• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Kesinlikle Kaçınmanız Gereken Markalama Hataları

Burcu Kaymak / 03 Mayıs 2017
facebook twitter

Sosyal mecraların ve yeni dijital kanalların hayatımıza girdiği günden beri markaların işlerini birkaç tık zorlaştırdığını söylesek yalan olmaz.

Markaların iş yapış şekillerini, tüketici ile iletişimlerini, arama motorlarında üst sıranın önemini, daha bir kaç sene geriye gittiğimizde var olmayan yeni metrikleri hayatımıza soktu dijitalin yükselişi. Hal böyle olunca markalarda hızlı bir uyum süreci için kolları sıvadı ve bazı ortak hatalarda tam burada başladı.

Gelin hep beraber markanın dijitale adaptasyonunda yaptığı kritik hataları gözden geçirelim.

1. Demografik Değişkenlerin İhmal Edilmesi

Markalar demografik değişkenlere göre kişileri izole ediyorlar ama aslında her şey bir yana bir çok insan ürün ve hizmetleri benzer düşüncelere sahip oldukları için tercih ediyor. Yani markaların konumlandırma stratejilerinde sadece psikografik değil, aynı zamanda demografik değişkenleri de ciddiyetle hesaba katması gerekiyor.

2. Mirasın Haddinden Fazla Kullanılması

Markayı ve iletişim çalışmalarını sadece ‘miras’ a dayandırmak işin birazcık kolaya kaçıldığını gösteriyor sanki. Markanın mirasından yararlanırken aynı zamanda markayı özgün kılan, yaratıcı ve orijinal fikirlerinde ortaya çıkarılması gerekiyor.

WhoOwnsBrandsMed

3. Küresele Aşırı Odaklanıp Yereli Unutmak

Operasyonunu yurt dışında da bir çok ülkeye açmış olmanız yerel hassasiyetinizi kaybedeceğiniz anlamına gelmiyor, aksine yerel operasyonlarınız konusunda oldukça dikkatli davranmalısınız. Marka iletişiminizi her ülkede, o ülkenin kültürel kodlarına uygun olarak sürdürmelisiniz.

4. Kişiliği Olmayan Markalar

Marka 101’in en önemli kurallarından birisi marka kişiliği. Şu anda piyasada bir çok marka var ama size dokunan kaç marka var? Markanızın hedef kitlenize ilham vermesi ve mutlaka bir kişiliği olmasına dikkat edin. Hatta zamanınız varsa J. Kapfarer’in geliştirdiği “marka kimliği prizması” modeline bir göz atın derim.

5. Markanız Hakkında Konuşulanlar

Ağızdan ağıza iletişim iyidir, güzeldir. Kişiler markanız hakkında konuşurlar ancak süreçler tam olarak sizin istediğiniz gibi mi gerçekleşiyor asıl dikkat etmeniz gereken nokta tam olarak bu. Marka kişiliğiniz ve hedef kitleniz ile iletişiminizin birbiriyle uyumlu olması ise hakkınızda istediğiniz gibi konuşulması ihtimalini artıracaktır.

THY Haziran’da Uçmaya Başlıyor
THY Haziran’da Uçmaya Başlıyor

Corona virüs salgını nedeniyle tüm hava yolu şirketlerinin iç ve dış hat seferleri durmuş durumda. Türk Hava Yolları ise, uçuş yasağının sonlanması sonrasına yönelik uçuş taslağını hazırladı. Corona virüs salgını […]

comment 0
share
Etiketler
marka hataları marka yönetimi hataları marka yönetiminde deneyim marka yönetiminde gerçeklik Markalaşma

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Covid-19 Sonrasında Facebook Workplace Ücretli Üye Sayısı 2 Milyon Arttı

Cemre Üçhisarlı / 22 Mayıs 2020
facebook twitter
Covid-19 Sonrasında Facebook Workplace Ücretli Üye Sayısı 2 Milyon Arttı

Yazılımsal çözümlere her zamankinden çok daha fazla güvenmemiz gereken şu dönemde Slack, Facebook Workplace gibi uygulamalar oldukça ilgi görüyor.

Facebook Workplace'in geçtiğimiz ekim ayında 3 milyon olan ücretli kullanıcı sayısı şu an 5 milyonu geçti. Slack, 12.5 milyondan fazla eşzamanlı kullanıcıyı aştığını ve Microsoft Teams, Nisan ayında bir önceki aydan bu yana yüzde 70'lik bir artışla 75 milyon günlük aktif kullanıcıya ulaştığını açıklamıştı. Bu iki uygulamanın da Facebook Workplace'den çok daha uzun zamandır var oluğunu hatırlatmakta fayda var.

Workplace Rooms isimli yeni bir uygulama ile videolar için her dilde altyazı özelliği de dahil olmak üzere Facebook Workplace'e yeni özellikler kullanıma sunulacak.

The Verge'in söylediğine göre Facebook kalıcı bir evden çalışma politikası oluşturmak için Twitter, Square, Spotify, Shopify ve Coinbase'i takip ediyor.

Doritos, İsmini ve Logosunu Kaldırıyor
Doritos, İsmini ve Logosunu Kaldırıyor

PepsiCo’nun alt markası olan Doritos, daha önce yurt dışında Z kuşağına yönelik bir pazarlama stratejisi olarak denediği isimsiz ve logosuz iletişimi Türkiye’ye taşıdı. Marka daha önce, “Another level” teması kapsamında […]

comment 0
share
Etiketler
marka hataları marka yönetimi hataları marka yönetiminde deneyim marka yönetiminde gerçeklik Markalaşma

Akcoat ile Markanın Kurumsal Dönüşüm Sürecini Konuştuk

Serdar Altan / 30 Kasım 2020
facebook twitter
Akcoat ile Markanın Kurumsal Dönüşüm Sürecini Konuştuk

Emaye, seramik, yapışmaz dekoratif kaplamalar, pigment ve cam olmak üzere 5 ana ürün grubuyla, sektörünün lider kimyasal kaplama malzemeleri üreticisi olan Akcoat, isim ve logo değişikliği projesi kapsamında, farklı sektörlerdeki markalarını stratejik B2B pazarlama vizyonuyla tek çatı altında topladı.

Biz de markanın bu dönüşüm sürecini Akcoat Pazarlama ve İş Geliştirme Departmanı Müdürü Murat Beyazlı ve Marka ve İletişim Uzmanı Batuhan Basalak ile konuştuk.

Stratejik B2B pazarlama vizyonuyla, bu alanda örneğine pek rastlayamadığımız bir kurumsal dönüşüm süreci yaşadınız. Bu değişimin altında yatan nedenleri anlatabilir misiniz?

Murat Beyazlı: 41 yılı geride bırakmaya hazırlandığımız serüvenimizde, yazmaya devam edeceğimiz yepyeni başarı hikayelerini tüm dünyaya en etkili biçimde anlatabilmek adına kurumsal kimlik dönüşümünü hayata geçirdik. Bu dönüşümü, “bir isim değişikliğinden çok daha fazlası” olarak tarif ediyoruz. Tamamlanan bu sürecin sonunda, genişleyen faaliyet alanlarımızın tamamını kapsayacak biçimde “Akcoat” adı ve yeni logomuzla yola devam etme kararı aldık. Akcoat markasını yaratırken, faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda marka bilinirliğini nasıl artırabileceğimizi anlayabilmek amacıyla geniş kapsamlı algı araştırmaları yaptık. Bu araştırmalardan elde ettiğimiz verileri bilimsel ölçekte titizlikle değerlendirdik.

Uzun çalışmalarımızın ardından; global trendleri takip edip iş süreçlerine uyarlayabilen; modern, değişime açık, iş ortaklarının ihtiyaçlarına en uygun ve hızlı biçimde yanıt verebilen; dinamik bir küresel marka yaratma fikrimizi Akcoat ile hayata geçirdik. Bu ölçüde köklü bir kararın altına imza atmak; büyük bir inanç, stratejik bakış ve geleceğe dair güçlü bir vizyon gerektiriyordu. Frit üretimiyle başlayıp 41 yıl içinde genişleyen iş alanlarımızla ürünlerini 65 ülkede iş ortaklarının hizmetine sunan, İspanya’da üretim tesisleri, ABD ve Çin’de de satış ofisleri bulunan global bir marka yolunda attığımız her adım bizleri bu değişime biraz daha yakınlaştırdı. 

Dünya markası olmayı hedefleyen markalar için B2B pazarlama oldukça kritik bir alan. Akcoat’un benimsediği pazarlama anlayışını nasıl tarif edebiliriz? Özellikle son dönemde ortaya çıkan eğilimlerle ilgili neler söyleyeceksiniz?

Murat Beyazlı: İçinde bulunduğumuz dijitalleşme çağı ile hız kazanan bireyselleşme nedeniyle müşteri deneyiminin önemi arttı. Son dönemde tüketici ve markalar arasındaki iletişim daha önce olmadığı kadar yoğunlaştı. Tüketici, üründen beklediği rasyonel faydanın yanı sıra, markayla etkileşim kurduğu ilk andan satış sonrası süreçlere dek yaşadığı deneyimi bütüncül bir anlayışla değerlendiriyor. B2B firması olan Akcoat, pazarlamada bu anlayışı benimsiyor ve tüm iş ortaklarıyla tüketicileri içine dahil edecek bir bakış açısı geliştiriyor.

Ana felsefemizi, bütün partnerlerimiz ve tüketicilerin marka vaadimize uygun şekilde beklentilerini karşılamak ve sürdürülebilir değer yaratmak olarak özetleyebilirim. Tüketicinin sesini dinleyerek, hizmetlerimizde öncü olmayı ve fark yaratmayı hedefliyoruz. Örnek vermem gerekirse, Ar-Ge çalışmalarımız ile sunduğumuz çözümlerde, toplumdaki beklentiye de uygun olarak en sağlıklı ve güvenilir kimyasal kaplama malzemelerini ortaya çıkarıyoruz. Tüm dünyada sağlıklı ürünlerin nitelik ve nicelik olarak artmasını temel değer vizyonumuz olarak benimsedik. B2B şirket olarak, zincirin tüm basamaklarında tedarikçimizden çalışanımıza, bütün iş ortaklarımıza bu vizyonda çözümler geliştiriyoruz.

Yeni isim ve logonuzu belirlerken neleri göz önünde bulundurdunuz? Akcoat markası, görsel olarak neler anlatıyor?

Batuhan Basalak: Yeni isim ve logomuzu uzun fikir alışverişlerinin buluştuğu ortak paydada belirledik. Ortaya çıkarılan alternatifler arasından her şeyiyle bizi temsil eden ve akılda kalan “Akcoat” ismi ve logosunda karar kıldık. Akcoat, bağlı bulunduğumuz Akkök Holding ve sektörümüze vurgu yapan bir isim. Logomuzdaysa geçmiş ve gelecek bir araya geldi. Modern çizgiler kullanarak trendleri takip ettiğimizi anlattık ve çağı yakalayan görsel bir bütünlüğe işaret ettik. Koyu ve açık mavi ile turuncu renklerin hakimiyetindeki logomuzda, şirketimizin köklerinden ve yapı taşlarından kopmadığı, attığımız her bir adımın uyum içinde bir sonrakini takip ettiğini anlatıyoruz.


Kendi Hikayesini Anlatacak Bir Şirket İsmi Bulmada 7 Altın İpucu
Kendi Hikayesini Anlatacak Bir Şirket İsmi Bulmada 7 Altın İpucu

Başarılı bir şirket ismi, müşterilerine yaptıkları işi anlatmaktan ziyade arkasındaki hikayeden belli olur. Ne kadar güçlü bir hikayeye sahipse, o kadar da güçlü olur. Bunun en güzel örneklerinden birisi Apple […]

comment 0
share
Etiketler
marka hataları marka yönetimi hataları marka yönetiminde deneyim marka yönetiminde gerçeklik Markalaşma

2021’de Belirsizliği Yönetmek

Esra Baykal / 12 Aralık 2020
facebook twitter
2021’de Belirsizliği Yönetmek

Belirsizlik karşısında, plan yapmak kontrolün sizin elinizde olduğunu hissettirse de, kriz durumlarında bu planları dönüştürecek hıza sahip değilseniz, verdiğiniz emekler bir anda boşa gidebilir.

Ancak 2021 yılında, pazarlamacılar bunun yerine bilinmeyeni benimsemeli ve başından itibaren stratejilerine dahil etmelidir. Bunun nasıl olacağı her marka ve sektör için farklı olacaktır, ancak anlatacağım dört adımı izleyerek pazarlamacılar, ortaya çıkan yeni zorluklar ne olursa olsun, planlarının uyum sağlayacak kadar çevik olmasını sağlayabilir.

https://pazarlamasyon.com/2021-degerlerin-donustugu-yil/

Dönüşüme adapte olun: Geleneksel kanal satışlarının sekteye uğradığı bu dönemde, ev içi etkinlikleri ve alışverişi tetikleyecek tüm kanallarda var olun. Online spor derslerinden, eve servislere, nefis pizza unlarını online satmaya kadar bugüne dek denemediğiniz kanallarda yer alma cesaretini gösterin.

Müşterilerinize kattığınız değeri bulun: Tüm planlar ters gittiğinde, belirsizliğin içinden geçebilmenizi sağlamanın bir yolu, şu sorunun cevabını bilmektir: Müşterilerinize nasıl değer katarsınız? Örneğin, salgın meydana geldiğinde ve evde kalmaya başladığımızda bile IKEA,  dışarıda neler olup bittiğine bakılmaksızın müşterilerinin kendilerini güvende ve rahat hissedebilecekleri bir ev yaratmalarına yardımcı olmak için iletişimlerine devam etti. Sanal gerçeklik, özel kampanyalar ve pozitif mesajları ile hep yüreklere su serpti.

https://pazarlamasyon.com/2021-kisisellestirilmis-pazarlamanin-yili-olacak/

Ne kadar hızlı değişirlerse değişsinler, yükselen trendleri takip edin: İnsanların çevrimiçi olarak aradıkları şeyler, dinamik ve hızla değişen bir ortamda bile, bir sonraki adımda ne bekleyeceklerine dair ipuçları sunabilir. Google trendlerini düzenli kontrol edin, kalitatif araştırmalarınıza ara vermeyin.

Hızlı karar alın: Sıradan zamanlarda biz pazarlamacılar, mükemmel planlar geliştirmek için zaman ayırmak, odak gruplarını bir araya getirmek için haftalar harcama ve stratejilerimizi test edip sonra yeniden test etme lüksüne sahibiz. Bu yaklaşım, analiz felcine yol açabilir ve belirsiz zamanlarda, genellikle hızlı hareket etmek önemlidir.

Bunun yerine, şu anda bildiklerinizle mümkün olan en iyi pazarlama kararlarını vermeye odaklanın ve insanlar yanıt verdikçe ve yeni bilgiler geldikçe ayarlamalar yapın. Günümüz koşullarında bir pazarlama planı oluştururken, değişme olasılığının yüksek olduğunu anlayın ve dönüştürüp, değiştirmenize izin verecek şekilde ayarlayın.

Facebook’tan 50 Kişiye Kadar Görüntülü Konuşulabilen Özellik: “Messenger Rooms”
Facebook’tan 50 Kişiye Kadar Görüntülü Konuşulabilen Özellik: “Messenger Rooms”

Evlerde kaldığımız ve evlerden çalıştığımız son dönemde görüntülü konuşma platformları oldukça rağbet görmeye başladı. Zoom isimli platformun yükselişi bu dönemde en çok konuşulan konular arasındaydı. Zoom’un, günlük 300 milyon kullanıcı […]

comment 0
share
Etiketler
marka hataları marka yönetimi hataları marka yönetiminde deneyim marka yönetiminde gerçeklik Markalaşma
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön