalarının arkasını görmeye hazır ve yaklaşık üçte biri (%37) beş günlük çalışma haftasının sonu gelsin istiyor.

https://pazarlamasyon.com/uzaktan-calisma-artik-her-sirketin-sunmasi-gereken-bir-imkan/

Araştırma ayrıca çalışanların yaklaşık üçte birinin (%32) uzaktan çalışmayı aileyle zaman geçirmenin (%47) ve para biriktirmenin (%41) ardından yeni corona virüsün bir yan ürünü olarak gelen üçüncü en büyük fayda olarak gördüğünü vurguluyor. Sözü edilen avantajların çoğu, iş dışındaki kişisel zenginleştirme için yeni fırsatların peşinde koşmak etrafında dönüyor.

Çalışanlar daha ileri görüşlü ve esnek çalışma yöntemlerini benimsemeye devam ettikçe, işletmelerin sağladıkları desteği artırması ve uyarlaması kritik önem taşıyor. İş gücünün üçte birinden fazlasının (%45) uzaktan çalışırken organizasyonlarından aktif olarak daha fazla teknoloji desteği istediği düşünüldüğünde, kullanıcıları üretken, bağlantılı ve güvende tutmak için araçlar ve teknoloji sağlama ihtiyacı hiç bu kadar önemli olmamıştı.

https://pazarlamasyon.com/uzaktan-calisanlarin-60i-buyuk-sehirlerden-kacmak-istiyor/

Kaspersky Ticari Faaliyetler Yöneticisi Alexander Moiseev araştırmaya dair şunları söylüyor:

“Belirleyici bir dönemle karşı karşıyayız ve bu çok heyecan verici. Bu salgının dijital dönüşümü ve iş ve ev yaşamlarımızın harmanlanmasını hızlandırdığı açık bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Şu anda gördüğümüz şey, çalışanların yeni bir geleceğe sahip olmak için teknolojiyi kullandığı ve daha fazla özgürlük ve esneklik arayışındayken değişikliği kucaklamada aktif olarak liderlik ettiği yönünde. Şirketlerin artık modern işyerini daha üretken, sürdürülebilir ve şekillendirilebilir bir yapıya uyarlama ve yeniden şekillendirme yetkisi var."

Tüketici Güven Endeksi Temmuzda Azaldı
Tüketici Güven Endeksi Temmuzda Azaldı

Tüketici güven endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azalarak 60,9 oldu. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser […]

comment 0
share
Etiketler
linkedin Mesleki Beceriler meslekler

Tüketici “Dijital” Markalarla Yola Devam Edecek

Cansu Bolat / 17 Temmuz 2020
facebook twitter
Tüketici “Dijital” Markalarla Yola Devam Edecek

KPMG, 12 ülkede 12 bin 334 kişiyle tüketicinin “yeni normal”ini araştırdı. Pandemiyle birlikte dijitalin getirdiği kolaylıkları iyice benimseyen tüketici, bundan sonra dijitalde bilgili ve hızlı şirketlerle etkileşimini artıracak. Covid-19’un getirdiği finansal zorluklar nedeniyle yeni dönemde en çok ödediği paranın karşılığını almak isteyen tüketicinin ikinci önceliği güven. 

Dünya Covid-19’la mücadeleye devam ederken şirketler de yeni düzende değişen tüketici tiplerini anlamaya ve aksiyon almaya çalışıyor. Pandemi nedeniyle finansal olarak kısıtlanmış ama dijital teknolojilerde daha gelişmiş, karar alma süreçlerinde daha seçici ve düşünceli olan tüketici, dünyadaki değerleri yeniden oluşturmak için Covid-19’u bir fırsat olarak görüyor. KPMG’nin 12 ülkede 12 bin 334 kişiyle yaptığı araştırma, şirketlere karar alma süreçlerinde ve planlarında yeni dönemin yeni zorluklarıyla mücadele etmek için odak noktaları sunuyor.

KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Kerem Vardar araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede “Covid-19’un ekonomik etkileri bir süre daha davranışları etkileyecek. Güven ilk defa karşımıza çıkan bir kavram olmasa da Covid-19 döneminde farklı bir anlam kazandı. Tüketici ilk defa şirketlerin kârdan çok tüketicilerin ve çalışanların sağlık durumlarını ilk sıraya aldığını gördü. Diğer taraftan dünyanın her yerinde Covid-19 salgını döneminde geçici süreyle bankaların kapanması tüketicilerin bankalarla ilişkilerinde kalıcı değişikliklere yol açtı. Müşterilerin büyük bir çoğunluğu özellikle yatırım hesapları ve yüksek değerli ürün alımlarında internet bankacılığını ve dijital uygulamaları daha çok kullanmaya devam edecek” dedi.

