Krizi Fırsata Çevirmeyi Başaran 3 Şirket

  • Bu zamana kadar pek çok şirketin kurumsal imajının, yaşadıkları krizler nedeniyle fazlasıyla zedelendiğine şahit olduk. Ancak bu krizleri başarılı bir şekilde idare etmekle kalmayıp fırsata dönüştüren şirketler de var.
  • Next Media Animation isimli şirket, eski bir çalışanının şirketle ilgili şikayetlerini sıraladığı videoya karşılık olarak benzer tarzda bir video yaptı ve olumlu bir imaj çizdi.
  • Taco Bell, 2011 yılında sığır etinin sadece "%35 gerçek sığır eti" olduğu iddiasıyla açılan bir davayı büyük bir kendini aklama kampanyasına dönüştürdü ve son derece başarılı oldu.
  • İlgili Yazı: KFC, "FCK" Reklamıyla Ciddi Bir PR Krizini Nasıl Aştı?

Bir şirketin kurumsal imajı, hem işe alım süreci hem de genel başarı açısından son derece önemli bir unsur. Bununla birlikte iyi bir kurumsal imaj oluşturmak ve bunu sürdürmek kolay bir iş değildir. Şirketlerin oluşturduğu kurumsal imaj, sadece tek bir olumsuz olayla kolaylıkla bozulabilir. Ancak kurumsal imajı ciddi anlamda zedeleyebilen halkla ilişkiler krizlerini başarılı bir şekilde idare etmekle kalmayıp bu krizleri fırsata dönüştürebilen bazı şirketler de mevcut. Video mülakat değerlendirme yazılımı geliştiren RIVS isimli şirket, internet sitesinde yayımladığı bir yazıda, krizi fırsata dönüştürmeyi başarabilmiş üç şirketten bahsetti.

Next Media Animation

Haber ve trend konularına dayalı hicivsel videolar oluşturan Tayvan merkezli bir animasyon stüdyosu olan Next Media Animation'ı, şirketin eski çalışanı Marina Shifrin sayesinde duymuş olabilirsiniz. Marina Shifrin, işiyle ilgili tüm şikâyetlerini sıralarken “yorumlayıcı bir dans” ile işini bıraktığını ifade eden bir video yayımladıktan sonra bir internet şöhreti haline geldi. Kısa sürede viral hale gelen video, bu zamana kadar YouTube'da yaklaşık olarak 20 milyon izlenmeye ulaştı. Marina Shifrin, hazırladığı bu videoda şirketin isminden hiçbir şekilde bahsetmese de, haber ajansları Next Media Animation’ın kimliğini çabucak ortaya çıkardılar ve şirketi bir ilgi odağı haline getirdiler. Fakat şirket, Shifrin'i eleştirmek ya da onun şirketle ilgili şikayetlerini yalanlamak yerine, son derece akıllıca bir şey yaptı: Shifrin'i taklit etti. [caption id="attachment_80442" align="aligncenter" width="1920"] Next Media Animation Şirketinin Yaptığı Animasyon Çalışmalarından Biri[/caption] Next Media Animation, şirket çalışanlarının ofiste dans ettikleri ve şirket kültürlerini vurgulayan ve neredeyse Shifrin'in videosuyla aynı olan bir YouTube videosu hazırladı. Videonun sonunda da izleyicileri, işe alım yaptıkları konusunda bilgilendirdiler ve ilgilenenleri internet sitelerine yönlendirdiler. Bu video, kısa bir süre içerisinde yaklaşık olarak 5 milyon izlenme rakamına ulaştı ve şirketin kanalındaki en çok izlenen video oldu. Aynı zamanda bu video, şirketi Shifrin’in videosunun ilk başta belirtmiş olabileceğinden hoş mizaçlı ve belki de daha çekici olarak tasvir etti.

American Red Cross

Bir American Red Cross (Amerikan Kızıl Haç) çalışanı, yanlışlıkla kendi kişisel hesabından atacağı bir tweet'i, organizasyonu resmi Twitter hesabından attı. Bir afiş ve sarhoş bir arkadaş ile ilgili olan bu tweet, farkedilip silinene kadar bir saatten uzun bir süre boyunca American Red Cross'un Twitter hesabında kaldı. Aslında bu tweet, şirketin imajına zarar verebilecek tarzda bir tweet değildi. Ancak yardım kuruluşu, bu uygunsuz tweet'i isimlerini olumlu bir şekilde duyurmak adına bir fırsata dönüştürmeye karar verdi. Bu kapsamda hem yanlışlıkla tweet'i atan sorumlu çalışan hem de American Red Cross'un Twitter hesabı, çeşitli esprili tweet'ler paylaştılar ve bu aksiliğe daha fazla dikkat çektiler. Sonuç olarak yardım kuruluşu bir hayli dikkat çekti ve yanlışlıkla American Red Cross'un resmi Twitter hesabından paylaşılan tweet'te sözü edilen bira şirketi, takipçilerini yardım kuruluşuna bağış yapmaları için teşvik etti.

Taco Bell

2011 yılında, fast food restoran zinciri Taco Bell, terbiyeli sığır etinin sadece %35 gerçek sığır eti ile yapıldığını iddia eden bir dava ile sarsıldı. Taco Bell hızlı bir şekilde bu iddiayı reddetti, ancak bununla da yetinmedi. Sadece mahkemenin meşruluğunu reddetmek ve mahkemede savaşmak yerine, fast food restoran zinciri bu dava etrafında büyük bir kampanya başlattı. Facebook paylaşımlarını ve YouTube videolarını da içeren bu kampanya kapsamında, insanlara, terbiyeli sığır etlerinin %88 saf sığır eti ve %12 "gizli tarif" ile yapıldığına dair güvence verildi. Bu kampanya son derece başarılı oldu ve Taco Bell'in 5,5 milyonluk Facebook kitlesinin %91'i ve YouTube izleyicilerinin %89'u, şirket hakkında olumlu bir izlenim edindi. En sonunda da dava düştü ve fast food restoran zinciri herhangi bir zarar görmeden, üstelik de dürüst bir marka imajı çizerek bu sıkıntılı süreçten daha güçlü bir şekilde çıkmış oldu.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir