Markaların hayatı da tıpkı insanlar gibi. İnişli, çıkışlı. Güzel günlerin hemen sonrasında finansal çöküş ya da başka nedenlerle çöken markaların bazıları tekrardan ayağa kalkamazken bazıları ile 'muhteşem dönüş' hazırlıklarına başlıyor.
Hatırlarsınız Amerika Birleşik Devletlerin'de oldukça geniş bir kitle tarafından sevilerek tüketilen Chipotle adlı fast food şirketinin ürünleri E.Coli bakterisinin yayılmasının getirdiği skandal sonucu tekrar ayağa kalkmayı başaramadı. Ama hayır, bu yazının amacı kötü şeylerden bahsetmek yerine düştüğü zaman akıllıca kalkmayı bilenlerden bahsetmek! Şimdi sahalara muhteşem bir şekilde geri dönen markalara göz atacağız.
Converse-Chuck IT
1917'de Converse ilk basketbol ayakkabısı The All Star'ı üretti. Bu hafif ve önünde koruyucu bir kısmı bulunan ayakkabının pazarlama faliyetleri için basketbol oyuncusu Charles Hollis (“Chuck”) Taylor ile anlaştı ve hepimizin bildiği ikonik ismi The Chuck Taylor'a kavuştu. NBA'in 1946'da kurulışu ile ligdeki en ünlü ayakkabı haline gelen Chuck Taylor 1980'lerde Nike Adidas, Rebook ve Puma gibi markalar ile rekabete başladı. 1988'lerin sonunda ise pazar payının sadece %2.3 olduğunu açıkladı.
Converse'in rakiplerinden birisi olan Nike'in 2003'te Converse'i satın alması ile Converse stretejisini 'eski stilinin' üzerine kurgulamaya başladı. Tüketicinin nostalji eğiliminden faydalanmak üzere özel Kurt Cobain ve Ramones serilerini üretmek için moda tasarımcıları ile anlaştı.
Artık moda odaklı bir marka olan Converse, 20017'de 'Chuck It' kampanyası ile siyah-beyaz fotoğraflar ile Chuck Taylor'ın zengin kültürü ve tarihine bir yolculuğa çıkararak markayı yeniden yarattı.
LEGO
90'ların sonlarına yaklaşırken LEGO'nun aklında markayı yeni ve inovatif ürünlerle ileriye taşıma fikri vardı. Teoride harika görünen bu fikir ne yazık ki gerçek hayatta pek parlak sonuçlanmadı. Eski stilinden vazgeçen LEGO yeni özgün ve aksiyon odaklı yeni figürleri ile bir canlanma hayal ediyordu ancak bu büyük strateji değişimi LEGO'ya 2003'te yaklaşık 300 milyon dolar zarar ettirdi.
Şirket bir sene sonra 400 milyon dolar daha kaybetti Hedef kitle çocuklar arasında istenen rağbeti görmeyen bu yeni figürler , 2004'te başa Jorgen Vig Knudstorp gelmesi ile çocukların gerçekten istedikleri LEGO serilerini üretmek için ürün tasarımcıları ile anlaşıldı.
2006'da LEGO 'Imagine' (Hayal Et!) kampanyası ile klasik lego parçaları ile çocukların hayal gücü arasındaki bağlantıya değindi. Cannees Lions'da ödül alan bu kampanya ise LEGO'nun geri dönüşünün nişanesi oldu.
2015'e geldiğimizde LEGO, 'şimdiye kadar ki en iyi yılları' olduğunu açıkladı. Şirket, 5.2 milyar hasılat elde ederek dünyanın en büyük ikinci oyuncak şirketi oldu.
Old Spice
2000'lerin sonlarına doğru işler Old Spice için öyle çok güzel gidiyor gibi görünmüyordu. Çünkü erkek deodrantı piyasasına yeni bir marka çıkmış, kendini parfüm ve deodorant arasında konulandırarak yeni bir değer önerisi ile tüketicileri heyecanladırmayı başarmıştı.Tahmin ettiğiniz üzere Axe'dan bahsediyoruz.
Old Spice'ın pazar payına itina ile talep olan Axe tüketiciler tarafından modern ve rahat br marka olarak göründüğü için Old Spice otomatik olarak demode konumuna düşüyordu. Piyasaya yeni bir ürün olarak "Glacial Falls" ismini verdikleri deodrantın performansının düşük olması Old Spice'ın Wieden + Kennedy ile tanışmasının ilk adımıydı. Ajans deodrantın ismini "Swagger" olarak değiştirdi ve ürün yeniden piyasa sürüldü.
2008'de Old Spice Swagger reklam kampanyasında basılı reklamlar, TV reklamları ve interaktif bir website olan SwaggerizeMe.com yayına alarak başladı. Kampnaya başarıya ulaşmış ve Swagger satışlarını dört katına çıkarmıştı! Sadece deodrant ile kalınmamasını düşünen Wieden + Kennedy ürün hattını canlandırmak için duş jei çıkarmayı önermişti.
https://www.youtube.com/watch?v=owGykVbfgUE
2010'da ise efsane kampanya geldi "Smell Like a Man, Man" (Erkek gibi kok) Isaiah Mustafa'nın rol aldığı reklam kampanyası sonrası Old Spice modern markalar arasında yer almaya başladı. Hatta “ Kendi erkek arkadaşına bak ve şimdi bana, At üzerindeyim.” repliğinin geçtiği reklam milyonlarca kez izlendi ve kampanyanın başlangıcından 6 ay sonra Swagger duş jeli satışları %27 artarken Old Spice kendi kategorisinde lider oldu.
Starbucks
Her zaman bir kahveden daha fazlası olan ve yaşam tarzı markası haline gelmiş Starbucks 2000'lerin başında hem lokasyon hem de ürün çeşitliliği açısından çılgın bir yayılma stratejisi izliyordu. Bir kahve zinciri kurulurken Starbucks'ın sadık müşterileri de gün geçtikçe çoğalıyordu ancak sorun yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve Starbucks'un servis kalitesi bu hızlı büyüme içinde sıkışıp kalmış müşterilerin beklentilerini karşılayamamaya başlamıştı. Müşterilerinin gözünde civarlarda rahat ve huzurlu vakit geçirilebilecek bir cafe olmaktan çıkmış, hesapçı ve soğuk görünmeye başlamıştı.
2008 finansal çöküşün yılı oldu ve Starbucks'ın hisse değeri yavaş yavaş düşmeye başladı. Çöküşü engellemek için bir dizi önlem alma girişiminde bulunan Starbucks yıl sonuna kadar 900 mağazasını kapattı. Tüm bu süreçte Amerikan kahve tüketicileri daha ucuz olan Mc Donalds McCofee gibi alternatiflere yönelmişti, yeni bir planla oyuna girmesi gerekn Starbucks halkı Starbucks'a br kahve için daha fazla para vermenin değer olduğuna ikna etmek için BBDO ile beraber "Coffee value and values" ( kahve değeri ve değerler) isimli Starbucks'un tarihindeki en büyük pazarlama kampanyasını başlattılar. “Eğer kahveniz mükemmel değilse, bir daha yaparız hala mükemmel değilse muhtemelen Starbucks'ta değilsinizdir.”
Bu devasa kampnaya ürünün kalitesine odaklandı ve 2014'te Starbucks yıllık hasılatının 16 milyar $ olduğunu açıkladı.
Bazen sorunlara farklı gözlerden bakmak gerekir. Hedef kitleyi iyi tanımalı ve onlara gerçek bir deneyim vaad etmelisiniz. Sizce de etkileyi değil mi?