İşte araştırmada öne çıkanlar:

  • Yeni tüketici dijitalin getirdiği kolaylığı benimsiyor. Dijitalde bilgili şirketleri tercih eden tüketici, markasına duyduğu güveni de ilk sıraya koydu. Genç tüketici şirketlerin çevresel ve sosyal aktiviteleri konusunda da daha duyarlı…
  • Tüketicilerin çoğu kendilerini dijital kanalların kullanımında daha rahat hissediyor. Online alışveriş, temassız teslimat, online ödeme gibi konularda daha aktifler.
  • Araştırmaya göre 45 yaşın altındaki tüketici zaten iletişim için sürekli kullandıkları kanalları alışveriş için tercih etmeye daha eğilimli.
  • Önümüzdeki dönemde şirketlerle başlıca iletişim aracının sosyal medya kanalları olacağını düşünen tüketicilerin sayısı üç kat arttı.
  • Katılımcılar gelecekte yapacakları alışverişlerinde nakitten çok dijital cüzdan ve kart seçeneklerini kullanmayı düşünüyor.

Ana kazananlar dijital bankalar

  • Bankalar arasında tercih yaparken müşterilerin dikkat ettiği konular arasında yüzde 46 ile ödenen paranın karşılığının alınması başı çekiyor. Kişisel güvenlik (yüzde 45), markaya duyulan güven (yüzde 45), müşteri deneyimi (yüzde 41).
  • Paranın karşılığının alındığını hissettiren hizmet ve ücret (faiz oranları) banka tercihlerini en çok etkileyen etkenler olarak karşımıza çıkıyor.
  • İnternet siteleri ve uygulamaların işlevselliğinin yanında kolay erişilebilirlik (kişisel güvenlik) müşterilerin önceliği olarak belirtiliyor. Covid-19 döneminde bankaların sunduğu hizmet tekliflerindeki proaktif iletişim de müşteriyi etkileyen başlıklardan.
  • Covid-19 döneminde müşterilerin kendi bankalarına duydukları güven yüzde 15 oranında arttı. Tüm tüketiciler bankalarına duydukları güvenin en az Covid-19 öncesi dönemdeki seviyede olduğunu belirtiyor (yüzde 96).
  • 10 kişiden biri Covid-19 salgını sonucunda bankalarını değiştirmeyi düşündüğünü belirtiyor. Bu şekilde düşünen katılımcıların 10 kişiden dördünün ise dijital bankalara geçme ihtimali daha yüksek.

Sigorta sektörü güven sınavını geçti

  • Sigorta şirketleri, Covid-19 sürecinden güven konusunda yara almadan çıktı. Ancak tüketicilerin üçte biri aldıkları hizmetler ve poliçelerinin kapsamı konusunda daha proaktif bir iletişim istiyor.
  • Sigorta şirketlerinin odaklanması gereken konuların başında sigorta talep süreçlerinin en etkin şekilde yürütülmesi geliyor (yüzde 39). İkinci sırada ise yenilikçi ürünler var.
  • Covid-19’la birlikte poliçesini gözden geçirenlerin oranı yüzde 41. Yüzde 27’lik bir kesim hayat sigortası yaptırdığını, yüzde 26’sı ise sigorta yaptırmayı düşündüğünü belirtiyor.
  • Katılımcılara “Bir sonraki sigorta yaptırma sürecinizde neler etkili olacak” diye sorulduğunda yüzde 51 ‘fiyat’ diyor. Kişiselleştirilmiş ürün ve hizmet diyenlerin oranı yüzde 42. Yüzde 39’u ise olası pandemileri kapsayıcı bir poliçe tercih edeceklerini belirtiyor.
Dünyanın En Değerli 20 Teknoloji Markası
Dünyanın En Değerli 20 Teknoloji Markası

Salgın sürecinde bütün işletmeler ipin ucunda, karantina başladığından beri birçok firma iflasını ilan ediyor. Tüm belirsizliğe rağmen, teknoloji devleri ve büyük perakende markaları hala sağlam duruyor, bazıları da salgına daha […]

comment 0
share
Etiketler
linkedin Mesleki Beceriler meslekler
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön