• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Küresel Ekonomi 2012’den Nasıl Etkilendi?

Okan Topcu / 27 Aralık 2012
facebook twitter


2013 yılına girmeye hazırlandığımız bu son günlerde geçmişe dönüp baktığımızda kehanetler yılı olarak bilinen 2012’nin tüm dünya ekonomisini sarsan koca bir süreç olduğunu görmek mümkün. Başta Avrupa Birliği olmak üzere, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Japonya gibi ülkeler 2012’nin getirdiği o kasvetli rüzgârdan nasiplerini aldılar. Avrupa Birliği’nde özellikle Yunanistan’ın iflas bayrağını çekmesinden sonra Euro bölgesinden çıkarılacağının gündeme gelmesi ve AB’nin resesyona girmesi, ABD’de yapılan başbakanlık seçiminin sadece ABD’yi değil aynı zamanda tüm dünyayı etkilediği gerçeği, Arap Baharının Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerine olan olumsuz etkilerinin yanında Suriye’nin hala savaşın eşiğinde olması, son olarak da uzak doğunun en büyük ekonomilerinden Japonya’nın son çeyrekte yaşadığı ekonomik sıkıntılar 2012’ye damgasını vuran olumsuz gelişmeler olarak tarihteki yerini aldı.

Economy-2012-480x238

Amerika Birleşik Devletleri bilindiği üzere dünya ekonomisinin kalbinin attığı yer. Kalpte meydana gelecek olan herhangi bir ritim bozukluğu tüm bedeni nasıl olumsuz etkiliyorsa ABD’de meydana gelecek olan siyasi ve ekonomik bozukluk tüm dünyayı sarsacak nitelikte sonuçlar doğurabiliyor. Buna en güzel örneklerden birisi 2008’de ABD’de yaşanan Lehman Brothers’ın iflasının bir anlamda ekonomik daralmaya yönelik bir yapının hiç ortada yokken global boyutta kötü sonuçlar doğurmasıydı. Tüketim çılgınlığının yaşandığı ve dünyanın bir numaralı finans merkezi konumunda olan ABD’de 2012 için öngörülen sonuç duraksama dönemine gireceği yönündeydi, ama bu sadece bir kehanet olarak kaldı ve ABD bu yılı da kazasız belasız atlattı.

ABD hâlâ küresel ekonominin lokomotifi olsa da son yıllarda dünya ekonomisini önemli ölçüde şekillendiren başka devletler ön plana çıkmış durumda. Bunların en önemlisi BRIC diye adlandırılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin. Bunun yanı sıra Avrupa’daki AB gerçeği çok önemli bir olgu ve bu ülkelerde yaşanan herhangi bir kötü gidişat küresel ekonomideki büyüme rakamlarını ciddi oranda etkiler vaziyette. Aslında 2012’ye damgasını vuran en önemli ekonomik gelişmenin AB’deki resesyonun küresel ekonomiyi ciddi anlamda etkilediği gerçeğiydi.(“2012’nin AB’ye İzdüşümü Resesyon Oldu” başlıklı yazımda bu gelişmelerden ayrıntılı bir şekilde bahsetmiştim.) Küresel ekonominin ne derece etkilendiğini ölçmemin en iyi yollarından birisi büyüme oranlarına bakmaktan geçiyor. En güvenilir verilere ulaşabileceğiniz belge ise WEO.

fig1

Dünya Ekonomisinin Görünümü (World Economic Outlook :WEO) 2012’nin son çeyreğinde  IMF tarafından yayınlandı. Yayınlanan bu beklenti raporu 2012’nin büyüme oranları için en sağlam kaynak niteliğinde. IMF belge’de dünya ekonomisinin 2012 için öngörülen büyüme oranını aşağıya çekmiş durumda. Geçen sene yayınlanan raporda %4 oranında beklenen büyüme bu seneki raporda %3,3 oranında görülüyor. Bunun en önemli sebebi ise AB krizinin beklenildiğinden çok daha uzun sürmesi ve krizin 2012’nin ikinci yarısına da sıçramış olmasıydı. Sonuç olarak AB’de Almanya önderliğinde birçok senaryo döndü(Yunanistan’a gösterilen toleranslar gibi) ve 2013 için IMF tarafından %0,2 de olsa bir büyüme öngörüldü. Küresel ekonomide ise %3,6’lık bir büyüme beklentisi hakim.

2012 yılında Avrupa ve Dünya ekonomisinin üzerinde kara bulutlar gezinirken Türkiye bu büyük resmin neresindeydi?  Küresel anlamda büyümenin kısır olduğu bir ortamda Türkiye’nin nabzını tutan olaylar nelerdi? Yazı dizimin bir sonraki aşamasında Türkiye’yi etkileyen bu ekonomik olaylara değineceğim…

2012 ve 2013 Tahmini Büyüme Oranları :

Ekran Alıntısı

Zoom, Dünyanın En Büyük 7 Hava Yolu Şirketinden Daha Değerli
Zoom, Dünyanın En Büyük 7 Hava Yolu Şirketinden Daha Değerli

Zoom, insanların salgın döneminde en çok kullandıkları uygulamalardan biri konumunda. Tabii bu durum, şirketin piyasa değerinin hızlı bir şekilde artmasını sağladı. Visual Capitalist’in paylaştığı habere göre, 15 Mayıs 2020 itibarıyla […]

comment 0
share
Etiketler
AB BAE BRIC IMF Lehman Brothers Resesyon WEO

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KPMG’nin Raporuna Göre Corona, Beş Milyon Kurumsal Yapıyı Etkileyecek

Cansu Bolat / 20 Mart 2020
facebook twitter
KPMG’nin Raporuna Göre Corona, Beş Milyon Kurumsal Yapıyı Etkileyecek

KPMG Türkiye'nin “Sektörel Bakış 2020 – İlaç Raporu”nda corona virüsle ilgili gelişmelere de yer verildi. Raporda, Fortune 1000’de yer alan 938 dev şirketin de içinde bulunduğu en az beş milyon kurumsal yapının, virüsün sebep olacağı ekonomik bunalımdan etkileneceği belirtiliyor.

2019 ve 2020 yılları bazında ilaç sektörünün değerlendirildiği raporda, corona virüsle ilgili çalışmalara da geniş yer verildi ve virüsün ekonomiye ve ilaç sektörüne etkileri ele alındı.

KPMG Türkiye İlaç ve Sağlık Sektör Lideri Hakan Orhan, “Teknik olarak 2002’de ortaya çıkan SARS virüsüyle yüzde 80-90 oranında benzeşen COVID-19, şiddetli akut solunum sendromu salgınının yeni versiyonu olarak kabul ediliyor. SARS’a ve 2012’de görülen MERS’e oranla daha bulaşıcı olan virüs, solumum yoluyla insandan insana geçebiliyor. Üstelik, hastalık evresinde benzer semptomlar görülmekle birlikte semptomların şiddeti insandan insana değiştiğinden hastalığı hafif geçirenlerin hastaneye gitmemeleri de bulaşıcılığı artırıyor” dedi.

COVID-19’un küresel ekonomiye ve şirketlere etkisi hakkında ise: “Virüs, can kayıpları ve toplumsal endişe akımının ötesinde tüm sektörlerin performansını olumsuz etkiliyor. Dun&BradStreet’in araştırmasına göre, Fortune 1000’de yer alan 938 dev şirketin de içinde bulunduğu en az beş milyon kurumsal yapı virüsün yarattığı ekonomik bunalımdan olumsuz etkilenecek. Küresel büyüme beklentileri aşağı çekildi. Sadece Çin’de iki ayda 550 milyar dolar gelir kaybına yol açtı. Virüsün kontrol altına alınması noktasında ilaç sektörünün üzerinde çok büyük bir yük var. Büyük ilaç şirketleri başta olmak üzere sektör kaynaklarını buraya yöneltti. Aşının bulunması ve deney aşamasına gelmesi küresel sağlık açıdan önem taşımakla birlikte sektördeki ilaç şirketlerinin hisselerinin göreceli olarak değer kazandığını da belirtmek gerek.” dedi.

Rapordan COVID-19’la ilgili dikkat çeken başlıklar ise şu şekilde:

  • Bulaşıcılığı nedeniyle virüsün yayılma hızı, MERS ve SARS’tan çok daha yüksek. MERS’in bin kişiye bulaşması 2,5 yıl sürdü. Bu süre SARS için 130 gündü. COVID-19 ise aynı eşiği sadece 48 günde aştı.
  • Rapor tarihi itibarıyla virüsün merkezi Çin’de 80 bini aşkın vaka kayda girdi. Virüsle ilgili “temel üreme sayısı” olarak bilinen katsayının 1,4 ila 2,5 arasında olduğu düşünülüyor. Bu da virüs sahibi her kişinin virüsü ortalama 1 ila 3 kişiye bulaştırabileceğini gösteriyor.
  • Virüsün ölümcül boyutuysa MERS ve SARS’a oranla çok daha düşük. Virüsten etkilenen her 50 kişiden ölenlerin sayısı MERS için 17, SARS için 5 iken COVID-19 için 1… Bu rakam yüzde 2’nin biraz üzerinde ölüm oranına işaret ediyor.
  • COVID-19 tedavisi için Faz-3 Klinik Araştırma sürecinin nisan sonunda tamamlanması bekleniyor. Bir yandan aşı geliştirme çalışmaları klinik deney aşamasına girerken, diğer yandan hastalığın seyrini en azından semptomlarını tedavi edebilecek yöntemler uygulanmaya devam ediyor.
  • İlaç sektörünün devleri de COVID-19’a çare bulabilmek için seferber olmuş durumda. Moderna ve Johnson&Johnson profilaktik aşılar üzerinde çalışırken, dünyanın en büyük aşı üreticilerinden biri olan GlaxoSmithKline, sahip oldukları yeni bir aşı üretim teknolojisini diğer şirketlerin kullanımına açacağını duyurdu.
  • Tüm çabalara rağmen kısa vadede kullanıma sunulacak bir aşı üretilmesi beklenmiyor.
“Birçok Hava Yolu Şirketi, Mayıs Ayı Sonunda İflas Edebilir”
“Birçok Hava Yolu Şirketi, Mayıs Ayı Sonunda İflas Edebilir”

Corona virüs salgını hiç şüphesiz iş dünyasını da olumsuz etkiledi. Pek çok sektörde işler azaldı, hatta durma noktasına geldi. Bu sektörlerin başında ise hava yolu taşımacılığı geliyor. Ülkelerin Corona virüs […]

comment 0
share
Etiketler
AB BAE BRIC IMF Lehman Brothers Resesyon WEO

Ekonomik Güven Endeksi Haziran Ayında Yükseldi

Cansu Bolat / 29 Haziran 2020
facebook twitter
Ekonomik Güven Endeksi Haziran Ayında Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ekonomik güven endeksi Haziran’da 73.5 oldu. Mayıs ayında 61.7 olarak gerçekleşmişti.

Ekonomik güven endeksi Mayıs ayında 61,7 iken, Haziran ayında %19,1 oranında artarak 73,5 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre Haziran ayında %5,2 oranında artarak 62,6 değerini, reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre %22,2 oranında artarak 89,8 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %8,5 oranında artarak 55,5 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %9,3 oranında artarak 86,4 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %33,1 oranında artarak 78,0 değerini aldı.

Salgın, Türkiye’de Kredi Kartı Harcamalarını Nasıl Etkiledi?
Salgın, Türkiye’de Kredi Kartı Harcamalarını Nasıl Etkiledi?

Corona virüs salgını hiç şüphesiz ekonomiyi olumsuz bir şekilde etkiledi. Bu da tüketici davranışlarının değişmesine yol açtı. Pek çok insan, gıda ve temel ihtiyaç malzemelerine normal zamanlardakinden daha fazla ilgi […]

comment 0
share
Etiketler
AB BAE BRIC IMF Lehman Brothers Resesyon WEO

Jeff Bezos; Nike, McDonald’s ve Starbucks Gibi Devlerden Daha Değerli

Serdar Altan / 22 Temmuz 2020
facebook twitter
Jeff Bezos; Nike, McDonald’s ve Starbucks Gibi Devlerden Daha Değerli

Bildiğiniz gibi e-ticaret devi Amazon'un kurucusu olan Jeff Bezos, dünyanın en zengin insanları listesinde uzun süredir zirveye oynuyor ve servetini her geçen gün katlıyor. Business Insider'ın paylaştığı habere göre ise ünlü iş adamının kişisel servetinin değeri an itibarıyla Nike, McDonald's ve Costco gibi pek çok dev şirketin piyasa değerlerini geride bırakmış durumda.

https://pazarlamasyon.com/jeff-bezosun-1999da-yaptigi-ve-dogru-cikan-8-tahmin/

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, Amazon'un hisse senedi fiyatı bu yıl içerisinde %65 arttı ve bu artış, dün itibarıyla Jeff Bezos'un servetinin 186 milyar dolara yükselmesini sağladı. Bezos, şu anda yaklaşık olarak 55,5 milyon Amazon hissesine sahip, ki bu da kendisinin şirketin %11,1'ine sahip olduğu anlamına geliyor. Amazon hisseleri, Bezos'un servetinin büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

Şu anda dünyanın en zengin adamı olan Jeff Bezos, kağıt üzerinde 122 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Nike'tan, 143 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan McDonald's'tan ve 145 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan perakende şirketi Costco'dan daha değerli.

https://pazarlamasyon.com/dunyanin-en-zengini-bir-kez-daha-jeff-bezos-oldu/

Ayrıca Bezos; sahip olduğu kişisel servetiyle Oracle (176 milyar dolar), Salesforce (172 milyar dolar), IBM (112 milyar dolar), Starbucks (88 milyar dolar), Goldman Sachs (73 milyar dolar), General Electric (62 milyar dolar) ve Target (60 milyar dolar) gibi pek çok büyük şirketin piyasa değerlerini de geride bırakıyor.

Amazon patronu, Dow 30 şirketlerinin 13'ünden ve Nasdaq 100 ve S&P 500'deki hisse senetlerinin %85'inden daha değerli durumda. Bu üç endekste bulunan sadece 30 şirket, Bezos'un kişisel servetinden daha yüksek bir piyasa değerine sahip.

“Birçok Hava Yolu Şirketi, Mayıs Ayı Sonunda İflas Edebilir”
“Birçok Hava Yolu Şirketi, Mayıs Ayı Sonunda İflas Edebilir”

Corona virüs salgını hiç şüphesiz iş dünyasını da olumsuz etkiledi. Pek çok sektörde işler azaldı, hatta durma noktasına geldi. Bu sektörlerin başında ise hava yolu taşımacılığı geliyor. Ülkelerin Corona virüs […]

comment 0
share
Etiketler
AB BAE BRIC IMF Lehman Brothers Resesyon WEO
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön